Bota långvarig förkylning: 11 tips på bra huskurer mot förkylning

4 min


Du har läst det förut. Men i tider som dessa kan det vara på sin plats med en liten påminnelse… När det gäller höstens och vinterns nästan cykliska plåga så är det egentligen inte mycket vi kan sätta emot. Vi drabbas helt enkelt av förkylningar – allt från lindriga till mer eller mindre svårartade. Lika illa vilket som, men det finns ändå en del vi kan göra åt eländet. Både i förebyggande syfte och när de – lik förbaskat – bryter ut.

Proosit, säger tysken när någon nyser. Det givna svaret är: Gesundheit. Som kort och gott betyder; hälsa (jmf.sundhet). Vilket kanske är just det som vi bör koncentrera oss på. För det går faktiskt att ”mota Olle i grind”, det vill säga förebygga ( kanske rent av lura) eventuellt kommande förkylningar. De flesta har nog hört talas om både fantasifulla och fantastiska huskurer (både gamla och nya) som kan hjälpa oss att hålla höstens och vinterns förkylningar stången.

  • Vitaminer.
  • Vitlök.
  • Vademecum.
  • Vila.

Bara några av många verksamma ingredienser i denna ständiga förkylningsbekämpning. För att vara rättvis är det faktiskt så att man kan bli hur förkyld som helst även på våren och – mitt i sommaren!

Rent statistiskt drabbas vi svenskar av sex förkylningar per år. Vilket kanske låter mycket men inte desto mindre är sant.

Själva ordet förkylning är lite missvisande. För det är egentligen inte kyla och drag, regn, blåst och rusk som gör oss förkylda. Det är vetenskapligt bevisat.
Nej, det vi slåss emot är två envisa rackare som går under benämningen: Bakterier och Virus.
Bägge ger likartade symptom, men skillnaden mellan en bakterieinfektion och en virusinfektion är stor. Bakterierna lever ett eget liv och går att behandla med antibiotika. Virusen är en slags parasit som stör kroppens normala funktioner vid en infektion. I sig själva relativt ofarliga, men de sätter ned immunförsvaret och banar på så sätt väg för de mer aggressiva bakterierna. De bakterier som orsakar öron, bihåle- och lunginflammationer skall alltid behandlas av läkare!

Så här slipper du långvarig förkylning

Virusen har dessutom den egenskapen att antibiotika i n t e biter på dem. Nämnas kan att det finns mer än 200 olika slags virus. Som sprids inte bara genom beröring utan även via indirekt kontakt och när folk runt omkring dig nyser och hostar. Men hur bär man sig då åt för att undvika att bli smittad? Svaret är nedlåtande. Svårt, på gränsen till omöjligt. Men visst finns det små knep som gör att man åtminstone kan minska riskerna:

• Undvik folksamlingar. I affärer. På Krogen. I bussar och tunnelbana (svårt).

• Tänk på vad du äter. Ju sundare kost, desto bättre förutsättningar för att ditt immunförsvar ska ta första stöten.

• Tvätta händerna. Ofta. Virus kan sitta kvar på exempelvis dörrhandtag och telefonlurar.

• Kör med öppna fönster. Både på kontoret och hemma i sängkammaren. Kyla är rena pesten för både virus och bakterier.

• Drick mycket. Vanligt vatten, mineralvatten, honungsvatten, fruktdrycker och te. Undvik kaffe och alkohol.

• Låt kroppen vila. Träna aldrig med en förkylning/infektion i kroppen. Ta på sin höjd en kortare, lugn promenad.

• Har du förkylningssjuka barn, eller när din partner är kraftigt förkyld, så slopa gonattpussarna och sov (om möjligt) i ett annat rum.

Blir du trots allt smittad så finns det minst femtioelva olika huskurer och hemmabehandlingar. Allt från gamla mormors special – Vademecum-ångbad med handduk över huvudet – eller den nya IT-generationens snabba, praktiska ”fyra Treo och en sodavatten”, till en stadig konjaks-toddy och extrafilt eller den som går under smeknamnet ”Mexikansk feberdödare” och består av en uppkokt starköl spetsad med pressad grapefrukt. I det här fallet är det nog så att var och en blir salig på sin tro. Ibland hjälper det, ibland inte. Man får pröva sig fram.

Enda trösten är väl att för det mesta så går en gammal hederlig förkylning över på några dagar. I sämsta fall tar det en vecka. Då det gäller att stå ut med det elände som envisas med att hemsöka oss i dessa förkylningstider. Vi önskar god bättring redan på förhand. Proosit – gesundheit!

Favorit-huskur i repris

Vi har tappat räkningen på hur många gånger vi publicerat receptet för den här drinken, men eftersom den är snudd på outstanding så kommer här den verkliga vitamin-bomben än en gång i repris. Blanda, njut och känn dig bättre beredd att möta den kommande förkylningsvågen!

Receptet mot förkylning

  • 1 stort glas ljummet vatten
  • 1-2 brustabletter C-vitamin
  • 1-2 tabletter Förkylningsbrus
  • 1 msk Echinacea tonikum
  • 1-2 droppar pepparmyntsolja

Lös upp brustabletterna i det ljumna vattnet. Blanda i de övriga ingredienserna under omrörning. Sniffa in de eteriska oljorna och drick i långsamma klunkar.

ECHINACEA

Röd solhatt (Echinacea purpurea) är ett av naturapotekets mest effektiva medel mot förkylning. Echinacea innehåller polysackarider som stimulerar immunförsvaret. Om du äter Echinaceapreparat direkt du känner förkylningstecken har viruset svårare att få fäste.

VITLÖK

Forskning har visat att vitlök har en antiviral och en bakteriedödande effekt. Vilket innebär att vitlök stärker immunförsvaret mot förkylningsvirus, samt att det även är verksamt mot bakteriella följdsjukdomar. Vitlök kan ätas rå, men finns även i form av tabletter (Kwai) som säljs på apotek och hälsokostaffärer. Vanliga vitlöksoljekapslar och kalljäst vitlök (luktfri) är dock mindre effektiva.

ESBERITOX

Baptisa, Echinacea och Thuja är tre av de mest effektiva läkeörterna mot förkylning. Om man kombinerar dem får man ett preparat, Esberitox, som bevisligen stimulerar immunförsvaret och höjer kroppens motståndskraft mot bakterie-och virusinfektioner. Dessa tre örter fungerar i synergi och är effektivare tillsammans än var för sig. Baptisia är dokumenterat febernedsättande och Thuja har länge använts mot exempelvis öroninflammationer. Esberitox förhöjer immunförsvarets effektivitet. Vilket kan ge ett kortare sjukdomsförlopp och minska risken för nytt insjuknande. Preparaten fungerar även bra tillsammans med antibiotikabehandling av bakteriella infektioner.

KAN JANG

Kan Jang höjer immunförsvaret och förkortar sjukdomsförloppet. Bäst är att ta dem i tablettform när du känner att du är på väg att bli sjuk. Mixturen, som även är hostdämpande, om du redan har drabbats.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/bota-langvarig-forkylning-tips-bra-huskurer-forkylning/, Förkylning medel mot)