6 Bästa Sovsäckarna 2018

Senast uppdaterad 2018-05-16

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, MultiTriathlon • Läs våra användarvillkor

Den här köpguiden för sovsäckar är en allmän översikt över olika typer av sovsäckar, funktioner i sovsäckar, skötsel av sovsäckar och tips på hur man kan vara mer bekväm i sovsäcken. Det finns flera viktiga funktioner att tänka på när man köper en sovsäck. De mest kritiska funktionerna att överväga är stil, fodral, foder, fyllning och temperaturgradering. Här är den ultimata guiden med allt du behöver veta för att köpa den bästa sovsäcken till billigast pris!

Bästa Sovsäckarna 2018 [Bäst i Test]

Namn Prisuppgift Omdöme Varumärke Vikt Summering

Sea to Summit Spark III Ultralätt Sovsäck

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Sea to Summit Inga yttre komfortfunktioner. Utmärkt huva. Smalt snitt, kort blixtlås, och inga onödiga funktioner. 10-denier Pertex Quantum nylontyg för sitt skal, som hjälper till att hålla den totala vikten nere. Bra för en enda sak: minimal vikt.

Marmot Hydrogen Ultralätt Sovsäck (3-Säsong)

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Marmot Certifierad 800-fill gåsdun med behandlat dun för förbättrad vattenresistens. Mjuka, böjda buffels minskar nedkylning. Ultralätt Pertex Micro 20d nylon ripstop med slitstark vattenavvisande yta- Anatomiskt utformad footbox med omlott-konstruktion som ger dunet mer fyllighet runt fötterna. 2-vägs, “krångelfri” dragkedja för att förhindra att kall luft kommer in. Intern ficka för ficklampa eller liknande. 2 hängslingor för förvaring och vädra ut sovsäcken. Packpåse och förvarings säck ingår.

North Face Blue Kazoo Sovsäck (3-Säsong)

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating The North Face North Face Blue Kazoo har funnits i årtionden, och den nyligen uppdaterade versionen fortsätter att upprätthålla sovsäckens rykte som en pålitlig, bekväm fjällsovsäck och lämplig för allmän backpacking. Generöst snitt och passform ger bra utrymme för rörelse. Men det generösa utrymmet och det tyngre 650-fill-dunet driver upp vikten av sovsäcken något.

Marmot Helium Ultralätt Sovsäck

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Marmot Marmot Helium fyller en perfekt medelväg mellan ultralätta kompressibilitet och rymlighet, bekvämlighet och värme. Dun på 850-fill power som behandlats med Marmots egen Down Defender. Fungerar bra i fuktiga miljöer. Sovsäcken har en generös avsmalning, med gott om utrymme vid axlar, höfter och knä-regionen, vilket gör den till en av de mer bekväma i ultralätta klassen, särskilt för folk som tenderar att röra sig i sömnen.

Marmot Never Summer Vintersovsäck

 

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Marmot [BÄST I TEST inom Vintersovsäckar, enligt användarrecensioner] Certifierad 650 Fill Power dun med Downs Defender för förbättrad vattenbeständigheten i vått väder. Anatomiskt utformad footbox med Wrap-Around-konstruktion ökar värmen. Fullängds YKK “Two Way”-blixtlås med “Anti-Snag Slider” minskar risken för att tyget fastnar. Mycket rymligare än de flesta Mummy-sovsäckarna, och är samtidigt ganska lätt och komprimerar hyfsat bra. Bonus: dragkedjan fungerar verkligen, vilket är mer än man kan säga om de flesta sovsäckar!

Mammut Tyin MTI Winter Vintersovsäck

 

Visa pris ➼Större bild 3.5 Star Average Rating Mammut Tekniskt mycket bra, isolerar fantastiskt. Stor huva och footbox. 90cm dragkedja glider bra och har lyfts lite från marken. Mycket bra innerkrage med bra bredd och isolering. Mammut Tyin MTI Winter är inte den bredaste vintersovsäckenbland våra tester, men fortfarande ok. Inte den bästa packpåsen. Stor meshficka inuti. Extra skydd runt huvudet och fötterna mot fukt.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj rätt typ av sovsäck

 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men ändå vara varm om natten? Då får du inte missa vår guide med ultralätta sovsäckar
 • Ska du ut och vandra i fjällen, på äventyr, eller köpa en sovsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med 3-säsongssovsäckar (vår, sommar, höst)
 • Är du ute efter en vintersovsäck (“4-säsongssovsäck”)? Missa inte vår guide med vintersovsäckar

När du köper en sovsäck finns ett antal alternativ som du behöver tänka på. Men utrustad med denna information är du nu mer förberedd att hitta rätt sovsäck som passar dina behov. Det finns egentligen inga rätt och fel. Om sovsäcken håller dig bekväm och torr, är inom din budget, och komprimerar ner till den storlek du vill så har du gjort ett bra val.

Innan vi börjar: Kvaliteten hos prylarna i våra jämförelser och sporadiska tester är avsevärt högre än utrustningen man hittar på Jula, ÖB, Biltema, Clas Ohlson och Rusta. Köp bra utrustning direkt så slipper du problem.

Olika stilar på sovsäckar

Sovsäckar finns i princip i två huvudsakliga stilar, rektangulära och mumie. Rektangulära säckar brukar kosta mindre och erbjuda mer utrymme, men är tyngre och erbjuder inte så mycket värme. Mumiesovsäckar kostar mer, kramar om din kropp, är lättare och erbjuder mer värme. Vissa rektangulära säckar avsmalnar mot fötterna eller är rundade längs ner. Inte en sann mumiesovsäck men dessa erbjuder en kompromiss mellan de två stilarna.

Mumiesovsäck

Mumiesovsäckar är bredare vid axlarna och avsmalnar längs sidorna till fötterna och kramar din kropp. Den avsmalnande utformningen av en mumiesäck ger en prestandafördel. Genom att avlägsna oanvänt utrymme runt din kropp, får du en mindre volym för kroppen att värma. Mumiesäckar kan också ha huvor och kragar, som kommer att bidra till att förhindra varm luft från att fly ur påsen. Den avsmalnande formen av en mumiesovsäck använder mindre material och mindre fyllning, vilket resulterar i en lättare säck. Mumiesäckar kan vara för åtsittande för större individer, och andra kanske inte gillar den snäva passformen av en mumiesovsäck.

Rektangulära

En rektangulär sovsäck liknar en rektangel när den rullas ut. Kanterna är 90 grader (kvadrat). Rektangulära sovsäckar tenderar att vara tyngre än mumiesäckar och på grund av den extra volymen inuti påsen är de inte lika termiskt effektiva. Den rektangulära formen är inte lika effektivt och förhindrar varm luft från att fly sovsäcken. Rektangulära sovsäckar är oftast billigare än mumiesovsäckar och eftersom de anses rymliga, är mer bekväma för större människor.

Hybrid (Semi-rektangulära)

Hybridsäckar kombinerar formen på mumiesäckar med rektangulära. De kallas också avsmalnande och semi-rektangulära sovsäckar. De liknar en rektangulär sovsäck men avsmalnar något mot fötterna och har typiskt ett rundat område runt foten. Det borttagna utrymmet innebär lägre vikt och mindre volym att värma upp på natten. Hybridsovsäckar erbjuder en god balans mellan pris, vikt och värme.

Sovsäcksöverdrag och Bivy-säckar

Overbags, eller överdrag, används med en sovsäck för att förlänga temperaturområdet för sovsäcken när extra värme behövs. Overbags kan också användas i varma förhållanden som en lätt sovsäck. Overbags kan också användas för att komplettera sovsäckens vattentäta förmågor.

Bivy-säckar

Bivacksäckar är annorlunda. Typiskt är de vattentäta och gjorda av ett material som andas, en bivacksäck används när man sover under stjärnorna, i extremt våta förhållanden eller för vintercamping. Både overbags och bivysäckar ökar hur mycket användning du får ut av sovsäcken, men skär ner på hur väl materialet andas.

Yttermaterial

Det utvändiga lagret av sovsäcken är yttermaterialet. Sovsäckar använder många olika material, och varje material har olika kvaliteter. Ett vattentåligt yttermaterial tillverkat av Event eller andra vattentäta tyger som andas är perfekt om du ska använda sovsäcken under mycket våta förhållanden. Taft, nylon eller polyester är ett bra val om du vill spara pengar och sovsäcken kommer att användas för allmän camping. En sovsäck som använder ett bomullsmaterial kan fungera för att sova i en stuga, på sommarläger, etc.

Nylon, Polyester, Taft

Nylon, polyester och taft är vanliga material som används för allt från sovsäckar med lägre pris upp till skräddarsydda sovsäckar. Nylon, polyester och taft är de minst hållbara materialen som används för sovsäckars yttre fodral. Dessa material andas mycket bra, men är inte särskilt hållbara, och erbjuder mycket lite skydd i fuktiga förhållanden om de inte behandlas. Sovsäckar med yttermaterial av nylon, polyester, eller taft är bäst under torra eller ljumma förhållanden, och när hållbarhet inte är ett bekymmer.

Yttermaterial av Ripstop Nylon

Ripstop nylon har starka trådar som vävs in i materialet. Dessa tyngre trådar förstärker materialet och gör det starkare än vanlig nylon medan det fortfarande andas. Ripstop nylon är ett utmärkt material för tre-säsong-sovsäckar om du inte kommer att befinna dig i fuktigt klimat.

Mikrofiber, Gossamer Mikro, DryClime

Tillverkad av nylon eller polyester, mikrofiber, gossamer mikro och DryClime är mycket tätt vävda fibrer som är mycket starka och fuktresistenta. Eftersom de inte har de tyngre trådarna av ripstop, är de mjukare än sina motparter. Mikrofiber är ett utmärkt val för tre-säsong-camping, eller till och med fyra-säsong-camping om din vintercamping är under idealiska förhållanden och inte innebär att krypa in i en snögrotta för natten.

DryLoft

DryLoft är en nära släkting till Gore-Tex, och delar dess vattenresistenta förmåga. DryLoft andas bra, vilket innebär en mer bekväm vistelse i sovsäcken. Precis som ditt tält bör tillåta fukt att komma ut, bör sovsäcken låta naturlig svett andas genom säcken, och inte fastna i den, vilket leder till fuktiga förhållanden på morgonen. Detta betyder att det är varmt och torrt på insidan, och det fuktiga och våta stannar på utsidan. DryLoft är det bästa valet för camping under alla fyra säsonger, camping med kanot eller längre vistelser i terräng.

eVENT

eVENT är helt vattentätt och trikåfodret av ett eVENT tyg bidrar i hög grad till att sprida fukt över den inre sidan av tyget, vilket ger en större yta för avdunstning som driver fukt genom tyget. Bivy-sovsäckar som gjorts med eVENT tyg presterar bättre i de flesta förhållanden än Bivy-sovsäckar som gjorts med andra tyger.

Gore-Tex

Sovsäckar med Gore-Tex bör undvikas. Även då Gore-Tex är slitstarkt och vattenavvisande, andas det inte väl vilket kan leda till fuktiga förhållanden inuti en sovsäck. Gore-Tex är ett utmärkt val när man tittar på ett överdrag eller bivack att komplettera din sovsäck med för vintercamping eller camping under extrema förhållanden. De flesta tillverkare har slutat göra sovsäckar med Gore-Tex-skal.

Bomull

Bomull är ett billigt material som används i sovsäckar för billiga priser. Det andas väl, är lätt och enkel att rengöra. Bomull klarar inte av fukt så bra, och på grund av sin förmåga att andas bör det endast användas i varma förhållanden.

Sovsäckslakan

Sovsäckslakan eller reselakan är insidan av säcken eller den del som du faktiskt ligger på. Liknande yttermaterialet, kommer det i många olika typer.

Nylon, Polyester, Taft

Detta är den vanligaste typen av sovsäckslakan som finns i sovsäckar. Dessa tyger är mjuka, andas och är bekväma. Säckar med lägre kostnad kan använda nylon eller polyester som gör att fodret känns som tunga lakan eller täcken.

Borstat eller fleece

Vissa sovsäckar kan ha ett borstat material eller fleece. Sovsäckar med dessa material kan få dig att känna dig varmare när temperaturen sjunker, och kan kännas bättre mot din hud.

Silke

Sovsäckar med lakan av silke är mycket bekväma. Silke är mjukt, smidigt och andas. Silke är mycket dyrt och kan lättare gå sönder än de som är gjorda av andra material. En rispa i sidenlakanet är också mycket svårt att reparera, och kan vara förödande för en bomullsfylld sovsäck.

Flanell eller bomull

Dessa naturliga material andas, är hållbara och lätta. De är också mycket lätta att rengöra och reparera. Normalt finns dessa i sovsäckar till lägre priser, bomull och flanell fångar upp fukt, och bör endast användas under ljumma förhållanden.

Fyllning

Fyllning är det isolerande materialet som sovsäcken är fylld med. Fyllningen är det som håller dig varm. Det kommer i princip två typer av material, naturliga (vanligtvis gåsfjädrar) och syntetiska eller konstgjorda fibrer. Ingenting kommer att hålla dig varmare än dun. Men dun är dyrare än konstgjorda material och om det blir fuktigt förlorar det nästan all sin förmåga att hålla dig varm. Konstgjord fyllning kommer i en mängd olika material och prisklasser. Du kan också höra ordet “loft” som används med fyllning. Loft är hur mycket materialet expanderar i påsen. Ju mer loft desto mer isolerande kvalitet kommer sovsäcken att ha.

Dun

Ingenting isolerar så bra som naturlig dun. Dun har enormt fyllnad, isolerar otroligt bra trots att det är lättviktigt, och kan klara av kompression i en säck många gånger om. Dun är också ett naturligt material som är helt biologiskt nedbrytbart och kommer inte från en kemisk process. Det enda negativa med dun är att om det blir vått förlorar det sin förmåga att isolera. Dun tar också lång tid att torka ut om det blir vått.

Hollofil eller Quallofil

Hollofil, Hollofil II och Quallofil är alla nära besläktade med varandra. Normalt återfinns dem i sovsäckar till lägre kostnad, dessa material gör ett bra jobb att hålla dig varm och upprätthålla fyllighet även om det blir fuktigt. Det största problemet med Hollofil är att det är relativt tung jämfört med andra syntetiska och konstgjorda material, och komprimeras inte lika bra. De flesta syntetmaterial bryts ned efter upprepade kompressioner.

POLARGUARD

POLARGUARD, POLARGUARD HV, och POLARGUARD 3D är också nära kusiner till varandra. POLARGUARD baserade fyllningar kan ta upprepade kompressioner bättre än Hollofil eller Lite Loft typer av material. POLARGUARD är otympligt som Hollofil och kräver mer utrymme i packningen och trycks inte lika väl ihop. De långa fibrerna i Polardguard kan rispas, vilket lämnar ett kallt område i säcken. POLARGUARD kan fortfarande ge värme när det är vått bättre än dun, och det torkar rimligt snabbt. De flesta säckar idag använder POLARGUARD 3D som är den lättaste och mest hållbara av de tre.

Primaloft, Lite Loft, Micro – loft, Termolite

Små fibrer med mycket fyllighet, de är mycket lättare än Hollofil och POLARGUARD men inte riktigt lika lätt som dun. Dessa material gör ett utmärkt jobb med att hålla dig varm, och denna fyllning kostar oftast mindre än dun. Primaloft och andra ”loft”-fyllningar motstår att bli blöta bättre än dun. Primaloft fyllning bryts fortfarande ned efter upprepade kompressioner, men är ett av de mer hållbara syntetmaterialen.

Temperaturklassning

Temperaturklassningen är hur kallt utomhustemperaturen kan vara innan sovsäcken har svårt att hålla dig varm. Vissa sovsäckar har också en maximal gräns, där den kan hålla dig för varmt. Temperaturområden är typiskt visad som behaglig temperatur och minimal temperaturgradering. När man tittar på en temperaturklassificering på en sovsäck bör du se betygen som bara en approximation. Du kommer att veta bättre om du blir varm eller kall när du sover och vilka kläder du planerar att bära när du sover. Om du bär en mössa, och ett isolerande baslager medan du sover kommer du att kunna motstå kallare temperaturer än någon som sover i sina underkläder. Du kan utöka det temperaturområde som du bekvämt kan använda din sovsäck för genom att använda rätt liggunderlag, och bära lämpliga kläder medan du sover. Men om du är nybörjare bör du vara försiktig när du väljer en sovsäck.

Egenskaper och tillbehör

Sovsäckar kommer också med en mängd andra valfria funktioner, placering av blixtlås, säckens komprimering, huvor, fickor och tub för drag. Dessa funktioner är utformade för att förbättra prestandan av sovsäcken och dess förmåga att hålla dig bekväm i ett bredare spektrum av temperaturer.

Blixtlås

Sovsäckar kan komma i modeller med dragkedja till vänster eller höger. Det inte finns någon stor fördel med den ena över den andra. Om du har en dragkedja på vänster sida och en väska med blixtlås till höger från samma tillverkare, kan du normalt dra igen blixtlåset på de två tillsammans. Om du är vänsterhänt, kan en sovsäck med blixtlås till vänster vara lättare för dig att använda.

Huva

50 % av kroppens värmeförlust går genom huvudet. För alla klimat utöver sommarcamping i varmt väder rekommenderas en sovsäck med huva starkt. Huvor kommer i en mängd olika stilar. Vissa huvor är helt enkelt gjorda av yttermaterialet och stretchas runt huvudet. Andra kan ha snören så att du kan stänga öppningen så att bara ansiktet exponeras. Andra kan vara isolerade och erbjuda andra funktioner för att hålla resten av dig varm.

Ficka

Vissa sovsäckar har fickor med dragkedja eller flikar på utsidan av dem. Dessa är praktiska för att hålla saker som är viktiga nära dig som glasögon, en liten ficklampa, eller en klocka.

Packpåse, kompressionssäck eller väska

En packpåse eller en kompressionssäck är vanligtvis gjord av mer hållbara, fuktbeständiga material. Detta är en speciell påse som tillåter dig att pressa ner säcken till en mindre volym vilket tar upp mindre plats i packningen. Med komprimeringssäckar kan du komprimera sovsäcken ännu mer än med en packpåse. De utnyttjar vanligtvis remmar för att öka förmågan att komprimera sovsäcken. Vissa använder en komprimering säck med en sekundär krage. Sovsäcken komprimeras i den första kragen och sedan komprimeras ytterligare genom att skjuta den första kragen in i en större säck. Packpåsar och säckar för komprimering bör inte användas för att lagra din sovsäck. Långtidslagring av en sovsäck i en packpåse eller komprimering säck kan göra att den förlora sin ”loft”. En förvaringspåse skyddar sovsäcken när den inte används. Vanligtvis gjord av ett material som andas med dessa påsar kan du packa sovsäcken löst vilket hjälper den att behålla sitt loft.

Krage mot drag

En krage kan hittas på mumiesäckar med huvor. Denna isolerade krage passar runt halsen när du sover. När du rör dig under natten förblir varm luft instängd i påsen, och kall luft stannar ute.

Blixtlås dragrör eller isolerad dragkedja

En dragkedja med dragrör eller isolerad dragkedja används för att hålla kall luft ute.

Här är ett bra klipp med en video-guide som går igenom de viktigaste punkterna för köp av sovsäckar:

Bredd och längd

Många sovsäckar finns i olika bredd eller längd. När du väljer en sovsäck bör du hitta en som passar dig bekvämt utan en massa extra oanvänt utrymme. Dina fötter bör inte pressas upp mot botten av påsen, och dina axlar bör inte exponeras vid toppen av sovsäcken. Du bör inte ha för mycket utrymme i sovsäcken heller. Extra utrymme betyder mer volym av luft att värma och resulterar i svårigheter att hålla insidan av sovsäcken varm. Vissa sovsäckar kommer också i storlekar speciellt för personer med stor kroppsbyggnad. Dessa har bredare axlar för att rymma större omkrets.

Särskilda funktioner för kvinnor

Vissa sovsäckar är gjorda speciellt med kvinnor i åtanke. De är sydda bredare vid höfterna och smalare runt axlarna. De är också lite kortare. Dessa funktioner är designade för att göra sovsäcken bekvämare för kvinnor.

Särskilda överväganden för vintersovsäckar

Om du köper en sovsäck för användning i kallare temperaturer leta efter en sovsäck som har följande funktioner: blixtlåsrör och krage, huva med dragsko eller resår så att det passar huvudet och en temperaturgradering som är lämplig för förväntade minimitemperaturer (missberäkna inte att köpa en sovsäck som är för varm).

Dun, med en 650 fyllning gradering eller bättre är bäst för vikt och för lång livslängd. Syntetmaterial är bäst om du är orolig för fukt – Lite Loft, Primaloft 2, POLARGUARD HV, POLARGUARD 3D (dyrare men mycket mjuk och luftig) föreslås för syntetiskt fyllnadsmaterial.

Köp en längre sovsäck om möjligt. Valet av säckar som erbjuder några centimeters extra utrymme vid foten när du är bekvämt inbäddat. Det extra utrymmet kommer att användas för att lagra kameror, vatten, stövlar och andra föremål som måste förhindras från att frysa. Dessutom kommer påsar med ett bredare snitt ge dig möjligheten att lägga till ytterligare kläder utan att känna att det är trångt.

Skötselråd av sovsäck

 1. Förvara inte sovsäcken i en packpåse eller kompressionssäck. Påsar som lagrats under en lång tid som komprimeras tätt kan förlora sitt loft. Förvara din sovsäck i en väska som andas som är tillräckligt stor för att rullas upp löst. Ta ut väskan var tredje till sjätte månad och fluffa upp den för att upprätthålla sitt loft.
 2. Packa inte väskan våt. Om väskan blir blöt häng ut den för att lufttorka. Om du måste starta vandringen och sovsäcken inte ännu är helt torr, ta ut den ur packpåsen under viloperioder och häng den i ett träd eller lägg ut den på stenar för att låta den torka.
 3. Häng sovsäcken efter varje resa för att låta den luftas. Att tvätta sovsäcken efter varje resa är inte nödvändigt (om inte varje resa är en månad i terrängområde). När den behöver rengöras följer du anvisningarna från tillverkaren. Att tvätta sovsäcken i en stor tvättomat är bättre än att använda din tvättmaskin hemma. En maskin utan en omrörare är bäst (frontmatad) så snören och remmar inte lindas runt maskinen i tvättprocessen eller rivs bort.
 4. När du vandrar eller går i terräng, förvara din sovsäck i en vattentät kompressionssäck. Väskan förblir torr, även om ryggsäcken doppas i en flod. Att ha en torr sovsäck och förmågan att göra en eld kan i hög grad hjälpa dig i händelse av dåliga väderförhållanden.
 5. Ta med dig silvertejp på dina resor. Några meter silvertejp kan användas för att korrigera en reva eller försegla ett blixtlås som gått sönder.
 6. Var inte lat med dina blixtlås. Om väskan har två dragkedjor som möts vid en mittpunkt använd inte den ena änden för att gå hela vägen runt påsen. Detta lägger stor belastning på blixtlåset och ökar riskerna för att en dragkedja hoppar av sina tänder och låser sig. Försök att låta blixtlåsen mötas halvvägs för att balansera lasten och avståndet dragkedjan har att resa.

Hålla sig varm och bekväm

Du kan förlänga det bekväma temperaturområdet av en sovsäck genom att följa vissa grundläggande steg.

 • Liggunderlag används inte bara för att ha något mjukt att ligga på. Använd ett liggunderlag av hög kvalitet för att hålla dig varm. Genom att inte använda ett liggunderlag av hög kvalitet förlorar du en stor del av värmen på grund av marken. Många liggunderlag inkluderar isolering.
 • 50 % av värmeförlusten går genom huvudet, så om du är kall se till att ha huvudet täckt. Använd huvan på sovsäcken, eller om din sovsäck inte har en huva överväg att bära en hatt när du sover. En lätt mössa är en bra produkt att bära i ryggsäcken av denna anledning, och kommer också att hålla dig varm under vandringen.
 • Bär kläder till sängs. Om du är van vid att sova i underkläder (eller mindre) på natten försök sova i kläder. Lätta underställ kan hjälpa till att hålla dig varm samtidigt som de tar upp en relativt liten mängd utrymme och endast lägger till ett fåtal gram vikt till din packning.
 • Håll sovsäcken torr. Gör allt för det. Använd inte sovsäcken om du är blöt, särskilt om du är i en nödsituation och du tror att du får hypotermi. En våt sovsäck kan inte hålla dig varm. Se också till att ditt tält är väl ventilerat så fukt inte byggs upp när du sover. Under natten kan du göra av med över 230 ml fukt.
 • Torka ut sovsäcken varje dag. Sovsäcken absorberar fukten som din kropp genererar. Torka ut sovsäcken varje morgon innan du packar den. Om detta inte är möjligt, packa upp den under raster och vid luncher.
 • Torka väggen av tältet med en svamp eller sämskskinn. Om din sovsäck vilar mot en skyddande vägg som har kondens på sig så kan sovsäcken absorbera fukten.
 • Se till att din sovsäck passar dig. Om en säck är för liten eller för stor kommer det att skapa problem att hålla värmen. En sovsäck bör passa dig så att isoleringen inte komprimeras genom att dra upp och omkring dig den. En sovsäck som är för stor innebär att du har för sort utrymme att värma upp. Obs: människor köper typiskt en sovsäck som är längre än de behöver, så att de kan ha kläder för nästa dag i botten av säcken. Detta är okej.
 • Om du vaknar upp och känner dig kall: försök att lägga till fler kläder och/eller äta kolhydrater med höga kalorier. Om det misslyckas kan du göra en del övningar för att öka blodcirkulationen. En bra övning är att svinga dina armar och ben. Detta tvingar blod till dina extremiteter. Att dricka varma vätskor kan också hjälpa.
 • Försök att gå på toaletten innan du kryper ner i sovsäcken för natten. Att gå upp mitt i natten gör att all den varma luften sipprar ut ur säcken, luft som du kommer att behöva värma upp igen när du kommer tillbaka.

Garanti

Vissa företag erbjuder en livstidsgaranti på material och utförande. Andra inte. De flesta kommer att reparera skadade säckar för en rimlig avgift.

Förvaring och lagring av sovsäckar

Packpåsar och komprimering väskor förvarar din sovsäck när du klättrar eller befinner dig på vattnet. Påsar låter isoleringen andas när påsen inte används. Av de 30 plus påsar vi har granskat, är ingen av dem den ideala påsen eller komprimering säcken. Skaffa dig en liten och lätt komprimering säck som är tålig nog att tåla flera hundra kompressioner.

Tips och tricks

 1. Linda botten av sovsäcken i din ytterjacka eller regnskydd för att hindra den från att bli våt från kondensen som absorberas från tältväggen. Hur: stäng jackans dragkedja, stoppa huvan och ärmar inuti, och trä jackan över foten av säcken. Detta förhindrar kondens (på innerväggen av tältet) från att göra din sovsäck blöt. Detta är viktigare med dunsäckar än syntetiska, men gör det inte om din jacka är våt. Håll jackans ärmar ute och öppna dragkedjor något om du tycker att jackan inte andas tillräckligt.
 2. För vintersovsäckar; välj den långa storleken. Detta ger dig extra utrymme för kläder, stövelinlägg, batterier, vatten och elektronik.
 3. Klä dig väl. Att bära ett extra lager i en åtsittande sovsäck komprimerar isoleringen, och därigenom förhindrar dess loft och förmåga att hålla dig varm. Tvärtom kommer extra lager att ta upp döda luftrum om påsen är alltför rymlig.
 4. Igen: Håll din sovsäck torr. Fyll din packpåse med en extra tjock soppåse, komprimera sovsäcken, vrid sopsäcken och stoppa in den i packpåsen, och komprimera ytterligare. För flerdagsutflykter rekommenderar vi även att du fyller din ryggsäck med en extra tjock soppåse och packar allt inuti det. Detta kommer att hålla innehållet i packningen torr även under stora flodövergångar där botten av ryggsäcken blir nedsänkt.

När du köper en sovsäck finns ett antal alternativ som du behöver tänka på. Men utrustad med denna information är du nu mer förberedd att hitta rätt sovsäck som passar dina behov. Det finns egentligen inga rätt och fel. Om sovsäcken håller dig bekväm och torr, är inom din budget, och komprimerar ner till den storlek du vill så har du gjort ett bra val.

 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men ändå vara varm om natten? Då får du inte missa vår guide med ultralätta sovsäckar
 • Ska du ut och vandra i fjällen, på äventyr, eller köpa en sovsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med 3-säsongssovsäckar (vår, sommar, höst)
 • Är du ute efter en vintersovsäck (“4-säsongssovsäck”)? Missa inte vår guide med vintersovsäckar
(Vanliga söktermer: test sovsäckar, bästa materialet för sovsäckar, bästa sovsäcken, haglöfs ursus 2 review, jula sovsäck, sovsäck mummy recension, test av sovsäckar, test bästa sovsäcken)

Genom att använda vår sajt samtycker du till vår användning av cookies. Du samtycker även till att vi använder annonslänkar, samt våra användarvillkor.