Bästa Traillöparskor & Terrängskor 2018

Senast uppdaterad 2018-05-15

Hur avgör man vilken terränglöparsko som är den bästa för en själv? I år jämförde vi flera av de topprankade och mest populära trail-modellerna på marknaden för att hjälpa dig att förstå för- och nackdelar med det som finns tillgängligt inom traillöparskor. Men arbetet med att hitta rätt produkt för dig börjar med en bedömning av din nuvarande löparstil, eller den du vill ha.

Bästa Traillöparskor & Terrängskor 2018 [Bäst i Test]

Välj rätt terränglöparskor

Varför terränglöparskor? Varför ska man att köpa dessa specialiserade trail-skor överhuvudtaget?

Det fanns trotts allt inget som hette traillöparskor för ungefär 20 år sedan och ändå åstadkom folk fantastiska saker som att springa på stigar eller till och med upp och ner för berg. Visst kan du springa på ditt lokala spår med dina asfaltsskor som du älskar, och många människor väljer faktiskt att göra just detta.

Vi tror dock att om man tänker göra traillöpning till sin primära löpbanan så kommer man vara mycket gladare om man investerar i ett par traillöparskor. Enkelt uttryckt så är denna sko för off-road och har många designfunktioner som inte finns på en väg-specifik modell.

Guide

Terrängskor har normalt en mycket mer aggressiv yttersula med slitstark, klibbiga gummi, och har ofta stort mönsterdjup för ökat grepp på jord, lera eller snö. De har ofta en rock plate i mellansulan som hjälper till att absorbera stötar på undersidan av foten. När man utför traillöpning eller tävlingslopp så är det mycket vanligt att fötterna blir blöta, vare sig man sprungit genom bäckar, över ett snötäckt fält, eller helt enkelt genom att absorbera morgondaggen från gräset längs stigen. Tillverkarna vet om detta och har ansträngt sig hårt för att designa ett yttre som är tillverkat av ventilerande material som snabbt stöter ifrån sig vatten. De försöker även balansera andningsförmågan med hållbarhet genom att välja material som skyddar mot slitage och som klarar av intensiv användning under en lång tid. De är alla egenskaper som tillverkare av traillöparskor tänker på först, och är normalt inte nödvändiga för en asfaltssko.

Att använda asfaltsskor på en stig kan jämföras med att åka utförsåkning med längdskidor eller cykla med en stadscykel på en stig. Alla är (kanske?) möjliga, men varför försöka? Gå ut och köp dig ett par traillöparskor!

”Att använda asfaltsskor på en stig kan jämföras med att åka utförsåkning med längdskidor eller cykla med en stadscykel på en stig”

Typer av terränglöparskor/traillöparskor

I dag kan terränglöparskor löst grupperas i några breda, dåligt definierad, och överlappande kategorier. Den mätning som bäst definierar och delar upp skor i dessa grupper är höjdskillnaden mellan häl och tå, även om mängden stötdämpning under foten också spelar en roll i dessa kategoriseringar. Höjdskillnaden påträffas genom att mäta hur högt upp hälen är från marken och subtrahera det med höjden på tårna. Siffran mäts i millimeter och utbudet som finns är från 0 mm hela vägen till cirka 14 mm. Kategorierna är:

Barfotaskor & Minimalist-skor

En del människor springer faktiskt barfota på stigar och i vildmarken. Men här talar vi om skor. I ett försök att efterlikna människans mest naturliga sättet att röra sig på över mark på två ben och samtidigt skydda deras fotsulor med någon form av skydd så har en hel drös av ”barfotaskor” uppfunnits. Barfota skor har 0mm höjdskillnad på häl och tå för att imitera den naturliga hållning hos en människa. Även om många människor springer i dessa modeller så är ingen av med i vår jämförelse.

Lågprofilskor

Lågprofilskor är lätta och eleganta och har i allmänhet låg höjdskillnad mellan häl och tå, vanligtvis mellan 0 och 6 mm. De förkroppsligar filosofin av ett naturligt steg där man landar på framfoten och undviker stötningar i hälen. De skapas med samma naturliga föreställningar som barfotaskor, men med en acceptans om att det behövs lite mer skydd för våra fötter när vi springer runt berg, i skogar och öknar. Lågprofilskor är utformade för att stödja det naturliga steget. De är också det självklara valet för snabba löpare och tävlingslöpare med mer utvecklad kroppsbyggnad. De som vill avvänja sina kroppar bort från ”onaturliga” skor eller mekanik kan börja med korta och enkla löpturer i modeller med låg profil.

Standard eller traditionell löparsko

De allra flesta skor, inklusive de som granskas här, hör till denna kategori. Under de senaste 40 åren så har sportskor mestadels utformats med en höjdskillnad på 6-14 mm, och det är vad de flesta av våra kroppar har vant sig vid. Stötdämpningen i hälen är för absorbera en del av påfrestningen som kommer från nedsättning av hälen. Det finns en hel del ”hönan eller ägget,” i debatten kring dämpning i hälarna på sportskor. Landar vi på hälen och behöver därmed extra stötdämpning eller är det den extra stötdämpningen i hälen som gör att vi anpassar vårat steg till att landa på hälen? Oavsett vad så har vi nästan alla vuxit upp i skor med högre häl och vår löparstil tenderar att återspegla detta. Resultatet har blivit att de flesta av oss finner dem mest bekväma och därför tillverkas de flesta terränglöparskor utefter dessa kriterier.

Maximalist-löparskor

Denna mindre kategori av skor definieras bäst genom varumärket HOKA ONE ONE. Deras modeller fokuserar inte på höjdskillnaden utan i stället fokuserar de på att ge dig mesta möjliga stötdämpning för att absorbera påverkan från marken. Sulan är väldigt hög vilket innebär att det finns mycket skum mellan foten och marken. De används oftast för att springa långdistanslopp, eller träning i form av långdistanslöpning, samt ofta av äldre löpare eller de vars kroppar har olika förslitningsskador. Målet med denna tungt vadderad design är helt enkelt att absorbera mer av effekterna av löpning och därmed bevara kroppen. De har många fans bland terränglöpare.

Att välja rätt traillöparsko

En ärlig bedömning

Första steget i att avgöra vilken terränglöparskor som är den rätta för dig är att göra en ärlig självbedömning. Om inte annat så kan det hjälpa dig att utesluta några av de alternativ som inte är optimala för dig. Att läsa recensioner av skor på nätet och sedan blint försöka avgöra vilken som är bäst för en kan vara skrämmande. Likaså att stå framför en vägg av skor och bestämma sig utefter färg, du kommer troligen inte att sluta som en lycklig löpare.

Fråga dig själv dessa viktiga frågor för att bättre kunna bestämma vilken typ av löpare du inte är, och på så sätt förstå vilken typ av löpare du är och minska ner på valen. Riktlinjerna för dina svar på frågorna beskrivs mer i detalj nedan.

 1. Har du för avsikt att bara köpa ett par, eller är du villig att punga ut pengarna och frossa i lyxen av flera specialiserade par skor?
 2. Vad tänker du använda dem till?
 3. Är löpning nytt för dig eller har du hållit på en längre tid?
 4. Är du för närvarande skadad, eller har du blivit skadad nyligen?
 5. Är din kropp ett mekaniskt ideal, alltid strävar efter att förbättra löparstilen för att nå det perfekta steget?
 6. Vilka skor har fungerat bra för dig i det förflutna?

En sko passar alla eller en drös alternativ?’

Om du planerar att äga mer än ett par traillöparskor, eller i själva verket redan äger mer än ett par, så behöver du förmodligen inte vara så selektiv i vad du väljer. Det är trevligt att kunna använda olika par beroende på vilken runda du planerar eller hur du mår. En ordentlig samling skor kan innehålla ett par lågprofilskor, ett eller två par traditionella skor, och kanske även ett par HOKAs också.

Å andra sidan, om du är som de flesta människor och har ett par skor som du använder varje gång du springer tills sulan ramlar av, skosnörena är trådiga och ovandelen faller isär i sömmarna, då ska du se till att alla dina krav uppfylls. I det här fallet vill du fokusera valet på en traditionell sko, eftersom minimalistisk modeller förmodligen inte kommer klara av alla distanser på stigen eller all terräng. För en del löpare så kan även en lågprofilsko med extra skydd fungerar, men då vill du nog vara säker på att du varje dag kan hantera en låg höjdskillnad mellan häl och tå innan du gör dessa till ditt enda alternativet.

Avsedda ändamål?

Vad är det avsedda ändamålet med de terränglöparskor du vill köpa? Om du planerar att springa på stigar, genom bergen, över stenlandskap och öknen, genom skogar, eller alla ovan nämnt, då är du på rätt plats.

Om du letar efter tävlingsskor som du inte tänker bära så ofta, men som kommer hjälpa dig att springa fort, titta då på lättare och snabbare skor. Om du vill ha terrängsko för att springa 100 eller 150 kilometer så rekommenderar vi ett par med hyfsad stötdämpning. Om du ofta stöter på lera och behöver mycket grepp, titta då på en modell med mycket mönsterdjup. Om du vill ha en produkt som du även kan använda på vägarna så finns det modeller för det. Om du bara vill ha en sko som du kan springa i varje dag och som kommer att klara av allt, så finns det modeller för det med.

Är löpning något nytt för dig?

Om du är en nybörjare på löpning så är din kropp sannolikt inte van vid den påfrestning som flera kilometer löpning faktiskt är. Det kan ta lång tid, till och med år, för en nybörjare att komma till den punkt där hans eller hennes kropp är helt anpassad till att springa dagligen. Det är inte så klokt att lägga till ytterligare belastning på en redan ansträngda kropp genom att försöka vara alltför minimalistisk eller ens välja lågprofilskor. Generellt sett så har våra kroppar under uppväxten vant sig vid en måttlig höjdskillnad mellan häl och tå, och anpassningsperioden för att gå över till skor med låg höjdskillnad kan vara lång. Inledningsvis så rekommenderar vi att man håller sig till något mittemellan, eller mot den högre höjdskillnaden.

Skadad?

Är du för närvarande skadad eller har du nyligen drabbats av en löparskada? Många läkare och idrottsmedicinska specialister rekommenderar att man byter skor när man försöker återhämta sig från skador. Vi är inte experter på detta område och kan inte rekommendera exakt vad man behöver göra, men nya skor är ett måste, och i de flesta fall vill man välja en annan modell än den som kan ha bidragit till skadan.

Idealist?

Är du lockad av tanken på skor utan höjdskillnad, eller strävar du efter den mer instinktivt naturliga steget som möjligt? Har du just läst Born to Run? Då kan du kolla på lågprofil modeller. Var dock medveten om att det för många människor tar lång tid att anpassa kroppen till att bära skor med lägre höjdskillnad. Det är, åtminstone till en början, en mycket bra att ha en minimalistisk sko som en del av en samling, och att använda dem sparsamt under kortare löprundor för att vänja sig.

Om det inte är trasigt, laga det inte

Vad har fungerat för dig i det förflutna? De flesta löpare har burit många par skor i deras liv, och har fått mycket erfarenhet av vad de tyckte om och inte tycker om. Vi uppmuntrar dig att lägga på minnet de produkter som verkligen inte fungerar för dig, och fokusera din sökning på något annat. Å andra sidan, om du har ett märke som du älskar för att de alltid känts bekväma, då är det förmodligen ett bra ställe att starta sökning efter din nästa par på.

Inget slår komfort!

Efter att du svarat på alla ovanstående frågor så har du förmodligen reducerat din sökning och har fått en god uppfattning om vilken typ av terränglöparskor som du är ute efter. När man väl nått hit så rekommenderar vi starkt att man provar skorna innan man köper dem. I slutändan så är komfort den viktigaste egenskapen av en sko, och är extremt subjektiv från person till person. Vissa produkter som vi har betygsatt väldigt högt här kanske inte alls känns bra för dig, och du bör lyssna på din egen kropp i ditt slutgiltiga beslut. Om du köper dina skor online, se då till att företaget du köper från har returrätt. En bra strategi är att köpa dina topp tre val baserat på vår rådgivning här, prova dem alla när de anländer, och skicka tillbaka de du inte vill ha.

Rörelse- & Stabilitetskontroll vs Neutrala skor

Majoriteten av produkterna som granskas här, och faktiskt nästan alla terrängskor, är avsedda för en person med ett neutralt steg. Det innebär en person som inte har överdriven över- eller under pronation när foten träffar marken. En del tillverkare gör modeller särskilt utformade för att hjälpa mot pronation, denna funktion kallas ofta för rörelse- eller stabilitetsskontroll.

Rekommendationer

Majoriteten av terränglöparskor/traillöparskor som finns på marknaden faller in i den breda ”traditionella” kategorin, och det är där de flesta köpare kommer att vilja fokusera sin uppmärksamhet på. Dessa modeller är utformade för att göra allt som en terränglöpare vill göra och hålla under lång tid. De flesta löpare kommer att klara sig mycket bättre och njuta mer av sin löpning i dessa skor än i minimalistisk eller barfotaskor. Lågprofilskor är ett bra alternativ. De har de flesta funktioner av traditionella skor, men med en mycket lägre höjdskillnad och väger mindre, vilket gör dem till ett bra val för långdistanslöpare vars kroppar kan hantera en lägre höjdskillnad, och som behöver bättre prestanda. I slutändan så är individuell komfort det viktigaste kriteriet när man väljer en sko, och vi rekommenderar köparen att prova flera par innan man köper.

Hur man väljer bästa traillöparskon för kvinnor

Eftersom skomarknaden översvämmas av en mängd olika modeller av terränglöparskor för kvinnor så är det inte konstigt att folk inte har ingen aning om var man ska börja! Det släpps nya modeller snabbare än vi kan testa dem! Hur väljer du den bästa kvinnliga terrängskon för just dig? För att guida dig genom denna förvirrande processen så har vi sammanfattat några viktiga punkter man ska tänka på medan man granska möjligheterna!

Terränglöpning är en sport som innebär att man går off-road och springer på stigar som går över terräng så som stranden, skog, öken, berg, gamla grusvägar med mera. När man springer på stigarna så finns det oftast större chans för brantare backar än vad man du normalt skulle få på asfalterade vägar. Underlag som man kan stöta på kan bestå av allt från grus till snö, till och med lösa stenplattor! Eftersom traillöpning som sport har utvecklats genom åren så har entusiaster pushat sina gränser, gått ifrån de välbesökta natur-lederna och istället utnyttja den fulla kompetensen inom löpning, vandring, klättring och även bergsbestigning för att erövra långdistanssträckor till fots.

Vi är superglada att du är intresserad av terränglöpning! Men innan du börjar titta på terrängskor, utbilda dig själv.

 • Hur är anatomin på en sko?
 • Vad är skillnaden mellan ett terrängsko och en asfaltssko?
 • Vilka är de olika modellerna av skor?

När du har lärt sig lite mer så kommer du behöva fråga dig själv ett par viktiga frågor:

 • ”Vilken terräng samt vilket underlag och klimat kommer jag att stöta på under min löpning?”
 • Och viktigast av allt – ”passar denna sko mig?”

Oavsett om du precis börjat ge dig ut på stigarna eller om du seriöst pushar dina gränser i vildmarken så kommer denna artikeln att ge dig insikt om hur man köper en grymt par kvinnliga terränglöparskor som passar dina behov och dina fötter!

Anatomin av en sko

Innan vi inleder denna lektion om skor så kommer vi titta på de grundläggande komponenterna i en sko. På så sätt kommer du själv kunna förstå vad vi pratar om genom hela denna artikel. Vad är en inner- eller mellansula?! Vad sjutton är en tåhätta? Ta en titt på diagrammet nedan, bekanta dig med det och fortsätta läsa.

Terrängskor vs Asfaltsskor

Skor för terränglöpning är gjorda för att kunna stå emot alla sorters underlag samtidigt som de ska hålla dina fötter och kroppen glad och frisk. När man jämför traillöparskor med asfaltslöparskor så finns det några viktiga skillnader som separerar dessa två stilar. I allmänhet så har terränglöparskor:

 • mer komplex mönsterdesign på sulan
 • material som skyddar foten
 • mer skrymmande överdel
 • bredare tå

Löparskor för asfalt erbjuda en mer strömlinjeformad design, mindre skrymmande överdel, mindre komplicerad mönsterdesign på sulan och en snävare passform på foten.

Att stöta på slaskiga och ojämna underlag inklusive lera, snö, sand, stenar, rötter, etc. är en vanlig företeelse när man springer på stigar, och det kräver bättre grepp för att undvika att man halkar och faller. Det komplexa mönstret och det förbättrade mönsterdjupet hjälper till i stigande, sluttande och korsande ledsystem genom en mängd olika terräng. Det är absolut nödvändigt när man tar sig ned för sluttande hala branter eller vandrar över ojämna underlag. Asfaltsskor å andra sidan, har en plattare mönsterdesign med ett grepp som som inte alls är lika bra.

Dessa ojämna underlag kräver också extra skydd och stabilitet åt foten för att undvika vrickning av vristen, stora blåsor, samt ha möjligheten att ge sig ut på stigarna i flera timmar i sträck. Terränglöparskor har i allmänhet stabiliserande material såsom dubbla eller tredubbla skikt av EVA eller skum med öppna celler, stabilitetskontroll, och/eller rock plates. Materialen är införda vid mitten av foten i skon för att göra den styvare. Förutom mellansulans material så tenderar överdelen på skon att vara mer robust, lyhörd och ha mindre andningsförmåga (i jämförelse med asfaltsskor) för att säkerställa att foten inte flyttar på sig och att underlaget inte penetrerar det yttre skiktet.

Det är även vanligt med en bredare tå på terrängskor. Den bredare designen ger plats åt svullna fötter vilket kan uppstå efter löpning på tekniskt svår terräng. I själva verket så kommer mängder av långdistanslöpare att köpa skor som är för stora för att ge utrymme åt svullnaden. Så bli inte avskräckt av en sko som är bredare eller har större passform. Det kan vara lösningen för att hålla tårna glada på stigen.

Är terränglöparskor endast till för terräng?

Terrängskor är gjorda för stigarna, men de flesta fungerar bra även på vägarna. Det är viktigt att veta att på asfalten så slits mönstret ner snabbt och överdelen andas inte lika väl (eftersom den är utformade för att hålla borta små partiklar, såsom sand, från att komma in i skon).

Olika modeller av kvinnliga traillöparskor

Det finns fyra olika typer av terrängskor, inklusive barfotaskor, lågprofilsko, traditionella och maximalistiska. Dessa typer av skor är löst kategoriseras baserat på höjdskillnaden mellan här och tå och mängden stötdämpning i mellansulan. När man funderar på att köpa ett par skor så ska man först försöka lista ut vilken typ av sko man vill ha. Hur bestämmer man det? Analysera din gångstil – sätter du ner hälen eller mitten av foten först? Vill du ha extra stötdämpning eller föredrar du att vara nära marken?

En korsanalys mellan kategorierna är som att jämföra äpplen och päron. Så utbilda dig själv, gå till affären och prova olika typer av skor, och se vilken sko som passar dig bäst.

 • Barfota & Minimalist – Barfotaskor är utformade för att efterlikna barfotalöpning. Att springa barfota betyder … ja … att springa barfota. Utan någon extra komfort eller stabilitet. Filosofin är att efter korrekt träning så kommer de stabiliserande musklerna i dina fötter och ben att blir starkare, och din kropp kommer falla in i en mer naturlig löparstil. Denna löparstil innebär att man sätter ner mitten av foten i motsats till hälen. Teorin är att kroppen blir mindre påverkad av denna löparstil, och på så sätt orsakar färre skador. Dessutom så har tårna, med sitt extra utrymme, möjligheten att vicka och spreta ut sig mer för att ge dig bättre balans och stabilitet på stigen.
 • Traditionell – Den klassiska skon vi alla känner till bäst. Denna typ av sko har oftast extra dämpning i hälen och en höjdskillnad mellan häl och tå på 8mm eller mer. Dessa skor är också vanligtvis utformade för de som placerar hälen eller mitten av foten först i sin löparstil.
 • Lågprofilskor – Dessa skor känns låga mot marken, de erbjuder måttlig till minimal dämpning och är i många fall en bra övergångssko till barfotalöpning. De kan ha en höjdskillnad på 0-6 mm och ger bättre stabilitet än traditionella och maximalistiska skor.

TIPS: Här är en bra video-guide kring vad man ska tänka på när man köper traillöparskor:

Vilken typ av sko fungerar för dig?

Nu när du har lärt dig mer om alla olika typer av terränglöparskor så kanske du har fått en uppfattning om vilken typ av sko som kan fungera för dig. Nu är det dags att överväga några andra saker. Var springer du? Vilka underlag springer du på? Hur är vädret i området? Och viktigast av allt … Vilken typ av sko passar foten bäst?

Terräng, underlag & klimat

Att veta vilken typ av terräng, underlag och klimat som du kommer stöta på under löpningen kommer vara till stor hjälp när man väljer terränglöparskor.

 1. Om du gillar att ge dig ut i bergen och springa på tekniskt svåra stigar, stöta på allt från snö, bäckar, grus och vassa stenar så bör du överväga en sko som är robust. Många skor erbjudande fantastiskt skydd för foten, stabilitet och grepp och kommer hålla fötterna glada.
 2. Om du föredrar att springa på vägar med eventuellt en liten avstickare på välpreparerade leder så behöver du inte alla avancerade funktioner från en dyr terrängsko. Dessa modeller har bättre andningsförmåga på ovandelen men med mindre mönsterdjup för att hjälpa dig att röra dig snabbt på lätt terräng.
 3. Efter att ha tittat närmare på var du kommer att springa, undersök vilken typ av klimat området har. Springer du i varm torr öken, kalla snöiga miljöer, våta och fuktiga regnskogar? Om du springer i höga temperaturer så kommer du vilja ha en löparsko som andas.
 4. Om du befinner dig i ett kallt område så kommer en sko som inte andas lika mycket hålla fötterna varma under kallare dagar.
 5. Om du är i våtare områden så bör du överväga en vattentät sko som är bra på vattenavstötning.

Passform

Detta är den absolut viktigaste faktorn när det kommer till att välja skor. Varje enskild person har olika fötter. Vissa personer har smala fötter, medan andra är breda. Vissa personer har valv som är höga, andra är låg. När man springer så har var och en sin egen löparstil. Vissa har pronation, medan andra har supination. Vissa personer sätter i hälen först medan andra sätter i mitten av foten. Om du har skador så kan du överväga olika tekniska skor såsom noll höjdskillnad mellan här och tå, maximalistiska skor, eller iläggssula.

Som ett resultat av dessa skillnader så är det viktigt att identifiera sin löparstil och vilken typ av fot man har. En sko som fungerar bra för din bästa vän kanske inte fungerar för dig. Att gå till en sportbutik som är specialiserad på skor kommer vara till nytta. Några av dessa butiker kommer att titta på dina fötter och de har ett löpband du kan springa på för att identifiera din löparstil. Det är dock viktigare att göra detta när man kollar efter asfaltsskor än terränglöparskor. De kommer att analysera din löpning och föreslå en typ av sko som är bäst för din fot.

Håll allt som vi har nämnt om olika typer av skor i åtanke när du provar olika traillöparskor. Efter att ha provat flera skor, se till att välja ett par som passar perfekt, men som inte är för snäva och som ger utrymme för att kunna vicka på tårna. Om du kan så gå gärna nerför en sluttning och kontrollera så att tårna inte åker fram i skon, och gå uppför en lutning för att kontrollera att hälen inte åker upp och ner. När du går eller joggar runt i butiken eller i ditt vardagsrum, fokusera på den allmänna komforten. En bra passform innebär en lycklig fot, vilket innebär en lyckligare och mer framgångsrik löpare!

(Vanliga söktermer: https://reportr se/trailloparskor/)

0 kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras.