Bästa Uppblåsbara Liggunderlagen 2018

Senast uppdaterad 2018-02-10

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, MultiTriathlon • Läs våra användarvillkor

test av bästa uppblåsbara liggunderlagenUppblåsbara liggunderlag gör skillnaden mellan en lyxig nattsömn i bergen och att bara ta dig genom natten. De är användbara när som helst då det behövs ett bärbart övernattningssystem, oavsett om du kraschar på din väns golv eller planerar en avlägsen expedition i Nepal. Här är de bästa uppblåsbara liggunderlagen som vi hittat!

4 Bästa Uppblåsbara Liggunderlagen 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Exped SynMat Hyperlite M Uppblåsbart Liggunderlag

Exped SynMat Hyperlite M Uppblåsbart Liggunderlag

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Exped350 gEtt verkligen ultralätt liggunderlag som är enkelt att använda, och luftventilen gör det lätt att blåsa upp. Även om det inte riktigt känns lika lyxig att sova på som de mest bekväma liggunderlagen, så är den helt klart att klassa som bekväm, vilket gör den mycket attraktiv med tanke på den extremt låga vikten och kompakta storleken.
Sea to Summit UltraLight Mat Uppblåsbart Liggunderlag

Sea to Summit UltraLight Mat Uppblåsbart Liggunderlag

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Sea to Summit355 gLiten packstorlek och mycket platt. Går snabbt att blåsa upp och tömma på luft. Luftfjädrade celler ger utmärkt komfort för sidosovare och ryggsovare. Den platta luftventilen är tåligare än ventiler som sticker ut, och är svetsade till en sidosöm. Mycket värde för pengarna.
Exped DownMat 9 M Uppblåsbart Liggunderlag

Exped DownMat 9 M Uppblåsbart Liggunderlag

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating Exped970 gExtremt varm och exceptionellt bekväm på steniga, kalla platser. Packas ihop till kompakt volym då dun komprimeras lätt. Mycket varm med sitt otroligt höga R-värde. Dessutom: på lutande campingplatser glider den inte ner längs nederkanten i tältet. Under varma nätter kan du sova direkt på liggunderlaget med ett tunt täcke.
Exped DownMat UL 7 M Uppblåsbart Liggunderlag

Exped DownMat UL 7 M Uppblåsbart Liggunderlag

 

Visa pris ➼Större bild3 Star Average Rating Exped575 gHåller dig varm och bekväm hela natten. Lätt att blåsa upp och tömma, stor yta (som höll mig på plats hela natten), och det packas ned lätt i en packpåse. Högt R-värde för riktigt kalla vintrar, och dunet tillåter en mycket kompakt volym när den ska ner i ryggsäcken.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Köp rätt liggunderlag för ditt behov

Ett liggunderlag av hög kvalitet ger inte bara stöd och komfort, men håller dig också varm under kalla nätter.

Lyckligtvis för alla, har marknaden för liggunderlag expanderat de senaste åren.

Men fler alternativ innebär att du måste bestämma vad dina prioriteringar är så att du kan välja det bästa alternativet för dina behov.

Innan vi börjar: Vi får ibland frågor om hur bra friluftsprodukterna hos kedjor som Jula, ÖB, Biltema, Clas Ohlson och Rusta. Don’t go there… Köp bra grejer direkt, så slipper du bli besviken.

Prioritera dina behov

Det finns flera kategorier av liggunderlag på marknaden idag: luft konstruktion, självuppblåsande, och cellplast. Vilken man väljer beror på hur du prioriterar dina behov. Under hela den här artikeln kommer vi att diskutera vilka typer av underlag som uppfyller vilka behov. Låt oss börja med att bryta ner några av de viktigaste egenskaperna hos ett liggunderlag, så att du kan börja identifiera vilka som är viktigast för dig.

Vikt & packad storlek

Ju längre du planerar att vandra under en dag, desto viktigare blir frågan om vikten. Tänk för ett ögonblick att du tränar på gymmet. Om du bara gör fem reps, känns att lägga till 2 kg vikt kanske inte så jobbigt. Men om du tänker göra 50 reps så gör 2 kg en stor skillnad. Att minska vikten är viktigt om du planerar att pressa dina gränser. Som sagt, inte alla kommer att tycka det är lika viktigt med att minska på vikten. Komfort, värme, och priset är mycket viktigare statistik för många friluftsentusiaster. Minskad vikt sker nästan alltid på bekostnad av en eller flera av dessa tre saker. Räkna ut vad som är viktigast för dig kommer att hjälpa dig att göra det bästa valet.

En liten packad storlek hjälper dig att använda den minsta möjliga backpacker ryggsäcken. Detta minskar vikten och låter dig göra en mindre skrymmande (och därmed mer mobil) ryggsäck.
Återigen, kom ihåg att mindre packad storlek kan komma på bekostnad av värme och komfort.

Cellplast komprimerar inte så mycket som uppblåsbara underlägg, men deras höga hållbarhet gör att de kan surras vid utsidan av packningen. Medan de är fysiskt ganska skrymmande, tar inte cellplast upp någon inre volym, på detta sätt, kan cellplast anses vara de mest effektiva underläggen som finns, om du inte har något emot att ha dem fastspända på utsidan av packningen. De största nackdelar med att placera ditt liggunderlag utanför packningen uppstår när du vandrar genom tät vegetation, klättrar genom skorstenar, eller drar ryggsäcken uppför korta sektioner av grus och sten.

Bästa uppblåsbara liggunderlagen

Bekvämlighet

Förutom värme, är komfort den största anledningen att köpa ett liggunderlag. Om du campar uteslutande i varma klimat, är komforten den enda anledningen att köpa en. Vi tror att liggunderlag med släta ytor är behagligare än de med djupa mellanväggar. Underlag som är 5 cm tjocka är verkligen trevliga eftersom de gör det mindre problematiskt att sova på ojämn mark. Djupt inne i vildmarken, är det verkligen trevligt att ha en dyna som kan förvandla en hög med kottar eller gräsklumpar till en molnliknande madrass. Våra testare tyckte att självuppblåsande liggunderlag kändes typiskt mer stabila än luftbyggda underlag men ger ofta inte så mycket stöd. Sammantaget tror vi att luftbyggda liggunderlag är mer bekväma av de två.

Värme

I kalla klimat är värme det viktigaste skälet för att ta med ett liggunderlag. Du måste inse att ditt liggunderlag är en integrerad del av ett mycket bredare övernattningssystem för att hålla dig vid liv och varm. Att förstå detta är avgörande för att skräddarsy dina redskap för att vara så lätt och så varm som möjlig. Först, tänk på vilken typ av skydd du ska sova i mest. Ett tält med dubbla väggar eller en korrekt gjort snögrotta är betydligt varmare än en öppen bivy eller ultralätta skydd. Efter ditt val av skydd, är de nästa två saker som är ansvariga för att hålla dig varm och bekväm på natten ditt liggunderlag och sovsäck. Ofta skyller människor på sina sovsäckar för kalla, sömnlösa nätter när faktiskt deras liggunderlag var ansvarigt! Självklart behöver du en bra sovsäck för att ha en chans att hålla värmen, men tro inte för en sekund att ditt liggunderlag inte är lika viktigt – marken kan ta din värme snabbare än luften ovanför dig.

Vidare bör du tänka på vilka ytor du sannolikt kommer att sova på (is, smuts, snö, sten), vilka omgivningstemperaturerna är, hur mycket av din kropp kommer att ha kontakt med ditt liggunderlag (sidoläge eller ryggsovare), och hur uppblåst ditt underlag är (t.ex. fasthet mot mjukhet). Om du ofta befinner dig i kalla miljöer bör du köpa ett liggunderlag med så högt R-värde som möjligt. Liggunderlag med låga R-värden står emot iskalla miljöer med lätthet när de kompletteras med billig cellplast. För många människor är de två kombinationerna ett bra alternativ eftersom det är oftast billigare än ett liggunderlag med högt R-värde och kommer att vara lättare på sommaren när skumdynan är onödig.

Varning, om du inte gillar att reda ut alla detaljer angående liggunderlagsvärme, gå till slutet av detta avsnitt.

test av bästa liggunderlagen för tält och camping

Värmegrunderna

Innan vi börjar hoppa in i fysiken bakom liggunderlag, måste vi först komma ihåg att kyla är inget annat än frånvaro av värme och denna värme innebär överföring av energi från varmare objekt till kallare föremål. Du fattar? Bra! Låt oss nu gå vidare till tre av de främsta sätten vi förlorar värme när vi sover: ledning, konvektion och strålning. I fall du inte kommer ihåg termodynamik från skolan, har värmeöverföring via ledning att göra med att röra något kallare (ex: röra metall i snön). Konvektion har att göra med en vätska eller gas som rör sig över dig (ex: blir nedkyld från vinden). Strålning är värme som överförs via elektromagnetiska vågor till föremål omkring dig. Temperaturskillnaden mellan dig och din omgivning dikterar hur mycket värme du förlorar genom strålning. Vid temperaturer under -7 C, blir värmeförlusten genom strålning betydande.

Varför liggunderlag är så viktiga

Syftet med ett liggunderlag är att ge dig en bekväm yta att sova på och isolera värme från den kalla marken. Var och en av oss är annorlunda, men låt oss anta att när du ligger på rygg i sovsäcken (inget liggunderlag) att 40 % av er är i kontakt med marken. No big deal eller? Fel! Luften ovanför dig har en genomsnittlig värmeledningsförmåga med värde 0,024 medan marken kan variera allt från 0,05 (torr snö) till 3,98 (granit). Detta innebär att marken kan leda värme bort från dig allt från 2 till 165 gånger så snabbt som luft. Produkterna i denna genomgång är utformade för att minimera konvektiv värmeförlust. Ofta skulle du vara bättre med en lättviktig sovsäck och ett mycket varmt liggunderlag än det skulle vara med motsatt kombination.

Förstå R-värden

De flesta tillverkare ger sina underlägg ett värde kallad R-värde som berättar hur väl underlagen motstår värmeflödet. Ju högre R-värde, desto varmare kommer liggunderlaget att kännas. Ekvationen är linjär, vilket innebär att ett liggunderlag med ett R-värde av 3 är 3 gånger bättre på att motstå värmeförluster än ett underlägg med ett R-värde på 1. Tyvärr, att få ett korrekt R-värde för liggunderlag är en mycket komplicerad fråga och det finns inga branschstandarder som reglerar hur tillverkare rapporterar dessa data.

Laboratorietester misslyckas ofta att inkludera många verkliga variabler såsom betydande inre konvektion värmeförluster som orsakas av att du vrider och vänder på dig. Att blåsa upp ditt liggunderlag till full kapacitet säkerställer att du drar nytta av dess fulla R-värde. Nu när vi har grunderna ur vägen, låt oss hoppa in på några av detaljerna.

Våra tester förlitar sig mer på feedback från människor som faktiskt använder liggunderlag än laboratorieutrustning som endast mäter en del av ekvationerna i fråga.

uppblåsbart liggunderlag bäst i test

Köpråd

Ytan du sover på kan spela en stor roll i hur varm du är. Du kanske inte gissar det, men på vintern, är det mycket bättre att sova på snö än på smuts eller sten. Granit kan leda värme 165 gånger mer effektivt än luft och upp till 80 gånger bättre än snö. När temperaturen sjunker under fryspunkten, bör du alltid försöka slå läger på snö i stället för sten eller is. Snö är en mycket dålig ledare av värme. Is leder omkring 6 till 44 gånger mer effektivt än snö, beroende på mängden luft i snön. Granit leder värme bort från dig 6 till 80 gånger mer effektivt än vad snö gör.

Så, om temperaturen har ständigt varit minusgrader, är att sova på snö ett klokt val jämfört med att sova på is eller granit. För 3-säsongsvandring, kommer du förmodligen inte att vara lika intresserade av vad för yta du sover på, men smuts och barr kommer att kännas mycket varmare än sten. Vi skulle inte oroa oss alltför mycket om konduktiv värmeförlust när temperaturen är över noll och skulle alltid välja att sova på hållbara ytor (som sten eller sand).

Sovställning

Även om det beror på din individuella kroppsbyggnad, kommer ungefär 40 % av din kropp i kontakt med marken när du sover på rygg. Detta tyder på att ryggsovare kommer att gynnas mer av att öka R-värdet av deras underlag än de som sover på sidan. Men ta det lugnt! Det finns mycket att berätta. Sidosovare komprimerar mer av dynan vilket resulterar i ett minskat R-värde runt höfterna. För att motverka detta kan du blåsa upp underlägget mer, vilket leder oss till nästa diskussionsämne.

test av bästa liggunderlagen för att campa

Upplåsta nivån

Enligt ett experiment, påverkar hur upplåst underlaget är kraftigt det verkliga R-värdet av ett liggunderlag. Helt enkelt, desto mer luft du har i dynan, desto varmare. Detta innebär också att du kommer att sova på en mycket hård dyna, som många människor kommer att finna obekvämt.

Komplettera en luftmadrass med en skumdyna

Det rekommenderas ofta att du lägger till en skumdyna för att öka värmen. Eftersom R-värden är ganska linjära, kan du lägga till en skumdyna med ett R-värde på 2 till en uppblåsbar dyna med ett R-värde på 3 för att uppnå ett totalt R-värde på 5 som är lämplig för vinterbruk! Men det kommer mer, frågan kvarstår om bör du lägga skumdynan under eller ovanpå luftmadrassen? Svaret beror tyvärr på den specifika skumdynan i fråga och den specifika uppblåsbara madrassen, men i allmänhet, är det nog bäst att sätta skumdynan ovanpå speciellt om du använder en skumdyna med en gropig yta.

Direkt på snö, ökar groparna ytan av dynan som kommer i kontakt med snön, som driver mer värme bort än underlag med plan yta gör. Detta innebär att det verkliga R-värde av liggunderlag med fördjupningar när det används på snö är sannolikt mindre än tillverkarens krav. Att lägga dynan på toppen minimerar detta problem.

Slutsats om värme

Vid slutet av dagen, har vår erfarenhet lärt oss några enkla tumregler när det gäller att välja ett liggunderlag för värme.

 1. Först måste du tänka på ditt underlag som en del av ditt övernattningssystem. Om du snålar på ditt liggunderlags värme, bör du definitivt använda en varmare sovsäck och vice versa.
 2. För det andra, har vi funnit att liggunderlag med R-värden mellan 2,0 och 3,0 i allmänhet fungerar bra för tre-säsong användning, men bör kompletteras med en skumdyna för användning på vintern, där ett R-värde av ca 5 eller högre är idealiskt. Liggunderlag med R-värden lägre än 2,0 är bra för sommaren, men du kanske vill komplettera dem med en skumdyna med cellplast för kallare nätter under våren och hösten.
 3. För det tredje, känn till hur din egen kropp fungerar! Om du vet att du sover kallt, gör dig själv en tjänst och välj ett varmare liggunderlag.

Blåsa upp liggunderlaget

Utan överraskning är självuppblåsande madrasser lättast att blåsa upp; de är fyllda med skum med öppna celler som gör det mesta av jobbet åt dig. Efter att du låtit dynan sitta i några minuter, behöver bu bara ta till ett par puffar. Luftbyggda underlag tar mycket mer arbete att blåsa upp vanligtvis från 30 sekunder till en minut eller två. Frukta inte, Big Agnes, Sea to Summit, Nemo, Therm-a-Rest, och Exped är bara några av de företag som gör packsäckar som även fungerar som pumpar. Dessa gör att du kan spara dina andetag och spara ditt liggunderlag från uppbyggnad av fukt som kan vara särskilt problematiskt på vintern. Även om detta är en av de sista saker som vi skulle tänka på när man köper ett underlag, är bekvämligheten av självuppblåsande liggunderlag en trevlig bonus.

(Vanliga söktermer: bästa liggunderlag, bästa liggunderlag vandring, blåsa i luft i självuppblåsande liggunderlag, luftmadrass test 2016, r värde liggunderlag)

Ämnen:

2 thoughts on “Bästa Uppblåsbara Liggunderlagen 2018

 1. Min erfarenhet är att ett uppblåsbart liggunderlag tar lite tid att värma upp mot kontaktytan som man ligger mot. Rör man sig lite och vänder på sig får man ”börja om” en stund. Jag tänker mig att cellplasten har en mer omedelbar respons i uppvärmning och att det är ytterligare ett argument till att ha det överst om man har två. Sedan är det ju så att om man har ett hyfsat R värde kan man ju överleva natten även om man råkar göra sönder sitt uppblåsbara. Därför är det klokt att alltid ha två.

  Vad är er erfarenhet kring ”återuppvärmningen”?

  Mvh Torbjörn

 2. Jag brukar vandra med Exped Downmat 7 och ett 5 mm liggunderlag av cellplast att sitta på och det har fungerat bra i många år i Skanderna året runt. Är det riktigt kallt på natten, typ minus 20, kan man lägga det tunna liggunderlaget ovanpå Downmat. Man klarar sig också bättre om det skulle gå hål i det med luft…. :-))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner