Vad är bäst för viktnedgång: Löpband eller Trappmaskin?

2 min


Löpbandet och stair climber är två av de mest populära konditionsmaskinerna på gymmet eller för hemmaanvändning, och båda kan hjälpa dig gå ned i vikt. Alla kardiovaskulära övningar bränner kalorier, och om du bränner tillräckligt många kalorier kommer du att gå ned i vikt. Men om du vill välja mellan de båda kan det vara bra att veta vilken maskin som bränner kalorier mer effektivt, och därmed hjälper dig nå dina mål snabbare.

löpband bästa fettförbränningen

Den bättre kaloribrännaren

Löpbandet är känt som den gyllene ribban för konditionsmaskiner, och det kan förtjäna sin titel. En studie som publicerades i Journal of the American Medical Association i maj 1996 kom fram till att löpbandet är bättre än en stair climber när det gäller att bränna kalorier, när försökspersoner tränar på samma nivå. Löpbandet slår också andra maskiner för inomhusträning, inklusive skidmaskiner, roddmaskiner, cykeln och spinningcykeln.

Öka kaloriförbränningen

Oavsett vilken maskin du väljer för din kardiovaskulära träning kan du öka kaloriförbränningen. Istället för att använda maskinen i en långsam, mellansvår takt kan du göra högintensiva intervaller. Denna metod, som kallas för HIIT (”high intensity interval training” eller ”high intensity intermittent exercise”), hr visat sig bränna mer fett än att träna i samma takt och på samma nivå. En studie som publicerades i International Journal of Obesity i april 2008 visar att intervallträning bränner mycket mer totalt kroppsfett än att träna på samma nivå.

Fler tips för att bränna kalorier

Du kan också öka kaloriförbränningen genom att undvika att luta dig tungt mot handtagen på maskinerna. Att luta dig på handtagen minskar intensiteten, och du bränner därför färre kalorier. Om du använder ett löpband kan du använda armarna för balans istället, så att du bränner fler kalorier. Du kan också öka löpbandets lutning, även om du tränar mindre intensivt. Håll kvar samma hållning, med axlarna bakåt, huvudet uppåt och spända magmuskler, även om du lutar uppåt, för att undvika att anstränga ryggen.

Innan du går på maskinen

Om du inte har tränat förut, eller om du är en nybörjare, bör du rådfråga din läkare och börja försiktigt oavsett vilken maskin du väljer. Testa inte intervallträning om du är en nybörjare: den här sortens träning kan vara för intensiv och kräva bättre koordination, särskilt om du spurtar, än du är van vid. Påbörja ditt träningspass med en uppvärmning om 5 – 10 minuter för att gradvis öka pulsen, och avsluta träningspassen med en nedvarvning om 5 – 10 minuter för att sakta återfå normal puls.

Källor