4 oväntat bra övningar du kan göra med ett vanligt hopprep

1 min


Att hoppa hopprep är ett väldigt bra träningsalternativ. Ett enkelt hopprep kan man köpa för cirka 20-50 kronor och det är mycket enkelt att lära sig. Det går att hoppa både inne och ute, vilket gör det till ett bra träningsalternativ oberoende av väder.

Hopprep

Kondition & Cardio

Med enkla hoppövningar kan man få en bättre kondition och samtidigt gå ner i vikt. 10 minuters hoppande kan till följd av dess höga intensitet jämföras med 30 minuters lätt löpträning avseende kaloriförbrukning.Träningen kan varvas med intensiva intervaller som följs av viloperioder. Som nybörjare är det rekommenderat att vila dubbelt så länge som man hoppar, exempelvis hoppa i 30 sekunder och vila i 1 minut. Efter hand ökas tiden av hoppande och tiden för vila minskas.

Boxar-träning

Vissa hoppövningar är grundläggande i träningen för boxning. Att hoppa hopprep förbättrar koordination, balans och fotarbete som är viktiga egenskaper när man boxas. Hopp och korshoppning – där armarna korsas på väg ner – bidrar till bättre fotarbete. Att dubbelhoppa – när reppet passerar fötterna två gånger på varje hopp – är en övning som exempelvis förbättrar smidighet och snabbhet.

Insamlingar

Att hålla hopprepstävlingar för att samla in pengar för välgörande ändamål tränar samtidigt konditionen. The American Heart Association sponsrar exempelvis hopprepsinsamlingen ’Jump Rope for Heart’ varje år i USA. Skolor anordnar tävlingar där deltagare ombeds be familjer och vänner stödja ändamålet och genomför därefter en hopprepsövning under två timmar.

Cirkelträning

Hopprepsövning kan även ingå i ett bredare träningsprogram som exempelvis cirkelträning. Vid sidan av armhävningar, knäböj och biceps curls kan hopprepsövningar vara en station i cirkelträningen.

Källor