Hur du bemästrar vändningar i simning [4 tekniker]

2 min


Att simma längder är en perfekt form av aerobisk träning. Vattnet är skonsamt för lederna, men ger tillräckligt med motstånd för att stärka musklerna. Fritidssimmare måste kunna vända effektivt i slutet av varje längd för att undvika att vara i vägen för andra simmare. Tävlingssimmare försöker oftast använda det snabbaste, legala vändsättet för att komplettera sitt lopp på så kort tid som möjligt. Vändtekniker varierar beroende på simsätt och förmåga.

simmare bassäng

Öppen vändning

Den öppna vändningen är förmodligen det lättaste sättet för fritidssimmare, som simmar mer för fitness än för hastighet. En öppen vändning innebär att du rör slutet av poolen och trycker dig från väggen med fötterna. Tävlingssimmare kan också använda en öppen vändning, särskilt unga barn som är nybörjare. De som simmar bröstsim och fjärilssim måste använda båda händerna i en öppen vändning. Att röra väggen precis under vattnet med handflatorna istället för fingrarna hindrar dig från att ta tag i väggen, vilket slösar med energin, enligt Emmett W. Hines, författaren till Fitness Swimming.

Voltvändning

Voltvändningar, som i princip är en kullerbytta under vattnet, är det snabbaste sättet att byta riktning för den som simmar freestyle och ryggsim. Att hålla utkik efter ”T”:et i slutet av längden hjälper dem uppskatta var de ska börja vända på sig utan att slå huvudet i väggen. En delfinspark ger dig hastighet nog att vända dig i hög hastighet. Blås bubblor genom näsan medan du rullar. Det sista steget av en lyckad voltvändning är att sätta fötterna mot väggen med tårna uppåt. Sträck ut kroppen helt med armarna rakt över huvudet, och händerna ihop. Den som simmar ryggsim måste vänta tills de är inom en armlängd från väggen innan de vänder sig på mage för att rulla. Att vända sig för snabbt kan diskvalificera dig från loppet.

Medleyvändningar

Tävlingssimmare som tävlar i individuella medleytävlingar simmar en längd vardera med ryggsim, bröstsim, fjärilssim och freestyle, och får inte göra voltvändningar under loppet. Undantaget är om loppet inkluderar mer än en freestylelängd, då tillåts voltvändningen. Öppna vändningar är okej, och kullerbyttevändningen, som skiljer sig från voltvändningen. En ryggsimmare som deltar i ett medley måste vara på rygg hela tiden. Istället för att vända sig på magen låter en bakåtkullerbytta dig byta riktning samtidigt som du följer tävlingens regler.

Pivot

Att svänga kroppen är en viktig teknik att lära sig när man lär sig vända. Oavsett vilken vändning du väljer behöver du använda höfterna för att vrida kroppen åt sidan med magen mot poolens sidovägg när du skjuter ifrån väggen. När du glider framåt ska du räta ut kroppen i en rak, liggande position. Enligt USA Swimming är pivot extra bra för bröstsimmare som vill få ut mesta möjliga av framåtglidet från deras ivägskjutning.

Källor