4 Bästa Stormköken & Brännarna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-12

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, Itab Outdoor • Läs våra användarvillkor

Vi har testat stormkök för att hitta de bästaAtt köpa rätt stormkök (även kallat brännare eller friluftskök) för vandring kan göra ditt liv enklare, och roligare. Dessa stormkök gör vårt kaffe, smälter snö, kokar vårt vatten, och håller oss varma när allt annat är kallt och blåsigt. Här beskriver vi olika alternativ samt ger några råd om andra faktorer att tänka på innan du tar ditt stormkök på en vandringsresa, till exempel hur man räkna ut hur mycket bränsle du behöver.

4 Bästa Stormköken & Brännarna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Optimus Crux Weekend HE Cook System Stormkök

Optimus Crux Weekend HE Cook System Stormkök

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Optimus[BÄST I TEST inom Stormkök, enligt användarrecensioner] Kitet innehåller: Crux gasbrännare, 0,95 L kastrull med hällpip och måttmärken, stekpanna (lock), nätförvaringspåse och neoprenefodral för Crux-brännaren, manual.
MSR WindBurner Stormkök

MSR WindBurner Stormkök

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating MSREtt friluftskök med 1,8 liters gryta för vandring och äventyr där du inte vill ha en tung packning. Strålningsbrännaren och vindskyddet gör att du snabbt och enkelt kokar upp vatten även när vädret inte riktigt är på din sida. WindBurner 1,8L Stove System har en inbyggd värmeväxlare som effektivt överför värmen till grytan och lagar maten på nolltid. Alla delarna till köket packas smidigt ner i grytan för att spara plats i packningen.
Trangia 27-3 UL Stormkök

Trangia 27-3 UL Stormkök

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating TrangiaUltralätt aluminium är 50% starkare än vanligt aluminium. Två 1,0 L kastruller, en graderad och en ograderad. En ultralätt aluminium-stekpanna 1 aluminium-vattenkokare. Alkohol bränslesystem. Tyst och luktfri matlagning. Alkohol-bränsle är lätt att hitta.
MSR Whisperlite International Stormkök

MSR Whisperlite International Stormkök

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating MSRWhisperlite International är stabilt och utrustat med ”Shaker Jet technology” vilket underlättar rengöring av köket. Du skakar helt enkelt köket för att rengöra det. Skulle inte det hjälpa, kan man givetvis plocka isär det och rengöra på traditionellt sätt också. Whisperlite International drivs av fotogen eller bensin (helst kemiskt ren). Ingår i paketet: bränslepump, vindskydd, värmereflektor, instruktioner och förvaringspåse.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Hitta rätt stormkök för din utflykt

Att hitta det stormkök som kommer att göra det bästa jobbet för de villkor du kommer att stöta på och funktioner du kommer att behöva kan vara svårt.

En annan knepig del som oundvikligen kommer är: ”Hur mycket bränsle ska jag ta med?”. Allt detta går vi igenom i denna guide.

Typer av kök

Det finns flera olika typer av kök. Varje stil tenderar att vara bättre för en specifik applikation, så var noga med att välja en som är rätt för din användning.

Små gaskök

Små stormkök med gas är kompakta, lätta enheter som riktar sig till viktmedvetna vandrare. Denna typ av brännare är så lätt att det är ett enkelt beslut att kasta en i ryggsäcken för korta resor med övernattning eller som backup.

 • Bäst för: Lätt vandring och korta resor.
 • Bästa Funktioner: Liten, lätt, kraftfull.
 • Värsta Egenskaper: Fungerar inte bra i vinden.

Dessa brännare är mindre bränsleeffektiva än en integrerad brännare eftersom de inte har något luftmotstånd eller sätt att sprida värme till botten av behållaren; men de är något mer mångsidiga eftersom du kan använda olika kokkärl på brännarna och det finns mer temperaturreglering och sjudande förmåga.

Exempel på små gaskök är Optimus Crux Lite, MSR Pocket Rocket, och MSR Micro Rocket.

test ultralätt gas stormkök

Integrerade gasbrännarsystem

Den senaste typen av brännare att göra succé för vandrare är det integrerade gasbrännarsystem. Denna typ av stormkök gör ett fantastiskt jobb att koka vatten, men kommer inte att vara mycket mångsidig för andra ändamål än uppvärmning av vatten. Den kombinerar en brännare med en värmeväxlare för effektiv kokning. Jetboil var det ursprungliga stora namnet som producerar spisar av denna typ, men nu har MSR anslutit sig till marknaden.

 • Bäst för: Alpin klättring och bergsbestigning, korta resor för 1 eller 2 personer.
 • Bästa Funktioner: SNABB. Bränsleeffektiv och effektiv att koka vatten.
 • Värsta Egenskaper: Ej mångsidig för andra typer av matlagning. Svår att reparera i fält.

Integrerade system är extremt bränslesnåla, men vissa modeller har problem i hård vind och kyla. Andra modeller är konstruerade med användning i dåligt väder i åtanke. Vad som gör dem bränslesnåla är integrerade, ofta isolerade system där värmen från brännaren är i mycket direkt, diffus kontakt med kastrullen. Dessa friluftskök är ett utmärkt val för snabba och lätta alpina uppdrag.

Exempel på integrerade bränslesystem är Jetboil Flash, MSR Reactor och MSR Windburner.

Kök med flytande bränsle (MultiFuel)

Flytande bränslekök är arbetshästar. De är mest idealiska för längre expeditioner, vanligen med 2 eller fler personer. De är kända för att vara stabila, mångsidiga, bränslesnåla och ha någon form av temperaturreglering.

Stormkök i denna kategori tar lite kunskap för att användas korrekt, eftersom de måste grundas på rätt sätt före användning. En fördel för denna stil är att du kan ta dem helt isär, rengöra och felsöka dem lätt, och sedan sätta ihop dem igen, samtidigt som du är ute på fältet.

 • Bäst för: Matlagning.
 • Bästa Funktioner: Kan sjuda och koka flera olika typer av mat. Lätt att rengöra och reparera.
 • Värsta Egenskaper: Tung och skrymmande.

Många av de flytande bränsleköken som vi har testat i olika sammanhang har flerbränslekapacitet (så kallad Multi fuel-kök), och kommer att bränna vit gas, fotogen och diesel. Detta är bra för internationella resor när du är osäker på vilken typ av bränsle som kommer att finnas tillgänglig. Några av dem har förmågan att sjuda, vilket gör matlagning av mer komplexa måltider lättare.

Exempel på flytande bränslekök ärMSR SimmerLite, MSR Whisper, liksom multi-fuel-varianten Whisper Universal, MSR Dragonfly, och Optimus Nova+.

test av stormkök för mat - bäst i test

Trä-eldade kök & fast bränsle med solid fuel-tabletter

Vana vandrare och ivriga backpackers letar alltid efter nya sätt att lätta sin last. Trä och förbränning av fasta bränslen är det senaste försöket att lätta upp systemet. Denna typ av stormkök ger ofta valet att bära och använda kemiska bränslen såsom Esbit och Trangia, eller att använda material längs leden.

 • Bäst för: Ultralätt vandring, samt överlevnad/militärt bruk.
 • Bästa Funktioner: Ultralätt och kompakt.
 • Värsta Egenskaper: Svår att kontrollera.

Fördelen med dessa spisar är att de är mycket lätta. Tyvärr tror vi att det finns fler nackdelar än fördelar i vissa fall, och dessa är de minst funktionella och tillförlitliga av alla stormkök. För det första luktar brännande kemikalier lite och är inte jätteeffektiva. För det andra, har de noll temperaturreglering för matlagning och de tar lång tid att få vatten att koka. För det tredje, om du väljer att enbart bränna ved i stormköket, är du i händerna på miljön omkring dig. Om miljön är våt, kommer det att vara svårt att hitta torrt bränsle. På vissa platser är det ofta eldningsförbud och användningen av denna typ av kamin skulle vara olagligt. Slutligen; räkna med att ha en helt svärtad kastrull efter användning.

Alkohol-kök (spritkök)

Dessa ultralätta kök härstammar från människor som räknat ut hur man gör lätta spritkök från burkar, men nu finns det många olika tillverkade alternativ på marknaden. Kök av denna typ bränner denaturerad alkohol och är bäst för att koka vatten för att göra torkade eller frystorkade måltider. De tenderar att ta lång tid att få vatten att koka.

 • Bäst för: Ultralätt vandring.
 • Bästa Funktioner: Lätt, använder ett bränsle som är lätt att hitta.
 • Värsta Egenskaper: Ingen temperaturreglering, opålitliga i olika förhållanden.

Vana vandrare tenderar att föredra dessa brännare eftersom denaturerad alkohol är billigt och bränslet finns överallt, även om det inte finns en specialiserad utomhusbutik. Det finns ingen kontroll över elden på dessa spisar, och de kan ibland vara petiga, särskilt på hög höjd, i vind eller kyla.

Bränsleeffektivitet vs Vikt

Trots att besparande av bränsle är ytterst bra för jorden, betyder det inte automatiskt viktbesparingar. Om du väljer ett kök som är tyngre med 450 gram men är lite mer bränslesnålt – vilket sparar cirka 2 gram per dag på en 7-dagars resa, motsvarande 14 gram, vilket bara är 140 gram. Därför sparar du i slutändan inte någon vikt genom att välja mer bränsleeffektiva kök.

Om campingköket är mer bränsleeffektivt och du har det under lång tid, kan detta så småningom hjälpa dig att spara vikt genom att du kan ta mindre bränsle eller mindre kapslar och bränsleflaskor och inte behöva bära onödigt bränsle. Till exempel, är skillnaden i total vikt mellan den minsta 110g kapsel och en 225 g kapsel ungefär 170 gram. Om brännaren är 113 gram tyngre och är tillräckligt effektiv för att hindra dig från att behöva bära en större behållare, har du sparat 56 gram.

Summan av kardemumman är att du bör ta köket som kommer att göra det bästa jobbet för de villkor du kommer att stöta på och funktionen du kommer att ha den till. Om du räknar med kraftiga vindar och kalla temperaturer, bör du ta den tyngre Reactor innan Jetboil Flash – ja, Jetboil lättare, men den kommer att ge efter och i slutändan vara mindre bränsleeffektiv i hård vind, vilket resulterar i en mindre angenäm upplevelse för dig.

primus gas stormkök bäst i test

Beräkna bränsle för resor

En gammal fråga som varje backpacker oundvikligen kommer att ställa i deras packningsprocess är: ”Hur mycket bränsle ska jag ta?”. Det finns många variabler att beakta, inklusive: längden på resan, antal personer, höjd, temperatur, typ av mat, om du kommer att smälta snö och bränsleeffektivitet av köket.

Kök tenderar att prestera sämre ju högre upp i höjd du går och ju kallare temperaturerna blir, så du kommer att behöva mer bränsle för dessa scenarier. Självklart, om du bara tänker koka vatten, tar det mindre bränsle än om du lagar komplicerade måltider. Du kommer att behöva mer bränsle för att smälta snö, eller om du har att göra med mycket kallt vatten i stället för varmare vatten.

Med detta sagt, kan vi ge dig några riktmärken för att starta dina beräkningar för hur mycket bränsle du ska ta med på din resa – men du kommer till slut att behöva bestämma om du vill skära ner bränslet till ett minimum för att spara lite vikt, samtidigt som du svettas lite och oroar dig för att få slut på bränsle; eller, om du vill ta med mera bränsle så att du inte behöver oroa dig för att ta en extra varm dryck, men packningen kommer att bli tyngre. Det enda sättet du kan vara säker på om dessa beräkningar kommer att fungera för dig är att gå ut och laga mat med din spis, och sedan hålla reda på det bränsle du faktiskt använder. Var du för konservativ och tog för mycket bränsle? Eller hade du kalla Ramen-nudlar till middag sista kvällen eftersom du inte tog tillräckligt? Upplevelsebaserat lärande när det är som bäst!

Integrerat bränsle

De flesta av de integrerade köken vi testat i fjällen använde endast fem gram isobutan-bränsle för att koka 2 koppar vatten. För en person, skulle vi få ungefär 15 gram per person och dag, och cirka 25 gram bränsle för två personer per dag. För mindre bränsleeffektiva kök, tar vi med något mer.

Gasol

Vid beräkning av hur mycket gasol att ta med, tänker vi i uns eftersom det är vad våra bränsleflaskor mäts i. För en solo resa, med minimal matlagning men förutsatt att vi vill ha varm frukost och middagar, använder vi ca 1,5 oz per dag. För matlagning för två, använder vi ca 2,5 oz per dag. Om du kommer att laga mer utarbeta måltider, eller matlagning i extrem kyla och/eller smältande snö kommer vi planera att ta ca 2 oz per person och dag.

Integrerad eller inte

Detta ämne har varit uppe för debatt sedan införandet av isobutan brännare. Under en lång tid, har folk inte vetat vad de ska göra med sina tomma behållare efter att ha använt dem och kastade ut dem i containern under skydd av mörkret. Detta är mycket slösaktig, och det med rätta, många backpackers skyggar dessa stormkök och kallar dem miljömässigt ovänliga. Men vänta, du kan återvinna dina tomma behållare! Du behöver bara peta ett hål i kapseln och krossa ner burken, och de är redo för återvinning vid de flesta depåer. Vissa friluftsbutiker samlar gärna in dem och återvinner dem åt dig. Om du är nervös att slå till en behållare med en sten, gör Jetboil nu ett verktyg som kallas Crunchit som hjälper att krossa dina behållare åt dig.

Det negativa med behållare är att när de är tomma kan du inte göra något med dem och måste bära dem med dig, medan flytande bränsle kan återanvändas och fyllas på efter de töms. Så om du är mycket miljömedveten, kanske flytande bränslekök kommer att vara valet för dig. Vi gillar fortfarande integrerade kök för vissa tillämpningar, och vi återvinner alltid våra begagnade behållare.

Ett annat vanligt klagomål om integrerade kök är att det är svårt att säga hur mycket bränsle som finns kvar i dem. Det finns två enkla sätt att beräkna detta. (1) Skaffa dig en digital skala. Behållaren bör ha en bruttovikt på sig. Väg behållaren. Skillnaden mellan bruttovikten och dess nuvarande vikt är hur mycket bränsle du har använt. Till exempel, om bruttovikten är 13,1 oz och det väger in på 10 oz, betyder det att du har använt 3,1 oz bränsle. Så i en 8 oz-behållare har du 5 oz kvar. MSR har förenklat denna process för oss genom att inkludera ett diagram på sidan av sina behållare som visar hur man mäter mängden kvarvarande bränsle genom att sätta din kapsel i en skål med vatten. Denna metod är mindre exakt, men ger dig en allmän uppfattning om hur full behållaren är.

(Vanliga söktermer: stormkök bäst i test, brännare campingkök trä, gasbrännare bäst i test, spritkök multifuelkök, stormkök, trangiakök eldningsförbud)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner