6 idéer för en enklare vardag, mindre livspussel och sundare livsstil

3 min


Vi lever i en snabbt föränderlig värld och allt tycks bli mer och mer komplicerat. På lunchen pratas det knappast om vädret – utan om senaste kampanjerna, webblanseringarna, ”artificial intelligence”-appar och förstås bloggosfärens alla inlägg. Det är ofta jag känner att ”Hey, jag hänger inte med”.

Jag har lite smått börjat försöka förenkla mitt liv. Bit för bit. Jag tror att ett förenklat liv kan bidra till att skapa ett mer avslappnat och mer tillfredsställande liv.

tidshantering, planering, livspussel, livsstil

Förenklingen ska innebära att man lyckas frigöra tid, pengar och energi så att man kan ägna mer uppmärksamhet åt sånt som är viktigt.

Här är 6 idéer för ett enklare liv

1. Tidshantering – Ta kontroll över din tid

Ta en ordentlig titt på din vardag och ditt schema, och börja sedan justera det så att det är mer hanterbart. Du kommer nästan garanterat behöva säga ”nej” oftare. Det är fantastiskt hur stor skillnad det kan göra genom att bara klippa bort 1 aktivitet i veckan för att få mer tid för sig själv.

2. Prioritera – Hetsa inte upp dig för småsaker

Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men att bara kunna släppa vissa saker ibland tror jag är en bra grej. Det är väl inte hela världen om bostaden inte dammsugs på ett par veckor? Alla dess småsaker måste faktiskt inte göras precis nu, det är helt ok att skjuta upp. Och varenda uppgift måste inte göras perfekt. Det räcker gott och väl med att det görs okej.

3. Be om hjälp – En klassisk delegering

Om du kommer till en punkt där du känner dig dränkt av dina personliga och professionella skyldigheter – be om hjälp. Det är något som jag tror att särskilt vi svenskar är dåliga på. Att kunna säga ”nej, jag fixar inte det här”. Egentligen handlar det om helt vanlig delegering. Använd ditt nätverk för att se om någon annan kan utföra uppgifterna. I korthet: Nyttja alla dina resurser och delegera vissa uppgifter till andra.

4. Minimalism – Rensa bort lite skit

Att rensa i röran är ett stort steg mot att leva ett enklare liv. Investera lite tid i att gå igenom ditt hem och sälj, ge bort, eller kasta ut saker som du inte längre använder. Det här är ofta en stor uppgift, så försök inte göra allt på en helg. Prova att sätta upp ett mål, till exempel att gå igenom en låda varje vecka.

5. Måltidsplanering – Förenkla dina måltider

Börja tillaga rätter som kommer att ge flera måltider. Grytor och många andra recept är lika lätt att göra i stora portioner som de är att göra i små portioner. Måltidsplanering är en pengar-, energi- och tidssparare – vad mer kan en upptagen person begära? En annan idé är att göra som jag: Lägg osunt mycket pengar i matbudget och käka ute var och varannan dag. Dyrt ja, men grymt trevligt!

6. Paus i schemat – Ta hand om dig

Någon gång under dagen borde du verkligen ta dig tid att koppla av. Mejsla ut minst 30 minuter per dag för att ta en paus eller ta en kort promenad. Se till att du får rätt mängd sömn så att du har den energi som du behöver för att möta varje dag. Själv försöker jag att styrketräna 3-4 gånger i veckan. När jag kommer hem från de passen är det grymt svårt att göra något annat än att ligga orörlig i soffan med iPaden.

Kom ihåg att ditt liv är fyllt med många olika aspekter. Håll dem alla i balans, och de kommer alla att få ett mycket högre värde. Det är min absoluta övertygelse.