Fler bostäder kan ge babyboom

1 min


Över 250 000 svenskar i åldrarna 18-40 år skulle skaffa barn om de hade en större bostad. Det visar Vår bostads Sifo-undersökning om barnafödandet och bostadssituationen i Sverige.

Barnafödandet i Sverige är rekordlågt. Och bostadsköerna i storstäderna är rekordlånga. Det finns ett samband mellan det låga barnafödandet och bristen på bostäder. Det visar Vår bostads Sifo-undersökning.

63 procent av de tillfrågade kan tänka sig att skaffa sig barn i framtiden. Det innebär att närmare 1,7 miljoner svenskar i åldrarna 18-40 år kan tänka sig att skaffa barn. Hälften av dem har i dagsläget inga barn.

Över 250 000, eller var tionde svensk i fertil ålder, skulle skaffa barn om hon eller han hade en större bostad. Det vore ett stort tillskott med bebisar i landet som därmed kunde trygga både pensionssystem och samhällsekonomi i övrigt. Statsminister Göran Persson skulle inte behöva oroa sig för vem som ska ta hand om den växande gruppen äldre.
Signalen är tydlig: gärna barn, men först en rejäl bostad.

Var femte svensk i åldrarna 18-40 år saknar egen bostad. Av dem är det nästan 50 000 som uppger att de skulle skaffa barn om de hade en egen bostad. I den här gruppen dominerar LO-anslutna och de som bor i landets större städer. Det är fler kvinnor än män som tycker att bostadssituationen är viktig när man skaffar barn.

Bostadens betydelse för barnafödande slås också fast av en annan färsk Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av TCO.

Statsministerns råd till unga, bostadslösa par

1966 fick dåvarande statsministern
Tage Erlander i tv frågan vilket råd han ville ge ett ungt, bostadslöst par.
—De får väl ställa sig i bostadskön, blev den överrumplade Erlanders svar.

Svaret bidrog till att socialdemokraterna gjorde ett katastrofresultat i kommunvalet samma år.

Så här svarar dagens statsminister, Göran Persson, det unga bostadslösa paret Erik och Kalpanie.
—Kontakta hyresvärdar, ställ er i kö, leta i många olika områden, bospara om ni kan.
—Engagera er, ta strid mot utförsäljningar, höga hyror och byggstopp. Ställ krav på att kommunen, kanske ihop med andra kommuner, inrättar en bostadsförmedling, säger statsministern.