Okända vapnet som gjorde eliten på 60-talet stora som hus

2 min


En swingbell är i huvudsak en inverterad skivstång. En skivstång är räfflad för bra grepp i mitten och vikterna på utsidan, vilket sätter vikterna i centrum och har stänger för grepp på vardera sidan av vikten. Som en del av friviktsutrustning, var den mest populär bland kroppsbyggare under 60- och 70-talet. Swingbellen har sett ett uppsving detta årtionde, ungefär som kettlebells kom under 2000-talet.

swingbell

 

Lämpliga övningar

Strukturen på en swingbell gör det lättare att balansera och kontrollera vikten än med en mindre kompakt skivstång. Till skillnad från andra hantlar och kettlebells, är de bara lämpliga för övningar med båda händerna. Samma struktur som gör det lättare att balansera med två händer gör ett ensamt grepp svårt att hantera.

Swingbellcurls

Swingbellcurls fungerar precis på samma sätt som hantelcurls. Du greppar stången med armarna utsträckta framför dig, sedan höjer du vikten genom att böja armarna tills du når toppen av lyftet. Den största skillnaden är centrerad vikt, vilket lägger mer belastning på biceps och mindre på de mindre stabiliserande musklerna.

”Skullcrushers”

Denna tricepsövning har fått sitt namn från det faktum att du tillbringar en stor del av den med en vikt direkt ovanför ditt ansikte. Som med skivstångsversionen ligger du ner på en plan bänk med en swingbell i båda händerna. Börja med den direkt ovanför ögonen med armbågarna pekande mot dina fötter. Böj armarna långsamt, vilket gör att vikten passerar i en båge ovanför huvudet, sträck sedan ut för att föra den tillbaka till utgångsläget. Var noga med att inte slå i huvudet med vikten när den passerar förbi – strukturen i swingbell gör detta mer sannolikt genom att sätta vikten precis där huvudet är, i stället för på båda sidor som med en skivstång.

Handleder och underarmar

Du kan träna dina handleder och underarmar i båda riktningarna med swingbell. I båda fallen greppar du vikten med handflatorna nedåt och använder musklerna i underarmarna för att rotera swingbellstången. Vrid bortåt från kroppen för att fokusera på den nedre delen av dina underarmar, mot kroppen för att inrikta dig på den övre delen, eller använd båda för komplett träning. Till skillnad från att göra detta med skivstänger – som du kan göra från en stående eller sittande ställning – ska du sitta ner med armbågarna vilande på knäna när du använder en swingbell. Annars hamnar vikterna rakt i ljumsken, som kan bli obekvämt.

Kettlebell swings

En snabb sökning på Internet för ”swingbells” kommer generera en hel del resultat för kettlebells, särskilt kettlebell swings. Detta är ett vanligt fel, som härrör från att båda termerna har med ordet ”swing” i sig. De bör dock inte förväxlas.

Källor