Hur viktigt är kost och motion – egentligen?

2 min


Oavsett om du har hört det från din läkare eller favorit talkshow, vet du att göra rätt val av mat och att få regelbunden motion är bra för dig. Att följa en hälsosam och balanserad kost som innehåller en mängd olika livsmedel från alla livsmedelsgrupper och få minst 30 minuters måttlig intensiv träning de flesta dagar i veckan ger förmåner för både kropp och själ. Förutom att hjälpa dig att hantera din vikt, vad du äter och hur aktiv du är påverkar hjärtats hälsa, benstyrkan och humöret.

Viktkontroll

Fetma är ett stort hälsoproblem i USA, och både kost och motion spelar en viktig roll för att hjälpa människor att hantera sin vikt. För att bibehålla en hälsosam vikt, måste de kalorier du konsumerar vara lika som de kalorier du förbrukar under fysisk aktivitet. De flesta amerikaner äter mer kalorier än de förbrukar, och större midjemått är ett synligt resultat. Människor som framgångsrikt har gått ner i vikt och hållit den borta i mer än fem år följer ett lågt kaloriinnehåll, fettsnål kost och träningsrutin de flesta dagar i veckan.

Hjärtats hälsa

Vad du äter och hur du tränar påverkar också ditt hjärtas hälsa, vilket inkluderar kolesterolnivåer och blodtryck. Frekvent aerob träning kan höja din HDL-kolesterol – det goda kolesterolet – med 5 procent på två månader, enligt MayoClinic.com. Att dessutom inkludera mer hjärt-hälsosamma fetter, såsom olivolja och jordnötsolja, kan förbättra de antiinflammatoriska effekterna av HDL-kolesterol. Regelbunden motion och en hälsosam kost som begränsar livsmedel som innehåller mycket mättat fett och inkluderar massor av frukt och grönsaker bidrar också till att sänka det onda kolesterolet (LDL), triglycerider och blodtryck.

Benstyrka

Att göra smarta val av mat och få rätt typ av motion gynnar också benstyrkan. För att hålla dina ben friska och starka, bör din kost omfatta livsmedel som är berikade med kalcium, såsom yoghurt och gröna bladgrönsaker, och vitamin D, såsom mejeriprodukter och ägg. Viktbärande övningar som vandring eller jogging och muskelstärkande övningar som tyngdlyftning bygger bentätheten.

Humör

Om du känner dig lite nere eller stressad, kanske du vill gå på en promenad. Regelbunden motion frigör kemikalier i hjärnan som gör att du känner dig lycklig och mer avslappnad. Att äta en måltid som innehåller kolhydrater, såsom en bakad sötpotatis, och protein, såsom grillat kycklingbröst, stimulerar en signalsubstans som kallas serotonin, som hjälper dig att känna dig mer avslappnad och sova bättre. Dessutom, när du äter hälsosamt och får regelbunden motion ser du bättre ut, vilket ökar ditt självförtroende och självkänsla.

Källor