Bästa Vandringsskorna 2018

Senast uppdaterad 2018-05-12

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Skor är det viktigaste redskapet för att kunna njuta av sin vandring. Ett bekvämt par med bra passform och som är väl anpassat till terrängen och förhållandena är viktigt. Blåsor eller ömmande fötter kan fort förstöra en fantastisk utflykt. I vår granskning så jämför vi stöd, vikt och sulans grepp på de mest populära modellerna som finns ute på stigarna idag. Vi redogör även i detalj de bästa användningsområdena för varje sko och belyser viktiga funktioner så som flexibilitet i snörningen och hur bekväm var och en är under dagsutflykter kontra lätt vandring.

Bästa Vandringsskorna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Haglöfs Roc Icon GT Vandringsskor

Haglöfs Roc Icon GT Vandringsskor

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Haglöfs[BÄST I TEST inom Vandringsskor, enligt användarrecensioner] Roc Icon GT – håller dina fötter torra, varma, säkra och på marken. Komfort, grepp och stabilitet kombineras – med hållbara tillverkningsmaterial – för att ta hand om dig men även om vår miljö.
Salomon X Ultra 2 GTX Vandringsskor

Salomon X Ultra 2 GTX Vandringsskor

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating SalomonSalomon X Ultra 2 GTX är en lätt, diskret och sportig vandringssko. På gränsen till traillöparsko, faktiskt. Andas bra i och med Gore-Tex-membranet, och är helt vattentät. Skon är dock väldigt lågt skuren, så köp till damasker om du ska gå i blött, högt gräs eller vegetation.
Keen Targhee III Waterproof Mid Vandringsskor

Keen Targhee III Waterproof Mid Vandringsskor

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating KeenTarghee III Waterproof Mid från Keen är en ikonisk vandringssko som ger ett uppdaterat utseende till äventyr på alla sorters terräng. Keen har överträffat passformen, hållbarheten och prestandan hos deras prisbelönta Targhee Waterproof-känga och tog sitt robusta utseende till en ny dimension.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Köp bästa vandringsskorna för din aktivitet

Innan vi börjar gräva bland alla modeller som finns på marknaden ställer vi frågan: Behöver jag ett par vandringsskor? Vår främsta testare hade nyligen ett kort samtal med en vän som är ny inom vandring. Det började ungefär så här:

 • Vännen: Hej, jag hade kul under lördagens vandring upp till Kebnekaise, men mina gamla löparskor var hala och gled överallt på vägen ner. Vad för sorts skor ska jag köpa för att vandra i? Jag stötte på ett gäng vandrare och de hade på sig alla möjliga saker: sandaler, löparskor, traillöparskor för terräng, stövlar, någon typ av nätsko osv.
 • Svaret lät ungefär så här: Vad glad jag blir att du hade kul där uppe. Du kan vandra i alla sorters skor och ha en bra upplevelse, men ju mer du vandrar så kommer du vilja hitta något som passar din fot bra, och som hanterar den terräng du är i. Några av de där vandrarna har förmodligen listat ut vad som fungerar bäst för deras fot, några kanske provar det senaste modet inom skor, och en hel del befinner sig förmodligen i dina skor … fniss … de använder sig av vad de har medan de bestämmer sig för vilka speciella vandringsskor de vill köpa.

Viktiga frågor som hjälper dig i beslutet av vandringssko

Innan du gör ditt nästa inköp, vara noga med att fråga dig själv:

 1. Var planerar jag att vandra?
 2. Hur är marken på stigarna?
 3. Kommer jag tillbringar mycket tid utanför stigen?
 4. Hur mycket brukar min ryggsäck väga?
 5. Hur mycket stöd, om något, behöver jag för mina vrister?
 6. Kommer jag ge mig ut i dåligt väder och på vintern?

Låt oss ta en titt på de olika typer av skor som finns för vandring. Var och en av dem är lämpliga val för vandring och lättare backpacking beroende på hur du svarat på frågorna ovan. Efter att vi redogjort de olika fördelarna med varje sko så kommer vi att diskutera två grundläggande kategorier av vandringskängor och deras attribut. Och slutligen så kommer vi att guida dig genom passformen och storleken av en sko för din unika fot.

Olika typer av vandringsskor

Kängor

Denna typ av sko utmärker sig med ett högre skaft som täcker och ger stabilitet åt vristen. Mellansulan på en känga är traditionellt utformade för att ge stöd snarare än dämpning, och det långa skaftet ge ytterligare stöd och stabilitet i vridningar. Kängor, både lätta och medeltunga, är i allmänhet styvare och tyngre än en löparsko, och tar längre tid att gå in. Kängor passa de som behöver stöd runt vristen, som ofta går i lera eller snö, eller som bär på medel- till tyngre packning regelbunden.

Terränglöparsko

En löparsko för terräng är inte bara till för löpning. Erfarna vandrare och backpackers med starka fötter och vrister använder dem för alla typer av terräng. Vandrare som tillbringar större delen av sin vandring på väl underhållna stigar, med lätt packning, under torra förhållanden och som prioriterar lätt vikt över hållbarhet väljer terränglöparskor. De har en mellansula som är avsedda för att dämpa, flexibla sulor som utformats för att skydda, och är den lättaste skon bland dessa kategorier. De ger mindre stöd åt foten när man bär packning än vad en vandringskänga gör och är inte lika hållbara.

Vandringsskor

De är det bästa valet för dagsutflykter i alla typer av spår, och ge mer stöd och hållbarhet än terränglöparskor. De ger den bästa kombinationen av fotstöd, hållbarhet och viktbesparing för de som inte behöver stöd från skaftet på en vandringskänga.

De är perfekta för vandring på jämna stigar och terränger. Erfarna vandrare kan hantera måttligt tung packning och ojämn terräng i dessa skor. Vattentät tyg göra dessa skor lämpliga för mindre mängd lera och vattenpölar på stigen. Självsäkra vandrare kommer att älska hur smidiga och lätta de är jämfört med en en vandringskänga.

Approachskor

Spenderar du mycket av din vandring på att försöka ta dig upp upp för åsar eller utför bergsklättring långt ute i vildmarken? Den mjukare gummisulan på en approachsko, i kombination med dess perfekt passform och snörning, kommer att göra dig glad. Vissa skor har en mjukare gummisula och närmare passform än vandringsskor. Snörningen är utformad för att kunna dras åt ordentligt, särskilt vid tån och framfoten, för att nå bästa passform och prestanda när man klättrar upp åsar och branta, tekniskt svåra berg. Vissa människor med smala fötter finner att den kramande överdelen som en approachsko erbjuder ger en perfekt passform för vandring, men sulan kommer inte vara lika hållbar som de andra produkterna i denna granskning.

Hur man väljer rätt vandringssko

Så du har bestämt dig för att en lågt skuren vandringssko bäst kommer uppfylla dina behov. Vilken ska du köpa? Eftersom dessa skor är i en nisch mellan kängor och terränglöparskor så kan de delas in i två liknande grupper.

Först har vi de modeller som liknar kängor. Några av de kängor som vi utvärderat finns även som lågt skuren känga. Som vi skrev ovan så har kängor traditionellt en solid mellansula och ett långt skaft som ger stöd åt foten vid belastning och stabilitet i vridningar. Dessa skor ger samma stöd åt foten som motsvarande känga gör och den låga kanten spar på vikten på varje fot.

För det andra så har vi fyra skor som mer liknar en terränglöparskor. Passformen, hälens höjd i förhållande till framfoten, och sulan liknar främst en traditionell terränglöparsko. Folk som har en löparbakgrund känner ofta igen sig i passformen på dessa skor. De är de lättaste skorna som vi utvärderat. De kategorier som vi i beaktar i granskningen av skor är dess egenskaper, vikt och prestanda, men det kan säkert ske en viss överlappning mellan dessa typer.

Support och vikt

Hur mycket stöd som behövs beror på hur många kilometer man vandrar, hur jämn eller ojämn terrängen är, och hur tungt du bär. Ju längre ditt äventyr tar dig, desto mer nytta kommer du ha av en sko med mer stöd och stabilitet, särskilt om du befinner dig på ojämna stigar eller terräng utanför vandringsleden. Styvare, mer stöttande skor kommer inte att göra fötterna lika trötta när man bär på packning, och ju mer du bär desto mer stöd behöver din fot.

Självklart är det bättre ju lättare man är när man vandrar långt. Moderna material och tillverkningstekniker har gjort underverk inom skodesign och idag levererar de bästa vandringsskorna stöd, komfort och prestanda för en relativt låg vikt jämfört med för bara några år sedan. Den tyngsta skon som vi utvärderade väger 1,2 kg, och den lättaste 950 gram, alla är förbaskat lätta. Men vi har sett att allt eftersom vikten minskar så blir produkten i allmänhet mindre stödjande och hållbart. Vårt råd är att välja den lättaste skon som uppfyller ens behov av stöd och förväntningar på hållbarhet.

Vattentätt membran eller inte?

Vi strävar alla efter att hålla fötterna så torra som möjligt under vår vandring. Torra fötter är svalare när det är varmt ute och varmare när det är kallt. Våt hud är också en stor orsak till blåsor, vilket kan förstöra en utflykt. Ett vattentätt och ventilerande membran håller fötterna torra när man går genom grunda vattenpölar, små bäckar, lera och tung dagg. Men tänk på att skor som inte är vattentäta är mycket mer ventilerande, jämfört med motsvarande sko som har ett vattentätt membran. Många har delat med sig av de nackdelar som finns med vattentätt membran när man vandrar i varmt väder. Om du oftast befinner dig på torra stigar, speciellt i varmt väder, välj en sko utan membran och njuta av den förbättrade ventilationen. Ett vattentätt membran gör att skon blir varmare, och presterar bra i kallt väder.

Hitta din rätta passform och storlek

Komfort och prestanda av skor är till stor del bestämt utefter hur väl skorna passar fötterna. När du har begränsat din sökning så är den bästa metoden för att hitta rätt modell och storlek för din fot att prova så många liknande par skor som möjligt. Vissa skomärken är kända för att passa mindre eller smalare fötter bättre. Andra tenderar att passa breda fötter bättre, och vissa tillverkare erbjuder sina skor med olika bredd alternativ.

Om du kan så gå till en friluftsbutik och prova alla de skor som du överväger att köpa. Prova dem med samma typ av strumpa som du oftast kommer att använda, och om du använder iläggssulor eller ortoser, se till att du tar med dem. Även om de som bär kängor tenderar att använda hyfsat tjocka yllestrumpor, så är oftast det bästa passformen för en vandringssko en relativt tunn strumpa av ull eller syntet.

Att hitta en välsittande sko för just sin fot är viktigare när man provar vandringsskor jämfört med vandringskängor. En känga har ett högre skaft som ge utrymmer för ökad justering i snörningen, vilket kan hjälpa till att hålla foten på plats inne i skon. En smal fot i en bredare sko är svårare att snöra fast än i en bredare känga. Om man aldrig provat vandringsskor innan så brukar man rekommendera en halv eller hel storlek större än vanliga skor. En del professionella skoförsäljare mäter både längden och bredden av din fot för att påskynda processen.

Se till så att den modell och storlek du väljer kramar foten ordentligt så att inte hälen glider upp upp och ner i skon. För att undvika blåsor så bör tårna aldrig röra vid framsidan av skon. Lossa på snörningen och skjut fram foten hela vägen till tån. Det bör vara ca 2.5 cm utrymme, eller bredden av ditt lillfinger, bakom hälen. När du knyter skon ska du dra foten mot hälen av skon, och snöra med ett jämnt tryck över fotryggen. Ta en varv i butiken, gå upp och ned för en en trappa och notera känsla och framför allt hur väl hälen stannar bak i skon.

När det avgörande beslutet väl närma sig så slits många mellan två storlekar. Vår främsta testare tillbringade en hel del tid på att våndas över om storlek 42 eller 43 skulle passa bättre ute på stigen. Våra fötter sväller lite när vi är ute och vandrar, särskilt under långa dagar. En tjockare socka eller mer omfattande innersula kan göra så att en något för stor sko passar riktigt bra. Men en sko som är för liten är helt enkelt för liten. Välj den större storleken om du slits mellan två.

Finjustering av passformen

Lite finjustering kan göra underverk för att uppnå den perfekta passformen. Med hjälp av en lite tjockare strumpa så kan någon med nätta fötter få till en kramande passform utan att behöva dra åt snörningen för kung och fosterland. Om du provar en sko som du gillar men där hälen glider något, prova då med en lite tjockare strumpa. Eller prova med en tunnare socka och en ½ storlek mindre. Jämför bäst genom att bära en variant på vardera fot och gå ett varv i butiken.

Skor som har en eller två traditionella öglor nära varandra högst upp vid snörningssystemet ger dig möjlighet att experimentera med snörningen. Med hjälp av dessa traditionella ögon som går genom skon kan man trä skosnöret antingen från insidan eller utsidan av överdelen. Trär man från utsidan utsidan till insidan av det övre ögat så kan man få till en tätare passform kring ankeln. Med två övre ögon så kan man välja att använda ett eller båda.

Många vandrare ersätter den innersulan som kommer med skon, antingen från start eller när skon börjar slitas ut, vilket oftast är långt innan skon själv är redo för pensionering. Tjockare eller tunnare iläggssulor (var inte rädd för att blanda och matcha från dina nuvarande skor), kan hjälpa dig att justera passformen på en nästan prefekt sko.

Hur man välja bästa vandringsskon för kvinnor

Vandringsskor är kontaktpunkten mellan dig och din vandring ute på leden För din komfort och njutning är det viktigt att ha skor som är anpassade utefter dina vandring. I vår ingående genomgång av kvinnors vandringsskor så diskuteras likheter och olikheter med olika materialkonstruktioner, vikt, vattenavstötning och komfort samtidigt som vi belyser viktiga funktioner såsom unika snörningssystem och vattentäta och ventilerande yttre nätmaterial. Innan vi gräva djupare in på detaljer i enskilda modeller, låt oss först prata om när skorna är lämpliga och hur man hittar det bästa paret för dina fötter!

Olika typer av vandringsskor och vandringskängor

Det finns flera olika populära alternativen för vandringsskor och vandringskängor, det som skiljer dem åt mest är hur mycket skorna väga och hur mycket stöd de ger under olika belastningar. Här är en uppdelning av de vanligaste skor som bärs av vandrare och backpackare:

 • Terränglöparskor – Terränglöparskor är konstruerade för löpning på flera olika terränger, såsom naturstigar och ojämna ytor som sten eller sand. De är inte utformade med vandring i åtanke, men har blivit ett bra alternativ för vandrare som vill maximera sin tid och den sträcka de går. Terränglöparskor erbjuds endast i lågt skurna modeller och är tillverkade med mjuka gummisulor för flexibilitet när man springer, djupa mönster i yttersulan för att kunna hantera terräng, och ventilerande, tunna nät eller nylon på utsidan.
  Det brukade vara svårt att hitta vattentät terränglöparskor, men nu är nästan hälften av alla dessa skor som säljs av stora återförsäljare vattentäta, vilket ökar deras mångsidighet. Så länge du inte väljer en minimalistisk terränglöparsko så väger de flesta 0,5-1 kilo – ungefär samma vikt som en vandringssko.
  På grund av det avsedda användningsområdet för en terränglöparsko så har den mindre skydd runt tårna, ökad känslighet under foten, och en smidighet som sällan uppnås med vandringskängor. Dessa skor är oftast bekväm direkt ur lådan och kräver inte att man går in dem. Det bör noteras att dess lätta vikt och design inte erbjuder mycket, om ens något, stöd när man bär på packning, och skor som dessa håller inte i så många mil.
  Bästa användningsområden: terränglöpning, lätt vandring och backpacking, korta dagsvandringar på lätt terräng.
 • Vandringsskor – En vandringssko är den gyllene medelväg mellan enkelheten och den låga vikten av en terränglöparsko och hållbarheten och stödet från en vandringskänga. De har djupt mönster i yttersulan, i likhet med terränglöparskon, men med en mer hållbar konstruktion och gummisula från Vibram (eller liknande). Vriststödet är minimalt på grund av dess låga skärning, stöd får man från den robusta sulan och den reducerade flexibiliteten i det yttre materialet.
  Vissa modeller har en inre hålfotssula som löper längs skon för att ökat stöd och stabilitet. Tårna skyddas av en gummihätta vilket gör vandring över stenig terräng roligare. Många modeller erbjuds i både vattentätt och icke-vattentäta material. Att välja en vattentät modell när det inte behövs (beroende på förhållanden och klimat) kan öka vikten och ventilationsförmågan på skorna, men ger istället en mångsidighet som sträcker sig över alla säsonger och möjligheten att vandra i olika miljöer och platser. Vandringsskor behöver inte gås in och håller ofta längre än terränglöparskor. Vilket gör gör dem till ett bättre val om man tänker utföra mer vandring än terränglöpning och rör sig över medelsvår terräng.
  Med skor kan man bekvämt bära en lättare packning. Det räcker med ett par skor för måttlig backpacking och längre vandring där packningen väger under 10-15 kilo, men de är beroende av ditt personliga behov av stöd för fotled och rygg. Tänk dig vandringsskon som en kraftigare, mer hållbar uppgraderingar av terränglöparskon. Plus att vandringsskor och terränglöparskor ofta bara är några gram ifrån varandra i vikt. De är det bästa alternativet om ens mål är lätt till något ansträngande vandring, och måttlig backpacking med lägre vikt, något ojämn terräng och inte har så stort behov av stöd och hållbarhet.
  Bästa Användningsområden: dagsvandringar, vandring, måttlig backpacking, långdistansvandring och backpacking med lätt packning
 • Vandringskängor – En känga är kategoriserad utefter dess höjd på eller ovanför ankeln, hårdare gummisulor och hållbar konstruktion med läder eller liknande material. En vanlig missuppfattning är att alla kängor är tunga, men många moderna modeller väger cirka 1-1.5 kg; detta är bara aningen mer än de flesta vandringsskor, men de ger mycket mer stöd och stabilitet i vristerna. Varianterna av vandringskängor sträcker sig över ett brett spektrum från lätta vandringskängor till traditionella, tunga kängor för backpacking. Kängor är bäst om man planerar en packning som överstiger 10-15 kilo.
  Bästa Användningsområden: dagsvandring (ökat stöd för fotleden), vandring med packning över 10-15 kilo, vandring i svår terräng eller utanför stigen, vandring under vår eller sommar där snö kan påträffas.
 • Alpina kängor – Alpina kängor är bäst lämpade för högalpina miljöer, vintervandring och klättring, och allmän bergsklättring (särskilt i snö). De är tillverkade med högt skaft och mycket styva sulor. Designen liknar en vandringskänga i det att den sträcker sig över ankeln, men kängor för bergsbestigning är mycket mer bastanta och mindre flexibla. Alpina kängor har flera lager – ett isolerande innerfoder, integrerade damasker och vattentätt foder. Vissa modeller är direkt riktade mot bergsklättring och vissa inte, med designfunktioner som ger plats åt klättringstillbehör såsom stegjärn. De är tyngre än vandringskängan, men deras specifika funktionerna är avgörande för bergsklättrare och isklättrare som tillbringar mycket tid på snö och is.
  Bästa Användningsområden: högalpina expeditioner, vintervandring och klättring, allmän alpin klättring.
 • Approachskor – Approachskor är snarlika i sin design till terränglöparskor och vandringsskor men har en extra klibbig gummisula. Dessa är särskilt utformade för när man närmar sig klättringsdestinationer, när man tar sig över stenig terräng utanför vandringsleder och tar sig upp för klippiga fjäll. Stigarna är ofta minimalt underhållna eller utmärkta vilket kräver en stödjande sko som är i stånd att klara av vildmarksresor och förmågan att klättra lätt till måttliga stenterräng.
  Även om terränglöparskor och vandringsskor kan vara lämpliga så är approachskor i många fall bättre utformade för att hantera den terrängen som man troligtvis kommer stöta på när man beger dig ut för att klättra. Vissa vandringsskor, som Vasque Grand Traverse – Women’s marknadsförs med vissa funktioner från en approachsko samtidigt som den har en övergripande design och tillverkning av en vandringssko. Vi fann att passformen skiljdes åt så pass mycket mellan en approachsko (åtsittande) och en vandringssko (löst sittande) att de gör sig bäst i sina specifika utformningar och bör inte kombineras mellan vandring och klättring.
  Bästa Användningsområden: när man närmar sig platser för bergklättring, lätt till måttlig klättring, peak bagging på 4:e och 5:e klassens terräng

Tips: Här är en utmärkt video (på engelska) från Youtube med smarta tankar om val av vandringsskor:

Viktiga överväganden när man väljer skor för vandring

Vandringens mål

Vandringsskor skall väljas baserat på den svåraste terräng du kan tänkas vandra i. Om du inte har för avsikt att ha flera par vandringsskor så rekommenderar vi att du förenklar genom att hittar ett par skor som är tillräckligt mångsidig för nästan all din vandring. Bestäm den främsta användningen: dagsvandring, backpacking, eller båda. Nu, bestäm svårighetsgraden på terrängen: lätt, måttlig eller ansträngande. För dagsvandring på lätt terräng så räcker det med en lätt sko som ger minimalt stöd.
För dagsvandring i måttlig terräng, eller för lätt till måttlig backpacking så räcker det med en sko som är slitstark och eventuellt vattentät med bra grepp.
För ansträngande dagsvandring och/eller måttlig backpacking blir stödet viktigare och även hållbarheten.

 

Destination

Vandringsleder slingrar sig över olika landskap i hela världen. Kanske du planerar att vandra i ditt hemland där du är bekant med terrängen, eller planerar du att vandra över kontinentala leder som Pacific Crest Trail? För den mest mångsidiga vandringsskon så är nyckeln komfort! Men det är även viktiga att tänka på nödvändigheten som mönsterdjup på yttersulan, vattenavstötning och plösens design.

Mönsterdjupet på skor, precis som mönsterdjupet på ett cykel- eller bildäck, hanterar terrängen under foten. När man vandrar över brant eller lös terräng så kommer ett djupare mönster föra dig framåt effektivt och enkelt. När man vandrar på välutvecklade leder så är det inte nödvändigt med ett lika djupt mönster. Terrängvandring och backpacking är väl utrustade med medel- till djupt mönster på skorna. Lerig terräng eller kommande regn efterlyser ett djupare mönster.

Vattenresistens mäts av skornas förmåga att hålla vatten ute och fötterna torra. Vandring med våta fötter leder ofta till skavsår och blåsor. Om du planerar att vandra i ett område med mycket vatten, du ofta ser sommarregn och stormar svepa in, eller kommer vandra på leder där du måste korsa bäckar så är vattenresistens ett viktigt inslag.

Plösens utseende inkluderar bälgplös och vinkelförstärkt plös. En bälgplös är utformad för att hålla skräp borta från fotbädden. Fullt vinkelförstärkta plösar är utformade för att hålla både vatten och skräp ut. En bälgplös är ofta tillräcklig vid lätt till måttlig vandring i torr terräng. En vinkelförstärkt tunga föredras på måttlig till ansträngande terräng, eller där vatten och snö sannolikt påträffas.

Vattenresistens

Två sätt att göra en sko vattentät på är antingen genom att använda ett vattentätt membranfoder, eller att lägga till en kemisk vattentät behandling utanpå skon. Gore-Tex är det vanligaste vattentäta och ventilerande material som används i utomhuskläder och skor. Proprietära variationer av vattentäta tyger används också i vissa modeller.
Ett alternativ till vattentäta/ventilerande material är att tillämpa en kemisk vattentät behandling – detta görs bäst som en återapplicering på en sko efter en lång tids användning i motsats till att köpa en icke-vattentät sko och sedan själv tillämpa en vattentät behandling.

Vattentätt skydd håller fötterna torra från väder, snö och bäckar när man behöver korsa dem. Förr så gjorde det vattentäta membranet att skons andningsförmåga minskade, men moderna material som Gore-Tex är utformade för att vara både vattentät och ventilerande. En stor nackdel med vattentäta skor är att de tar lång tid att torka om de skulle bli dränkta i vatten, från till exempel en flodkorsning.

Snörningssystem

Snörningssystemet och öglornas placering är ansvariga för att hålla skorna kvar på fötterna. Föreställ dig hur lätt en sko skulle lossna eller en fotled skulle vridas om de inte vore ordentligt påsatta med ett snörningssystem. Alla vandringsskor erbjuder ett av två system: traditionella skosnören eller snabbsnörning.

Traditionella skosnören är vad 99% av oss är vana vid att använda – bomull, nylon, vaxad, eller ovaxad tråd av textil som väver sig över ovansidan av foten.

Snabbsnörning systemet väver sig också över ovansidan av foten men i stället för att avslutas med en knut och rosett på toppen så säkras de med ett snörlås av plast och överskottet av snöret stoppas in under plösen. Till skillnad från det traditionella snörningssystemet så , använder sig snabbsnörningen av en extra slitstark tråd, såsom Kevlar. Nackdelen med detta system är oförmågan att enkelt kunna reparera ute i vildmarken, om ens alls. Byte och reparation kräver en specialist. Detta system är enkelt att använda men är inte så lätt att få till bra passform längs fotryggen.

I båda systemen så träs skosnöret igenom öglor eller hål längs båda sidor av plösen. Öglorna kan vara av textil eller metall, även öljetter, metallringar, och krokar förekommer. De flesta skor i vår granskning har en kombination av dessa. Framfoten, där man behöver mer flexibilitet, har ofta ett minimalt tryck. Textilöglor, tygförstärkta hål och metall öljetter är minst störande för dina steg. Mitten av snörningssystemet har oftast de starkaste öljetterna för maximal säkerhet och hållbarhet. Öljetter i metall, metallringar eller metallkrokar är vanligen placerade över fotryggen. Och slutligen, de högsta skosnörena träs igenom högeffektiva öljetter som inte kommer riva sönder eller bryta ner snöret när det dras i varje gång man snör eller lossar sina skor. Att hitta ett snörningssystem som är behagligt mot fotryggen, förebygger skavsår på huden, inte begränsar ens steg och flexibilitet, samt ser till ar dina skor är säkrade är kritiskt. Lyckligtvis så är vandringsskor konstruerade och tillverkade med alla dessa kriterier i åtanke och det reduceras enkelt ner till önskemål och personlig komfort när man väljer det bästa snörningssystemet för ens vandringsäventyr.

Korrekt snörning börjar med en sko med bra passform. Sparka bak hälen och snöra skon så att det spänner men inte är för tajt. Som strängar på ett instrument så bör skosnören hållas spända hela tiden. För att vara mer säker under vandringen så kan du välja att dra åt snörningen längre ner eller högre upp så att foten inte flyttar sig när du går.

Passform

Även om vi grundligt jämfört, diskuterat, vägt, och i stor utsträckning utvärderat vandringsskor så är det upp till dig att få till en ordentlig passform. Vi har gett en bedömning av hur varje enskild sko passar – storlekarna är stora eller små, bred eller smal – men ingenting kan ersätta den fysiska utprovningen. Men vi kan vägleda dig genom processen att prova skor.

När man provar vandringsskor ska man bära de strumpor som man tänker vandra i och även ta med sig eventuella inläggssulor som man tänker använda i skorna. Om du är osäker på specifika strumpor eller inlägg, tänk på de villkor du kommer att vandra i. Är dina fötter ofta kalla? Ta på dig isolerande strumpor gjorda av ull. Är dina fötter ofta varma? Ta på dig syntetiska strumpor som reducerar fukt. Strumpor kan också hjälpa till när man provar bredden – tjocka strumpor för smala fötter, tunna strumpor för breda fötter. Prova från det mångsidiga utbud av strumpor som finns för att hitta det bästa paret för just din vandring och personliga preferens.

Vandringsskor bör ge mycket stöd i hålfoten. I det långa loppet så kommer bra stöd ta av komfort och stabilitet både på och utanför leden. De bör inte kunna böjas på mitten av sulan, sulorna på skorna bör vara tillräckligt fasta för att stå emot ojämn terräng. Testa passformen runt framfoten och tårna. Kan du böja skorna i dina steg? Förhindrar skon naturligt fotkrumbukter under vandringen? Och slutligen så bör en vandringssko säkra foten såpass mycket att den inte rör sig inne i skon. Detta kan uppnås genom ordentlig snörning, men utformningen runt fotleden kommer vara den primära orsaken. Du vill att tårna ska ha plats för att kunna vicka på dem, men du vill inte att skorna är för långa så att dina fötter glider framåt under vandringen.

Vandring skor bör vanligtvis vara en halv till en storlek större än vanliga skor. Aktiva fötter sväller upp i storlek, och det är viktigt att tänka på detta innan du ger dig ut på stigarna. Det är bättre att prova skor på eftermiddagen än på morgonen, eftersom fötterna har haft en chans att värma upp under dagen.

Vikt

Det gamla mantrat från bergsbesökare säger: ”Det krävs fem gånger så mycket energi att förflytta vikt på fötterna än det gör att förflytta vikt på ryggen.” Sir Edmund Hillary sa detta efter en Everest expedition och vetenskapen har bekräftat det. Med denna logik så har ett byte från 2 kilos kängor till 1 kilo skor samma effekt som att ta bort nästan 5 kilo från din packning. Denna betydande energibesparing är främsta anledningen till varför man bör notera vikten av vandringsskor och kängor.

Anatomi av en vandringssko & material

Att förstå de olika komponenterna i en sko kan även hjälpa dig att bättre förstå de material som används i tillverkningen. Varför är detta relevant? Vandringsskor, och de flesta andra skor för den delen, marknadsförs med en hel del jargong för att belysa material och tillverkningsmetoder för att försäkra er, vandraren, att skorna är lämpliga. Men om du inte vet vad alla ord och betäckningar innebär så blir de belysta aspekter av skorna irrelevanta. Nedan är en uppdelning av de olika delarna av en vandringssko, från topp till tå, och de rekommenderade material man ska leta efter.

Ovandel

Ovandelen är generellt allt materialet ovanför gummisulan. Det hänvisar till de viktigaste materialen som används för att skydda fötterna från väder och vind. Denna del av skon bör ha en ventilationsförmåga och är även viktigast när man väljer vattenavstötande egenskaper. Allmän nötning kommer testa materialets styrka och hållbarhet, så välj ett material som är slitstarkt eller tål mycket användning, såsom slitstarkt mesh, läder, konstläder, och mocka. En ovandel av kraftigt läder tenderar att vara det mest hållbara och långvariga, men det har sämst andningsförmåga om det inte blandas upp med textilier.

Foder

Interiören i en sko är fodrad så att vandraren inte behöver förlitar sig på ovandelen och sulan för att få komfort och stöd. Fodret och innersula hänger ihop för att ge dig stöd under fötterna, komfort runt om, och sedan påverka storleken och formen på insidan av skon. En annan viktig roll som fodret har är att agera som en vattenavvisande barriär och även hantera fukt från svettiga fötter, blöda stigar och regn. En fantastisk teknologi som man ska kika efter är antimikrobiellt foder – det minimerar fotsvamp och bakterier som kan bli ett resultat av fukt. Båda paren från Merrells i vår granskning är fodrade med Aegis antimikrobiella lösning. Fodret är även ansvarig för att isolering foten. Sommarvandring kräver inte så mycket isolering, men om du tänker vandra under sen vår och tidig höst, eller i slutändan kollar efter en kraftigare känga, beakta då de isolerande egenskaperna i fodret. Vanliga fodermaterial är syntetiska tyger, polyester mesh, slitstarka textilier och vattentäta foder. Ett vattentätt foder kan jämföras med att linda sin fot i en plaststrumpa innan man tar på sig skon, det är bara det att teknik redan är utformad i fodret för att hålla fötterna torra från vatten.

Innersulan, Mellansula och Yttersula

Innersulan är vad din fot vilar på. Det är fodermaterialet direkt under foten. Innersulan är oftast uttagbar och utbytbara. En gjuten EVA är den vanligt förekommande fabrikstillverkade innersulan som kommer med på köpet. De anpassningsbara sulorna som ökar det ergonomiska stödet och komforten är gjorda av skum. Kolfiber, memory foam och gel är de vanligaste materialen som används för att tillverka skoinlägg som kan formas och anpassas utefter dina fötter. Dessa kommer antingen att ersätta eller placeras ovanpå de fabrikstillverkade sulorna, beroende på dina personliga preferenser och hur mycket stöd man vill ha i hålfoten.

Mellansulan sitter mellan innersulan och yttersulan. Den ger en stor del av stödet. De vanligaste mellansulorna är gjutna EVA sulor. EVA står för eten-vinylacetat. I grund och botten är det ett skumliknande material av plast som kan vara olika kompakt innan de tillverkas till en sko. Desto mer kompakt en mellansulan från EVA är, desto längre periodavbrott kommer det att vara. Vanligtvis så använder sig vandringsskor av ett EVA-material som är mjukt och flexibelt för att säkerställa en omedelbar komfort. Däremot så använder en vandringskänga ett mer kompakt EVA eller polyuretan alternativ för att säkerställa mer stöd under tung packning och hållbarhet som kommer med ett periodavbrott.

Sulan, eller yttersula, är den nedre delen av skon som kommer i kontakt med marken. Den är ofta tillverkad av ett hårt gummi som är grepptåligt och stabilt på flera olika sorters terräng, från lera till damma, till snö. De flesta av gummisulorna i vår granskning är av den sort som inte lämnar efter sig märken. Det innebär att de inte kommer skava på golven inomhus eller på stenar. Det finns en hel del teknik i tillverkningen av de olika gummin som finns i sulorna. Egenutvecklade gummiblandningar är avsedda att ge högsta möjliga stabilitet, stötdämpning och grepp. Mjukare gummi kommer att ge bättre grepp på släta ytor, men kommer även att slitas ut snabbare. Hårdare gummi kommer inte att vara lika ”klibbiga” på släta ytor, men ta längre tid att slita ut. Mönsterdjup som har olika storlek och form på mönstret, eller knapp liknande funktioner, tenderar att ha bättre grepp än mer jämna mönsterdjup. Den viktigaste faktorn att tänka på när det kommer till sulan på en vandringssko är att den är tillverkade av ett slitstarkt gummi med viss flexibilitet, och med olikformat mönsterdjup.

Innersulan, mellansula och yttersula är de viktigaste faktorerna för komfort och stöd. Medan mellansula och yttersula inte är anpassningsbara så kan innersulan anpassas för att erbjuda extra stöd och komfort.

Tåhätta

Alla skor i vår granskning har en viss grad av tåhätta. Den bästa tåhättan är en gummihätta. Tåhätta är nödvändigt på de flesta vandringsleder eftersom man sannolikt kommer träffa på hårda ytor att stöta och sparka tårna i. En gummihätta är gummi eller liknande fast material som täcker hela tån på skon. Det är ofta förstärkt med en inre hätta för att skapa en hårdare tå på skon. Det minskar risken för smärta och obehag från oavsiktlig kontakt med yttre ting såsom stenar och det gör även skon mer tålig för potentiella skador.

Plös

En bälgplös eller vinkelförstärkt plös? Både en bälgplös och en vinkelförstärkt plös hindrar skräp och vatten från att smyga sig in på insidan av skon uppifrån. Plösen Plösen sys fast på ovandelen av skon, under öljetterna för snörningssystemet och nästan vid tårna för att eliminera eventuella luckor där skräp kan komma igenom. Detta är en väl värdig funktion att söka efter. Alla skor i vår granskning har antingen en bälgplös eller en vinkelförstärkt plös.

(Vanliga söktermer: låg skurna vandringsskor, bästa skorna, bästa vandringssko, https://reportr se/vandringsskor/, lättaste skorna, vandringsskor bäst i test, vandringsskor test)

Ämnen:

One thought on “Bästa Vandringsskorna 2018

 1. Hej

  Ska till Indien för flugfiske i slutet av mars, söker en lättvikts sko för lättare vandring
  men även för fiske.
  Detta innebär att jag kommer att stå i vattnet med dom och skor bli blöta.
  Dom ska ha en mellanhög skaft för stabilitet och vara snabbtorkande.
  Vad bör jag välja?
  Tacksam för svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner