Hur många gånger i veckan ska man ha en PT? Läs svaret här

2 min


Det är helt upp till dig hur ofta du vill träna och vad du tränar, och detsamma gäller för hur ofta du ska ha träffa personlig tränare. Det finns inget fastslaget svar för hur ofta du ska träna med en sådan. Beroende på dina mål och ditt tillstånd kan du träna en, två eller tre gånger i veckan med en PT.

personlig tränare, PT

En gång i veckan

Om du jobbar med en tränare en gång i veckan finns det en god chans att du redan är i bra form eller har tillräckligt med motivation för att träna själv. I dessa fall kan tränaren vara ett bollplank, eller hjälpa dig utveckla mer anpassade träningsscheman. Du tränar själv resten av veckan och följer tränarens protokoll, och rapporterar sedan till denne om din framgång. Det kan också vara bra för den med begränsad inkomst eller är nybörjare och vill gå långsamt fram, och inte göra för mycket på en gång.

Två gånger i veckan

Schemat med två gånger i veckan är förmodligen det vanligaste, enligt personliga tränaren Ralph Klisiewicz i Chicago. Om du träffar en tränare två gånger i veckan kanske du tillbringar tiden med att lära dig styrkebaserade rutiner. Tränaren kan också fungera som en kritiker och rådgivare gällande tekniker. Passen kan bestå av både styrketräning och kondition, eller så lägger tränaren upp ett konditionsschema som du får följa resten av veckan.

Tre gånger i veckan

Om du träffar en tränare tre gånger i veckan är du kanske extremt motiverad att komma i form inför ett speciellt tillfälle, som en tävling eller ett lopp. Under dessa pass blandar tränare oftast styrketräning med konditionsträning, eller mer avancerade tekniker som plyometriska hopp, eller ”hoppträning”. Eller så kanske du träffar tränare så här ofta för att du är osäker på hur du tränar själv, eller så kanske du behöver vägledning under varje pass.

Dina mål

Målet med att jobba med en tränare är att se någon form av framgång, så när du når den framgången kan dina mål ändras. Om du har tränat med en tränare tre gånger i veckan för att lära dig träna kommer du så småningom att få tillräckligt med självförtroende för att träna själv. Om du började långsamt kommer du så småningom vilja ha lite fler utmaningar. När du ingår ett avtal med en personlig tränare måste du noggrant läsa igenom alla kontrakt. Det bästa är om du kan ändra ditt träningsschema, så att du inte är fastlåst i samma rutiner i mer än 1 – 2 månader. En personlig tränares mål är att hjälpa kunder kunna träna bra på egen hand, påminner Jessica Matthews om, som är senior Hälsa- och fitnessredaktör på American Council on Exercise. En bra tränare ska hjälpa dig sätta upp både kortsiktiga och långsiktiga mål, och känna igen tecknen på när du behöver en förändring.

Källor