Hur påverkar vindhastigheten avdunstning? [Fakta]

1 min


Vindhastigheten påverkar avdunstning genom att snabba på den. Om du är blöt och står i vinddrag kommer du att torka snabbare. En våt handduk i en bil tar flera timmar att torka, men att hänga ut den genom fönstret medan du kör kommer göra att den torkar innan du kommer.

Men hur lyckas vindhastigheten få saker att torka snabbare? Det är en kombination av egenskaperna i vatten och utrymme.

Vattenmolekyler

Vattenmolekyler hålls ihop av sin egen attraktionskraft. I sitt naturliga tillstånd tenderar de att hålla ihop. Även om spillt vatten rör sig som en vätska hålls molekylerna ändå ihop naturligt.

Detta är uppenbart när vi tittar på regndroppar i himlen och droppar på insidan av ett vattenglas. Det krävs kraft för att bryta isär dessa molekyler. När de bryts isär kan dessa droppar förvandlas till ånga mycket snabbare. Vindhastighet orsakar en störning i molekylernas band och hjälper till att bryta upp vattnet i mindre droppar, och orsaka en snabbare avdunstning.

Vind och rymd

Det andra elementet handlar om rymden. Luften ovanför vattenmassa är full av luftmolekyler och vissa vatten/gas-molekyler som precis har avdunstats och brutits loss. Detta skapar en densitet i luften som liknar fuktighet, vilket kan sakta ner avdunstning.

Ett vinddrag som rör sig genom rymden bär bort dessa nyligen avdunstade vattenmolekyler, vilket låter mer vatten avdunsta i detta utrymme. Vinddraget kommer att bära bort fler vattenmolekyler när vindhastigheten är högre, alltså mer avdunstning under kortare tid.

Källor