Bästa Ultralätta Sovsäckarna 2018

Senast uppdaterad 2018-05-16

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Test och recension av de allra bästa ultralätta sovsäckarna på marknadenHur väljer du den bästa ultralätta sovsäcken för dina behov? Är det bättre med en sluten footbox-quilt/täcke eller en mumiesäck utan huva? Eller skulle en traditionell backpackingsovsäck bättre tillgodose dina behov? Efter år av tester och jämförelser av de bästa fjäderlätta och ultralätta produkterna, har vi några råd som kommer att göra ditt beslut lättare.

Bästa Ultralätta Sovsäckarna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Sea to Summit Spark III Ultralätt Sovsäck

Sea to Summit Spark III Ultralätt Sovsäck

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Sea to SummitInga yttre komfortfunktioner. Utmärkt huva. Smalt snitt, kort blixtlås, och inga onödiga funktioner. 10-denier Pertex Quantum nylontyg för sitt skal, som hjälper till att hålla den totala vikten nere. Bra för en enda sak: minimal vikt.
Marmot Hydrogen Ultralätt Sovsäck (3-Säsong)

Marmot Hydrogen Ultralätt Sovsäck (3-Säsong)

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating MarmotCertifierad 800-fill gåsdun med behandlat dun för förbättrad vattenresistens. Mjuka, böjda buffels minskar nedkylning. Ultralätt Pertex Micro 20d nylon ripstop med slitstark vattenavvisande yta- Anatomiskt utformad footbox med omlott-konstruktion som ger dunet mer fyllighet runt fötterna. 2-vägs, “krångelfri” dragkedja för att förhindra att kall luft kommer in. Intern ficka för ficklampa eller liknande. 2 hängslingor för förvaring och vädra ut sovsäcken. Packpåse och förvarings säck ingår.
Marmot Helium Ultralätt Sovsäck

Marmot Helium Ultralätt Sovsäck

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating MarmotMarmot Helium fyller en perfekt medelväg mellan ultralätta kompressibilitet och rymlighet, bekvämlighet och värme. Dun på 850-fill power som behandlats med Marmots egen Down Defender. Fungerar bra i fuktiga miljöer. Sovsäcken har en generös avsmalning, med gott om utrymme vid axlar, höfter och knä-regionen, vilket gör den till en av de mer bekväma i ultralätta klassen, särskilt för folk som tenderar att röra sig i sömnen.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj rätt sovsäck för ditt äventyr

 • Ska du ut vandra eller resa och behöver ha med dig en sovsäck, men inte vet exakt vad för slags sovsäck? Läs vår guide med sovsäckar – alla kategorier
 • Ska du ut och vandra i fjällen, på äventyr, eller köpa en sovsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med av 3-säsongssovsäckar (vår, sommar, höst)
 • Är du ute efter en vintersovsäck ”4-säsongssovsäck”? Missa inte vår guide med vintersovsäckar

Först, om du är osäker på huruvida en ultralätt produkt är rätt för dig, ger vår artikel om köpråd för traditionella sovsäckar för backpacking en detaljerad analys av de kategorier som vi testar och poängsatt.

Denna otroligt noggranna översikt omfattar typer av isolering, tyger för ytterfodral, och konstruktion, liksom olika typer av sovsäckar och deras bästa användningsområden. Om du är osäker på huruvida en ultralätt sovsäck är rätt för dig, eller bara vill informera dig om konstruktionsdetaljer, kolla upp det innan du läser vidare.

Ultralätta sovsäckar jämfört med backpacking-sovsäckar

När författaren började vandra, var det mycket vanligt att ge sig ut på veckolånga resor med en ryggsäck på 22 kg och stora tunga stövlar. Det var precis så som de flesta människor gjorde. Men i dag finns det inte bara mycket mer avancerade redskap, men massor av backpackers och klättrare inser hur mycket lättare det är för kroppen att bära en lätt belastning. Surt förvärvad skicklighet och erfarenhet krävs för att på ett säkert sätt vandra runt i vildmarken med en 6 kg:s packning – men det är så mycket mer bekvämt. Dessutom, om du vill täcka en lång sträcka varje dag eller om du bär ditt övernattnings-kit upp för en komplicerat klättring, är lätt rätt. Plus, att en hel del av oss med erfarenhet gärna tänjer på gränserna och vill se hur lätt, snabbt och långt vi kan gå.

I genomsnitt vägde de ultralätta sovsäckar och quilts vi granskade hälften av vad backpackingsovsäckar väger, men levererade motsvarande värme. Hur är det möjligt? Det kräver en förklaring.

Hur kan en sovsäck på ett halvt kilo vara så varm?

De flesta av de sovsäckar som vi jämfört (och delvis testat) använde de mest avancerade lättviktsmaterialen och isolering av högsta kvalitet. Emellertid är materialen endast en av de viktiga komponenterna; hur sovsäcken används är lika viktigt. De flesta vandrare och alpinister sover i de flesta eller alla av sina varma kläder under kalla nätter. Inte bara är de klädda och redo för att gå upp innan gryningen, men de kan också komma undan med en lättare sovsäck. Ultralätta entusiaster vet också hur man väljer campingplatser med ett varmt mikroklimat eller skydd från vinden. Någonsin satt läger mitt i botten av en dal, bara för att gå ett par meter uppför sluttningen i gryningen och inse att det är runt 10 grader varmare där uppe? Val som dessa kan göra en enorm skillnad om du håller dig tillräckligt varm för att sova hela natten. Varma drycker innan sängdags och på morgonen, en vattenflaska full av kokande vatten för att förvärma din sovsäck, ett set med benböj för att få igång blodflödet till extremiteterna … dessa är alla knep vi använder för en bekväm och varm nattsömn.

Billigaste och bästa ultralätta sovsäckarna

Din ultralätta sovsäck som en del av ett system

När du bygger din packning för ultralätt backpacking, kommer ditt fokus vara på att välja kompletterande produkter och system som leder till en övergripande lätt basvikt. Återigen, kan du läsa om de fina detaljerna i system och basvikt i vår artikel om tält.

Dina ”fyra stora” objekt när du bygger din utrustning inkluderar en sovsäck och liggunderlag, tillsammans med ryggsäcken och tält. De är i regel de tyngsta fyra objekten en 3-säsongsvandrare bär, och det viktigaste för väderskydd, värme, och säkerhet under natten.

Säkerhet & värme

Din nattpackning tillsammans med skydd för att hålla den torr, är ditt primära skyddsnät i djup terräng. Under din strävan att lätta din last, bör detta alltid finnas i bakhuvudet. Nej! Egentligen borde det vara det första du tänker på. Våra testare och vår jämförelse-redaktör som har vandrat mycket vill att vi ska betona detta – det kan ta en hel del erfarenhet att klara sig på en 4 kg ryggsäck i hotande omständigheter.

När vädret tar en oväntad vändning till det sämre, har du två alternativ: ta skydd och vänta ut det eller fortsätt under vad som kan bli flera timmar eller dagar. För att vara trygg med din ultralätta packning, måste du veta hur du använder ditt tält plus sovsystem för natten för att ta dig igenom en lång oväntad storm. Två dagar och nätter av kallt regn (eller snö) är alltid en risk, även på sommaren, i de flesta av de platser som vi vandrar på.

Vi hör ofta folk säga … ”om min ryggsäck blir våt fortsätter jag bara vandra för att hålla värmen tills vädret klarnar”. Men kan du göra detta i mörkret? Eller i väder som gör det svårt att se och navigera?

Se till att dina kunskaper och system kommer att ta dig igenom en tids väntan under stormarna. Träna mycket. Tillbringa nätter i fruktansvärt väder nära ditt hem eller bil för att förbereda dig.

Vilken temperaturgradering?

Om du tvekar om vilken temperaturgradering som är lämplig för dig, välj en produkt som är varmare än du tror att du kommer att behöva. De flesta av de modeller vi jämfört och delvis testat har många alternativ för temperaturgradering. Dessutom är en av de största fördelarna med att beställa från en liten tillverkare att du kan kontakta dem direkt med frågor. Ofta diskuterar de gärna din specifika avsedda användning av den och hjälper dig att avgöra vilken temperaturgradering som är bäst för dig.

Test av ultralätta sovsäckar

Dun & fukt

Vi har avsiktligt valt dunfodrade produkter för denna översyn. Dun har ett betydligt bättre värme-viktförhållande än syntetisk isolering, men har en stor nackdel. Det måste hållas torra för att bibehålla sitt ”loft” (fyllningsgrad) och hålla dig varm. Vi kan inte understryka detta tillräckligt: håll sovsäcken torr och ta varje tillfälle att vädra ut den i solen är avgörande för din värme och säkerhet. Om du enbart vandrar i miljöer som är mycket regniga, överväg att acceptera en viktökning och ta hjälp av en syntetisk isolerad väska eller täcke. Allt fler ultralätta tillverkare producerar ganska lätta syntetiska isolerade väskor och täcken.

Packväskor: Vissa av säckarna i denna översyn kommer med en vattentät packpåse. Vi rekommenderar att köpa en vattentät packpåse för din sovsäck. Dessutom kommer många backpackers att skydda hela sin packning med ett vattentätt fodral. En kraftig plastpåse, eller ännu bättre, en stor kompressionssäck. Om du ska vara ute i veckor eller månader, överväg att köpa en varaktig och vattentät Cuben fiberpack fodral.

Om du står och väger mellan dun och syntet, eller vill veta mer om hur man väljer sovsäck, så kan vi rekommendera den här videon:

Typer av ultralätta sovsäckar och sovställning

I det här avsnittet tar vi det ett steg längre och diskuterar vilka typer av sovsäckar som är bäst anpassade för olika typer av sovställningar.

Sova på ryggen

De som sover på ryggen har det lätt – alla typer av ultralätta sovsäckar fungerar bra. Traditionella huvor på mumiesäckar fungerar bra för de som sover på rygg och tränat sig att sova mycket stilla. Men de flesta rör sig lite i sömnen. Som ett resultat kommer modeller utan huva vara bekvämare och lättare.

Sova på sidan

För de som sover på sidan passar täcken riktigt bra. Den justerbara omkretsen från benen och upp låter dig inte bara lägga till mer eller mindre kläder, men du kan göra delar av säcken lösare eller mer åtsittande beroende på hur mycket du drar upp knäna.

Sova på magen

För de som sover på magen passar täcken också bra, och de flesta kommer att tycka att en modell som är helt öppen är bäst. Vi observerar att en hel del magsovare gillar att ”peta” ut ett ben åt sidan eller ha armarna i kors under deras huvud som en kudde. Ett täcke som går att öppna låter dig justera omkretsen hela vägen ner till fötterna passar perfekt.

Sova i sittande ställning

Alpinister och vandrare i super-ojämn terräng kan ofta befinna sig i en sittande bivack på natten. I dessa fall är en helt sluten sovsäck det bästa valet. Huvor och mumiesäckar utan huva som helt sveper om dig är rätt väg att gå. Om du sover sittande och har en vinterparka med dig, är en halv säck också ett bra alternativ.

Hammocks/hängmattor

Det kan vara besvärligt att komma in och ut ur sovsäcken i en hängmatta. I detta scenario, täcken som helt går att öppna är de mest mångsidiga och lätta att använda. Filtarna vi jämfört (varav vi även testat några) här är bra täcken och Hammock Gear och Enlightened Equipment gör även undertäcken.

Test av bästa sovsäckarna för ultralätt vandring

Skötselråd av dunsovsäckar

 1. Som vi har diskuterat ovan, att ta varje tillfälle för att se till att din ultralätta sovsäck förblir så torr som möjligt är avgörande för att upprätthålla loft och värme på flerdagsutflykter. Långtidsvård kommer att säkerställa bästa möjliga livslängd och prestanda. Efter långa resor (eller åtminstone en gång per år) ska du tvätta sovsäcken. Du kan göra det själv relativt enkelt (vi brukar göra det), men flera tillverkare erbjuder professionella städtjänster.
 2. För att komma igång, hitta en stor, frontmatad kommersiell tvättmaskin. De flesta tvättomater kommer att ha dem. En toppmatad tvättmaskin med en omrörare kan skada dunkläderna … använd den inte. Du kommer också vilja använda ett specifikt tvättmedel för dun som Nikwax Down Wash.
 3. Rengör de smutsigaste områdena av yttermaterialet först med en bomullsduk och vänd sedan sovsäcken ut och in. Använd ditt specifika tvättmedel på det normala programmet med kallt vatten. Välj en andra sköljning om det är ett alternativ, eller kör en till full cykel efter den första utan tvättmedel. Nu har du en ren men våt sovsäck … och torkning är det mest tidskrävande steget.
 4. Flytta den våta sovsäcken till en av de stora frontmatade kommersiella torktumlarna. Helst ska du ha använt den omedelbart före med någon annan tvätt för att kontrollera att inställningarna verkligen är exakta. Din våta dunsovsäck kommer att vara mycket klumpig, så här hjälper ett trick.
 5. Vi kastar antingen in några tennisbollar med sovsäcken (eller ett mycket rent par löparskor). Medan sovsäcken tumlar runt på medelvärme, kommer dessa objekt hjälpa till att lösa upp de våta dunklumparna. Du kan också stoppa torktumlaren med jämna mellanrum och lösa upp klumparna för hand. Och det är allt. Se bara till att du har identifierat en torktumlare som inte blir för varm och skadar det syntetiska tyget av säcken.
 6. Detta är ett perfekt tillfälle att spraya en vattentät behandling på sovsäcken. Vi behandlade området runt foten av säcken noggrant efter tvätten. Kontrollera att din sovsäck är helt torr före förvaring. Vi tenderar att göra denna operation på en solig dag när vi kan lägga ut sovsäcken i solen för att den vattentäta sprayen ska torka ett par timmar och sedan lägga den i torktumlaren en sista gång för att vara säker.
 7. Ta väl hand om sovsäcken och den kommer att ta väl hand om dig!
 • Ska du ut vandra eller resa och behöver ha med dig en sovsäck, men inte vet exakt vad för slags sovsäck? Läs vår guide med sovsäckar – alla kategorier
 • Ska du ut och vandra i fjällen, på äventyr, eller köpa en sovsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med av 3-säsongssovsäckar (vår, sommar, höst)
 • Är du ute efter en vintersovsäck ”4-säsongssovsäck”? Missa inte vår guide med vintersovsäckar
(Vanliga söktermer: dunsovsäck bäst i test, ultralätt sovsäck, lättviktssovsäck)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner