Kan dansträning som Zumba få bort dina valkar?

2 min


Även om zumba inte är en snabb lösning för valkar på ryggen kan det hjälpa dig bränna kroppsfett och stärka musklerna för att få en smalare, bättre tonad rygg. Zumba erbjuder dessutom fördelarna hos konditionsträning, som starkare hjärta och lungor, samtidigt som det är roligt. Det utförs till latinamerikansk musik som rumba och salsa, och låter dig dansa i en festlig miljö medan du tränar.

Myten om punktförbränning

Du kan inte enbart bränna fett från ryggen, eller någon annan kroppsdel, oavsett vilken träningsform du väljer. Det enda sättet att krympa valkarna på ryggen är att reducera fett från hela kroppen, och dina gener och hormoner avgör hur snabbt området blir smalare. Vanligtvis förlorar män och kvinnor som nått menopaus fett från midjan mycket långsammare än från resten av kroppen, medan unga kvinnor ofta har fett på höfterna och låren under längre tid. Med det sagt kommer du förlora fett med hjälp av regelbunden träning och en kost för du reducerar kalorierna: för alla 3 500 kalorier du skär bort ur din kost förlorar du cirka 0,5 kilo.

Zumba och viktnedgång

Zumba bekämpar valkar genom att öka kaloriförbränningen, vilket bidrar till generell fettförlust. Ju snabbare du tränar, desto fler kalorier bränner du: i genomsnitt kan du bränna cirka 9,5 kalorier per minut under zumba, vilket blir cirka 428 kalorier per 45 minuter. Enligt American Council on Exercise räknas zumba dessutom som konditionsträning med intervaller, vilket gör att din metabolism kan jobba snabbare i flera timmar efter träningspasset. Intervallkondition involverar spurtar av intensiv träning, som kombineras med långsammare återhämtningsperioder.

Toning

Förutom att bränna kalorier kan zumba hjälpa dig tona musklerna, vilket resulterar i att ryggen och andra områden definieras mer. Även om toning inte påverkar fettlagren kan det skapa ett fastare utseende. För att forma musklerna så mycket som möjligt bör du välja en variant av zumba som viger tid till styrketräning, till exempel en klass som använder handvikter eller circuitträning. Istället för en toningsbaserad zumbaträning kan du utföra pullups eller chin-ups, eller använda maskiner för pulldown och rodd på gymmet, för att arbeta med ryggmusklerna.

Riktlinjer för träning

Säkerställ viktnedgång genom att träna zumba eller annan konditionsbaserad träning, som jogging eller cykling, tre till fem dagar i veckan. Om din zumbaklass inte inkluderar omfattande styrketräning kan du lyfta vikter eller övningar med kroppsvikten, som crunches och armhävningar, två gånger i veckan för att arbeta med kroppens alla områden – du kan nämligen drabbas av obalans om du endast tränar ryggen. Om du är en nybörjare bör du rådfråga din läkare innan du påbörjar ett nytt träningsschema.

Källor