Bästa 3-Säsongssovsäckarna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-06

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

3-säsongssovsäckar för vandring med tält och backpackingSovsäckar är en av de viktigaste komponenterna av övernattningsredskapen. En varm och bekväm 3-säsongssovsäck kan hjälpa eller stjälpa en god natts sömn, och en god natts sömn gör att du kan prestera bättre på nästa dags vandring. 3-säsongssovsäckar är också det mest effektiva sättet att hålla kroppen varm; de är mycket varmare per viktenhet än någon typ av kläder.

Bästa 3-Säsongssovsäckarna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Marmot Helium Ultralätt Sovsäck

Marmot Helium Ultralätt Sovsäck

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating MarmotMarmot Helium fyller en perfekt medelväg mellan ultralätta kompressibilitet och rymlighet, bekvämlighet och värme. Dun på 850-fill power som behandlats med Marmots egen Down Defender. Fungerar bra i fuktiga miljöer. Sovsäcken har en generös avsmalning, med gott om utrymme vid axlar, höfter och knä-regionen, vilket gör den till en av de mer bekväma i ultralätta klassen, särskilt för folk som tenderar att röra sig i sömnen.
North Face Blue Kazoo Sovsäck (3-Säsong)

North Face Blue Kazoo Sovsäck (3-Säsong)

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating The North FaceNorth Face Blue Kazoo har funnits i årtionden, och den nyligen uppdaterade versionen fortsätter att upprätthålla sovsäckens rykte som en pålitlig, bekväm fjällsovsäck och lämplig för allmän backpacking. Generöst snitt och passform ger bra utrymme för rörelse. Men det generösa utrymmet och det tyngre 650-fill-dunet driver upp vikten av sovsäcken något.
Marmot Hydrogen Ultralätt Sovsäck (3-Säsong)

Marmot Hydrogen Ultralätt Sovsäck (3-Säsong)

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating MarmotCertifierad 800-fill gåsdun med behandlat dun för förbättrad vattenresistens. Mjuka, böjda buffels minskar nedkylning. Ultralätt Pertex Micro 20d nylon ripstop med slitstark vattenavvisande yta- Anatomiskt utformad footbox med omlott-konstruktion som ger dunet mer fyllighet runt fötterna. 2-vägs, “krångelfri” dragkedja för att förhindra att kall luft kommer in. Intern ficka för ficklampa eller liknande. 2 hängslingor för förvaring och vädra ut sovsäcken. Packpåse och förvarings säck ingår.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj den bästa sovsäcken

Således, för viktmedvetna äventyrare, att välja den bästa sovsäcken är utan tvekan det näst bästa sättet (efter ett tält) att minska vikten av packningen. Den här artikeln beskriver konstruktionen, diskuterar de många typer som finns, och delar några tips och tricks som våra testare har lärt sig från att testa de bästa, billigaste och dyraste 3-säsongssovsäckar under många år.

 • Ska du ut vandra eller resa och behöver ha med dig en sovsäck, men inte vet exakt vad för slags sovsäck? Läs vår guide med sovsäckar – alla kategorier
 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men ändå vara varm om natten? Då får du inte missa vår guide med ultralätta sovsäckar
 • Är du ute efter en vintersovsäck (“4-säsongssovsäck”)? Missa inte vår guide med vintersovsäckar

Innan vi börjar: Kom ihåg att äta bra och hålla dig påfylld med vätska i naturen, och experimentera med olika skydd och kläder för de givna förhållandena.

Jämförelse mellan sovsäckar och din personliga utrustning inom ett brett spektrum av väder/förhållanden är ett bättre mått än någon standard. Förhoppningsvis kommer du att resa i och uppleva en mängd olika förhållanden under alla dina äventyr. Vi kan inte alla ha en sovsäck som är idealisk för alla förhållanden, så sträva efter något som kommer att vara bra i de flesta av dessa situationer.

Typer av isolering

Högprestandasäckar är tillverkade med syntetisk eller dun-isolering.

Syntetisk isolering är bäst för längre resor i våta förhållanden där du förväntar dig att säcken kommer bli våt och där möjligheterna att torka ut den är begränsade. Dessa syntetiska material är tyngre, svårare att tryckas ihop, och ofta mindre bekväma än dunprodukter.

Isolering av dun erbjuder betydligt mer värme för sin vikt, är mer komprimerbart, bekvämare och mer hållbara än syntetfyllning. Dess akilleshäl är dock fukt: dunsovsäckar är inte lämpliga för förhållanden där säcken kan bli dyblöt. Duns isoleringsvärde, mängden av loft, minskar när den samlar fukt. Det är viktigt att förhindra en dunsovsäck från att bli blöt, och under flerveckorsresor att ha en möjlighet att torka ut säcken ut om den blir blöt. Men för de flesta förhållanden på de flesta ställen, ger dun isolering störst prestanda för flerdagsturer där vikt och packad storlek är av högsta prioritet.

Dun

Isolering av dun kommer från små partiklar av en fågels fjäderdräkt som ligger under fjädrarna. Även om andra fåglar som finns i kallt väder producerar dun, har gåsdun visat sig vara den högsta möjliga kvaliteten. Duns kvalitet mäts genom dess ”fill power”, antal cubic inches som fylls av 1 ounce dun. En säck med 900-fill power blir lättare, mer komprimerbart och mer hållbart än en identiskt lika varm säck med lägre fyllighet, såsom 650. Ju mer volym som är av högre fill power desto mindre dun krävs för att fylla samma volym.

Hydrofob/vattentätt dun?

Vissa företag behandlar nu sitt dun för att göra det mer motståndskraftig mot fukt. Behandlad isolering av dun har potential att radikalt ta itu med denna isolerings enda nackdel – dess känslighet att förlora loft när det är vått. Dessa tekniker gör anspråk på att förhindra dun från att absorbera vatten, och låta det torka ut snabbare när den absorberar vatten. Hydrofoba beläggningar har potential att göra en mycket bra sak ännu bättre. Men, hur mycket bättre är det? Och är det värt prishöjningen?

Våra preliminära fältprov har visat att behandlat dun inte är ett bra substitut för syntetiskt isolering i verkligt våta förhållanden. Testning genom ett väl respekterat företag (som föredrar att inte namnges) har visat en försumbar skillnad mellan behandlat och obehandlat dun i verkliga experiment, såsom om sovsäcken blir blöt, kanske under en korsning av en flod. Torkar det snabbare och återfår loft/fyllighet snabbare? Deras tester tyder på att det inte gör det. Ett annat bekymmer är hållbarhet. Dun är extremt tåligt: det tål hundratals kompressioner, stora svängningar i temperaturer, och ordentlig tvättning återför 20 och även 30 år gammalt dun nära dess ursprungliga prestanda. Har hydrofoba beläggningen minskat denna hållbarhet? Vi har inte kunnat testa produkter tillräckligt länge för att tryggt säga att det är på ett eller annat sätt.

Syntetisk isolering

Syntetisk isolering härmar duns fibrer. De syntetiska (plast) fibrerna spinns till luftiga material som fyller säcken för att ge isolering. Syntetiska fibrer är mindre kompressionsbara, tyngre och mindre hållbara än motsvarigheterna av dun. De är dock mera hydrofoba (vattentäta), varmare när det är vått, billigare, och lättare att ta hand om på lång sikt.

Våra testare använder syntetisk isolering för mycket våta förhållanden eller resor med en måttlig till hög sannolikhet för att en sovsäck blir dyblöt. Syntetisk isolering är bra för bergsklättring som korsar flera klimat. Det är den enda säcken som lämpar sig för stora klättringsresor under ”om det blir vått kan du dö” omständigheter. Några stora utomhus utbildningsprogram använder syntetiska säckar eftersom de kommer att hålla okvalificerade studenter varma under längre resor om säcken blir våt. Syntetfyllning är också bra för lata människor som inte gillar att lägga extra ansträngning att ta hand om dunprodukter. Syntetiska sovsäckar kan gå i tvättmaskinen utan specialiserade, dyra rengöringsmedel och är lättare att torkas efter en tvätt.

När det gäller hållbarheten hos syntetisk isolering, bör det vara känt att upprepade kompressioner bryter ner de syntetiska fibrerna och minskar värmen över tiden– en syntetisk sovsäck får behålla sin värme under kortare tid än en isolerad dunsovsäck.

3-säsong sovsäck -test av de bästa

Material

Till skillnad från isolerade jackor, utsätts sovsäckar sällan för nötande förhållanden som kan repa tyget. Således, använder sovsäckar av god kvalitet för backpacking mycket tunna tyger. Vissa ripstop tyger som används på utsidan, väger så lite som 0.8oz per kvadratyard. Alla våra topprankade sovsäckar använder mycket liknande, om inte samma tyger. I allmänhet använder sovsäckar till lägre priser tyngre tyger. Tunna tyger är mycket bekväma.

Vi har upptäckt att vattentäta/andningsbara tyger är onödiga på en backpacking säck i ”3-säsong” förhållanden. Undantaget här är på området runt fötterna. Vi gillar sovsäckar som använder ett vattentätt/andningsbart tyg på botten av säcken, vilket bidrar till att förhindra isoleringen från att absorbera fukt från foten av tältet. I allmänhet är vattentäta/ andningsbara tyger bäst reserverade för vintersovsäckar där det är betydligt mer kondens inne i ett tält och att hålla isoleringen torr till varje pris är en säkerhetsåtgärd.

Olika typer av konstruktion

Dunsovsäckar för tre-säsonger använder tre huvudsakliga typer av skärmar (fack för dun).

Påsydda fack har en sömn som genomborrar tyget – detta är det lättaste, kallaste och billigaste sättet att bygga en dunsovsäck.

Vertikala fack löper från säcken topp till tå, och har oftast flera nätväggar för att förhindra dun från att migrera. Vertikala mellanväggar gör det enkelt att bygga bekväma huvor och området vid foten.

Horisontella fack skapar det högsta värme-viktförhållande och används i vad vi anser vara de bästa tre-säsong och vintersovsäckarna. Kontinuerliga horisontella fack erbjuder den största mångsidigheten för 3-säsongsbruk eftersom de tillåter dig att skifta från toppen av säcken till botten för varmt väder, och från botten till toppen av säcken för kallt väder. Våra högst rankade backpacking sovsäckar har kontinuerliga horisontella fack.

Syntetiska säckar är konstruerade på liknande sätt. Vissa är påsydda igenom, andra alternerar placeringen av sömmar för att öka värmen. Vissa laminerar syntetisk isolering till yttertyget, vilket sparar vikt och ökar värme. Det finns färre stygn, vilket sparar vikt och skapa ett mer sammanhängande stycke av isolering.

Stort test av sovsäckar för 3-säsong - bästa och billigaste

Olika typer av sovsäckar

Traditionell

Den klassiska sovsäcken omsluter användarens övre, undre och fot område; fäster med dragkedja; och har en justerbar huva. Dessa sovsäckar kallas vanligtvis ”Mumiesäckar” på grund av deras sarkofag liknande form … avsmalnande från topp till tå. Med traditionella säckar, omsluter isolering hela kroppen, inklusive huvan som håller användarens huvud varmt, och med hjälp av några smart placerade fack för drag, kan hålla värmen inne i påsen.

Det har hävdats att traditionella sovsäckar är för mycket för många situationer och kommer med betydande fallgropar för de medvetna om vikt och funktion. Men de är sannerligen mycket mångsidiga. De anpassar sig till olika miljöer väl, och är användarvänliga. Traditionella sovsäckar är ett bra val för de flesta backpackers, klättrare, och bil-campare. Låt oss diskutera några av de fallgroparna för den traditionella säcken för de användare som är väldigt viktmedvetna och funktionsorienterade:

Isolering fungerar eftersom det ger öppet utrymme för varm luft att samlas nära kroppen. Om den är komprimerad, finns det inte något luftutrymme inuti isoleringsmaterialet för den varma luften. Om du sover på rygg, komprimeras isoleringen till den grad att den inte ger någon mer isolerande kvalitet än ditt liggunderlag. I det här fallet kan du överväga att vikten av isoleringen är bortkastad. Men vissa människor rör sig i sömnen och med övning kan röra sig med sovsäcken och hålla sig insvept i isolering. Om du tar bort isoleringen från botten av säcken bör det ha ett sätt att fästa till liggunderlag, så att du kan röra dig i säcken och därmed inte utsätta den oisolerade botten för kall luft. Ett liggunderlag av god kvalitet är en nödvändig del av din övernattningspackning. Det ger isolering från marken och en mer bekväm nattsömn.

Blixtlås ger en enkel in- och utgång till och från sovsäcken men är tunga. De kräver extra sömnad för att fästa dem till säcken och blixtlåset självt väger mer än nödvändigt. Men med traditionella sovsäckar med huvor är det svårt att komma in och ut utan blixtlås. Leta efter påsar med bra fack mot drag längs dragkedjan för att hålla varm luft inne och kall luft ute. Håll blixtlås rena och behandla dem med omsorg för att hålla dem från att gå sönder. Vi gillar klaffar som på modeller från Western Mountaineering som gör att inte dragkedjan fastnar.

Huvor är onödiga om det är varmt ute, och de kan vara obekväma. Det är sant att huvor kan skapa en kvav och varm sovmiljö under varma nätter. Rep, kardborrband, knappar och lås som anpassar och drar igen huvor kan vara ett besvär att hålla på med och obekvämt att ligga på. Vi tar itu med dessa frågor när vi rankar bekvämligheten av produkterna i våra utvärderingar. Överväg en sovsäck utan huva om du är mycket viktmedveten, känslig för passformen hos en huva, och om du är säker på att de väder som du använder sovsäcken i lämpar sig för en avtagbar huva eller kläder med huva för att ge den isolering som du behöver.

Användning för traditionella sovsäckar

Den bästa användningen för sovsäckar med traditionell stil är 3-säsong3användning. De är bra val för människor som behöver en sovsäck som kan gå från bil-camping till vandring över ett brett spektrum av väder/ temperaturintervall. Traditionella sovsäckar är också ett bra val när komfort och värme är av högsta prioritet.

När vikt verkligen är betydelsefullt, kommer våra testare och redaktörer att använda en sovsäck med stil av ett täcke/quilt. Täcken är lätta och bekväma men de kräver mer förberedelser och är inte väl lämpade för personer som rör sig mycket i sömnen, eller när temperaturen blir riktigt kall.

Kläder och traditionella sovsäckar

Det finns mer innovation och variation med dunsovsäckar, eftersom dun ger den bästa isoleringen jämfört med syntetiska säckar. Att välja rätt typ av omkrets för sovsäcken kommer att avgöras av effektivitet kontra komfort. De mest effektiva sovsäckarna kommer bara att ge din kropp tillräckligt med utrymme att röra dig lite, men inte tillräckligt för att skapa dragig döda luftrum. De mest effektiva systemet innebär kläder. Våra testare väljer sina kläder och traditionella sovsäckar med avsikt att vara lagom varma under den kallaste natten av en resa. Och på den kallaste natten bär våra testare alla sina kläder, utom vattentätt material, inne i sovsäcken.

När det gäller komforten i traditionella sovsäckar, är det viktigt att kunna röra sig. Ju mer utrymme att kunna sprida ut sig, vrida och vända – desto bättre! När du väljer den mest bekväma säcken strävar våra testare efter att vara tillräckligt varma den kallaste natten med minimala kläder. Tyvärr, är bredare säckar mindre effektiva på att hålla dig varm. Din kropp värmer upp luften omkring dig, och när du rör dig (i en bred sovsäck) kan du öppna en ficka av död luft (kall, ouppvärmd luft) och måste börja om genom att värma upp ett nytt område. Detta är fallet med större mumiesovsäckar och alla rektangulära och halv rektangulära sovsäckar. Därför, från en vikt och termisk effektiv synpunkt, är passform den enskilt viktigaste delen av att välja en sovsäck. Det är upp till dig att balansera komfort och värme.

Bottenlösa traditionella sovsäckar

I ett försök att spara vikt, utelämnar vissa traditionella påsar en dragkedja och ersätter isolering på botten av säcken med ett tunt enda lager av tyg. Det finns många varianter på detta: några sovsäckar fäster ett liggunderlag och andra ligger på toppen av en dyna utan en fästmekanism. Vidare finns det de utan huva och blixtlås med mer foder runt foten än bröstet – den är utformad för att bäras med en jacka i kallare förhållanden eller användas ensamt under varmare väder.

Täcken/”Quilts”

Täcken är den lättaste typen av sovsäck med hög prestanda för flera dagsutflykter som passar tre säsonger. De har inte blixtlås, huva, eller isolering på botten, vilket gör dem varmare för sin vikt och mer mångsidiga än traditionella sovsäckar. Täcken är bekväma i ett ganska brett temperaturintervall: de kan tjäna som en filt under varma sommarnätter, dras åt i kallare förhållanden, och är oftast lättare att bära runt lägret än en traditionell mumiesäck. Täcken torkar snabbare än traditionella sovsäckar med halva blixtlås eller inget blixtlås, och viktigast av allt, täcken har justerbar omkrets som tillåter dem att anpassas efter kläderna du bär eller till olika kroppstyper.

Justerbara omkretsar är lösningen på sovsäckars ”största nackdel” – passform.
En säck som är för stor kommer att lämna kall, död luft – säcken är mindre termiskt effektiv. En sovsäck som är för liten kommer inte att kunna ge tillräcklig loft. Varierande omkrets rymmer förändringar i kläder (i kallare förhållanden kan vi bära en lätt dun- eller syntetisk jacka). Traditionella sovsäckar plågas av en fast omkrets som är oförmögen att anpassa sig till de varierande förhållanden som normalt återfinns av backpackers. Den mest termiskt effektiva traditionella sovsäcken kommer att vara för smal för att rymma ytterligare kläder i kallare förhållanden och alltför smal för en bredaxlad manlig vän. Täcken passa bättre för ett bredare spektrum av förhållanden och kroppstyper och är den bästa typen av säcken för viktmedveten backpacking.

Här är för övrigt en intressant video där personen väljer bort sin traditionella 3-säsongssovsäck till förmån för en 3-säsong-quilt/täcke:

Sovsäckar utan huva

Sovsäckar utan huva har ett par fördelar jämfört med de som har huvor: (1) De är mer bekväma i vissa förhållanden. Endast en handfull av de många säckar som vi har testat genom åren har huvor som är riktigt bekväma när de är helt åtdragna. Genom att separera huvan från säcken kan du vända dig utan att gå vilse i huvan och hindrar dig från att blåsa vattenånga i säcken (som ger tyngd och minskar loft). (2) Sovsäckar utan huva är lättare. De flesta människor gör de flesta av deras backpacking i plusgrader där bifogade huvor inte alltid är nödvändigt. För att ersätta en huva kan du bära en varm mössa, bära kläder med huva, eller ha en huva av dun för kallare förhållanden.

Bärbara sovsäckar

Från ett viktbesparande perspektiv, är jackor termiskt ineffektiva. Sovsäckar erbjuder mycket mer värme för sin vikt. Även om många sovsäckar kan lindas runt kroppen kring lägret, är de inte lika bra som en dedikerad jacka. Således, erbjuder en del företag bärbara modeller som eliminerar behovet av att ta med en jacka. Vi har testat ett bärbart täcke/quilt, och en bärbar traditionell sovsäck. Bärbara sovsäckar erbjuder budget- och viktmedvetna backpackers ett gångbart alternativ för att spara vikt, men de är inte lika varma eller bekväma som en dedikerad jacka eller sovsäck för att sova.

Säng-stil-sovsäckar

Dessa innovativa sovsäckar för samman bekvämligheten av ett täcke med den traditionella utformningen av en sovsäck med huva. Dessa sovsäckar använder ett insytt täcke som kan användas i flera konfigurationer för att bekvämt ackommodera de som sover på magen, anpassa sig till olika temperaturer, medan hela uppsättningen påminner dig om att sova med en filt hemma. De är verkligen bekväma men har sina nackdelar.

Fackkonstruktion

Dunsäckar har fack, eller kanaler, som håller dun på plats. Det finns tre typer: kontinuerliga fack (som gör att du kan flytta ner från toppen till botten av säcken), vertikala fack (som gör att du kan flytta ner från huvudet till foten), och sidoblockerande fack (som håller dunet på plats för maximal värmeisolering). Vi tror att kontinuerliga fack är den mest mångsidiga och sidoblockerande fack de varmaste.

Huva

De flesta sovsäckar har en huva som kan dras runt huvudet i kallt väder. Huvor är viktigt eftersom du förlorar värme genom exponerade delar av kroppen. Din över- och underkropp är mysigt instoppade i ett hav av isolering i resten av sovsäcken, men huvudet kan bli kallt utan en huva med bra passform. Eftersom huvor varierar i komfort, rekommenderar vi att du kryper in i sovsäcken du funderar på att köpa och drar åt huvan och nackkragen. Kan du fortfarande andas? Kan du vända eller ändra position utan att kvävas? Känns dragskon trång eller obekväm? Prova olika sovsäckar eftersom typer av huvor varierar kraftigt.

Nackkrage

En nackkrage är ett isolerat rör som förhindrar värmeförlust från axlar och nacke. Medan rektangulära eller ultralätta säckar inte kan ha en nackkrage förblir de en viktig del av vintersovsäckar. Nackkragar bör vara tillräckligt omfattande för att fylla tomrummet mellan nacke och axlar, men inte så gigantiska att du känner att du bär ett däck runt halsen. Bra kragar har elastisk dragsko som sträcker sig när du rör dig. De bästa är asymmetriska att anpassa sig till halsen, och har differentialdragkablar (en rund och en platt) så att du kan känna vilken del av säcken du stramar åt i mörkret.

Fotutrymme

Eftersom fötterna tar upp mer utrymme än smalbenen gör, är många sovsäckar utformade med utsvängda eller trapetsformade fotområden. Vissa sovsäckar för bergsklättring har extra utrymme för att rymma inlägg för stövlar eller vattenflaskor.

Blixtlås

Grundligt undersök en sovsäcks dragkedja. Dragkedjans tänder bör vara tillräckligt stora för att fungera väl utan att fånga tyget. De flesta säckar har en förstärkt remsa längs innerkanten för att förhindra att det fastnar och eventuellt river det inre tyget. Vissa sovsäckar kan kopplas till en annan sovsäck för en större och kanske mer intressant sovande upplevelse. Se också till att tyget och sömmarna har bra integritet. Ryck i sömmarna för att se till att de inte öppnar sig. Säckens övergripande konstruktion, funktioner och mål kommer att avgöra dess kvalitet.

Klaff mot drag

Nästan alla sovsäckar har ett isolerat rör eller en flik som löper parallellt med dragkedjan för att minska värmeförlusterna. Sovsäckar för kallt väder kan ha två tungt fyllda klaffar. Klaffarna ska endast sys till det inre fodermaterialet, inte hela vägen igenom, eftersom det skapar hål och luftläckage. Klaffar sys ofta till toppen av blixtlås så att de hänger ner när du sover. Se till att klaffen är tillräckligt stor för att täcka hela blixtlåsområdet. De som är för små kan störa dragkedjan, så undersök dragkedjan innan du köper.

Fickor

Vissa sovsäckar har förvaringsfickor. Dessa är i allmänhet mer för mode än funktion, men du kanske kan använda en för ett klockalarm. Vi tror att invändiga fickor är bättre än utvändiga fickor eftersom du kan komma åt dem utan att öppna upp väskan och ett klocklarm kommer att vara mer benägen att väcka dig. Enligt vår erfarenhet är det svårt att höra ett alarm genom isoleringen … men kanske din hörsel är bättre än vår.

Yttermaterial

Flera dunsovsäckar för noll grader som vi har testat i olika sammanhang har vattentäta/andningsbara yttermaterial. Dessa motstår frost, vatten, och snö, och håller påsen mycket torrare på flerdagsutflykter. Vi rekommenderar bara vattentäta yttermaterial för camping på snö och is. För särskilda sovsäckar för backpacking, leta efter lätta material som är bekväma vid beröring.

Test av 3-säsongssovsäckar för camping

EN-test: Varför vi inte litar helt på det

Den europeiska normen 13 537 är ett standardiserat test som mäter sovsäckens värme. Testet använder en kopparskyltdocka, utrustad med 20 sensorer, som bär långa underkläder och strumpor, och ligger på toppen av ett tunt liggunderlag och en förhöjd 12mm tjock trä plattform. Dockan ligger inne i en sovsäck i ett temperatur reglerat rum medan dess sensorer och matematiska modeller försöker att uppskatta väskans värme. Resultat från EN-testning ger oss tre siffror:

 1. Bekvämlighet: baserad på en vanlig kvinna som har en god natts sömn
 2. Undre Gräns: den lägsta temperaturen en vanlig människa kan sova bekvämt
 3. Yttersta Gräns-betyg: ett överlevnadsbetyg för en vanlig kvinna (Notera att kvinnor generellt sover kallare än män. Alla kvinnors särskilda liggunderlag och en del sovsäckar för kvinnor är något varmare än deras standardiserade motsvarigheter.)

Problemet med standardiserade tester av alla slag är att de bara mäter hur väl en person eller produkt gör på testet, och testet kan ha liten eller ingen korrelation till hur väl den personen eller produkten fungerar i verkliga förhållanden. Således, EN-test mäter bara hur väl en sovsäck utför på EN testet. Liknar EN test verkliga förhållanden? Ja och nej.

De flesta människor sover på rygg, likadant som dockan, men inte alla har samma kroppsbyggnad som dockan, och EN liggunderlaget är inte i ens i närheten av att vara så varmt som de som används av de flesta människor i dag. Exempelvis har de tunna dynorna som används i EN-testning, i allmänhet ett R-värde runt 1. Moderna lättviktiga uppblåsbara underlägg är 300 % + varmare. Ju varmare ett liggunderlag är, desto mindre isolering behöver du under dig, och mindre isolering, desto lättare sovsäck. Därför har sovsäckar med lite eller ingen isolering på botten dåliga EN betyg. Men vissa av oss vill ha så lätt packning som möjligt…

Många av våra högst rankade sovsäckar har inte EN testas. Detta beror på att: 1) de är gjorda av små företag som inte har råd med det dyra testet. 2) vissa företag kanske inte tror EN testning ger sina kunder mer värdefull information, och 3) en sovsäcks design kanske inte är kompatibel med testet. Till exempel, kan en del täcken och icke-traditionella sovsäckar inte ha huva eller isolering på botten. Dessutom kan faktorer som individens kroppstyp, kläder, liggunderlagets värme, typ av tak över huvudet och mat och dryck alla påverka din upplevelse. Och framför allt, hur en sovsäck passar din kropp har större inflytande på värme än några andra specifika attribut sovsäcken har. Vi tror inte EN testning är den ultimata metoden för att jämföra sovsäckars värme inom ett brett spektrum av olika sovsäckar. Istället förlitar vi oss på våra testares bedömning av värme.

De flesta av våra testare av vandringsutrustning har tillbringat så mycket tid utomhus (år) att de vet exakt hur kroppen fungerar under olika förhållanden och hur dessa villkor kommer att påverka hur varma de är på natten. Till exempel, efter v timmar w typ av träning med x för att äta och dricka, y kläder och z väder, kan våra testare bedöma en sovsäcks värme och jämföra det med tidigare erfarenheter med andra sovsäckar efter bara ett par nätter. För våra syften, tror vi att detta förfarande är ett bättre sätt att jämföra en mängd olika sovsäckar än EN testning och kanske sätta studenter i kött frysen.

Även om denna standardiserade mätning medger några jämförelser av värme bland olika varumärken, är vårt råd att närma dig sovsäckars temperaturgraderingar med viss försiktighet. Utan betydande personliga erfarenheter med ett visst märke eller typ av sovsäck eller utan betydande erfarenhet med sovsäckar i allmänhet, bör du vara försiktig. Ställ frågor, läs våra summeringar och prova flera sovsäckar för att bedöma deras passform och egenskaper som bidrar till att hålla dig varm.

Fortsätt att äta bra och hålla dig hydrerad i naturen och experimentera med olika skydd och kläder för de givna förhållandena. Jämförelse mellan sovsäckar och dina personliga redskap inom ett brett spektrum av förhållanden är ett bättre mått än någon standard. Förhoppningsvis kommer du att resa i och uppleva en mängd olika förhållanden under alla dina äventyr. Vi kan inte alla ha en sovsäck som är idealisk för alla förhållanden, så sträva efter något som kommer att vara bra i de flesta av dessa situationer.

 • Ska du ut vandra eller resa och behöver ha med dig en sovsäck, men inte vet exakt vad för slags sovsäck? Läs vår guide med sovsäckar – alla kategorier
 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men ändå vara varm om natten? Då får du inte missa vår guide med ultralätta sovsäckar
 • Är du ute efter en vintersovsäck (“4-säsongssovsäck”)? Missa inte vår guide med vintersovsäckar
(Vanliga söktermer: 3 säsong dunsovsäck)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner