Bästa Hängmattorna & Hammocks 2018

Senast uppdaterad 2018-01-07

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Så du vill prova att campa i en hängmatta istället för ett tält? Du har hört att med en hängmatta kan man lätta sin packning och få en unik utomhusupplevelse, men du är osäker på om du kommer att gilla det. Nedan har vi sammanställt användbar information för att hjälpa dig att välja rätt modell att pröva att sova i.

Bästa Hängmattorna & Hammocks 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Exped Scout Hammock Combi UL Hängmatta

Exped Scout Hammock Combi UL Hängmatta

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating ExpedMed Scout Hammock Combi UL får du en tarp, en hammock och ett myggnät i ett, med en vikt runt kilot. Sömlös tarp i Ripstop-nylon som är silikonbehandlad utvändigt. Ripstop-Nylon även i hängmattan. Flera fästmöjligheter gör att du kan variera i det oändliga (nästintill) hur du vill ha din lilla hammock upphängd.
Hennessy Hammock Safari Deluxe Classic Hängmatta

Hennessy Hammock Safari Deluxe Classic Hängmatta

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Hennessy Hammocks[BÄST I TEST inom Hammocks, enligt användarrecensioner] Hennessy Hammock Safari Deluxe Classic är en unik kombination av hängmatta och tält och passar utmärkt för vandring, kajakturer, camping, motorcykelutflykter etc. Hennessy Hammock Safari Deluxe Classic är den djupaste, bredaste och mest komfortabla hammocken.
Hennessy Hammock Explorer Deluxe Zip Hängmatta

Hennessy Hammock Explorer Deluxe Zip Hängmatta

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating Hennessy HammocksUnik kombination av hängmatta och tält. Passar utmärkt för vandring, kajakturer, camping, motorcykelutflykter etc. Hennessy Hammock Explorer Deluxe Zip har en sidoöppning med dragkedja och kommer komplett med myggnät, avtagbart regnskydd, upphängningslinor och en förvaringssäck med instruktioner.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Köp rätt sorts tält-lösning för din situation

 • Vill du inte sova mellan två träd? Då har vi en stor guide med de bästa tälten (alla kategorier). Läs den!
 • Ska du ut i vildmarken på vintern? Spana i så fall in vår guide med vintertält
 • Tänker du vandra solo, och vill ha en låg vikt men för ett billigt pris? Då kan en bivack vara helt rätt för dig. Börja med att läsa vår guide med bästa bivackerna
 • Vill du ha ett riktigt tält men till lägsta tänkbara vikt? Då ska du omgående läsa vår guide med bästa ultralätta tälten

Välj rätt hängmatta

Det första beslutet du bör ta när du väljer hängmatta är att bestämma var du kommer använda den mest. Som en allmän regel är större och mer utrustade modeller mest idealiska för camping resor. Vanligtvis är dessa utrustade med ett myggnät för att hålla irriterande insekter ut och är lite bredare för att rymma en sovsäck. Å andra sidan så behöver inte modeller bäst anpassade för att slappa på campingplatsen ett myggnät och kan vara mindre, vilket gör dem lättare att packa ner i en liten dagväska. Med nästan en bråkdel av vikten av en genomsnittlig campingstol så är hängmattor bra för alla utomhusäventyr!

För det andra, tänk på att hitta en modell som passar och är mest bekvämt för dig. Din längd och vikt är de bästa parametrarna att arbeta med, eftersom större, tyngre människor kommer vilja bredare och mer hållbara modeller och mindre, lättare campare som vill minska sin packning vill ha ett lättare alternativ. För dem som vill campa eller vandra finns det andra faktorer att tänka på. Kommer det att finnas myggor? Kommer det att regna? Hur kallt kommer det bli? Leta efter modeller som kommer med myggnät och/eller regnpresenningar, eller undersök hur du kan uppgradera din öppna hängmatta med ett myggnät eller regnpresenning om du planerar att använda den för längre resor där förhållandena kan variera.

Hängmatta vs tält?

Medan de flesta är nöjda med en hängmatta som ett bra sätt att koppla av på under dagen, de som är villiga att byta ut ett tungt tält mot en hängmatta (även kallat ”Hammock”) i vildmarken kommer belönas med en mer bekväm, lättare vikt, och ofta ett billigare alternativ som gör det möjligt för en unik 360-graders öppen vy inför världen. En hängmatta är naturligtvis inte lika härdad som ett fullt utvecklat tält (förvänta dig inte att se någon uppe på Mount Everest). Men för camping i milt väder är de mycket hållbara och mer än tillräckligt för att hålla kylan och insekter i schack. Genom att använda ett liggunderlag som isolering mot drag underifrån, ett myggnät och en regnpresenning/tarp så kan det bli ett lönsamt alternativ till ett 3-säsongstält.

Olika typer för Camping

Dessa hängande kokonger har funnits i hundratals år, och finns i många olika stilar inklusive den typ som man ser i vänners trädgårdar hängandes från en ställning (den som vänds upp och ner vid minsta lilla beröring och dumpar användaren i marken som en het potatis). Även om det inte finns något fel med dem så har vi fokuserat vår granskning på lätta rese- och campingmodeller tillverkade med starka material och med en enkel upphängning i varje ände. Att ramla ur dessa modeller kräver betydande ansträngningar, och inte en enda gång under de 20+ nätter som vi testat den här typen av modeller lyckades vi hamna på marken, vilket gör dem säkrare och mycket mindre skrymmande.

Det finns fyra generella kategorier som våra granskade modeller kan brytas ned i:

Fallskärmsnylon – singel

Dessa är extremt tåliga och har lite stretch som gör längre vistelser i dem mycket bekväma. De är väl anpassade för en person, och de flesta finner dem tillräckligt bekväm att tillbringa några nätter i.

Fallskärmsnylon – dubbel

Dessa är i huvudsak större och bredare versioner av singel modellen. Den dubbla har plats för två personer, men bara bekväm för en person att sova i. Den extra bredden gör dem till bättre alternativ för camping i kallare förhållanden eller fuktigare klimat eftersom det är mindre chans att fötter eller axlar exponeras. De är även bekvämare för större campare eller människor som gillar lyxen av att ha mer utrymme.

Ultralätta modeller

Dessa modeller kommer i flera olika lättviktsmaterial, och alla betonar hur kompakta och lätta de är, vilket gör dem till bra alternativ för en snabb och lätt backpacking resa eller för att slänga ner i ett handbagage och ta med på planet. Även om de inte är lika bekväma och inte heller lika hållbara som de stora modellerna av fallskärmsnylon så kan små till medelstora campare sova i dem, och alla modeller som vi jämfört, och delvis testat, klarade av påfrestningarna utan problem. Vill man reducera vikten på sin packning ska man välja denna modell.

Expedition/Vildmarksmodeller

Vildmarksmodeller är tillverkade av nylon med hög denier, precis som det man kan hitta på ett högkvalitativt vildmarkstält, och de kommer med extra funktioner som guy-linjer för att skapa extra utrymme inuti och myggnät.

Upphängnings- och Campingtillbehör

För en del av oss är utvecklingen av den perfekta upphängningen den roligaste delen! Det finns många hemsidor och forum dedikerade till bästa sättet att rigga och hänga upp dem för en mängd olika användningsområden. Vissa modeller, som Grand Trunk Dubbel, är utrustade med karbinhakar och remmar, vilket gör uppsättningen enkel från start. Andra, som Byer Traveller Lite, behöver extra remmar och några starka karbinhakar innan de hängs upp. De viktigaste delarna för att hängas upp är:

Remmar

Oavsett var man campar så föredrar vi att packa ner några extra meter nylonrem, i fall träd och ankare inte är på bekväma avstånd från varandra. Det finns många alternativ för remmar, och du kan begränsas av vad som finns tillgängligt. Det bästa alternativet är en 2.5 cm nylonrem – det är billigt, hållbart, lätt att hitta, och är bred nog för att inte skada träden när den lindas runt. Nylonremmar kommer också i olika bredder, så för lättviktsvandring där träd och ankare är hållbara är en 2 cm bred rem tillräckligt och drar av lite av vikten. Undvik att använda någon form av tunna rep runt träd eftersom de tenderar att skada barken, vilket snabbt kan döda ett träd!

Karbinhakar

Klättringsgraderade karbinhakar är de man oftast finner och de är idealiska för att hänga upp en hängmatta med remmar. De flesta modeller är konstruerade med en kort rem i vardera ände där materialet samlas, men vissa lättviktsmodeller skippar den extra remmen och trär istället igenom med en karbinhake i tyget, som på Grand Trunk Nano 7. Kontrollera hur hängmattan måste hängas upp innan du köper karbinhakar – du vill inte hamna i en situation där du redan befinner dig i lägret och inser att karbinhakarna som kom med hängmattan är för små eller inte håller tillräckligt med vikt och går sönder!

Campingstips

Sova diagonalt

Man skulle kunna tro att det bästa sättet att sova på är på längden, med huvud och fötter i linje med fästpunkten. Det kan vara bekvämt för en kort stund men placerar kroppen i en konstig vinkel och kan bli obekvämt under en hel natts sömn. Det bästa sättet att sova på är att vinkla kroppen i en något diagonal vinkel, med fötterna något högre än huvudet. Målet är att hålla kroppen så plan som möjligt, så den exakta vinkeln kan luta lite. Detta resulterar i en säker, bekväm sömn. Dessutom är vissa modeller tillverkade asymmetriskt för att bättre passa en sovande campare. På grund av den diagonala vinkeln är rätt bredd avgörande för att hindra fötterna från att falla ut, vilket är en av anledningarna till varför de bredare hängmattorna kan vara mer bekväm.

Ramlar du av liggunderlaget?

Liggunderlag är ofta gjorda av glatta material, vilket kan bli till ett problem om man börjar glida av. Warbonnet Blackbird kommer med ett valfritt dubbellager för att dynan ska hållas på plats, men vi upptäckte att om man stoppar in liggunderlaget i sovsäcken så minimeras rörelserna. Är liggunderlaget av en större modell kan det skapas lite vinddrag, så se till att dra åt stroppen ordentligt runt kragen!

Se upp för fara!

Var försiktig innan du använder förankringspunkter! Gamla, döda grenar bör alltid undvikas, inte bara som förankringspunkt utan över alla lägerplatser. Se till att varje förankringspunkt är tjock och stadig, vi föredrar träd som är minst 20cm i diameter. Om du är osäker på om trädet är starkt nog, släng runt remmen och ge den ett ryck – svajar den mycket? Om ja, leta efter ett nytt ankare. Överväg hur mycket vikt trädet behöver klara innan de bestämmer dig för att tillbringa en natt hängandes från det.

Camping med vänner

Vår favorit när man campar med vänner är att hitta två eller tre träd som är lika långt ifrån varandra i form av en triangel eller rektangel. Det gör det möjligt att sätta upp flera stycken bara några decimeter ifrån varandra och på så sätt hålla alla inom hörhåll. Det är också ett bra sätt att utforma ett kök på i vildmarken, eftersom mat och dryck enkelt kan skickas runt!

Tips: Här är en intressant video som går igenom några vanliga hammock-modeller och ger bra tips om att tälta i en hängmatta:

Den perfekta vinkeln att hänga i

Konsensus för de flesta användare är att när hängmattan hänger bör remmarna vara i cirka 30 graders vinkel. Detta möjliggör för en mycket platt yta att sova diagonalt på och kan justeras beroende på modell. Töjbara tyger har mer att ge och bör vara lite flexiblare än andra. Vi rekommenderar också att man sover med fötterna något högre än huvudet för att undvika att de glider utanför.

 • Vill du inte sova mellan två träd? Då har vi en stor guide med de bästa tälten (alla kategorier). Läs den!
 • Ska du ut i vildmarken på vintern? Spana i så fall in vår guide med vintertält
 • Tänker du vandra solo, och vill ha en låg vikt men för ett billigt pris? Då kan en bivack vara helt rätt för dig. Börja med att läsa vår guide med bästa bivackerna
 • Vill du ha ett riktigt tält men till lägsta tänkbara vikt? Då ska du omgående läsa vår guide med bästa ultralätta tälten
(Vanliga söktermer: hammock tält, https://reportr se/talt/hangmattor/, hängmatta bäst i test, hängmatta bäst, hängmate tält, bäst i test hammock, hammock hängmatta, camping hängmatta, bra hängmatta för vandring, bästa hammock)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner