Varning: Raka marklyft kan krascha din rygg! Undvik så här

1 min


Om du gillar att göra raka/stelbenta marklyft, är det bra att ha lite kunskap om anatomin i övningen. Den här övningen är potentiellt skadlig om du inte utför den helt rätt. Positionen som du befinner dig i under hela genomförandet kan vara förödande för din ryggrad och omgivande muskler. Och eftersom du inte kan byta ut din ryggrad, bör du göra ditt bästa för att ta hand om den.

marklyft baksida lår rumpa

Hamstrings/baksida lår först och främst

Hamstrings är de stora musklerna som sticker ut på baksidan av benen. För att vara lite mer specifik, består den av fyra muskler på baksidan av låren. De är semimembranosus, semitendinosus, biceps femoris långa huvud och korta huvud. Raka marklyft tränar först och främst tre av dessa muskler. Den enda som utelämnas är biceps femoris korta huvud.

Rumpan är nummer två

Alla vet vad rumpan är, men rumpan anatomiskt kallas gluteus. Gluteus har tre muskler: gluteus maximus, medius och minimus. Den i särklass största är maximus. Raka marklyft tränar gluteus maximus sekundärt, eftersom muskeln bistår de primära musklerna i hamstrings.

Adduktorerna är med de också

En annan muskel som bistår hamstrings är adductor magnus. Närmare bestämt den bakersta muskeln i gruppen, som kallas adductor magnus bakre huvud, som ligger djupt i insidan av låret. Men när du gör raka marklyft, fungerar den som en sekundär hjälpmuskel under övningen.

Din Core hjälper också till

Det finns en stor muskelregion som du tränar under raka marklyft – din core, d.v.s. magen och din spina erector. Magmusklerna ligger framför magområdet, och spina erector fäster i din ryggrad och är ansvarig för att hålla din ryggrad rak. Under stelbenta marklyft, använder du dina magmuskler och spina erector för att hålla din ryggrad rak, eftersom du inte bör runda ryggen under övningen.

Källor