3 Bästa Löparjackorna 2018 – Dam & Herr

Senast uppdaterad 2018-02-08

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, Sportamore • Läs våra användarvillkor

Hur väljer man bästa löparjackan? Löparjackor är idag är en enorm förbättring av deras tidigare icke-ventilerande nylonvariant från 90-talet. Allt eftersom tiden gick och designen förbättrades har högpresterande ventilationspaneler och fuktspridande tyger tillkommit i dess konstruktion. Dessutom så har lättviktsmaterial blev mer tillgängliga och mångsidiga. Vi har sammanställt de bästa löparjackorna!

3 Bästa Löparjackorna 2018 – Dam & Herr [Bäst i Test]

Namn Prisuppgift Omdöme Varumärke Vikt Summering
Salomon Fast Wing Jacket (Herr) Vindjacka

Salomon Fast Wing Jacket (Herr) Vindjacka

 

Visa pris ➼Större bild 5 Star Average Rating Salomon [BÄST I TEST inom Löparjackor Herr, enligt användarrecensioner] Superlätt och packbar herrjacka som känns mycket mjuk mot kroppen. Perfekt för utomhuslöpning och snabba vandringsturer eller helt enkelt när du behöver extra vindskydd men inte vill ha massa extra vikt.
Salomon Agile Wind Jacket (Dam) Löparjacka

Salomon Agile Wind Jacket (Dam) Löparjacka

 

Visa pris ➼Större bild 5 Star Average Rating Salomon Agile Wind Jacket W från Salomon är en superlätt vindjacka för damer i en klassisk design och med ventiler som släpper ut fukt och överskottsvärme för att du ska kunna använda denna jackan varje dag, såväl i stan som på löparrundan. Agile Wind Jacket W är tillverkad av taffeta med DWR behandling som blockerar vind och står emot lättare regn.
Craft Repel Jacket

Craft Repel Jacket

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Craft Vind- och vattentät löparjacka för herrar med 15 000 mm vattenpelare. Reflexdetaljer, ventilationszoner och reglerbar huva. Craft Repel Jacket är en 3-lagers löparjacka designad för löpning i alla väder, året om. Jackan har ventilationszoner som inte låter vatten tränga in.
  • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
  • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
  • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
  • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Köp bästa löparjackan för dig

För inte allt för länge sedan fanns det få alternativ inom löparjackor på marknaden – och det var därför enkelt att välja. Men sedan 90-talets slut så gjorde förbättrad teknik att material med utmärkt vattenbeständighet och luftmotstånd var möjligt. Den moderna designen kan göra verklig skillnad i prestanda och komfort, men de kan också göra att du har svårt och avgöra vilket plagg som är bäst för just dig. I denna artikel kommer vi att bryta ner de viktigaste punkterna för att köpa en löparjacka, inklusive andningsförmåga, vikt, isolering och hållbarhet mot väder och vind.

Guide

Till att börja med; låt oss prata om varför man ens vill ha en löparjacka. Du kanske undrar varför du inte bara kan använda en tröja i fleece eller bomull för din morgonrunda? Dessa plagg, speciellt de i bomull, ger inget skydd mot regn och vind. Även om viss fleece kan vara vattenavstötande för en kort stund så kommer den sannolikt att börja suga upp vatten och du kommer frysa till is. En del högkvalitativ fleece andas otroligt bra, så om du är på väg ut en fin och klar dag kan det vara ett bra alternativ. Å andra sidan, viss fleece (och bomullströjor) håller inne en hel del värme och fukt, och ventilerar inte heller särskilt bra, vilket innebär att du blir blöt av ditt eget svett, även om det inte regnar.

Låt oss säga att det regnar ute, varför då inte välja en regnjacka? Många plagg som är utformade med fullt tätskikt andas helt enkelt inte lika bra. De är mer utformade för att hålla ute vattnet och fokusera mindre på att släppa ut fukt. Normalt så behöver regnkläder inte andas tillräckligt väl så att man kan löpa i dem samt att de oftast väger mer och är skrymmande. I grund och botten så kommer lager som inte är utformade för aerobisk aktivitet (plagg som är framtagna för att släppa ut fukt samtidigt som den är vattentålig) vara obekväma och göra dig besviken.

Låt oss avsluta med när man inte behöver en löparjacka. Under vår egna tester så upptäckte vi att några av löparjackorna är utformade för att hålla dig bekväm i regniga och blåsiga förhållanden. Så om det är kallt och soligt ute är det oftast bäst att välja en fleece som andas eller något liknande i stället för att sträcka sig efter en icke-isolerande löparjacka. Även om de högst presterande löparjackorna i vår granskning erbjuder mängder av andningsförmåga så kommer de inte tjäna dig på samma sätt som ett enkelt lager ventilerande fleece i vackert väder.

Andningsförmåga

Andningsförmågan kan vara den enskilt viktigaste aspekten av en löparjacka. Löpning är en väldigt aerob träning som gör att man svettas mycket. Det spelar ingen roll hur bra man skyddas från elementen om man bär ett lager som begränsar luftflödet, eller som inte transporterar bort fukt särskilt bra. Du kommer blötläggas i ditt eget svett och förmodligen bli hyfsat kall.

Under våra tester som vi gjort i olika sammanhang så upptäckte vi att andningsförmågan inte bara beror på jackans konstruktion och material, utan även dess förmåga att ventilera väl. Vissa tyger är i sig själva utformade för att transportera bort fukt, men inte alla. Om tyget inte gör det så är det upp till ventilationsdesignen att ge tillräckligt med luftcirkulation för att transportera ut så mycket fukt som möjligt. Nätpaneler är en vanlig metod för att ventilera fukt, såväl som ventilationsklaffar som överlappar tyget. Under hela denna granskning fann vi att nätpaneler erbjuder mer ventilation än klaffar. Men hur väl antingen nätpaneler eller klaffar fungerar baseras på deras placering. Värt att nämna är också att en felplacerad ventil eller klaff kan göra så att regnvatten kommer in i jackan, eller att kall vind kan smyga sig in. Om du är en person som svettas mycket kanske du vill söka efter en jacka som ger maximal ventilation, med funktioner som dragkedjor eller stora nätpaneler. Vissa jackor har ventilationspaneler längs sidan av kroppen och upp under armhålorna. Det är en bra design om andningsförmågan är en av dina främsta prioriteringar.

Vindtålig och vattenresistent

Totalt sett så är syftet med löparjacka att skydda dig från elementen och samtidigt hålla dig torr på din löparrunda. Kom ihåg att de flesta – om inte alla – av dessa plagg har någon grad av vattenbeständighet. Men ingen jacka i våra sporadiska tester var helt vattentät, för om de hade var det så hade du nog blivit helt genomsvett. De flesta företag använder en DWR beläggning för att stöta bort vatten. Det fungerar ganska bra, men kräver lite underhåll. Med tiden kommer DWR-behandlingen att avta och det är upp till dig att använda en speciell tvätt som är specifikt utformad för att inte lämna några rester på tekniska redskap, för att sedan återapplicera DWR behandlingen (som kan hittas som en spray-on eller tvätt produkt). Vissa plagg använder en kombination av DWR beläggning och specialdesignade tyger för att påskynda avdunstningens tid, ibland med hjälp av löparens kroppsvärme för att ytterligare underlätta den redan accelererade processen.

Vissa jackor plockade hem några av de bästa resultaten i vattentålighet, eftersom de innehöll denna dubbla teknik. Å andra sidan, kom ihåg att om du bara är ute och löper korta stunder så kommer du inte att vara i regnet tillräckligt länge för att behöva oroa dig för accelererade torktider.

Vindtäthet är också en aspekt att beakta. Isolering kan hjälpa till med detta, men återigen, om du inte löper på vintern så kan isolering fort bli för varmt, vilket skapar en mängd andra problem. Om du tror att du kommer löpa i blåsigt områden, kolla på ventilationens utformning: finns det stora nätpaneler som släpper in vinden? Små dragkedjor som låter dig styra ventilationen? Finns det ventiler som ser ut som om de lätt kommer släppa in en tillfällig bris? Om så är fallet, kan du kolla efter ett plagg som är tätare, kanske med överlappande ventiler, i motsats till öppet nät. Vi tyckte att överlappande klaffar på en del jackor var en bra kompromiss mellan en ventil som främjar mycket luftflöde utan att släppa in för mycket vind. Återigen, hur mycket man påverkas av vinden under löparrundan kommer ha en del att göra med utomhustemperaturen, och om din jacka andas så pass dåligt att all din svett hålls inne så kommer du bli genomvåt. Om du är våt så kommer du med säkerhet att känna vinden.

Ultralätt vikt och kompakthet

Det är ingen hemlighet att lättare oftast är lika med snabbare, och detsamma gäller för löparjackor. Oavsett om du är maraton eller långdistanslöpare, eller bara försöka förbättra dina tider så kan vikten vara en viktig faktor. I dessa situationer är såklart lättare bättre. Om du löper längre distanser i skogen så kommer ett lättare lager gynna dig mycket, speciellt om den är komprimerbar. Om du är ute och löper på ett spår så vill du inte att dra runt på ett tungt lager bara för att upptäcka att det inte regnar. Likaså om jackan inte är komprimerbar, då kommer du att behöva bära den vilket kan vara en ganska stor börda på din totala upplevelse. Dessutom ju lättare jacka, desto mindre kommer du att märka av den, oavsett om du bär den eller om den är nerpackad i sin ficka. Några av de produkter vi hade med i jämförelsen (och även våra egna tester) kunde packas ner i sin egna ficka, medan andra kom med en separat packpåse. Att kunna komprimera detta lager gör att man kan ta med den på långa äventyr när man är osäker på om himlen ska öppna upp sig.

Tips: Vi hittade en intressant video om vattentäta löparjackor för trail-löpare:

 

Men om du bara kliva ut för en kortare löparrunda för allmän konditionsträning så kommer en jacka som väger 450 gram jämfört med en som väger 150 gram inte att göra alltför stor skillnad. I själva verket, om vikten inte spelar någon roll för dig så kan du kolla in jackorna med grymma funktioner, som fler fickor eller en huva. Vanligtvis så innebär fler funktioner mer material i konstruktionen, vilket ökar vikten. Vissa jackor har ett stort antal funktioner och en tung vikt. Huruvida en funktion som mediaficka är värd att offra i vikt är en personlig preferens. När vi jämförde (och delvis testade) modeller som kom med mediaficka så gillade vi inte hur otillgängliga våra enheter var, men det kanske mest berodde på vår bristande kunskap att producera spellistor för våra löparrundor. Om du inte tycker om att hålla i din musikspelare kan kompromissen av vikt för en mediaficka fungera bra för dig. Huva är ett annat exempel på en viktkompromiss i utbyte mot funktionen. Det finns en hel del extramaterial i en huva, och det kommer att innebära mer vikt. Men fördelarna med en huva kan vara värt det om man är orolig för att vind och regn ska ta sig in genom kragen.

Isolering och foder mot kyla

Var frestelsen av julgodiset för mycket att stå emot? Gav du upp? Det händer oss alla, men nu har du bestämt dig för att inte låta dessa läckra godsaker dra ner dig i fördärvet så att du ska börja löpträna. Det finns bara ett problem: iskalla temperaturer och en köldknäpp från polarvinden. Hur ska du ens kunna springa i så kalla temperaturer? Svaret: isolering.

Det är mycket viktigt att tänka på hur de allmänna förhållandena är i det klimat du kommer springa i. Om du anser att en större del av året har temperaturer runt 5 grader så kan du överväga en löparjacka som har viss isolering inbyggd. Det kommer hålla dig varm under de kallare dagarna, och kan fungera som ett fukttransporterande lager. Om du måste ha fler lager för att använda ett yttre lager i kallare temperaturer så riskerar du att stänga in fukt och bli blöt.

Men om temperaturen är över 5 grader så kan ett varmt foder leda till överhettning. Kom ihåg, löpning är en mycket intensiv aktivitet, och din kropp kommer att generera mycket värme på egen hand när man kommer igång.

0 kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras.