Solskydd: Hur hittar man bra solkräm – och vilken solskyddsfaktor?

2 min


126

Äntligen är sommaren här! Nu ska vi njuta i solen. Läs våra tips och råd. De handlar om hälsa och skönhet. Följ dem, så blir din ledighet maximalt lyckad.

Många är vi som vill stoltsera med en gyllene solbränna i sommar. Att njuta av solens värmande strålar är underbart och oslagbart avstressande. Njut av solen, men med försiktighet och respekt. Det som gör att vi blir bruna är UVA-strålarna. Den bruna färgen som uppstår är ett slags skydd mot fortsatt strålning.

UVB-strålarna är starka. Stannar vi för länge i solen och bränner oss är det på grund av dessa strålar. Den mest kraftfulla strålningen kommer från UVC-strålarna. Dessa filtreras bort på vägen från solen till jorden. Smörj alltid in dig med solskydd innan du går ut i solen. SPF är en förkortning och står för Sun Protection Factor, vilket betyder solskyddsfaktor. En solskyddsfaktor skyddar din hud och gör att du kan vistas längre i solen. Om du vanligtvis bränner dig efter en timme i solen, kan du med SPF 3 vara i solen tre gånger så länge innan du bränner dig. Alltså i tre timmar.

En solskyddskräm ska smörjas in ca 30 minuter innan du vistas i solen. Smörj in ett tjockt lager. Tänk på att ditt solskydd försvagas när du badar, svettas eller byter om. Smörj in dig flera gånger under dagens lopp för att behålla skyddet. Ett bra tips är att köpa olika solskyddskrämer med olika starkt solskydd. Starta alltid de första soldagarna med en hög faktor. När huden efter en tid vant sig, kan du byta till en lägre faktor. Har du bränt dig, men vistas i solen ändå, är kläder det absolut bästa solskyddet.

En tunn klänning eller en vit skjorta, motsvarar ett skydd på SPF 7. En t-shirt motsvarar mellan 10 och 20. Ta bort allt smink och smycken innan solning. Och undvik allt som innehåller parfym, t ex deodorant, det kan nämligen ge allergiska reaktioner med fula fläckar på huden. De första dagarna i solen bör du bara sola några timmar. Annars kommer du garanterat att bränna dig. Undvik även att sola när solen står som högst. Vilket den gör mellan elva till två på dagen. Då är solen som starkast och farligast. Passa på att äta lunch under den tiden eller ta en liten siesta. Skydda huvudet med en solhatt, snyggt och trendigt. Du undviker solsting och skyddar dessutom ansiktet. Drick mycket vatten när du vistas i solen. 2-3 liter om dagen.

Duscha alltid när du kommer från stranden eller poolen. Då blir du av med sandkorn och klor. Avsluta alltid med att smörja in huden med en After Sun creme, som ger huden svalka och fräschör. Hur härlig sommarvärmen än är så kan den göra dig seg och matt. Ta dig ett bad eller en dusch med Weledas citrus badtillsats, det kommer garanterat att pigga upp.

Vill du ha hjälp på traven med en jämn och djup solbränna har Naturapoteket en produkt som heter Solbrun. Den innehåller kapslar med betakaroten, som ökar pigmenterigen. Att använda sig av vårdande produkter både före och efter solning resulterar i en snyggare och bättre bestående solbränna.