Bästa Löparskorna 2018 – Den Ultimata Guiden

Senast uppdaterad 2018-05-08

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Så, du är på jakt efter en löparskor. Men vilken typ? Det finns terrängskor, utomhusskor, minimalistiska skor och även barfotaskor. Inom var och en av dessa kategorier så finns det även olika skomodeller som riktar sig till olika stilar av löpning. Så hur begränsar man sig bland tusentals alternativ för att finna precis rätt par skor för sin löpning? Här är våra bästa råd, och några riktigt grymma löpaskor som vi hittat.

Contents

Bästa Löparskorna 2018 – Den Ultimata Guiden [Bäst i Test]

Namn Prisuppgift Omdöme Varumärke Vikt Summering
On Cloudflyer Löparskor

On Cloudflyer Löparskor

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating On Cloudflyer är ett par lätta löparskor från On som erbjuder stabilitet, stöd och förstklassig dämpning till din löprunda. Dess CloudTec‑system är konstruerat med Zero Gravity-foam. Det innebär att skon väger mindre än 260 gram vilket gör Cloudflyer till en av de lättaste modellerna i stabilitetskategorin.
Hoka One One Clifton 4 Wide Löparskor

Hoka One One Clifton 4 Wide Löparskor

 

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Hoka One One Clifton 4 Wide från Hoka One One är en road-löparsko som är lätt, bekväm och mycket snabb. Kärnan är HOKAs berömda mellansulageometri, som har fått ett uppgraderat skumpaket för att säkerställa en jämn dämpning genom skons livstid.
New Balance Fresh Foam 1080v8 Löparskor

New Balance Fresh Foam 1080v8 Löparskor

 

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating New Balance Men’s Fresh Foam 1080v8 är en dämpande löparsko för herrar med hållbar Fresh Foam dämpning, strategiskt placerad mesh upptill för flexibilitet och hög andningsförmåga. Men’s Fresh Foam 1080 har även en tekniskt räfflad yttersula och mönstrad innersula.
ADIDAS Adizero Adios 3 Löparskor

ADIDAS Adizero Adios 3 Löparskor

 

Visa pris ➼Större bild 3.5 Star Average Rating ADIDAS Med energiåtergivande Boost i mellansulan och en ovandel i öppen mesh för ett lätt och ventilerande stöd. TORSION SYSTEM ger strategisk stabilitet och en tålig gummiyttersula ger bra grepp på torra och hala underlag.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Köp rätt sorts löparskor för dig

Löparskor för asfalt eller terräng? Den främsta skillnaden är att asfaltsskor har mycket mindre och lättare spår på yttersulan, som inte är lika slitstarka. Det behövs verkligen inte mycket spårdjup eftersom vägarna i sig ger ett bra grepp.

Asfaltsskor är utformade för snabbare och mer lyhörd löpning än terrängskor. Med tanke på att terrängskor är avsedda för att ta mer stryk från ojämn terräng så ger betydligt mer skydd, är tyngre, använder ett mycket slitstarkt gummi och är mindre flexibla än asfaltsskor.

 • Är du egentligen på jakt efter terränglöpningsskor/traillöpningsskor? Läs då vår guide med Traillöparskor istället.

Vart var vi? Jo, skillnaden mellan terränglöparskor och löparskor för asfalt…

Terrängskor kommer med en bredare tå än asfaltsskor för att ge bättre kontroll i stegen. Ju större kontakt som skon har med marken, desto bättre kontroll får man i stegen. Vilket gör hopp över stenar och bäckar ganska enkelt med terrängskor.

Så kan man ersätta den ena med den andra? Det beror främst på vilken typ av terräng man kommer spendera mest tid i. Vi spenderar ungefär hälften av vår tid på medelsvåra stigar, och använder enbart asfaltsskor utan att uppleva några som helst problem med greppet. Men när vi vet att stigen kommer vara brant, full av stenar, och vi kommer behöva korsa bäckar så tar vi direkt fram terrängskorna ur garderoben. Om du spenderar mestadels av tiden på vägar, löpband eller stenlagda gångar, och bara ibland ger dig ut på någon enklare stig, då känner vi att du troligen inte kommer ha några problem med att alltid använda asfaltsskor. Vi tror att när man går från asfaltsskor till terrängskor så beror det oftast på personliga preferenser.

Att välja rätt löparskor

Den initiala så väl som den viktigaste frågan du måste ställa dig själv innan du väljer en ny asfaltssko är ”Vilken typ av sko passar mitt löparsteg bäst?” Det kan vara skadligt för din löpning om du väljer en sko som inte passar ditt specifika löparsteg. Om du till exempel är en neutral löpare och du väljer en stabil sko som ska användas för träning så kan det orsaka en del allvarliga problem. Ditt beslut om vilken ny asfaltssko du ska köpa bör baseras på vissa faktorer. Den första är att ta reda på om en neutral eller stabilare sko passar dig bäst. Troligtvis så vet du redan detta. Om du inte gör det, oroa dig inte utan ta dig till närmaste skobutik som är specialiserad på löpning, där kan du få en gratis analys som berätta vilken typ av sko som fungerar bäst för dig.

Vi kommer även gå igenom några anledningar till varför man ibland föredrar en sko framför en annan. Nästa fråga man ska ställa sig själv är ”Vad ska jag använda skon till?” Om du planerar att delta i många lopp så kanske du föredrar en lättare och mer minimal löparsko. Om du inte tävla alls och vill få ut mer löpning för pengarna så föreslår vi en något tyngre sko som har mycket dämpning är slitstark. Det finns så många olika sorters skor att oavsett vad man letar efter så finns den rätta för just dig där ute. Så låt oss hitta den!

Olika typer av löparskor för asfalt

Neutral löparsko

Neutrala asfaltsskor är oftast lättare och med mer dämpning jämfört med de stabiliserade asfaltsskorna. Du kommer förmodligen välja en neutral sko om du har en genomsnittlig pronation i dina steg och en medelhög till hög hålfot. Neutrala asfaltsskor har inte den styva mellansula, samt utrymmet för trusstic som finns i stabilitetsskor, vilket gör skorna lättare och med större flexibilitet. Neutrala skor använder också en enda mellansula i stället för dubbla som på de flesta stabilitetsskor. En hel mellansula ger dig mycket mjukare landning, vilket gör dem mycket mer bekväm att springa i. De flesta neutrala skor har en relativt flexibel mellansula, även om vissa kan vara styvare. Räkna med att se 10 mm höjdskillnad mellan häl och tå i de flesta neutrala skor.

Stabil löparsko

Stabilitetsskor för utomhusbruk är tillverkade för att ge extra stöd till de som har överpronation. Vad är överpronation? För att uttrycka det enkelt så sker överpronation i dina fotsteg, när dina fötter rulla för mycket inåt. Denna överdrivna rörelser kan potentiellt orsaka flera problem och skador relaterade till löpning. Detta är ett mycket omdebatterat ämne i löparkretsar, särskilt nu med den nya trenden av minimalistiskt och barfotaskor.

Många löpare som trodde att de var tvungna att träna i stabilitetsskor gjorde övergången till barfotaskor, och ganska så snart så försvann skadorna och de slog nya personbästa. Det har självklart inte fungerat likadant för alla, annars hade det inte funnits några stabilitetsskor kvar på marknaden. Om du har en jämn och bra löpning i stabilitetsskor så vill du förmodligen fortsätta med det du gör och fortsätta använda stabilitetsskor. Om du ofta blir skadad i stabilitets skor så kan det vara dags att prova något annat. Oavsett så har studier också visat att stabilitetsskor kan hjälpa till att korrigera överpronation och underlätta för ett mer naturligt steg för de med överpronation.

Ett sätt att ta reda på om man har överpronation är att gå till en specialiserad butik för löparskor, t ex. Löplabbet och få en analys över ens gångstil. Dessa är oftast gratis och butiken kommer ha ett löpband på plats så att de kan undersöka din steglängd. Eller så kan du ta reda på om du har överpronation från bekvämligheten av ditt eget hem, du behöver bara ett par gamla skor att titta på. Undersök mönstret på yttersulan av dina gamla skor, om insidan av hälen är betydligt mer sliten än utsidan så har du sannolikt överpronation. Även många av de med platta hålfötter, samt lite tyngre löpare, tycker att stabilitetsskor fungera bättre för dem.

Tävlingsskor

Om det är dags för tävling eller hastighetsträning, om du vill göra övergången till minimalism, eller om du bara vill känna dig snabb så kan tävlingsskor vara ett bra alternativ. De flesta tävlingsskor faller mellan neutrala vadderade skor och minimalistiska skor. Tävlingsskor är betydligt lättare och i allmänhet mindre vadderade än neutrala asfaltsskor, men tenderar att ha lite mer dämpning jämfört med barfotaskor. Dock så kan några av de skor som vi jämförde betraktas som tävlingsskor och de hade lika mycket stötdämpning som många neutrala asfaltsskor. Regelbunden träning i tävlingsskor skapar en smidigare övergång för de som planerar att använda minimalistiska skor. Men många löpare väntar tills tävlingsdagen innan de tar fram dem ur garderoben så att de kan känna sig extra snabba.

Om du tycker det låter intressant att gå mot minimalism så kan du underlätta övergången genom att använda tävlingsskor och mer minimalistiska skor på en regelbunden basis. Att ta korta löpturer (max 3 km) på mjuk gräsytan är också ett bra sätt att snabbt stärka alla dessa muskler i fötterna. Kom ihåg, varje gång du byter skor eller löparstil så ökar du risken för skador. Det främsta rådet vi kan ge dig är att inte göra för stora och drastiska förändringar i din träning eller den typ av sko som du är van att springa i. Göra små, små förändringar för att ge kroppen tid att anpassa sig. Avslutningsvis, om du ska byta skor eller öka dina distanser på något sätt så anser vi det bästa om man tar sin tid och växlar mellan gamla och nya skor varannan dag. Vi vet att det är lätt att ryckas med när ett helt nytt par asfaltsskor dyker upp utanför din dörr.

Barfotaskor/Minimalistiska skor då?

Varför är det så hypat med minimalistiska löparskor just nu? Våra förfäder hade inte all denna dämpning, gel-kuddar och skumgummi för att skydda sina fötter, så varför ska vi? De hade inte heller oändliga asfaltvägar att löpa på. Den minimalistiska hype som finns nu uppmuntrar många löpare till att byta skomodell. Precis som namnet antyder så är en ”minimalistisk” sko mycket lättare och med mindre stöd än traditionella asfaltsskor. Minimalistiska skor är mindre mottagliga och saknar den dämpning som asfaltsskor ger. Så varför skulle någon vilja prova på minimalistiska skor?

Många löpare lockas till idén att använda en minimalistisk sko för att få en mer naturlig gång. Den generella asfaltsskon har ungefär 10 mm höjdskillnad mellan häl och tå. Det tvingar hälen att slå i marken först, vilket faktiskt gör att du bromsar ner dig själv. Om du tar av dig skorna och tittar på dina barfotasteg så märker du att du landar jämnare på foten och har ett effektivare steg. De flesta barfotaskor har en höjdskillnad mellan 0mm och 4 mm, vilket resulterar i ett mer naturligt och effektivt steg.

Det viktigaste att tänka på när man väljer att byta till minimalism, eller till någon annan sko än den man har just nu, är att ta sin tid. Efter flera års användning av stötdämpande skor så har musklerna och senorna i fötterna och underbenen försvagats. Det kommer ta lite tid att bygga upp dem igen. Börja med endast korta promenader i dina nya minimalistiska skor. Arbeta dig sakta upp till en eller två korta löprundor i veckan. Vi rekommenderar att du gör detta i åtminstone en månad innan du ökar användandet till mer än två löpturer i veckan i minimalistiska skor. Det finns ingen perfekt tidsplan för att anpassa fötterna till barfotaskor. Sammanfattningsvis så är allas fötter olika och vissa kommer ta mer tid än andra att anpassa sig. Om du känner smärta, ge dig själv mer tid. Om allt känns bra, fortsätter att gradvis arbeta upp dina distanser med minimalistiska skor.

Hur man väljer den bästa löparskorna för kvinnor

Så du letar efter de bästa löparskon för kvinnor, och du vill få bättre förståelse för hur man köper en asfaltsskor? Det bästa är att börja med en förståelse för hur skomarknaden ser ut och vad dina egna behov kommer att bli.

Varför behöver jag löparskor?

Skor som är specifikt avsedda för löpning är konstruerade för att skydda foten från vägen och hantera stötningar från din kroppsvikt på de nedre kroppsdelarna. En del är utformade för att stabilisera foten i rörelsen och för att öka effektiviteten i din löpning. Nu pågår det en hel del debatt kring hur framgångsrika dessa modeller är i effektiviseringen av löparstilen eller stötdämpning med några studier som visar på inga fördelar.

Vi är inte läkare eller forskare, bara löparentusiaster som tror att om skon passar bra och är bekvämt för dig, så kommer det hjälpa dig att komma ut och springa. Vägar och trottoarer skiljer sig från stigar och leder på så sätt att de är otroligt hårda, konstgjorda underlag som inte är särskilt bekväma att springa på utan någon form av skydd. Oavsett om skyddet visar sig vara en tunn gummisandal eller en gigantisk plattform av plast baseras på dina personliga preferenser och du kommer sannolikt att falla någonstans mellan dessa två extremer.

Kan någon av dessa skor förhindra att jag blir skadad?

Det korta svaret är nej. För de flesta människor så är en sko som passar deras behov utan tvekan ett viktigt verktyg för att nå en frisk och skadefri löparsäsong, men vi vill inte att man ska hindra sin löpning med övertekniska eller illasittande skor, båda kan verkligen ha skadliga effekter på kroppen. Det man måste förstå är att hur man använder skon är vad som potentiellt kan orsaka problem, inte själva skon. Att använda en rörelsekontrollerande sko på en stel fot med supination är inte en bra matchning, men det betyder inte att varken foten eller skon är defekt, det är bara en dålig matchning.

Så låt oss säga att du hittar den perfekta skon med en perfekt passform, då måste du fortfarande ta itu med att gå in den på ett säkert sätt. Först bygger man upp styrkan i muskler, ben och senor och undvika att göra för mycket, för tidigt, för fort. Vi upplever att löparskor ofta ses som ett magiskt botemedel som kan fixa biomekaniska egenheter, obalanser och överanvändning.

Ingen sko är utformad för att fixa smärtan i dina knän eller din benhinneinflammation, men en löparsko som sitter bra och som är skräddarsydd utefter dina behov kommer säkert att vara bättre än de gamla gymnastikskorna som har legat längst in i garderoben i ett år. Det beror på att materialet bryts ned med tiden, de slits ojämnt och kommer orsaka obalans i varje steg du tar. I slutändan så är valet av skor en viktig aspekt när man försöker bli av med en skada, men besluten du tar kring din träning är betydligt mer avgörande för din hälsa.

Vad är skillnaden mellan träningsskor för män och för kvinnor?

Ibland är den enda skillnaden mellan manliga och kvinnliga modeller storleken och färgen de kommer i. Storleken avser inte bara längden, utan även bredden på skon. Standard damskor (B) har en snävare storlek än männens modell. Numera finns det en mycket bättre förståelse för behovet av olika material och passform på de kvinnliga modellerna av en sportsko, för att ta hänsyn till volym och tekniska skillnader. Generellt så har kvinnor i genomsnitt en lägre kroppsvikt och kräver inte samma fasta dämpning som på herrmodellerna. Damskor som är smalare i hälen och bredare i framfoten kan bättre tillgodose den kvinnliga anatomin än den rakare designen som bättre passar männens fötter. En del människor känner att deras fot passar bättre i en sko utformad för det motsatta könet, så det är viktigt att inte hänga upp sig allt för mycket på detta och istället försöka ringa in den bästa passformen.

Video-tips: Här är ett bra videoklipp på Youtube som handlar om vad man ska tänka på när man väljer löparskor:

Ska jag köpa asfaltsskor eller terränglöparskor?

Den största skillnaden som du kommer hittar med terrängskor är det definierade mönsterdjupet och material som ökar greppet på varierande terräng, samtidigt som foten skyddas från våta och leriga väderförhållanden. Dessa traillöparskor är utformade att vara styvare (de känner fastare och vrids inte lika lätt) för att stabilisera foten och fotleden över rötter, stenar och ojämn mark. Asfaltsskor å andra sidan är i allmänhet utformade med mjukare dämpning för att absorbera stötar från ett konstgjort underlag. De tenderar också att vara mer flexibla och med bättre andningsförmåga. Om du planerar att spendera merparten av din tid på asfalterade vägar och trottoarer, välj en asfaltssko.

Traditionella skokategorier

Vanliga skor klassificeras som antingen neutrala eller stabiliserande skor, och dessa kategorier är baserade på hur de anpassar sig till fotens rörelser under löpningen. Det definieras utifrån nivån på pronationen under gång. En neutral gångstil har tillräckligt med pronation för att absorbera stötarna från löpning. Neutrala löpare gör klokt i att välja neutrala skor. Personer med platta eller mycket flexibla hålfötter tenderar att ha en gångstil med överpronation där hålfoten kollapsar medan man springer, vilket gör att foten och ankeln rullar inåt. Dessa löpare kan vilja använda stabilitetsskor för stöd. Supinatoriska eller under-pronatoriska gångstilar sker oftast hos individer med höga, oflexibla hålfötter som inte alls kollapsar alls, vilket resulterar i att foten rullande utåt. Under-pronatoriska personer som letar efter skor bör kolla efter modeller som kompenserar för bristen av stötdämpningen i sin biomekanik.

 • Neutral – Även neutrala skor kallas ibland för stötdämpande skor. Det beror på att huvudfokus för neutrala skor är att dämpa landningen och ge en jämn platå utan att komma i vägen för ens gångstil. Dessa skor tenderar att vara flexibla och fungerar bäst för personer som inte har biomekaniska problem att ta itu med.
 • Stabilitet – Stabilitetsskor är utformade för att motverka att neutrala eller över pronatoriska gångstilar rullar alltför mycket inåt under löpningen. Om en person som över pronation sätter på sig stötdämpande skor som inte erbjuder något stöd alls så kommer de att öka sin över pronation när sulan direkt pressas ihop (inåt).

Nyare skokategorier

Det är så mycket fokus på löpning just nu att skoindustrin håller på att explodera med nya teorier och tekniker för att uppnå den bästa löpningen som möjligt. Vi hjälper dig att förstå några av dessa idéer.

 • Minimalistisk – Vårt första exempel på en ny skokategori är egentligen inte alls ny, utan en återkomst till tanken att foten är utformad med alla den stötdämpning och stöt absorberande egenskaper som den behöver. Denna kategori kan också kallas för barfotalöpning. Skor inom denna kategori tenderar att ha liten eller ingen dämpning alls, mycket flexibla tunna gummisulor och lätta, ventilerande överdelar.
  Notera att de flesta barfotalöpare gärna springer på naturliga underlag istället för konstgjorda vägar. Övergången till barfotaskor uppnås bäst genom en mycket långsam process som gör det möjligt för kroppen att långsamt anpassa sig till barfotalöpning.
 • Transitional-skor/Lågprofilskor – Även denna kategori kallas för naturlig, och skor inom denna kategori tenderar att ha noll höjdskillnad mellan hälen och tån. Designen är liknande dämpning som i traditionella löparskor men inte mycket annat. Du kommer inte hitta någon stabilitet i dessa skor.
 • Maximalistisk – Med upp till två och en halv gånger mer stötdämpande material än traditionella löparskor, maximalistiska skor är rika, mjuka skor med en stram inriktning på stötdämpning. Skor i denna kategori tenderar att vara stela och tunga och de är utformade för att skydda foten och kroppen från långa distanser. Hoka One One krediteras som den som banat väg för den maximalistiska kategorin.

Bästa sättet att köpa löparskor billigt

Under årens lopp så har vi snappat upp en del shoppingtips kring hur man bäst väljer bland denna typ av utrustning, och vi skulle vilja dela med oss till dig.

Först, prova skorna. Speciellt om det är första gången du köper löparskor. Gå till en löparbutik med kvalitet. Det är också en bra idé att ta med sig sina gamla löparskor så att de kan utvärderas utifrån yttersulans slitage. Det finns många bra lokala butiker som kan guida dig genom processen, göra en gånganalys och hjälper dig att välja från ett urval som passar dina behov. Undvik försäljare som inte kan förklara varför de rekommenderar en sko framför en annan. Om du byter till en ny kategori av löparskor, eller om du kommit tillbaka från en skada, se specialister.

För det andra, prova skor på kvällen när dina fötter är som störst. Använd måtten av din större fot för att avgöra skostorleken. En lite för lös sko är att föredra framför en sko som är lite för liten. Bär löparstrumpor när du går för att prova nya skor och vara beredd på att faktiskt testa skorna. En bra butiker kan även skicka ut dig för att springa ett varv runt kvarteret för att du ska få en bra känsla av skon.

För det tredje, utnyttja ångerrätten om du landar i en sko som verkligen inte passar dig. De flesta återförsäljare, inklusive onlinebutiker, kommer göra stora ansträngningar för att hjälpa dig hitta den bästa skon för dina behov. Så även om de är övertygad om att du inte kommer behöva använda ångerrätten så är de bästa butikerna måna om att hålla dig frisk och igång. Det är bra för affärerna.

Köpa löparskor online – 10 tips

Ett par bra löparskor är avgörande för din träning. De ger den dämpning, stöd och stabilitet du behöver för att nå mållinjen. Men att köpa det perfekta paret kan vara svårt – hur får man billigaste pris?, vilket märke ska jag välja?, behöver jag analysera min löpstil?
Om du drömmer mardrömmar om löparskor så kommer dessa tips att vara till stor hjälp för dig när du ska köpa löparskor online.

 1. När du köper löparskor, se till att du har gott om tid och inte stressar. Att köpa fel löparskor kan spela en stor roll i risken för för stressfrakturer och andra skador.
 2. Titta på dina gamla skor och analysera slitage-mönstret. Avgör om du ska ha en netural sko, eller om du under- eller överpronerar.
 3. Köp från en e-butik som har erfarenhet av sport- och friluftslivsutrustning. Köp inte från en allt-i-allo-butik som Clas Ohlson.
 4. Prova skorna vid minst två tillfällen vid olika tider på dagen då dina fötter kan variera något i storlek. Altt för att du ska säkerställa en bra passform.
 5. Använd dina vanliga träningskläder så att du kan prova skorna ut ordentligt i en korrekt kontext.
 6. Glöm inte att ha löparstrumpor på dig när du provar löparskorna.
 7. Kontrollera att skorna är bekväma. Om inte, så kommer de inte att fungera för – hur snygga de än är.
 8. Låt dig inte styras av de senaste modellerna på reklamen eller häftiga varumärken.
 9. Köp inte samma som din kompis har – din kompis kan ha helt andra behov än vad du har.
 10. Var beredd att investera. Skor kommer att hålla i flera hundra mil, så det är värt att spendera mer för att få ett bra par skor, snarare än att välja sånt på rea.

Hur man hittar rätt passform

Löparskorna ska kännas bekväma så fort du sätter på den. Det bör finnas tillräckligt med utrymme i tårna för att du ska kunna vicka tårna, och du bör kunna få in pekfingret mellan den längsta tån – vanligtvis stortån – och slutet av skon. Vissa skor är mer avrundade i ändarna, medan andra avtar mot lilltån, så se till att den laterala sidan av tån inte gnider mot tårna.

Löparskorna måste också vara tillräckligt breda för att rymma foten bekvämt. Kvinnor har ofta en smalare häl men bredare framfot än män, och dam-specifika skor tar hänsyn till detta. Men om någon sko känns för snäv över foten, prova ett annat märke eftersom de alla har vissa skillnader i passform.

Hälen bör kännas fast men inte klämd, och du vill inte att din häl glider upp och ner inne i skon. Kontrollera att fliken vid toppen av hälplattan inte gräver in i din hälsena. Promenera runt i skorna, och om möjligt försöka att springa i dem.

Spring med rätt löparskor – snabba tips

Vilka skador du har haft påverkar ditt val av löparskor. Två viktiga frågor du bör ställa dig är; ”Är du för närvarande skadad” och ”Har du en historia av skador?”.

Den typ av skada du har kan påverka valet av löparskor du för närvarande bär, och är relaterade till frågan och hur dina nya skor kan fixa det. Om du fortfarande är under rehab/återhämtning, kan en expert rekommendera något mer stödjande.

Om du har en tidigare skada vill du vara på den säkra sidan. Det är alltid bättre att köra med en sko som har en lite mer struktur och lite mer dämpning, och sakta arbeta sig mot lättare och mer flexibla modeller av skor.

Förebygg löparskador med rätt skor

För att undvika onödig fotsmärta är det viktigt att går in dina nya skor långsamt i din nuvarande löparrutin. Alla som någonsin sprungt ett maraton i ett helt nytt par skor vet hur chockerande fötterna blir av ett nytt stödsystem, och kan leda till en mängd av blåsor och andra besvär.

Vi rekommenderar att köra i sina gamla par skor i rotation, om möjligt. Börja genom att bära dina nya löparskor endast 20-30 procent av din träningsvecka, och öka gradvis den siffran i takt som du avveckla dina gamla par skor.

Vikten av syntetiska löparstrumpor

Strumpor kan dramatiskt förändra passformen på dina nya träningsskor. Vilken modell och tjocklek på strumporna som är rätt beror på dina skor. Dina vanliga löparstrumpor bör vara med när du går in dem – inte några tunna bomullsstrumpor som du traskar runt i hemma eller något som butiken ger dig.

Välj löparskor som andas mycket – om du inte ska köra mycket trail…

Andningsförmåga kommer att spela en nyckelroll när man väljer sommarlöparskor. Vissa löparskor är något vattenavvisande tack vare hydrofobt mesh och liknande material som används på ovansidan.

Denna skyddsnivå är vanligen tillräcklig när man kör genom lätt regn. Löparskor är i övrigt inte utformade för att vara vattentäta, men de torkar lyckligtvis snabbt.

Däremot, om du sannolikt kommer att köra genom regn eller kommer att korsa bäckar ute i spåret är det värt att välja en mer vattentät löparsko eftersom våta fötter är mer benägna ge blåsor. Ha dock i åtanke att du förmodligen kommer att behöva offra mycket av andningsförmågan i skon.

Bra löparskor kan lösa många skadeproblem

Det viktiga är inte att leta fram och jämföra alla tillgängliga skor, utan att förstå vad din kropp behöver hjälp med. Ta ett par av dina gamla löparskor och titta på förslitningsmönstret i dämpningen. Ett misstag många gör är att de tror att supinerar när utsidan av hälen är sliten, men oroa dig inte – det är normalt.

Tänk inte för mycket på priset

Om det är så att rätt skor för dina fötter kostar mer än du förväntat dig; försök att inte oroa dig. Investeringen du gör nu kommer mest sannolikt att löna sig under de kommande månaderna. Springer du i fel skor kan det leda till skador som kommer att kosta en hel del.

Använd dina löparskor mycket

En sista sak kvar att göra är att komma på en ursäkt som är bra nog för att du ska få lite mer ledigt för att njuta av din nya bästa vänner i några av de vackraste delarna av världen.

Vanliga problem med löpskor

Att löpning som sport kräver rätt skor är nog etablerat vid det här laget. Att hålla löparskorna i bra skick minskar sannolikheten för att skorna kommer att gå sönder när du springer. Se till att du har rätt sort löparsko till din fot och inspektera dina löpskor innan du springer så att du kan fixa dem om så behövs. Skor som inte går att laga kan återvinnas så de inte hamnar på tippen.

Skopassform

Att bära en sko som är för stor, för liten, för bred eller för smal kan hindra din löparprestation. Det ökar inte bara risken för olyckor från att snubbla eller falla, utan det är även så att din fot kanske inte uppskattar den dåliga passformen. Det finns vissa skokomponenter som borde vara viktiga för alla löpare: skoflexibilitet, fotledsstöd, stötdämpningsförmåga, om tyget andas och skotyngden. Consumer Reports i USA säger att fel sko för din fot kan leda till ledproblem och fotssmärtor. Magasinhemsidan rekommenderar att du köper löpskor på sena eftermiddagen när din fot är något svullen från dagliga aktiviteterna. Ta också med strumporna du brukar ha när du springer så du kan få rätt känn för skorna du provar. Prova alltid löpskor innan du köper så att du kan testa att springa och få råd från butiksassistenten.

Att se skillnad på löpskor och andra sorters träningsskor

Olikt Shakespeares uttryck ”a rose by any other name” är inte alla skor lika. Löpskor skiljer sig från gång-, basket- och andra träningsskor. Consumer Reports säger att en löpares fot slår i marken med en kraft upp till tre gånger så stor som löparens kroppsvikt. På grund av den här stöten mot musklerna och benen i foten är det viktigt att köpa löpskor som är designade för att dämpa den där stöten och minska belastningen. Löpskor har dynor i områdena i sulorna som har störst sannolikhet att slå mot marken. Sulorna har friktion för att greppa alla sorters markytor under löpningen. Andra skor, som basket- eller fotbollsskor, kan ha sulor som är till för att greppa hala eller ojämna ytor som krävs till sporten de är gjorda till.

Laga trasiga löparskor billigt hemma själv

Laga yttersula på löparskor

Innan du börjar springa; se över dina skoskador. Skor som är sönder borde lagas. Sulor är konstruerade i olika gummivarianter. En lös sula kan fixas med en silikon- eller polyuretan-baserad limmedel mellan skon och sulan. Håll fast sulan i skon medan limmet torkar med gummisnoddar eller tejp. Denna sorts lim kan ta upp till 72 timmar att torka innan skorna kan användas igen, så du kanske behöver ett backup-par löpskor.

Laga innersula i löparskor

Innersulor som har fallit sönder eller tryckt ihop sig kan tas bort och ersättas. Se till att ersättningen inte rör på sig.

Fixa eller ersätta skosnören

Skosnören har en tendens att bli smutsiga, linda upp sig eller gå av. Skosnören kan tas bort från skon och tvättas i tvättmaskinen hopknutna i en strumpa. Torka snörena i en torktumlare eller häng upp dem. Ersättningssnören kan köpas i mat- eller skoaffärer och det är en god idé att ha ett ersättningspar hemma så du inte har snören som är sönder när du måste springa.

Laga hål i nätpaneler (mesh-tyget) på löparskor

Många löpskor har sidopaneler gjorda i nät, och ibland också hela överdelen. Nät (mesh) som rivs eller fastnar kan det bli hål i. För att fixa ett hål i nätet på ett par löpskor, köp tält- eller skonätslappningskit. Klipp ut lappar som passar och fäst dem över hålet enligt rekommendationerna. Nätlappningslappar finns också som värmelappar och sätts på med ett strykjärn, men det kan vara svårt att göra på grund av skons form. Du kan använda ett litet strykjärn för att fästa lapparna på skon.

Hur man bedömer löpskor snabbt i butik

Att välja rätt löpskor kan göra skillnaden mellan en bekväm och rolig träning och smärta. Som regel är det bäst att inte vara snål vad gäller skorna. At spara 200 kr kanske visar sig vara ett dåligt val om skorna inte ger dig rätt sorts stöd. Att veta hur man betygssätter löpskor kan hjälpa dig göra ett informerat val och få värde och komfort för pengarna.

Guide: Avgör om löparskon i butiken är bra eller dålig

 1. Titta på ditt fotavtryck. Lägg en pappersbit på badrumsgolvet och stig på den med en blöt fot. Om det inte finns någon koppling mellan fram och bak på avtrycket är du hög i hålfoten och behöver skor med mycket dämpning och stöddynor. Om avtrycket visar fram, bak och mitten på foten har du platta fötter och behöver skor som är hårda i mitten på sulan. Om fotavtrycket visar en liten skärva som kopplar fram och bakdelen på avtrycket är du normal i hålfoten och vanliga löpskor går utmärkt.
 2. Håll skon och känn vikten. En lättare sko är lättare att springa i under långa avstånd.
 3. Känn på dynorna i skosulan. Skor som har stötdämpande dynor i hälen och tån brukar vara mer bekväma och vara längre än de utan vaddering.
 4. Titta på materialet. Löpskor med nät eller lätta tyger på överdelen kommer hålla fötterna svala. För mycket plast- eller gummi-liknande material blir varmt.
 5. Böj på skon. Den borde vara flexibel i området där dina tår passar.
 6. Dra på tungan. Tryck för att se om den är vadderad, vilket kommer skydda fotens överdel från skavsår.

Spelar skor verkligen någon roll när man springer?

Om du har beställt joggingskor baserat på dina vänners råd om vad de har på sig, så gör du dig själv en björntjänst. Den absolut viktigaste utrustningen som du behöver när du joggar är ett par träningsskor av hög kvalitet som passar din löparstil. Du kanske inte ser dig själv som en fullfjädrad löpare, men om du tar dig ur huset för att löpträna om så bara några gånger i månaden, så kan de rätta skorna rädda dig från knä-, höft-, skenben- och fotsmärta.

Förebygg benhinneinflammation

Våra fötter träffar marken på olika vis när vi springer – det skiljer från person till person. Pronation syftar på hur du vinklar foten när den träffar marken. En liten del pronation är normalt och betyder att du behöver en något stödjande sko. De som har överpronation har fotleder som tippar inåt, vilket betyder att foten och vristen inte är lika effektiva när det kommer till att stabilisera kroppen. Den här typen av fot kan behöva en stabilitetssko som motverkar löparknä, sned och öm stortå, benhinneinflammation, plantarfasciit eller Akillestendinit. Underpronerare, också kallade supinerare, har vrister som tippar utåt, vilket också betyder att stötarna från joggningen inte distribueras på ett effektivt sätt. ”Neutrala” skor kan hjälpa underpronerare att minska risken att få benhinneinflammation, plantarfasciit och stressfrakturer. För att fastställa din löparstil, så kan du besöka en löparaffär och be personalen iaktta dig när du joggar samtidigt som du har på dig en neutral sko. De kommer att kunna ge dig förslag om vilka skor som passar din gång.

Ska man välja en storlek större?

När du joggar så sväller fötterna. Att ha på sig skor som är för små kan vara obekvämt, och kan få dina tår att slå mot skospetsen. Resultaten av detta kan vara svarta tånaglar och smärta. För att undvika att köpa ett par skor som är för små, så kan du handla senare på dagen eller så kan du gå in i affären efter en joggingrunda. Du behöver kanske gå upp en storlek från vad du är van vid. Sikta på att ha en tummes bredd mellan dina tår och skospetsen.

Löparskor med hög kvalitet

En joggingsko av hög kvalitet har en flexibel sula, dämpning för hälen och är lätt. Joggningsspecifika skor är designade för att stödja framåtgående rörelser. Om du har på dig skor som är gjorda för en annan sport, som t.ex. basket eller fotboll, så kommer du att gå miste på några dessa viktiga egenskaper. Crosstrainers kan verka som en bra kompromiss, och de kan fungera bra om du bara joggar ibland och istället fokuserar på andra atletiska aktiviteter, men de erbjuder inte samma stöd som löparskor.

Annat att tänka på

Var du löptränar för det mesta påverkar också ditt skoval. Om du spenderar mycket tid på att springa på jordvägar eller på steniga vägar, till exempel, så kan du behöva traillöparskor. Löparskor är inkonsekventa när det kommer till storlekar bland de olika modellerna och märkena. Var beredd på att du måste köpa nya skor efter att du har sprungit ca 100 mil. När du börjar känna smärta eller obekvämhet i dina fötter eller leder, så kan det vara ett tecken på att du behöver byta ut dina skor.

Avslutande tankar

Ja, den här artikeln kan hjälpa dig att hitta de bästa löparskorna som möter dina specifika behov, men vi uppmuntrar er starkt att ta aktiv kontroll över er löparhälsa om ni inte redan gjort det. Tänk såhär, om du sitter hela dagen, står hela dagen, bär höga klackar, går runt i flip-flops, eller springer i illasittande eller utslitna skor (om du i princip är en människa) så finns det hög risk att du skapat obalans i kroppen på grund av svagare muskler och senor. Ingen sko kan bota biomekaniska brister och svagheter. Så välj de bästa löparskorna för ditt nuvarande mål, och böra jobba för att förbli stark och frisk. Och viktigast av allt, glöm inte att ha kul där ute!

(Vanliga söktermer: löparskor bäst i test, terrängskor tåbox)

0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *