Bästa Sandalerna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-07

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, Itab Outdoor • Läs våra användarvillkor

”Vilken är den bästa sandalen för mig?” bör alltid vara en fråga du funderar på. Inte ”Vilken är den bästa sandalen, punkt”. Vi utförde en rigorös serie jämförelser (och även egna sporadiska tester i skobutiker) på branschens hårdaste konkurrenter för att ge dig de bästa tillgängliga skomodellerna. Många olika och galna modeller introduceras varje år, vilket gör det mycket svårt att hänga med i fråga om de nya trenderna. Oroa dig dock inte, vi tog hand om saken med vår undersökning.

Bästa Sandalerna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Keen Rialto Sandaler

Keen Rialto Sandaler

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Keen[BÄST I TEST inom Sandaler, enligt användarrecensioner] Keen Rialto är en komfortabel, tålig och vattentät sandal med en yttersula i gummi som ger bra grepp och inte lämnar märken på golv. Sandalen har en ovansida i vattenresistent skinn och är fodrad med hydrofobisk mesh.
Keen Arroyo II Sandaler

Keen Arroyo II Sandaler

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating KeenSandalen är av vattentätt läder med öppna ventiler på sidorna som ger maximal andningsförmåga. Multi-directional klacken på yttersulan gör att sandalen biter i terrängen med kraft. Herrstorlekar. Alla KEENs vattensandaler kan tvättas i maskin. De har också varit noga med att utveckla läderöverdelar som inte spricker, krymper eller töjer sig när de tvättas.
Trespass Peake Sandaler

Trespass Peake Sandaler

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating TrespassSportig sandal med två justerbara band över foten och justerbar i hälen. Dämpad EVA sula. Egenskaper: Tål väta, Dämpad sula, Enkel att justera.
  • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
  • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
  • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
  • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj de rätta sandalerna för ditt ändamål

Före du bestämmer vilka skor du tänker köpa, är det viktigt att du gör ett val: Vill du ha en öppen eller sluten skomodell? Det finns flera olika faktorer som kan hjälpa dig med ditt val, exempelvis hur mycket tid du kommer att spendera i vatten, hur mycket skydd du behöver från käppar och stenar och många andra faktorer.

Sandaler må vara en av de mest antika skomodeller ute på marknaden. Baserat på kort undersökning fick vi reda på att det äldsta paret sandaler hittades i Oregon för 10 000 år sedan. Sedan dess har mänskligheten gjort relativt stora framsteg, även inom sandalbranschen. Utomhus-orienterade modeller introducerades för att finna någon slags balans mellan vanliga skor respektive flip-flops, som varken stöder eller skyddar din fot. Även om sandalerna ursprungligen var ämnade för att användas i vatten, används de idag för allt från klättringsutfärder till kafébesök. Om du vill låta dina fötter andas under sommarmånaderna eller vill slippa tyngden på dina vandringstossor och dess bristande användbarhet i vatten, behöver du ett par sandaler.

Olika modeller av sandaler

Herr-modeller innefattar huvudsakligen öppna respektive slutna modeller som liknar vanliga skor. I denna undersökning jämförde (och delvis testade) vi bägge kategorierna, med både fördelar och nackdelar.

Öppna sandalmodeller

Öppen-designade sandaler är i allmänhet lättare, enklare och till volymen mindre. De kan enkelt packas med i ryggsäcken för att användas som camping-skor. Dessutom har de en lång livslängd och andas effektivt. Vi tog exempelvis ofta med oss en av modellerna som vår ideala camping-sko på grund av dess lätta vikt och baserat på hur lite rum de upptar i en ryggsäck. Om man använder dem för att gå genom vatten, torkar de hastigt och det var inte ens ett problem att simma med dem. Det som skorna dock saknar är stöd och skydd, men detta kompenseras med skornas hållbarhet och bärbarhet. Den stora tåhättan ger självklart överlägset skydd i jämförelse med vävbandsbaserade sandaler, men tåhättan innebär även mera vikt.

För att bekämpa den växande marknaden av slutna modeller, har skaparna av öppna modeller ökat sina produkter genom att hitta olika funktioner som eliminerar behovet av en slutna skomodeller. Exempel på detta är hur en ”toe-loop” som finns tillgänglig för vissa skor, nästan helt och hållet ersätter behovet av en sluten skomodell, då du söker stabilitet. Risken att småstenar och annat kan skada dina tår och naglar finns naturligtvis hos öppna modeller.

Om du tänker använda öppna skomodell för kortdistansvandring, som vattensko eller som en vardaglig skomodell, klarar du dig fint med öppna skomodeller. En erfaren vandrare kan använda öppna skomodeller till en viss gräns, men risken att dina tår blöder efter att du stigit fel finns naturligtvis.

Var förnuftig angående dina behov. Vandrar du på svårframkomliga stigar där skydd behövs, men du vill inte uppoffra den somriga känslan av en någorlunda öppen skomodell?

Kanske du skall strosa längs gatorna eller gå ut på en promenad med hunden? Då bör du låta dina tår andas och njuta av den friska luften med öppna skomodeller.

När du väljer din utrustning är det väldigt viktigt att tänka förnuftigt. Om du inte behöver tjockare skor som väger mera och erbjuder extra stöd, kommer du vara missnöjd med ditt inköp och fundera på varför de väger så mycket. Även om vi alla gillar tanken av att varje vecka bestiga Kilimanjaro med sandaler, är sanningen den att vi tyvärr spenderar mera tid i kaféköer och på kortare promenader med hunden, än vi spenderar på stora utfärder.

Slutna sandalmodeller

Slutna skomodeller erbjuder skydd mot käppar, stenar, törnbuskar eller vad som helst som må befinna sig på dina vandringsrutter. Det negativa med slutna skomodeller är att om exempelvis de besvärliga stenarna bryter sig genom skons skydd är det svårt att få ut dem. Dessutom tar det en evighet för skorna att torka.
Vissa kan även använda en sluten skomodell som vandringstossor för relativt långa sträckor medan andra föredrar att använda dem med strumpor. Dessa skor har i allmänhet starkare sulor och flera funktioner, såsom invecklade skosnörsystem, vilket leder till att de är tyngre.

Du bör dock komma ihåg att skor med flera funktioner även innebär flera möjliga problem. Du kan inte förvänta dig att en sko med snören, bucklor, kardborrband, innersula, mellansula och en tåhätta har samma hållbarhet som en öppen skomodell. Dessutom är de slutna skomodellerna täckta med yttre sömmar och paneler av tyg som möjligtvis kan vara nödvändiga, men i allmänhet har en tendens att gå sönder tidigare än andra enklare modeller.
Slutna skomodeller är bäst då det gäller väldigt specifik användning. Om du enbart vill ha en vandringssko som andas effektivt, finns det förmodligen bättre alternativ för dig i ”lätta vandringssko-kategorin” än vad det finns i sandalkategorin. Om du vill simma omkring och hoppa från klippor är en öppen-designad sko det bättre alternativet för dig, men om du går igenom flera vikar eller använder dina sandaler för flugfiske, är slutna skomodeller ett bra val. Dessutom är slutna sandaler perfekta för forspaddling, men du måste dock se till att du säkert slipper ut ur din cockpit vid behov.

Öppna sandaler vs Slutna sandaler

Det finns självklart både fördelar och nackdelar med varje sko, men öppna sandalmodeller verkade prestera bättre än sandaler av sluten modell. Även om slutna sandalmodeller har sina fördelar, ansåg vi att sandaler av öppen modell representerade en bra balans mellan egenskaperna hos flip-flops och vanliga skor. De slutna skomodeller kändes mycket tunga, vilket sandaler definitivt inte bör vara. Om du verkligen behöver mycket skydd bör du ta slutna skomodeller i beaktande, men om du söker efter en mera vardaglig och användbar sandal som kan kan användas för att bada eller promenera, bör du ta en titt på sandaler av öppen modell.

Även om vi i allmänhet föredrar öppna modeller, har slutna modeller överraskat oss positivt vid användning tillsammans med torrdräkt. Som paddlare spenderar vi nästan hälften av vårt liv i en torrdräkt. Det är aldrig varmt då snö smälter, vilket är en av orsakerna till att torrdräkten så otroligt viktig. Öppna skomodeller fungerar även för paddlare, men inte alls lika bra. Med så mycket pengar som spenderas på en torrdräkt, är det inte ett alternativ att sparka en sten medan du simmar. Dessutom kan ”större” simningsfärder utan ordentligt skodon orsaka hemska skador, vilket kan påverka din trygghet i ett avlägset område. Detta är självklart inte den enda orsaken till att välja slutna skomodeller, men det är bra att ta detta i beaktande när du gör ditt beslut.
Du måste dessutom ännu en gång vara riktigt ärlig mot dig själv: är du klumpig? Det är okej om du är, många av oss är klumpiga. Jag har själv sett de mest atletiska människorna jag känner, falla med ansiktet före på relativt platta stigar. Om du har en tendens att snubbla på stenar och käppar, bör du hålla dig till slutna skomodeller. Om du är säker på att du bara skall vandra med dem kan det i stället löna sig att ta en titt på lätta vandringsskor. Om du söker efter en användbar och vardaglig sko som låter dina tår andas, bör du välja skor av öppen modell. Du kommer inte att ångra dig.

Hur man väljer de bästa sandalerna för kvinnor

Det bästa tipset vi kan ge dig när du är ute efter ett par nya skor är att aldrig utgå från en recension (inte ens den här guiden) utan istället för att faktiskt prova skorna. Den här guiden kan berätta för dig vilka skor som är bäst för vandring, vilka som är bäst för vattensporter och till och med vilka skor som var mest bekväma för våra testare och jämförelse-redaktörer. Den här guiden kan dock inte berätta för dig vilka skor som kommer att kännas bäst på dina fötter! Skor, till skillnad från campingkök eller vattenfilter är helt beroende av din fots figur, storlek etc. De hålfotsinlägg som vissa granskare förespråkar kan vara olämpliga och till och med smärtsamma för andra. Så sväng förbi din lokala friluftsbutik eller hitta en återförsäljare online med en bra policy vad gäller returer. Trots att vi kan göra det mesta för att hitta rätt sandaler till dig, rekommenderar vi fortfarande att du provar innan du köper.

För att skära ner på det stora antal sandaler som finns där ute, rekommenderar vi att du definierar dina skobehov innan du ens börja leta. Överväg om du ska bära sandalerna ”off road” eller om du kommer att hålla dig på vägarna. Kommer de bli blöta regelbundet? Några av de produkter vi testade marknadsförs som vattenskor, men samtliga skor beter sig olika i våta förhållanden. Om du vill ha en sandal främst för vandring, kan du behöva byta ut stil mot funktion. Behöver du regelbundet mer skydd för dina fötter? Då kanske det är värt att överväga en sko med stängd tå i stället för den vanligare modellen med öppen tå. Nästa del av den här artikeln kommer att gå igenom hur du väljer rätt sandaler för de aktiviteter du sysslar med.

Välj din aktivitet

Efter att ha ägnat sommaren åt att utvärdera produkter för denna jämförelse var testarna överens om att välja sommarskor baserat på aktivitet var det säkraste sättet att hitta en sandal som passar bäst. Nästan alla produkter som sporadiskt har testat har delat många gemensamma drag: relativt lätt vikt, kan användas i vatten, luftiga och halksäkra sulor. Men eftersom att varje modell presterade olika bra i våra kategorier så bestämde vi oss för att göra olika aktivitetsrekommendationer. Det är klokt att bestämma vilka mätvärden som är mest relevanta för dig och dina aktiviteter, och fokusera på de modeller som utförde bäst inom respektive område.

Dessutom har vi tilldelat varje produkt en av tre kategorier för olika användningsområden för att hjälpa dig att hitta den mest lämpliga skon för dig. Alla passar in i åtminstone en av dessa tre aktivitetskategorier: stadsskor, vattenaktiviteter och vandring. Några av modellerna vi bar passade in i fler än en kategori, och en sällsynt typ av sandal passar in i alla av de ovanstående kategorierna.

Sandaler för stadsbruk

Den här kategorin för stadsskor riktar sig till de människor som bor i sina sandaler dygnet runt hela veckan och som främst rör sig på hårda ytor. Dessa människor utför allt från matinköp och trädgårdsarbete till internationella resor i dessa skor. De vill ha något bekvämt, snyggt och lätt. Eftersom stabilitet är lite mindre viktigt på släta och asfalterade vägar så kan flip flop vara ett annat lämpligt alternativ för kvinnor som passar in på detta användningsområde. Om lite mer kontroll och stabilitet är att föredra, då rekommenderar vi väljer en av produkterna i denna granskning i stället.

De som är ute efter en sko som används i vatten bör prioritera fäste mot marken och vattenresistens. Detta inkluderar strandmänniskor, båtägare, paddlare och alla som bor i vid kusten. Förbättrad prestanda innebär ökad säkerhet och förtroende på vått underlag. För ökad komfort är en sko som torkar snabbare uppskattat.
Banden torkar inte särskilt snabbt, men de lämnar inte kvar en känsla av klibbighet när de är blöta.

Sandaler för vandring

Kvinnor som söker en sandal som främst ska användas i vandringsspåret är ute efter andra egenskaper. Helst ska en sandal ha prestandan hos en hikingsko, men ska också erbjuda mångsidighet och en lägre vikt. Den bör gå att använda på alla typer av terräng och vara enkel att packa ner. Inte så överraskande så passar en modell in på den här beskrivningen. Den känns otroligt säker, inte bara för att den har en sådant bra grepp, men eftersom att dess band är så ergonomiska och robusta. Användarna märker inte att någon nötning eller glidning uppstår när du bär dem på branta ytor. Dess design med öppen tå innebär att skräp kan lättare falla ur skon istället för att samlas under foten. En annan modell är idealisk för användning som en klättringssko eller en backpacking-sko. Den enda nackdelen är vikten då den ibland känns lite bräcklig eftersom att den är så lätt. Denna sandal har också potential att vara begränsande för individer med särskilt smala fötter. Som sagt, det är svårt att slå modeller med stängd tå när det gäller vandring.

Fotskydd och stängd tå

Utöver att se över vilka aktiviteter du ska ägna dig åt när du bär dina sandaler, kan du också tänka på hur mycket skydd du tror att du behöver. Stenig terräng ökar behovet av mer täckning, men det gör även individuell klumpighet och/eller branta backar och stenig terräng. Solskydd är en annan fördel med att ha en sko med mer täckning. Fula tår eller en misslyckad tatuering kan vara andra godtagbara skäl. Oavsett behov så är modeller med stängd tå det bästa alternativet för människor som vill ha mer täckning. Den ökade säkerheten med extra material gjorde några av våra mindre smidiga testare mer bekväma off-road, medan andra helt enkelt uppskattade vandringsskornas funktionalitet men med ökad ventilation.

Den största nackdelen hos modellerna med stängd tå är att de är tillräckligt öppna för att tillåta skräp att komma in i skon, men tillräckligt stängda för att inte låta det komma ut. Detta innebär frekventa pauser för att stanna och rensa ut en häpnadsväckande mängd stenar och kvistar som verkar samlas mellan fot och fotbädd. De modeller med öppen tå är ännu sämre på att hålla skräpet borta, men deras öppna konstruktion gör att skräp lika lätt kan falla ut.

Det extra tyget hos modellen har också gjort dem något tyngre än modellerna med öppen tå när de är torra, och betydligt tyngre när de är blöta. Den enda andra möjliga nackdelen med dessa skor är att de innebär en falsk trygghet. De är ett mer skyddande alternativ än modeller med öppen tå men är definitivt ingen ersättning för kängor eller skor.

Än en gång, inte ens en spektakulärt uttömmande granskning kan berätta vilken sko passar din fot bäst. Men det kan berätta allt annat.

(Vanliga söktermer: bäst i test sandaler, herrsandal med stängd tå, öppna sandaler bra sula, vandrings sandaler, vandringssandaler test)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner