Bästa Vandringskängorna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-04

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, PN Jakt, Itab Outdoor • Läs våra användarvillkor

Behöver jag en vandringskänga? Kommer en vandringskänga fungera för mig? Jag vet alla dessa långdistansvandrare som bär trail-löparskor, ska jag göra det? Utan tvekan så är trenden i hela friluftslivsvärlden tydlig: lätta, minimalistiska skor. Så låt oss ta en minut och fråga … Behöver jag kängor?

Bästa Vandringskängorna 2018 [Bäst i Test]

Namn Prisuppgift Omdöme Varumärke Vikt Summering
Lundhags Professional High Vandringskängor

Lundhags Professional High Vandringskängor

 

Visa pris ➼Större bild 5 Star Average Rating Lundhags [BÄST I TEST inom Vandringskängor, enligt användarrecensioner] Lundhags Professional High är en skön, stabil och slitstark 3-lagerskänga med högt skaft, vilket ger ett gott skydd för vandring i obanad terräng. Professional High har ett neoprenfodrat skaft i fullnarvskinn och foder i microfiber för extrem användning. För maximal greppsäkerhet har kängan en rejäl Vibram Soft Traction sula samt för ökad stötdämpning och isolering mot kyla nedifrån så har den 6 mm EVA-isolering. Lästen är en vidareutveckling av den traditionella Normal-lästen och kommer med en rakare stortå, en bred bottenplatta och hög vrist.
Härkila Pro Hunter GTX 12 Vandringskängor

Härkila Pro Hunter GTX 12 Vandringskängor

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Härkila Härkila Pro Hunter GTX 12 är en slitstark, komfortabel läderkänga med vattentätt Gore-Tex Performance-membran och en ultralätt, stötdämpande EVA-mellansula. Pro Hunter GTX 12 har även en Ortholite-fotbädd som motverkar dåliga lukter och en Vibram Fire & Ice-yttersula som ger optimalt grepp på alla möjliga underlag. Ovandelen är gjord i tåligt nubuckläder.
Chevalier Tundra Boot Sympatex Vandringskängor

Chevalier Tundra Boot Sympatex Vandringskängor

 

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Chevalier Chevalier Tundra Boot Sympatex är en rejäl känga som tål alla strapatser och är tillverkad av kraftigt fullnarvsläder av högsta kvalitet för optimal slitstyrka. Kängan har minimalt med sömmar för livslängdens skull samt en ergonomisk, vridstyv Vibram-sula med bästa möjliga grepp och en stabil gummikant som skyddar mot hårt slitage. Snörningen sträcker sig långt fram, vilket är en stor fördel vid vandring i kuperad terräng samt de främre hyskorna har rullhjul för snabb snörning och maximal tryckfördelning.
Viking Hunter High GTX Vandringskängor

Viking Hunter High GTX Vandringskängor

 

Visa pris ➼Större bild 3.5 Star Average Rating Viking Viking Hunter High GTX är en uppdaterad, högre variant av den mycket populära Hunter GTX och passar lika bra för jakt som för skogsvandring. Hunter High GTX är lättare och mer flexibel och har ett lite smalare fotparti samt kommer med en UCG Mountain II-yttersula med grova mönster som ger utmärkt greppsäkerhet. Precis som föregångaren är kängan givetvis vattentät samtidigt som den låter huden andas tack vare dess GoreTex foder.
  • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
  • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
  • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
  • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj bästa vandringskängorna för ditt äventyr

Vi utvecklas som vandrare över tiden. Genom 15 års erfarenhet, sållar jag min utrustning ner till ett absolut minimum. Att bära en sådan lätt belastning innebär att det blir mindre viktigt att ha stödjande skor. Men ett faktum som lätt förbises är att jag har utvecklat styrka i vrister och fötter under 20+ år nu.

Starkare och smidigare ledband och senor ger det stöd som kängor gjorde i det förflutna. Tusentals km på leder gör även fotens placering i ojämn terräng naturlig. Jag skulle säkert ha förstört mina vrister och fötter för 15 år sedan i en minimalistisk sko med en tung packning. Dessa dagar är kängor tillbaka på mina fötter mer regelbundet. För det mesta till och med. Nu när medelhöga kängor är så lätta, kommer den ökade stabiliteten och skyddet med endast ett fåtal gram extra över lågt skurna skor.

Jag bär normalt en medelstor ryggsäck och jag gillar att kunna plaska rakt genom 10 cm vatten eller lera, och ändå ha torra fötter! På vandring utanför spåret, uppskattar jag vristskyddet. En vass pinne i det nedre smalbenet, eller en sten under foten är en gång för mycket för mig. Jag tycker om att kunna gå utan att behöva granska varje fots placering på samma sätt som jag skulle behöva om jag bär mindre stödjande skor. Och mina kängor varar vanligtvis några år i stället för ett par månader!

Guide

Medan du läser vidare, tänk på din nivå av erfarenhet, och hur starka och kapabla du bedömer att dina vrister och fötter är. Det bästa sättet att begränsa dina val av skor är att ärligt överväga ditt behov av stabilitet och fotstöd, liksom terrängen du brukar vandra i.

Typer av utomhusskor

Vi har gjort omdömen för allt från flip-flops till kängor för bergsklättring, men när vi pratar om skor eller kängor som vi skulle vilja bära på spåret, finns det förmodligen ungefär fyra kategorier av skor du skulle vilja välja ifrån. Låt oss ta en titt på varje. När du läser igenom denna sammanfattning, överväg noga vilken typ av terräng du går i, hur mycket stöd och vristskydd du önskar, och om vattentätning är viktigt för dig.

Löparskor för spåret

Namnet säger ganska mycket; löparskor för spåret är konstruerade för att springa på trottoaren. Lågt skurna och lätta, sulorna är mjuka men har aggressiva sulor för dragkraft. De flesta har mycket lätta och ventilerande mesh överdelar, och är inte hållbara. Ofta har löparskor för spår bara en tunn EVA-mellansula, så stenar och spetsiga saker potentiellt kan krossa dina fötter. Erfarna backpackers med starka vrister och lätta laster använder ofta dessa på långa backpacking resor, och gör avkall på stabilitet och hållbarhet för lägre vikt. Salomon gör en populär linje av löparskor med GORE-TEX foder som är populär bland vandrare. Vandrare som bär löparskor för spåret brukar få ungefär 643 km innan de faller sönder i sömmarna eller sulan slits ner.

Vandringsskor

Låg vikt, och mer hållbara än löparskor, vandringsskor är en blandning av löparskor och kängor. Flera av dessa skor finns med vattentäta foder, och sulorna är ofta en hårdare, mer hållbart Vibram gummi. Dessutom ger en styvare mellansula stöd och skydd från spetsiga saker under foten. Deras delar är ofta tyngre och mer hållbara, och vissa är till och med fullt läder. Många av de mest populära vandringsskorna är en kortare version av samma kängor som vi utvärderar här. Massor av erfarna vandrare och backpackers använder löparskor i nästan alla typer av terräng. Dessa är människor med starka fötter och vrister, och massor av praxis att placera sina fötter på precis rätt ställen. Löparskor kan vara biljetten för att vandra utanför spåret på stenar, de erbjuder bra flexibilitet. Däremot ger de inget vriststöd när saker går fel. Vandrare som använder vandringsskor får ofta 965 km innan delar börjar komma isär eller sulorna faller sönder.

Vandringskängor

Vandrare med oro för vridna fotleder, eller tidigare fotledsskador, kommer att vilja ha en stabil, stödjande känga. Kängor är i allmänhet mer hållbara, och ger bättre skydd för fötterna och fotlederna på ojämna, steniga stigar. Om du vandrar på hala spår med massor av rötter, är kängor det bästa valet. De kommer också att hålla fötterna torra och bekväma när spåret ligger djupt i lera eller slask. Att vandra i tuff terräng kräver kängor, och i områden där ormar och andra djur lurar, ger skor som täcker ankeln ytterligare trygghet.

De vandringskängor vi utvärderat kan delas in i tre typer

Lätta vandringskängor

Lätta vandringskängor är nästa steg upp från vandringsskor. Många lätta kängor är i huvudsak vandringskängor med ett högre stöd för fotleden. Moab Ventilator och Targhee II, tillsammans med andra, finns tillgängliga som lågt skurna skor. Dessa är den naturliga utvecklingen på att använda de lättaste skorna som passar dina behov. Ankelstöd är mer för att skydda mot stötar och blåmärken än för att stabilisera fotleden i svår terräng eller under belastning. Det högre ankelstödet gör ett bättre jobb att hålla småsten och pinnar borta och ger höjd för ett vattentätt skydd för att hålla dig torr. Eftersom de är högre skurna vandringsskor, kan lätta vandringskängor också få omkring 965 km användning.

Medeltunga vandringskängor

De produkter vi kategoriserar som Medeltunga vandringskängor passar närmare idén om en traditionell vandring eller backpacking känga. Dessa har ofta hållbara, aggressiva sulor; kragar som stabiliserar fotleden i svår terräng eller med tyngre laster, helt eller till största delen överdelar av läder; och betydande sulor och stöd under foten för mil efter mil av vandring. Långdistans vandrare som väljer stabiliteten och hållbarheten av medeltunga kängor brukar få 160 eller flera mil, och det är inte ovanligt att en vandrare får avsluta en 480 mils resa i samma par de började i.

Tunga vandringskängor

Dessa två modeller är mest lika traditionella, tunga backpacking kängor och ger mest stabilitet för fotled och fotstöd. De superbastanta överdelarna av läder och täta PU mellansula står för det mesta av vikten kontra medeltunga produkter. Tunga vandringskängor är de mest hållbara skorna inom detta område, och det bästa valet för vandring året runt. Dessa bastanta lädermodeller bör hålla en lång, lång tid för de flesta vandrare.

Kängor för bergsklättring

Om du planerar att använda tekniska stegjärn, behöver du en känga för bergsbestigning. Skor i denna kategori är stora, bastanta, och stela (och isolerade för kalla vinter temperaturer). De har full skaftlängd, en fotledskrage i full höjd, slitstarkt läderkonstruktion, och integrerade damasker. Bergsbestigningskängor väljs ibland för vandring när användaren bär mycket tunga laster i tuff terräng och väder.

Vattentätt membran eller inte?

Huvuddelen av produkterna vi utvärderat för denna översyn har ett vattentätt membran som andas. Många är också tillgängliga i en version utan ett vattentätt membran. Vandrar du oftast på torra stigar, och undviker dåligt väder? Om så är fallet, kommer den extra andningsförmågan av en modell utan ett membran vara mer bekväm och svalare i varmt väder. Plaskar du i vattenpölar och lera, och vandrar i både regn eller solsken? Då behöver du vattentäta skor. Vattentäta membran som andas kommer också att öka en produkts värme om du vandrar när det är kallt ute.

Vikt på vandringskängor

Allt annat samma, lätt är rätt. Det gamla talesättet att ett halvt kilo på foten är som fem kilo på ryggen ringar sant, och du kommer definitivt att märka av den extra vikten efter en lång dag. Men du kanske inte är redo för lättare skor. Tyngre modeller ger i allmänhet mer stabilitet, och är mer hållbara. När du har identifierat hur mycket stöd du behöver, försök att välja det lättaste alternativet som du känner passar dina behov och passar din fot väl.

Passform och hitta din storlek

Det finns inget substitut för att prova många par kängor för att hitta en som passar den unika formen på foten. Vissa tillverkares skor tenderar att passa smala eller platta fötter bättre. Andra tillverkare, tenderar att passa breda fötter väl. Några produkter finns i både smala och breda versioner.

Hitta din lokala återförsäljare och prova på så många modeller som möjligt. Experimentera med olika strumpkombinationer. Be att få din fot mätt med en Brannock enhet, som mäter både längden och bredden på foten. Denna enhet i händerna på en erfaren skoförsäljare ger en perfekt utgångspunkt för dimensionering av dina kängor.

Om du inte har tillgång till en lokal återförsäljare, besök webbplatsen för tillverkaren. Många ger instruktioner för passformen av sina skor. Salomon, till exempel, har detaljerade instruktioner för att mäta foten och hitta din Salomon storlek. Andra tillverkare erbjuder råd om dimensionering av olika modeller i förhållande till din vanliga storlek. Till exempel har Keens hemsida Fit Tips för Targhee II: Denna stil är en halv storlek mindre. Vi föreslår att beställa en halv storlek större än din vanliga storlek!

Vid mätning av en känga, kontrollera först att det finns tillräckligt med utrymme inuti. Tårna bör inte röra framsidan av skon när skorna är knutna. Med skon på foten och all snörning lös, skjut din fot framåt så att tårna faktiskt rör framsidan av skon. Du bör bara kunna sätta pekfingret mellan hälen på foten och på baksidan av kängan. Det är ungefär 1/2 till 5/8 av en tum. Den viktigaste här är att prova skorna med den typ av strumpa du planerar att bära. Om du har ortoser, eller planerar att använda Superfeet eller andra sulor, testa dina stövlar med dessa också. Om du känner dig osäker, och många människor tycker att de är mellan två storlekar, välj den större storleken. De flesta av oss upplever mindre svullnad i fötterna efter en lång dags vandring. Om du har en känga som är för liten, finns det mycket lite du kan göra för att ändra på det.

Finjustera passformen

Var inte rädd för att experimentera för att finjustera passformen på dina kängor.

Erfarna vandrare ersätter ibland sulorna i deras skor med Superfeet, eller lägger till en tunn sula utöver sulan som skorna kommer med. Byta ut sulan, eller lägga till en tunn sula under är ett bra sätt att göra så att dina skor blir mer åtsittande. Var inte rädd för att blanda och matcha sulor från dina skor. Vår mest aktiva testare och utvärderare ersätter ofta sulor i sina löparskor med de från sina kängor, och lägger till tjockare sulor till sina kängor. Som du kan gissa, har han en fot med låg volym, och detta trick gör att skor och kängor blir lite mer åtsittande.

Vissa vandrare föredrar en strumpa med polypropen foder och en tjock ullstrumpa i alla sina skor. Detta har varit en traditionell metod för att undvika blåsor. Andra vandrare föredrar en tätt åtsittande känga med en tunn ullstrumpa. När du börjar bära dina kängor, prova några strumpor för att ta reda på vilken som fungerar bäst för dig. Modeller som initialt passar bra med en tunn strumpa kan kräva en tjockare socka för samma passform efter att du lagt några mil på dem.

Ett av de mer avancerade tipsen att finjustera gäller snörning. Många produkter använder nu öljetter som ger ett lås på snöret. Med Quest 4D II låsning mittersta ögla kan du snöra nedre kängan hårt, och ankeldelen löst, eller precis tvärtom. Targhee II har en särskild ögla som också drar åt hälplattan. För modeller som inte har öljetter, kan du uppnå samma resultat genom att använda flera skosnören. Du kan också knyta en knut efter att du snörat upp den nedre delen av foten, vilket gör det möjligt att dra upp ankelkragen tätt utan att klämma nedre delen av foten. Du kan behöva längre snören, eller två par kortare för att åstadkomma dessa trick. Ha kul att experimentera, dina fötter kommer att älska dig för det!

Hur man väljer rätt vandringskängor för kvinnor

Med så många alternativ för vandringskängor, kan det vara en utmaning att veta vad man ska leta efter. Vandringsskor ska matcha dina anatomiska behov för maximal komfort och stöd i båda fötterna och ryggen och samtidigt hantera spårens villkor med stabilitet och lätthet. Vår artikel om Köpråd beskriver de olika alternativen för vandringskängor och guidar dig genom de tekniska egenskaperna hos dem. Att ta sig tid att hitta de mest lämpliga skorna kommer att vara avgörande för din njutning på spåret.

Olika typer av vandringskängor

Vi uppmuntrar lätta alternativ. Många vandrare antar att det betyder att välja löparskor eller lätta vandringsskor, men många kängor väger bara gram mer än löparskor, men erbjuder en betydande ökning av stöd och stabilitet. För vissa kvinnor, kommer löparskor resultera i den mest effektiva användningen av energi, men andra kommer att tycka att kängor, som nu finns i modeller med lägre vikt ger extra stöd som ger ökad komfort och njutning på spåret. Samtliga kängor i vår granskning är inom ett halvt kilo av de främsta vandringskängorna vi granskat, vilket gör dem ett bra alternativ för dagsvandringar och långa backpacking resor. Dina behov som vandrare kommer att variera beroende på hur mycket vrist och fotstöd du behöver, spårets villkor och packad vikt. Nedan är en uppdelning av de mest populära skorna och deras utmärkande egenskaper.

Vandringsskor

Vandringsskor ger en gyllene medelväg mellan enkelhet och lätta löparskor och hållbarheten och stödet av kängor. Löparskor har halv aggressiva slitbanemönster, liknande löparskor, men med mer hållbar konstruktion. Vriststödet är minimalt med lågt skurna material, men stöd erhålls från kraftiga sulor och mindre flexibilitet i de yttre materialen. Vissa modeller infogar inre skaft som löper längden på skon och lägger till stabilitet. Löparskor är tillräckliga för måttlig backpacking och långväga backpacking där lasten inte överstiger 10 kg. Löparskor är att föredra för avslappnande vandringar och backpacking resor över helgen med lätt packning.

Bästa Användningsområden: dagsvandringar, allmän vandring, måttlig vandring, långdistans lätt vandring och backpacking.

 

Vandringskängor

Kängor är utformade för att ge bättre stabilitet och stöd än vandringsskor, men de är inte så tunga som bergsbestigning kängor. Kängor är det perfekta alternativet för ojämn terräng, längre vandringar, backpacking med laster runt 10-15 kg, och för nybörjare eller enstaka vandrare som vill ha mer stöd än vad som kan uppnås med löparskor. Vandrare benägna att rulla vristerna eller instabila knän kommer också att dra nytta av den styva sulan, högre fotledsstödet och övergripande stabilitet som kängor har. Stabiliteten fås från skaft som löper längs längden på foten för att ge styvhet över stenig och ojämn terräng. Ankelhöjden varierar från lågt skurna till medelhöga till högt skurna, som erbjuder varierande grad av fotledsstöd och skydd mot pinnar, grus och stenar. Höjden på vandringskängor är 2, 5 – 12 cm högre än vandringsskor.

När du reser genom vatten och genom fält av snö under våren och sommaren, erbjuder kängor funktioner för att ge fötterna stöd och hålla dem torra. Samtliga kängor för kvinnor som vi utvärderat (och till viss del testat) har antingen ett vattentätt foder och/eller yttre vattenavvisande behandling. Jämfört med vandringsskor, har kängor tekniska slitbanemönster tillverkade av hårdare gummisulor med djupare och bredare åtskilda flikar. Detta hanterar svår terräng väl.

Kängor är faktiskt tyngre än vandringsskor, men bara med några gram till ett halvt kilo. Samtliga damkängor vi granskat väger mellan 680 gram och 1,5 kg per par. För att sätta denna vikt i perspektiv, de vandringsskor vi granskade väger mellan 590 gram och 1 kg. Den extra vikten för kängor kommer med en längre livslängd, mer hållbarhet i svårtillgänglig terräng och tuffa villkor, liksom de ovan nämnda stödet och stabiliteten. Dina vandringsmål kommer att avgöra om en sko eller en känga är lämpligast.

Bästa Användningsområden: för nybörjaren och enstaka vandrare, dagsvandring och backpacking, utanför spår, svårtillgänglig terräng, vandring med lätta och tunga laster, vår eller sommarvandring där snö kommer att påträffas.

Kängor för bergsklättring

Kängor för bergsklättring är bäst lämpade för högalpina miljöer, vintervandring och klättring, och allmän bergsklättring (särskilt i snö). De är konstruerade med fullt skaft och mycket styva sulor. Konstruktionen liknar en vandringskänga och stiger ovanför ankeln, men tenderar att ha en ännu högre höjd över fotleden. Kängor för bergsklättring har flera lager: ett isolerat innerfoder, ett vattentätt foder, fullt styva skaft, och ofta infogade damasker. De kanske eller kanske inte tillgodoser klättrare med funktioner som rymmer tillbehör såsom stegjärn. Vikten kommer att vara mer än för vandringskängor, men funktionerna är avgörande för bergsklättrare och isklättrare som tillbringar tiden att resa över snö och is.

Bästa Användningsområden: högalpin resande, vintervandring och klättring, allmän bergsbestigning (särskilt i snö), isklättring

Stilar av vandringskängor

Kängor erbjuds i lätta, medellätta och tunga versioner. Detta korrelerar med den faktiska vikten av kängan och föreslår olika avsedda användningar.

  • Lättvikt – En lätt känga kommer att variera mellan 450 gram-1,3 kg per par. Dessa har vanligtvis en låg till mitten skärning, som täcker ankeln men inte mer än 10-12cm. Lättviktskängor är idealiska för dagsvandring och backpacking med lätt packning under 10 kg. Vriststödet är minimalt och ankelhöjden är bäst för att hålla skräp borta och för att öka vattentåligheten. Inkörningsperioden för lättviktsmodeller kan vara så kort som en enda utflykt på grund av att det mjuka material som används i konstruktionen. En lätt känga är jämförbar med en vandringssko med en högre höjd.
  • Medellätta – Medellätta kängor sträcker sig från 1-2 kg per par. Liksom lätta stövlar, täcker de ankeln och går upp mellan 10-12 cm. Den avsedda användningen för medellätta kängor är dagsvandring, backpacking med laster mellan 10-18 kg, och vandring i tuff terräng. Den förbättrade stabiliteten skiljer medellätta modeller från lätta modeller. De är utformade med styvare sula, integrerade läderdelar, och stela fotledskragar för ökat stöd. Vi rekommenderar medellätta kängor som det bästa alternativet för kvinnor som söker stabilitet och samtidigt bibehåller en relativt låg vikt. De är lämpliga för året runt vandring i en bred variation av terräng, inklusive sten, branta sluttningar, och utanför spåret.
  • Tungvikt – Tunga kängor inkluderar backpacking kängor i läder och bergsklättringskängor. Dessa är reserverade för att bära belastningar över 20-25 kg och för resor i högalpina miljöer. De kräver mycket längre ingångsperioder men varar vanligtvis längre än lättare modeller. Ingen av kängorna i den nuvarande översynen faller in i denna kategori.

Andra viktiga frågor för att välja en vandringskänga för kvinnor

Olika modeller

Innan du ger dig iväg ut för första gången eller hundrade gången, är det viktigt att klargöra din vandringsstil så att din utrustning passar ditt avsedda äventyr.

För snabba och lätta vandrare, leta efter en känga som känns lätt på fötterna, som inte alltid återspeglas i den faktiska vikten. När vi granskade kängorna, fann vi ibland att kängor som vägde mer kändes lättare under vandring än andra som vägde mindre men var mindre balanserade.

För fritidsvandrare, betona komfort och stöd i kängorna.

För övernattningsvandrare och backpackers, en känga som ger långvarig komfort dag efter dag, medan de stödjer är bäst.

Om du planerar att vandra eller backpacka med en tung belastning, var säker på att dina skor speglar dina behov. Mer vikt på ryggen kräver mer stöd under fötterna. De stödjande kängorna kommer inte bara att hålla fötterna stabila och bekväma, men kommer även att erbjuda ytterligare stöd för hela ryggen och kroppen.

Destination

Vandringskängor skall väljas baserat på den svåraste terräng du räknar med att stöta på. Spårets villkor varierar kraftigt från region till region. Du kanske planerar att vandra lokalt i ett landskap som är bekant eller så kan du ha ett mål för vandring internationellt genom utländska landskap. Oavsett var du planerar att vandra, är bekvämligheten av dina kängor oumbärlig. Det är troligt att vandringsskor kommer att kräva ersättning inom ett par säsonger, men kängor kan hålla i ett par år av vandring. Av denna anledning är det viktigt att ta hänsyn till varierande terräng du tänker vandra genom så att du kan få ut det mesta av dina kängor.

  • Ledens villkor: Spårets villkor är lika olika som de landskap vi vandrar genom. Den varierande terrängen kräver olika nivåer av grepp under skorna från semi-aggressiv till aggressiv. En semi-aggressiv sula kommer att ha ett grund mönster under kängan och kommer att ha mindre variation i mönstret. En semi-aggressiva sula är lämplig för vandring i terräng som är väl rest. En aggressiv sula kommer att ha djupt mönster som är varierande för att hantera terrängen. En aggressiv sula blir nödvändigt i lös, brant terräng, utanför spåret, eller där lera, regn eller snö väntas. Samtliga kängor i vår granskning är lämpliga för varierande terräng, från djup lera och sten till branta sluttningar.
  • Vatten: Vatten, antingen som faller från himlen, eller hindrar spåret, har potential att ändra dina vandringsplaner. Samtliga kängor i vår granskning är utformade med vattentätt foder som andas och håller fötterna torra, vilket tar bort gissningsleken från att välja rätt sko. På hög höjd är snö och forsande bäckar vanliga, även i slutet av sommaren. Korsningar över bäckar och snö är lämpliga tillämpningar för en vattentät modell. Ju högre ankel, desto mindre sannolikt att dina strumpor blir blöta.
  • Årstider: En känga som kan tillhandahålla komfort under alla fyra årstiderna är perfekt. Kvinnor som planerar att vandra under de varma sommarmånaderna bör överväga kängornas andningsförmåga. Kängor helt i läder är inte de mest lämpliga, eftersom de kommer att ge minsta möjliga andningsförmåga i varma temperaturer. Om vintern är din favorittid att vandra, överväg mer aggressiva sulor och högre fotledsstöd för att hantera potentiell snö under fötterna och hålla snön borta från skorna. Precis som varierande terrängförhållanden i olika landskap, har även de fyra årstiderna olika aspekter för bekvämlighet och njutning under vandringen. Alla kängor i vår granskning kan användas året runt även då stegjärn kan vara nödvändigt under vissa vinterförhållanden och alla kängor ger inte tillräcklig andningsförmåga för varm sommarvandring.

Vattentålighet

Vattentålighet bestäms av kängornas förmåga att hålla fötterna torra vid kontakt med vatten. Det ger dig möjlighet att korsa en bäck, men om du står i vattnet under en längre tid (i våra tester, är detta mer än ett par minuter), börjar utsidan av kängan absorbera vatten och vatten läcker genom öglorna. För de flesta vandrare är detta ok så länge du inte står i vatten under längre tidsperioder.

Vattentålighet kan uppnås genom antingen ett vattentätt membran eller med en yttre kemisk behandling. Samtliga kängor vi granskat har antingen en Gore-Tex eller liknande foder, såsom eVent som ger vattentäta egenskaper och andningsförmåga. En yttre kemisk behandling skapar en kemisk vägg som är ogenomträngligt för vatten. Produkter som dessa är tillgängliga hos återförsäljare. Vi rekommenderar inte att köpa en icke-vattenavvisande känga bara för att sedan tillämpa en yttre behandling, men efter lång tids användning, är detta effektivt för att återställa det ursprungliga vattenmotståndet som kängan hade.

Andningsförmåga

Andningsförmåga ser till att dina fötter förblir väl ventilerade, minskar eller eliminerar uppbyggnaden av fukt i dina strumpor och under foten. Luftflöde åstadkommes genom nätpaneler och lätta material som andas vilket används i konstruktionen av skorna. Kängor är vanligtvis inte kända för att andas eftersom de historiskt sett har utformats av enbart läder för hållbarhet och stöd, och vissa modeller är fortfarande tillverkade av enbart läder. Användningen av mesh och lättare material tillåter mer andningsförmåga i kängorna.

En bonusfunktion i samband med andningsförmåga (eller ibland avsaknaden därav) är tekniskt utformade sulor som erbjuder anti-lukt, anti-mikrobiella och klimatreglering. Vi tror att det är anmärkningsvärda egenskaper som hör ihop med andningsförmåga och komfort i varma och kalla temperaturer.

Passform

Passformen är den viktigaste faktorn att tänka på innan du väljer dina kängor. Vi har gett dig en grundlig jämförande granskning av de bästa damkängorna och noterade där individuella stilar varierar i bredd, men att få en korrekt passform fungerar bäst när man provar en känga personligen. När allt kommer omkring, bör din nya kängor hålla dig genom hundratals mil av stigar, och att säkerställa bästa passform kommer att leda till långsiktig komfort och stöd. Nedan är viktiga faktorer för att guida dig genom att hitta den bästa passformen.

Tips: Här är en bra video om hur man ser till att vandringskängan har en optimal passform. Värt att kika på!

Prova personligen:

Korrekt passform av en känga börjar med att ha ett bekväma par strumpor, helst paret du tänker vandra i. Detta beräknar exakt hur skorna kommer att passa på spåret. Ett annat tips för att uppnå korrekt passform är att prova kängorna på eftermiddagen i stället för på morgonen. Många vana vandrare kan intyga att storleken för vandringskängorna är en ½ eller hel storlek större än din vanliga skostorlek. Genom att prova kängorna på eftermiddagen, har fötterna haft möjlighet att värma upp och expandera från sin tidiga morgonvilade storlek.

Därefter, var säker på att dina fötter har svängrum i tårna, men inte kan röra sig runt från sida till sida eller framåt och bakåt. En korrekt längd och bredd kommer att minska sannolikheten för skavsår, blåsor och andra storleksrelaterade besvär. Varje tillverkare använder en mall, för att forma insidan av kängorna. Vissa mallar kanske inte passar dina fötter lika bra som andra. Experimentera med olika märken och olika modeller. Många kängor, såsom Lowa Renegade, finns i smala, standard och breda modeller.

Helst ska din nya kängor ge stöd under vristerna och erbjuda stabilitet under fötterna. Komfort kan anpassas genom att ersätta de medföljande sulorna med sulor som Superfeet; sulor och inlägg som erbjuder möjligheten att ändra fotstödet och den övergripande komforten genom att skapa mer eller mindre stöd.

Kängor bör vara hårda och bör inte böjas i sulan. Ett robust skaft kommer att säkerställa en fast sula och mellansula. Skon bör motstå en nedåtgående krök men låna tillräcklig flexibilitet för den naturliga böjen i toppen av foten runt tårna.

Slutligen bör foten inte lyfta upp i hälen under vandring.

Experimentera med snörningen genom att dra åt och lossa skosnören. Om du har begränsat utrymme i tårna, men hälen lyfter sig, lossa snören på den nedre delen av foten, knyt en knut, dra sedan åt snörena högt uppe. Om du behöver mer säkerhet på toppen av din fot och mer utrymme i fotleden, dra åt snören på framsidan av foten, knyt en valfri knut för att säkra, och håll snörning löst längs vristen. Det finns många sätt att snöra dina kängor så att du får en perfekt nivå av komfort, stöd och stabilitet.

Prova hemma:

En riktig passform kommer att bli utmanande att uppnå hemifrån, särskilt om du inte är bekant med vissa varumärken och deras passform på fötterna. Se de enskilda tillverkarnas hemsida för dimensionering och steg-för-steg-instruktioner för att mäta dina fötter. Ett bra alternativ är att hitta en online-återförsäljare som accepterar returer och beställa mer än ett par kängor från olika märken för att experimentera med dimensionering och passform.

Var noga med att hitta en känga som är bekväm, ger utrymme för rörelse och aktivitet, men inte tillåter alltför mycket utrymme för att glida omkring. Du vill vara bekväm och ha bra stöd samtidigt som du känner dig stabil i varierande terräng.

Anatomi av en vandringskänga och material

Att förstå de olika komponenterna av en vandringskänga kan också hjälpa dig att bättre förstå de material som används i byggandet. Varför är detta relevant? Vandringskängor, och de flesta andra skor för den delen, marknadsförs med en hel del jargong för att belysa material och konstruktionsmetoder för att försäkra er, vandraren, att dina kängor är lämpliga. Men om du inte vet vad all jargong innebär blir de markerade aspekterna av kängorna irrelevant. Nedan är en uppdelning av de anatomiska delarna av en känga från topp till botten, och rekommenderade material att leta efter:

Överdel

Överdelen av en känga är väsentligen allt material ovanför gummisulan. Den hänvisar till de viktigaste material som används för att skydda fötterna från väder och vind. Denna del av kängorna bör erbjuda andningsförmåga och är också den viktigaste när man överväger vattenavvisande egenskaper. Nötning kommer att testa denna materialets styrka och hållbarhet, så välj material som är nötningsbeständiga eller tål hög nötning såsom mesh, läder och konstläder, och mocka. Läderöverdelar tenderar att vara de mest hållbara och långvariga, men kommer att andas minst och ta längst tid att bryta in.

Samtliga kängor i vår granskning är konstruerade med överdelar av läder. Nubuckläder är inte så stel som fullnarvskinn, och kräver inte heller en sådan lång inkörningsperiod. Den är hållbar mot nötning och vatten. Fullnarvskinn är ett tyngre material, men varar länge.

Foder

Insidan av vandringskängan är fodrad så att vandraren inte enbart förlitar sig på överdelen för att ge komfort och stöd. Fodret och innersulan går ihop för att ge dig stöd under fötterna, komfort runtom, och påverkar storleken och formen på insidan av skon. En annan viktig roll för fodret är att fungera som en vattenbarriär och även hantera fukt från svettning, våta spår, och regn. Foder är ansvarigt för isolering av foten också. Sommarvandring kräver inte mycket isolering, men om du tänker vandra i övergångssäsonger av våren och hösten eller letar efter en kraftigare sko, överväg de isolerande egenskaperna hos fodret. Vanliga fodermaterial är syntetiska tyger, polyester mesh, nötningsbeständiga tyger och foder som är vattentätt/andas. Det vattentäta fodret är jämförbart med att linda din fot i en plaststrumpa eller regnstövel, innan du trär i fötterna i kängan, förutom att denna teknik är redan utformad i fodret för att hålla fötterna torra från vatten. Populära märken som Gore-Tex och eVent ger ett vattentätt foder som också tillåter foten att andas.

Innersula, mellansula och yttersula

Innersulan är vad din fot vilar på. Det är materialet direkt under foten. Sulor är ofta flyttbara och anpassningsbara. EVA är den vanliga innersula som kommer i skon vid köpet. Anpassningsbara sulor för ökad ergonomiskt stöd och komfort är gjorda av skum. Kolfiber, skum, och gel är de vanligaste materialen som används för att konstruera skoinlägg som kan formas och anpassas till dina kängor. Dessa kommer att ersätta originalsulorna.

Mellansulan sitter mellan innersulan och sulan av skon. Detta ger en stor del av stödet. Dubbel densitet EVA mellansulor är de vanligaste i vandringskängor. EVA betecknar eten-vinylacetat. I grund och botten är det ett plastskumliknande material, som kan vara mer eller mindre tät innan det konstruerats i en sko. ju tätare EVA mellansulan är, desto längre kommer inkörningsperioden att bli. Vanligtvis, utnyttjar vandringsskor EVA-material som är mjukt och flexibelt för att säkerställa en omedelbar komfort. Däremot kommer en vandringskänga att använda en tät EVA eller polyuretan alternativ för att säkerställa mer stöd under vikt och pack-laster.

Stöd vinns av skaft och plattor som ingår mellan mellansulan och yttersidorna. Skaft och plattor är skikt av nylon eller termoplastisk uretan som gör kängan stel under foten. Detta lägger till stöd och minimerar avsevärt blåmärken från oländig terräng, såsom stenar, rötter och grenar på leden. Skaft kan antingen löpa längs hela kängan eller bara ¾ av längden. Kängor med fullt skaft ska inte böjas eller böjas under framfoten eller under mitten av foten. Hälen bör kännas stabiliserad.

Sulan, eller yttersula, av en vandringssko är den nedre delen av skon som kommer i kontakt med marken. Dessa är ofta konstruerade av ett hårt gummi som är i stånd att upprätthålla dragkraft och stabilitet på en mängd olika terrängförhållanden från lera till snö. Egenutvecklade gummiblandningar är avsedda att ge den högsta graden av stabilitet, stötdämpning och grepp. Mjukare gummi kommer att erbjuda bättre grepp på släta ytor, men kommer även att slitas ut i en snabbare takt. Hårdare gummi kommer att erbjuda mindre klibbiga grepp på släta ytor, men kommer att hålla bättre på lång sikt. Sulor som har olika storlek och form av klackar eller dubbliknande egenskaper, tenderar att erbjuda bättre grepp än enhetligt mönstrade sulor. Mönstret bör frigöra markmaterial utan att ackumulera under fötterna. Glest, aggressiva mönster med djup är idealiska för kängor.

Innersulan, mellansulan och yttersulan är de viktigaste faktorerna för komfort och stöd. Medan mellansulan och yttersulan inte är anpassningsbara, kan sulan anpassas för att erbjuda extra stöd och komfort.

Tåskydd

Det bästa tåskyddet erbjuds av en gummihätta. En gummihätta är täckning av gummi eller liknande material som täcker området runt tårna av vandringskängan. Tåskydd är nödvändigt på de flesta vandringsleder då du sannolikt kommer att stöta på hårda ytor att stöta och sparka tårna på. Vissa kängor har remsor av gummi som kan täcka endast tå området eller kan sträcka sig runt omkretsen av skon för extra hållbarhet och skydd mot nötning och vatten. Det är ofta förstärkt med en inre form för att skapa ett styvt område runt tårna. Detta minskar risken för smärta och obehag från oavsiktlig kontakt med yttre ting såsom stenar och stärker även skon från potentiella skador.

Ingångsperiod

Kängor kräver vanligtvis en ingångsperiod. Styvheten hos de yttre materialen kan motivera en ingångsperiod av några timmar på spåret eller en handfull längre vandringar innan maximal komfort och passform uppnås. Tappa inte modet att köpa en känga som bara kräver kort obehag under de första vandringar eftersom den långsiktiga hållbarheten av kängorna uppväger fördelarna med en lätt sko som inte kräver någon inkörningsperiod. Tyg och maskor utformade med läder minskar ingångsperioden, eftersom dessa material är mjukare och mer flexibla av naturen. En känga uppbyggd av enbart läderdelar erbjuder mer skydd och hållbarhet i tuff terräng men kommer att kräva en ingångsperiod som varar längre än hybrid konstruktioner. Att börjar med en riktig passform vid köpet kommer att säkerställa långsiktig komfort.

För att bryta in dina nya kängor, börja med korta vandringar. Om vandringsmålen involverar flerdagsutflykter, bär dina kängor under några dagsvandringar innan du bestämmer dig för ett övernattningsäventyr. Detta kommer att presentera en stor möjlighet att finjustera din snörning också. Om fötterna glider runt eller känns trånga, överväg att ändra din stil av strumpor. Om du upplever skarpa tryckpunkter när du bär läderkängor, överväg att använda ett mjukgörande medel för läder. Att ta sig tid att bryta in dina kängor kommer att leda till ökad njutning på längre vandringar och resor med övernattning.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/vandringskangor/)

0 kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras.