3 Bästa Vindjackorna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-07

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, Sportamore • Läs våra användarvillkor

Hur väljer man den bästa vindtäta jackan? Vindjackor har förändrats en hel del på senare tid. De är inte längre som den gamla vindbrytaren som tillverkades av billigt nylon utan ventilation. Moderna vindjackor är mycket lättare, har större andningsförmåga och är inte lika billiga. Häng med i vår guide för att köpa rätt vindjacka!

3 Bästa Vindjackorna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Salomon Fast Wing Jacket (Herr) Vindjacka

Salomon Fast Wing Jacket (Herr) Vindjacka

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Salomon[BÄST I TEST inom Löparjackor Herr, enligt användarrecensioner] Superlätt och packbar herrjacka som känns mycket mjuk mot kroppen. Perfekt för utomhuslöpning och snabba vandringsturer eller helt enkelt när du behöver extra vindskydd men inte vill ha massa extra vikt.
Salomon Agile Wind Jacket (Dam) Löparjacka

Salomon Agile Wind Jacket (Dam) Löparjacka

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating SalomonAgile Wind Jacket W från Salomon är en superlätt vindjacka för damer i en klassisk design och med ventiler som släpper ut fukt och överskottsvärme för att du ska kunna använda denna jackan varje dag, såväl i stan som på löparrundan. Agile Wind Jacket W är tillverkad av taffeta med DWR behandling som blockerar vind och står emot lättare regn.
Craft Repel Jacket

Craft Repel Jacket

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating CraftVind- och vattentät löparjacka för herrar med 15 000 mm vattenpelare. Reflexdetaljer, ventilationszoner och reglerbar huva. Craft Repel Jacket är en 3-lagers löparjacka designad för löpning i alla väder, året om. Jackan har ventilationszoner som inte låter vatten tränga in.
  • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
  • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
  • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
  • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj den rätta vindjackan för din aktivitet

När de flesta ser prislappen kan det kännas löjligt att spendera runt 1000 kr på en så tunn jacka. Men, dess enkelhet är fantastisk eller så kanske det är enkelheten som gör den fantastisk. Vindjackan är lagret som du inte visste att du behövde, men när du väl börjar använda en kan det bli till ditt mest använda ytterplagg.

Vindjackor sticker ut eftersom de är så mångsidiga. Som absolut basis är de ett akut skydd från vind och regn. Men utöver detta så är de det perfekta lagret ovanpå underställ och lättare jackor för att kunna behålla en ultralätt vikt och på så sätt hålla värmen och skyddas från solen i flera olika förhållanden. Vi använde vindjackor under utförsåkning och på stranden med samma effektivitet.

Följande är vad man bör leta efter om man ska köpa en vindjacka.

Vattentålig

Alla vindskydd som vi jämfört (inkl de vi testat i olika sammanhang) använde DWR beläggningar ovanpå det ventilerande tyget. Jämfört med de flesta regnjackor och hårda skal som använder vattentäta ventilerande membran som Gore-tex, eVent etc. alternativt de billigare alternativen som bara använder ickeventilerande belagd nylon. Ingen av de vindjackor som vi jämfört (och de vi själva testat) kommer hålla dig torr i hårt regn. Dock bör du förvänta dig att din vindjacka skyddar dig i lättare regn. Alla jackor vi jämförde och i oliks utsträckning har testat stod emot ungefär lika mycket. Det var svårt att se någon större skillnad i DWR beläggningar. Så länge din jacka har en bra och DWR beläggning bör den fungera i ett lättare regn. Tänk på att DWR beläggningar behöver underhållas.

Andningsförmåga

Enklaste sättet att testa andningsförmågan på är att hålla upp tyget mot munnen och blåsa genom det.

Kom ihåg att endast vattenånga kan passera genom ett material. Om du svettas ymnigt så kommer svettdropparna inte passerar genom det ventilerande materialet. Så det är viktigt att I första hand inte svettas för mycket. Det är här som korrekt lager på lager och jackans ventilation kommer in. Leta efter jackor som effektivt ventilera för dina behov. Nyckeln till jackans ventilation är en dragkedja som går hela vägen ner framtill. Det är där den mesta ventilationen sker.

Av underordnad betydelse är andra ventilations områden:

  • Ärmhålsblixtlås
  • Nätfodrade fickor med dragkedja
  • Högre ventilerande material på vanliga svettområden (vanligtvis armhålor och rygg)

Även om alla vindjackor vi jämfört och de vi personligen har testat andas mer än den typiska regnjacka eller skaljackan med ett vattentätt material som andas så vill vi inte att man överskattar hur väl någon av dessa jackor andas. De andas inte alls lika bra som en funktionströja eller ett underställ. Det finns alltid en avvägning mellan andningsförmågan och vind- och regnskydd. Vi upplever att de flesta av vindjackorna som vi jämfört (och de vi själva testade) var tillräckliga, men vissa människor kommer vilja ha mer andningsförmåga eller mer regnskydd från detta ytterplagg.

Vikt och kompakthet

Det är ingen idé att köpa en vindjacka om den inte är lätt i vikt. Hela poängen är att ha ett skyddande lager som inte väger någonting och som tar så lite plats i packningen att du inte har några ursäkter att inte ta med den. Vi tar med våra favorit vindjackor överallt, även om vi inte planerar att använda dem. Ja men, släng bara in en i handskfacket.

Hur man väljer den bästa vindjackan för kvinnor

Vindjackor har blivit ett viktigt lager för aktiva utomhusäventyrare. Till skillnad från tidigare modeller tillverkade i icke-ventilerande nylon, så andas dagens modeller bättre, är mer hållbar, mångsidig, och vattenavvisande, och en del är mycket lättare. Om du aldrig använt en vindjacka så vet du inte vad du missar. Den är en viktig del av ett lager-på-lager system för många utomhusaktiviteter, och när du väl börjar använda en kan det bli det lager som alltid hänger på klätterselen eller är instoppad i locket på ryggsäcken.

Ett vindskydd är ett unikt lager eftersom det är så lätt, kompakt och mångsidigt. Det är inte bara ett extra lager värme när vinden ökar på, utan det håller dig även torr i ett lättare regn. Detta är ett perfekt och lättillgängligt lager när du inte bli bylsigare men ha bekvämligheten av ett vindskydd. Eftersom den är gjord av lättviktsmaterial så märker du knappt att du ens bär en. Det är ett lager som passar bra ovanpå underställ såväl som under en isolerad jacka eller regnjacka, vilket gör den användbar i en mängd olika förhållanden. Vi tog tillfället i akt och testade olika modeller på fältet under vandring på 23 km, klättring över bergssprickor och cykelturer runt stan, och fann att de är användbara för en mängd olika aktiviteter.

I den här guiden kommer vi att gå in i detalj på vilka funktioner man ska tänka på när man köper sin nästa vindjacka, från manschetterna till huven och allt däremellan.

Hur man väljer rätt vindjacka

För att räkna ut vilken jacka som är bäst för dig så är det viktigt att överväga vilka utomhusaktiviteter du kommer att använda den till, liksom de olika funktioner som finns, såsom huva, justerbara muddar och antalet fickor. Vi kommer att gå över alla dessa kategorier med användbara tips som hjälper dig att välja den som passar bästa.

Användande

När man väljer sin utomhusutrustning är det viktigt att tänka på vilket klimat man ska äventyra i. Ett varmt och fuktigt klimat kräver andra lager än en kall, alpin miljö.
Man måste även ta hänsyn till sin egna kroppsmekanik; Om du ofta är kall, välja då en isolerad vindjacka.

Om det inför ditt nästa äventyr är viktigt att vara ultralätt, oavsett om det är en 15 mils vandring eller en lång dagsvandring, så vill du reducera grammen från alla dina redskap, inklusive din vindjacka. Även om några gram hit eller dit inte tycks verkar som så mycket så kan de kombinerade besparingarna vara skillnaden mellan en lyckad expedition och att behöva vända hem.
De stoppar fortfarande vinden på ett effektivt sätt och andas mer än vissa av de tyngre och tjockare modellerna, vilket är bra för höga aeroba aktiviteter när din kropp pumpar ut överskottsvärme.

Tips: Om du vill nörda ner dig ordentligt kring hur olika vindjackor/windtröjor presterar i olika kategorier, så kan vi rekommendera följande video:

Funktioner att tänka på

Vissa funktioner är önskvärda för en person och totalt ointressanta för en annan. Ibland är det helt enkelt personliga preferenser, och andra gånger den specifika aktiviteten som man ska använda jackan till. De flesta människor gillar att ha fickor för att hålla händerna varma, dessa fickor är inte bekväma (eller välbehövlig) under en klättersele. Alla modeller vi jämfört (inkl de vi själva har kunnat testa) hade nästan samma funktioner, såsom ventilation, en justerbar fåll och elastiska muddar. Sedan finns det tillägg, så som handfickor och blixtlåsskydd. Eftersom dessa lager är utformade för att vara lätta är det alltid värt att överväga om dessa ”extra” funktioner är värda sin vikt. Vi kommer här nedan gå över alla de olika alternativ som finns, från förvaringsfickor till tyger och mer.

Fickor

Flera av de jackor vi jämfört har fickor med blixtlås (gäller även de vi kunnat testa personligen) vilket är bra för att förvara snacks, nycklar och mediaspelare, och för att stoppa händerna i när vinden drar på. Däremot kan de skava när man bär ryggsäck med midjebälte eller en klättersele över. Om du planerar att främst använda jackan för klättring eller backpacking så är en modell utan fickor med blixtlås ett bättre val. Många kommer fortfarande med en bröstficka att stuva sina kartor, nycklar eller telefon i, och är mer bekvämt för en lång dag med utrustning på. Om du ofta dagsvandrar och har mindre packning eller en CamelPack utan midjebälte, då kan en modell med handfickor passa dig bättre.

Huva

En huva skyddar alltid lite extra från väder och vind och håller dig varmare när de kalla vindarna blåser. Sex av de sju jackor som vi i olika sammanhang har kunnat testa har haft justerbara huvor och de var alla kompatibla med en cykel eller klättrings hjälm. Vi föredrar för det mesta att ha en huva på vår jacka, utom när det kommer till löpning där man genererar så mycket värme att en huva känns kvävande även i de mest stormiga förhållanden. En huva ökar värmen, skyddet och sinnesfriden från vinande vindar, och göra en verklig skillnad under en blåsig dag.

När det kommer till att dra åt huvan är där antingen en elastisk stropp på baksidan av huvudet eller på sidorna av ansiktet. Drar man åt runt ansiktet tenderar det att dra huven framåt och blockerar ens vy från sidan. Det är i bästa fall bara irriterande men kan bli till ett verkligt problem när du cyklar eller åker skidor. Med en stropp bak på huvudet dras istället materialet bort från ansiktet och tillåter fri sikt, vilket vi föredrog.

Stuva

En annan funktion man ska ha i åtanke är hur lätt jackan är att packa. Vissa modeller kan stuvas i sin egen ficka och har en ögla så man kan fästa den på en sele eller ryggsäck. Andra modeller kommer med en separat packpåse, och en del får plats i fickan, även om den inte var designad för det. Sammantaget så föredrar vi metoden där de stuvas i sin egna ficka, eftersom en separat packpåse är ännu en sak att glömma eller tappa bort. Och även om vi lyckats klämma in alla jackor i sina fickor, om fickan inte har ett vändbart blixtlås så är det svårt att stänga och även packa upp den senare.

Justerbara slag

Kardborrejustering på jackans ärmslag håller ute blåst och regn från att sippra in i ärmarna, vilket håller dig varmare och torrare. Justerbara ärmslag är också trevligt för att dra åt runt en en tunn handske. Nackdelarna är att de väger mer, kan fastna i din utrustning och med tiden förlorar den sitt kardborregrepp. Dessutom så är de inte så bekväm när man även använder ett yttre lager som också har kardborre vid ärmsluten. Det handlar om personliga preferenser, och om man vill ha möjligheten att låsa vid handlederna, först då är de värda den extra vikten.

Blixtlås med ”Draft Flap”

Om du planerar att använda jackan för segling, cykling eller andra äventyr med höga farter så är en dragkedja med draft flap något som kommer hålla vinden ute. Det håller dig varmare, men en draft flap kan vara irriterande om den ständigt fastnar i blixtlåset. Den kan även hämma ventilationen när kroppstemperaturen stiger. Då kan man dock bara öppna blixtlåset lite för att ventilera en aning när man tar sig över den där bergskammen. Några modeller är bra för cyklister eftersom, förutom draft flap, så kan blixtlåset öppnas med en hand genom att dra på materialet på den motsatta sidan.

Längre baktill

En baksida som är längre är ett bra komplement när dina aktiviteter innebär mycket hukande, böjning eller flexibla gymnastik-liknande rörelser. Ta hänsyn till denna funktionen om du ofta cykla i racing läge eller sportklättrar. Vissa är längre i ryggen och täcker även när man är i intensiv tävlingsposition i sadeln.

Fleecefoder

En del modeller är utrustade med ett fleecefoder. Jackan känns mysig och varm, men är inte det bästa valet när man använder ett lager-på-lager system för flera olika klimat eller flera dagars äventyr. En fleecefodrad modell är ett bra alternativ vid kallt väder under aeroba aktiviteter, såsom vinterlöpning eller längdskidåkning. Det mjuka polyestertyget DriClime är utformad för att ta fukten från insidan till baksidan av tyget, vilket underlättar avdunstningen när ansträngningarna ökar samtidigt som den håller vinden ute.

Slitstark vattentålig beläggning

DWR (Durable Water Repellent) är en beläggning som läggs på tyget av tillverkaren för att göra dem vattentåliga. När det läggs ovanpå ett ventilerande membran förhindrar det jackans yta från att bli genomdränkt, genom att vattnet bildar små pärlor som rullar av tyget, vilket möjliggör för ökad andningsförmåga. Men när materialet blir helt genomdränkt så försämras jackans fukttransport och andningsförmåga. Med tiden så avtar DWR beläggningen och man kan behöva efterbehandla plagget med en ”spray-on” eller ”wash-in” produkt, såsom Nikwax Tech Wash, Det rekommenderas för att upprätthålla vattenavstötningen. Om man tvättar jackan med starka tvättmedel så påskyndas förlusten av DWR, så följ tillverkarens anvisningar noggrant vid rengöring. Alla modeller vi jämfört och hittills testat har en DWR beläggning ovanpå ett ventilerande nylon eller polyester membran, men ingen av dem håller dig torr i ett tungt regn.

Ripstop-tyg

Ripstop tyg är oftast nylon eller polyester som har förstärka trådar i ett rutmönster som gör tyget starkt och med mindre risk att det repar sig. Vindjackor är oftast tillverkade av ripstop eftersom tyget är så tunt. Det gör den tunna jackan väldigt slittålig. Är tanken att jackans ska användas i svår terräng med vassa föremål överallt, då vill du ha en tillverkad av ripstop.

Reflexer

En extra bonus som inte påverka jackans vikt är reflexer, de är bra när man vill synas i mörkret. Oavsett om man är på väg ner från en vandring i bergen eller cykelpendlar under de mörka månaderna när solen går ner tidigt så har reflexernas jobb en betydande roll.

Pris

Avslutningsvis ska man notera priset när man letar efter sin perfekta vindjacka. Priserna på de jackor vi jämfört (inkl de vi själva har testat genom åren) gick från 500 kr till 2000 kr. Vad får man för 850 kr mer? Helt klart en hel del.

Men, man ska alltid överväga hur mycket man kommer använda jackan och om man behöver alla extra finesser. För en del kan det vara svårt att motivera det högre priset för ett plagg man bara bär ett par gånger om året, men om du är precis som oss så är en vindjacka ett av de lager du måste ha för de flesta av dina äventyr. Ett lätt lager skydd från kalla vindar kan vara avgörande för ett lyckat äventyr, och det är alltid bättre att ta det säkra för det osäkra och utrusta sig väl för att man slippa avbryta resan. Precis som Maya Angelou säger: ”Det handlar inte om hur många andetag du tar, utan de stunder som tar andan ur dig.” Så klä på dig, gå ut och låta naturen ta andan ur dig.

(Vanliga söktermer: vindjacka test 2018)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner