Platta fötter utesluter inte löpning. Tvärtom! [GUIDE]

3 min


Att ha platta fötter (“pes planus” eller “inga fotvalv”) betyder inte att du inte kan springa. Om du använder dem som en ursäkt för att inte delta i ditt drömmaraton är problemet förmodligen ditt, och inte dina platta fötters. Jag har dock deltagit i flera maraton, och med lite försiktighet och omvårdnad kan du också göra det. Jag vill därför dela med mig av mina bästa tips, baserat på min egen erfarenhet, för att du ska kunna ta hand om dina platta fötter och klara av de mest ambitiösa planerna.

löpning

Guide

Steg 1

Om du har platta fötter är ordentliga löparskor ett MÅSTE, du kommer misslyckas utan dem. Jag ska inte gå in i detalj på skorna, men utan ordentliga skor kommer inget kunna stoppa den hemska smärta du kommer uppleva. Dock är inte bra skor tillräckligt för att personer med platta fötter ska kunna springa.

Steg 2

Skaffa bra sulor till löparskorna, detta är mycket viktigt. Löparskor har mer eller mindre stöd, men de har aldrig tillräckligt mycket stöd för personer med platta fötter. Skorna har vanligtvis någon form av innersula som kan ge extra stöd, men det har aldrig räckt för hopplösa fall som jag. Innersulor eller extrasulor är ett nödvändigt extra köp till skorna. Det bästa är att köpa sulorna samtidigt som du köper själva skorna, så att du kan prova ut dem tillsammans. Sulor för platta fötter har ofta mer stöd och höjer därför fötterna mer än originalsulorna. Alla sulor känns inte lika bekväma i alla skor, och du måste hitta rätt kombination för just dig. Sulorna måste passa perfekt, annars kan de orsaka blåsor genom att kanterna gnids mot din fot, eller genom att sulan glider fram och tillbaka när du springer. Precis som med skorna är det bäst att få ett expertråd från kvalificerad personal. Bra sulor kostar runt 200 – 300 kronor. De håller ungefär lika länge som själva skorna, och det är definitivt en bra investering.

Steg 3

Nu har du skor och sulor, så du borde gå ut och springa. Det kommer göra ont! Ja, de första 3 – 4 löparrundorna kommer göra ganska ont. Du kommer uppleva en brinnande känsla i fotvalven, och du kommer behöva all din mentala styrka för att överkomma den första smärtan. Men det är värt det! Det är bara ett tecken på att dina fotvalv tvingas uppåt och anpassar sig till det bra stöd som dina nya skor och sulor ger. Det är faktiskt en bra smärta, och jag lovar att den inte kommer vara länge. Försök inte göra några hastighetsövningar eller spurtar just nu: försök bara jogga enkelt och långsamt, och koncentrera dig på dina fotsteg.

Steg 4

När du sprungit färdigt behöver du stretcha, precis som alla andra löpare. Men du, med dina platta fötter, behöver även stretcha fotvalven, särskilt om de gör ont. Det bästa sättet är att sitta på en stol och lägga en handduk på golvet framför dig. Placera fötterna på handduken och försök ta tag i den och lyfta den med tårna på ena foten. Ta tag och lyft, ta tag och lyft… oroa dig inte om du inte klarar av det varje gång. Försök tio gånger med varje fot och upprepa detta tre gånger. Du kommer få ont i fotvalven igen, men det kommer vara en annan smärta. Det kommer kännas mer som ömma muskler, och det betyder att du gör stora framsteg.

Steg 5

Upprepa gärna ”handduksövningen” när som helst. Det är mycket bra att stretcha dina fotvalv och tår när du ser på TV eller duschar.

Steg 6

Efter 3 – 5 dagars smärtsam löpning och träning är du nästan framme. Smärtan kommer bli svagare och svagare. En dag kommer du springa och inse att du inte känner av dina fotvalv. Grattis! Nu kan du springa – men glöm inte att du fortfarande har platta fötter. Du kommer alltid att ha dem! Det finns inget sätt att bli av med dem, men du kan komma runt problemet. Tänk på hur du tog dig till den här punkten. Det viktiga var bra skor, speciella sulor, träning, och din vilja att överkomma den initiala smärtan när du började springa. Du borde tänka på det även när det gäller ”livets språngmarsch”. Min erfarenhet är att de bästa skorna för promenader är utgångna och använda löparskor. Det är dock inte alltid praktiskt, så försök att åtminstone ha bra sulor i dina ”vanliga skor” så mycket som möjligt.

Steg 7

Om du lyckas och springer utan problem i flera månader, men sedan upplever smärta i fotvalven igen, kan det vara ett tecken på att skorna eller sulorna börjar bli slitna. Jag rekommenderar att du ökar och intensifierar handduksövningen, men jag skulle även köpa nya skor och sulor. För en äkta löpare är fötterna den viktigaste kroppsdelen, platta eller ej ;-)