Oväntade vardagsaktiviteter som ger dig omedveten träning

2 min


Omedveten träning kan beskrivas som fysisk aktivitet som tränar kroppen, men som inte medvetet utförs i syfte att träna. Livsstilsaktiviteter som att gå istället för att köra, fritidsaktiviteter som att påta i trädgården eller simma, och jobb som kräver fysiskt arbete kan anses vara omedveten träning. Med all teknik och alla maskiner som utvecklats för att transportera människor och göra mer och mer av det arbete som krävs för mänsklig överlevnad har fler och fler människor fått en stillasittande livsstil, vilket leder till fetma och andra hälsoproblem.

Omedveten konditionsträning för att upprätthålla hälsa

Med en aktiv livsstil kan du möta de minimikrav för kardiovaskulär träning utan att behöva gå till gymmet. American Heart Association rekommenderar minst två och en halv timmes konditionsträning på en mellanintensiv nivå, eller en timme och femton minuters intensive nivå, per vecka. Att regelbundet promenera, springa och cykla korta sträckor är bättre än att åka bil, både för kroppen och för miljön. Fritidsaktiviteter som dans, simning, skateboard och andra repetitiva rörelser som ökar kroppens syreflöde anses också vara kardiovaskulär träning.

Konditionsträning när du arbetar

Vissa arbeten erbjuder faktiskt konditionsträning. Kockar, servitörer, lokalvårdare och andra som ständigt rör på sig och står upp kan enkelt uppnå minimikraven för konditionsträning medan de arbetar. Över 50 % av anställda i USA arbetar framför en dator, och den trenden ökar, enligt undersökningar från U.S. Census Bureau. Långa timmar har kopplats samman med allvarliga hälsoproblem – en ökad risk för dödsfall på grund av hjärtsjukdomar och cancer, ökad andel kroppsfett på magen, och ännu mer, enligt Mayo Clinic. Om ditt jobb kräver att du sitter ner hela dagen måste du ta en paus på 10 minuter varje timme för att gå och stretcha.

Skakad, inte rörd

De där rastlösa personerna som ansågs vara ett problem i skolan kommer ha många fördelar gällande hälsan som vuxna, om de fortfarande inte kan sitta stilla. Ett berömt exempel är Elvis Presley, som charmade publiken med den nervösa ryckningen i sitt vänstra ben. Ända fram till hans sena år gjorde hans höga metabolism, hans omedvetna rörelser, och hans energiska dans att han kunde hålla sig smal trots att hans kost bestod av många kalorier och mycket fett. Om han hade kombinerat sin naturliga energi med en hälsosam kost och en bra livsstil hade han kanske kunnat sjunga för oss än idag.

Aktiviteter som gör dig starkare

Att lyfta, dra och trycka pressar musklerna, får dem att minska, och bygger sedan upp nyare och större muskler. Trädgårdsarbete, snickeri, och rodd är exempel på aktiviteter som kan bygga muskler och stärka ben och leder. Vissa arbeten som kan stärka musklerna är byggarbete, att vara brevbärare, och lagerarbete. Att förlita sig på jobbet eller andra omedvetna träningsformer för att stärka kroppen kan få vissa muskler att behålla styrkan, men andra kommer inte göra det. Om din livsstil inte inkluderar omedvetna styrkeövningar för hela kroppen behöver du inkludera stärkande aktiviteter som tränar de andra musklerna för att förbättra din generella hälsa och fitnessnivå.

Källor