Bästa Vintersovsäckarna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-01

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, MultiTriathlon • Läs våra användarvillkor

Bästa vintersovsäckarna testadeRätt vintersovsäck kan göra stor skillnad för en god natts sömn om du campar på sommaren eller planerar ett vinteräventyr utomhus. I den här guiden kommer vi att ta dig igenom alla viktiga överväganden och viktiga funktioner som hjälper dig välja rätt sovsäck för alla 4 säsonger.

Bästa Vintersovsäckarna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Marmot Never Summer Vintersovsäck

Marmot Never Summer Vintersovsäck

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating Marmot[BÄST I TEST inom Vintersovsäckar, enligt användarrecensioner] Certifierad 650 Fill Power dun med Downs Defender för förbättrad vattenbeständigheten i vått väder. Anatomiskt utformad footbox med Wrap-Around-konstruktion ökar värmen. Fullängds YKK “Two Way”-blixtlås med “Anti-Snag Slider” minskar risken för att tyget fastnar. Mycket rymligare än de flesta Mummy-sovsäckarna, och är samtidigt ganska lätt och komprimerar hyfsat bra. Bonus: dragkedjan fungerar verkligen, vilket är mer än man kan säga om de flesta sovsäckar!
Mammut Tyin MTI Winter Vintersovsäck

Mammut Tyin MTI Winter Vintersovsäck

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating MammutTekniskt mycket bra, isolerar fantastiskt. Stor huva och footbox. 90cm dragkedja glider bra och har lyfts lite från marken. Mycket bra innerkrage med bra bredd och isolering. Mammut Tyin MTI Winter är inte den bredaste vintersovsäckenbland våra tester, men fortfarande ok. Inte den bästa packpåsen. Stor meshficka inuti. Extra skydd runt huvudet och fötterna mot fukt.
Marmot Helium Ultralätt Sovsäck

Marmot Helium Ultralätt Sovsäck

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating MarmotMarmot Helium fyller en perfekt medelväg mellan ultralätta kompressibilitet och rymlighet, bekvämlighet och värme. Dun på 850-fill power som behandlats med Marmots egen Down Defender. Fungerar bra i fuktiga miljöer. Sovsäcken har en generös avsmalning, med gott om utrymme vid axlar, höfter och knä-regionen, vilket gör den till en av de mer bekväma i ultralätta klassen, särskilt för folk som tenderar att röra sig i sömnen.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj den mest lämpliga sovsäcken för dig

 • Ska du ut vandra eller resa och behöver ha med dig en sovsäck, men inte vet exakt vad för slags sovsäck? Läs vår guide med sovsäckar – alla kategorier
 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men ändå vara varm om natten? Då får du inte missa vår guide ultralätta sovsäckar
 • Ska du ut och vandra i fjällen, på äventyr, eller köpa en sovsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med 3-säsongssovsäckar (vår, sommar, höst)

Innan vi drar igång: Sovsäckar klassificeras traditionellt, och än idag, av säsongsgradering. En sovsäck lämplig för sommaren är osannolikt att vara lämplig för de kallare månaderna och vice versa.

Generellt sett är en 1-säsongssovsäck lämplig för en varm sommar eller i stuga/inomhus, en 2-säsongssovsäck lämplig för sommaren och möjligen våren, en 3-säsongssovsäck lämplig för våren, sommaren och hösten och en säsong 4-säsongssovsäck – även kallat vintersovsäck – är lämplig året runt. Det är detta vi ska gå djupare in på i den här guiden!

Temperaturgraderingar för vintersovsäckar: Varningens ord

Temperaturklassningen är den viktigaste faktorn att beakta när man väljer en sovsäck. Betyget du väljer beror på var du kommer att använda din sovsäck och vilken temperatur du är bekväm att sova i. En sovsäck för camping i trädgården på sommaren till exempel kommer att ha olika krav än en för att klättra uppför Everest.

Kyla och vintersovsäckars temperaturgradering – de under 10 grader Fahrenheit – tilldelas inte de nya EN13537 standarder för sovsäckar som många nordamerikanska tillverkare nu använder. Den nya standarden har visat otillförlitlig för säckar rankade under 10 grader Fahrenheit, så de flesta tillverkare betygsätter sina sovsäckar med samma teknik som de använde innan de nya standarderna för sovsäckar infördes.

Detta är ett problem av flera skäl:

 1. Erfarenheter med den nya EN13537-standarden visade att tillverkarna överskattade värmen i sina tre-säsong sovsäckar med ca 10 grader. Till exempel, en 10 graders sovsäck från ett par år sedan skulle vara närmare en 20 graders sovsäck när den testas med den nya standarden som gäller idag. Därför är det förmodligen klokt att lägga till 10 grader till en sovsäck för kallt väder som har värderats av tillverkaren. Till exempel är en sovsäck klassad för 0 grader förmodligen närmare 10 grader och en sovsäck klassad för -20 grader är förmodligen närmare -10 grader.
 2. När tillverkare betygsätter sina egna sovsäckar, är det nästan alltid med hjälp av män som betygsätter och inte kvinnor. En av fördelarna med EN13537 sovsäck standard är att den visade att kvinnor sover mycket kallare än män. Så om du är kvinna, bör du antagligen lägga till ytterligare 5-10 grader till kreditvärderingen av en sovsäck för kallt väder om det inte är en kvinnospecifik modell.
 3. Temperaturgraderingar av sovsäckar för kallt väder som anges av de flesta tillverkare antar att du bär: långkalsonger (topp och byxor), strumpor, du sover på ett liggunderlag med ett högt R-värde (5+ är ett bra vinterminimum), och sovsäcken utsätts inte för vind (du är i ett tält eller en bivy säck.) Om du inte gör alla dessa saker på vintern, kommer du att sova kallare även om sovsäckens betyg är 100 % korrekt.

Test och recension av bästa vinter-sovsäckarna

Att tänka på för backpacking och vandring på vintern

Jag intervjuar alltid folk som registrerar sig för resor för att se om de har de redskap som krävs, erfarenhet, kompetens och fysisk kondition för att slutföra vandringen på ett säkert sätt.

På natten, kan temperaturer på vintern i bergen sträcka sig från 0 grader ner till minus 20. Eftersom jag inte kan förutse vädret när jag schemalägger mina resor – ofta månader i förväg – kräver jag att alla vänner på mina resor har -20 graders sovsäckar.

Under förutsättning att de har alla andra redskap och kläder som krävs, kommer en sovsäck med en -20 graders gradering hålla en man bekväm ner till -10 grader, och en kvinna, ner till ca -10 till -5 grader. När jag tar ut deltagare försöker jag också att ta reda på vem som tillverkar deras sovsäck, eftersom tillverkare som Western Mountaineering och Marmot tenderar att betygsätta sina sovsäckar mer noggrant, antingen för att de överfyller dem med gåsdun av hög kvalitet eller de testar dem i kylrum.

Men om någon med en sovsäck med en 0 graders gradering ansöker om att komma med på en av mina vinterbackpacking-resor, kommer jag att neka dem. Om de är män, motsvarar detta en 10 graders sovsäck eller en 15-20 graders sovsäck om de är kvinnor, och det är helt enkelt för riskabelt för vinternätter i snön. På en -15 graders natt, kommer de att vara mer än obekväma.

Sovsäckar för bruk på vintern - stort test

Temperaturbetyg för vintersovsäckar

Var förvarnad:

 1. 4-säsongs-/vintersovsäckars temperaturbetyg tilldelas av tillverkarna och faller utanför de nya EN13537 sovsäckstandarderna
 2. Temperaturbetyg på de flesta 4-säsongs-/vinter-sovsäckar är förmodligen 5-10 grader för optimistiskt.
 3. Kvinnor behöver vintersovsäckar som är 5-10 grader varmare än män.
 4. De flesta vintersovsäckars temperaturgraderingar antar att du bär långa underkläder inklusive strumpor, sover på liggunderlag eller kuddar med en hög kombinerad R-värde, och du är i ett tält eller bivacksäck.

Säsongsgradering

Sovsäckar klassificeras traditionellt, och än idag, av säsongsgradering. En sovsäck lämplig för sommaren är osannolikt att vara lämplig för de kallare månaderna och vice versa.

Generellt sett är en 1-säsongssovsäck lämplig för sommaren, en 2-säsongssovsäck lämplig för sommaren och våren, en 3-säsongssovsäck lämplig för våren, sommaren och hösten och en säsong 4-säsongssovsäck är lämplig året runt. Det är viktigt att komma ihåg att årstiderna och temperaturer kommer att variera från land till land så kontrollera alltid temperaturbetyget mot där du kommer att använda sovsäcken.

Syntetisk vs Dun

Sovsäckar kommer antingen att fyllas med konstgjord syntetisk isolering, mestadels från poly-fibrer, eller naturligt dun, de fina underfjädrarna från ankor eller gäss.

Syntetisk isolering är den vanligaste typen av isolering som används i sovsäckar. En syntetisk sovsäck kommer att bli billigare, lättare att rengöra och kräver mindre vård än en dunsovsäck. De fungerar också bättre när de är våta än dun sovsäckar, behåller omkring 50 % av sin isoleringsförmåga i vått tillstånd. Av denna anledning är syntetiska påsar ett bra val för våta och fuktiga klimat och fuktiga förhållanden.

Men syntetisk isolering behåller inte värmen som naturlig dun. De är också skrymmande och tyngre än dunsovsäckar då de behöver mer fyllning för att kunna arbeta effektivt i liknande temperaturintervall. De är inte perfekta när utrymme och vikt är viktiga faktorer.

Loftet (eller fluffigheten) av dun skapar tusentals små luftfickor, vilket innebär att dunsovsäckar är mer effektiva på att fånga varmluft och behålla värme. De är också mycket lättare än syntetiska sovsäckar och komprimeras till en mindre storlek när de packas. Förhållandet mellan värme-vikt av en dunsovsäck kan inte bli slagen av en syntetisk säck.

I en dunsovsäck är fyllningen indelad i fack som stödjer jämn fördelning av fyllningen och hjälper sovsäcken att behålla sin form.

Nackdelen med dun är att det lätt absorberar fukt när den är fuktig och när den blir våt förlorar fjädrarna sin fluffighet och värmeisolerande egenskaper. Dunsovsäckar tar också mycket längre tid att torka ut än syntetiska säckar. Av dessa skäl är dunsovsäckar väl lämpade för kalla men torra förhållanden.

De unika egenskaperna hos dun betyder att extra försiktighet måste iakttas vid tvätt.

4-säsongssovsäckar - vi har testat de bästa

Former, storlekar och vikter

 • En vanlig sovsäck är rektangulär eller ”kuvert” formad med en dragkedja runt två sidor. Dessa är rymligare än mumiesäckar och kan öppnas helt och användas som en filt. Rektangulära sovsäckar är mindre effektiva på att behålla värme än mumiesäckar och är mest lämpade för inomhusbruk, husvagn och sommar camping. De är inte lämpliga för mer extrema förhållanden där du förväntar låga temperaturer.
 • Rektangulära sovsäckar finns i enkla och dubbla storlekar. Dubbla rektangulära sovsäckar är idealiska för vuxna, där kombinerad kroppsvärme kommer att skapa extra värme och små barn kan sova tillsammans.
 • En mumiesovsäck smalnar av mot fötterna och är därför mer skräddarsydd än en vanlig rektangulär sovsäck vilket förbättra värmeisoleringen. Huvan på en mumiesovsäck hjälper också att hålla värmen. En mumiesovsäck väger också mindre än en rektangulär sovsäck.
 • De flesta mumiesovsäckar kommer att vara för en person, men det är möjligt att köpa vänster och höger säckar som kan kopplas ihop för att skapa en dubbel påse. Våra Micro och Summit sovsäckar är bra exempel på detta.
 • Den packade storleken och vikten av sovsäcken bör också tas i beaktande. Detta är särskilt viktigt om du planerar att packa din sovsäck i en ryggsäck eller kommer att bära den under långa sträckor.

Kort tips innan vi går på nästa sektion: En video om hur man håller sig varm i sovsäcken under vintern:

Nyckelfunktioner

Fack

Facken inuti sovsäcken håller fyllningen jämnt fördelad.

Inre foder

Fin nylon eller polyester är de vanligaste materialen som används för att fodra sovsäckar. Flanell eller bomull är också populärt, även då det lättviktiga och ventilerande bomullen tar bort mer fukt så rekommenderas det inte för kalla förhållanden.

Yttre tyg

Yttermaterialet är ofta gjord av nylon – ripstop är populärt eftersom det är mycket slitstark. Dryloft är ett vattentätt material som andas, som ibland används för sovsäckar.

Vänster- och höger-dragkedjor

Sovsäckar finns med blixtlås på höger och vänster sida. För att göra det lättare att dra upp sovsäcken när du är i den välj en säck där blixtlåset sitter på den motsatta sidan av din dominerande hand. Om du är högerhänt välj en vänstersovsäck och om du är vänsterhänt välj en högersovsäck.

Tvåvägs-dragkedja

En två-vägs dragkedja är användbar för enkel öppning när det krävs ventilation. Dragkedjor kan vara av full längd eller bara gå halvvägs.

Isolerad klaff bakom dragkedjan

Värme kan lätt gå förlorad genom området runt dragkedjan av en sovsäck, en isolerad vägg bakom dragkedjan bidrar till att minska värmen som förloras.

Skydd över blixtlåset

Ett skydd (en bit tyg som normalt fästs med kardborrband) täcker dragkedjan när sovsäcken är helt igendragen vilket hjälper att förhindra att dragkedjan går upp när du sover.

Huva

En stor del av din kroppsvärme försvinner genom huvudet, en formad huva kommer att hjälpa till att hålla värmen. En dragsko-stängning låter dig dra huvan tätt mot ansiktet för extra värme. Det bästa är att ha en ultralätt dun-huva, vilket kan användas både på dagarna och nätterna. Ett riktigt proffstips till alla nybörjare inom vintervandring!

Krage mot drag (eller nacke/skuldra-skiljevägg)

En isolerad krage (vid basen av huvan) hjälper till att stoppa kroppsvärmen från att fly ut ur säcken och hålla kylan ute runt nacke och axlar. De flesta kragar kommer att ha en justerbar dragsko att dra åt vid behov.

Innerfickor

Finns normalt i övre delen av sovsäcken. Praktiskt för att hålla värdesaker som plånböcker och telefoner säkert undanstoppade.

Packpåsar

Mumiesovsäckar kommer med en packpåse med dragsko stängning. Till skillnad från en rektangulär säck som kan vikas ska en mumiesovsäck helt enkelt stoppas ner i sin påse. Kompressionsremmar bidrar till att minska storleken av den packade påsen.

 • Ska du ut vandra eller resa och behöver ha med dig en sovsäck, men inte vet exakt vad för slags sovsäck? Läs vår guide med sovsäckar – alla kategorier
 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men ändå vara varm om natten? Då får du inte missa vår guide ultralätta sovsäckar
 • Ska du ut och vandra i fjällen, på äventyr, eller köpa en sovsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med 3-säsongssovsäckar (vår, sommar, höst)
(Vanliga söktermer: vintersovsäck, sovsäck vinter, https://reportr se/sovsackar/vintersovsackar/, varm sovsäck, test dunsovsäckar, sovsäck för minus 30 grader, sovsäck bäst i test 4 säsong, never summer sovsäck, mammut dunsovsäck vinter, bäst i test 4 säsongs sovsäck)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner