Bästa Vandringsstavarna & Gåstavarna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-06

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, Active Outfit • Läs våra användarvillkor

test av vandringsstavarHur väljer man de bästa vandringsstavarna? För 10 år sedan var det knappast någon som använde vandringsstavar. Nu är det ovanligt att se någon på ett övernattningsäventyr utan dem och många dagsvandrare använder dem också. Läs vidare för att ta del av vår jämförelse av de bästa stavarna!

Bästa Vandringsstavarna & Gåstavarna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Black Diamond Distance Carbon Vandringsstavar

Black Diamond Distance Carbon Vandringsstavar

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Black Diamond[BÄST I TEST inom Vandringsstavar, enligt användarrecensioner] Vansinnigt lätta! Troligen marknadens lättaste vandringsstavar. Fälls ihop extremt kompakt. Starka nog att ge det stöd som förväntas och krävs. Bekvämt grepp och rem. Enkelt att sätta ihop och ta isär. Bra kontroll och balans. Inga vibrationer. Mycket svårslagen överlag!
Leki Traveller Carbon Vandringsstavar

Leki Traveller Carbon Vandringsstavar

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating LekiStarka och stabila stavar i kolfiber. Ultralätt vikt. Blir väldigt kompakta när de fälls ihop. Sköna grepp. Bra möjligheter för att reglera längden. Bra låsmekanism.
Gipron Trekking Vandringsstavar

Gipron Trekking Vandringsstavar

 

Visa pris ➼Större bild3 Star Average Rating GipronLätta stavar för att vara i aluminium. Bra “all round”-stavar. Grepp i kompositplast med god isolationsförmåga. Stark nog för krävande aktiviteter. Bra lås-mekanism. Mycket prisvärd.
Silva Trekking 4S Carbon Vandringsstavar

Silva Trekking 4S Carbon Vandringsstavar

 

Visa pris ➼Större bild3 Star Average Rating SilvaLätta men aningen dyra vandringsstavar och gångstavar. Längden justeras enkelt med snäpplås. Halkfria skumgrepp och bra handledsremmar. Reflekterande detaljer för synlighet i mörkret. Starka, stabila och mångsidiga stavar överlag.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Köp rätt sorts gångstavar för dig

Vandringsstavar – även kallat gåstavar, gångstavar eller promenadstavar – bidrar till att förbättra balansen på ojämn mark och sparar energi att gå upp och ner för branta stigar i fjällen.

Vissa studier har visat att vandringsstavar kan minska trycket med upp till 25% på knäna, något backpackers eller fjällvandrare i alla åldrar kan uppskatta.

Innan vi går vidare: Kvaliteten hos utrustningen i den här guiden är betydligt mycket högre än prylarna du kan snubbla över på ÖB, Clas Ohlson, Biltema, Jula och Rusta.

Satsa på att köpa bra grejer från första början så minskar du risken för att få problem och trasiga prylar längre fram.

10 skäl för Vandringsstavar och Gåstavar

Vandringsstavar är ett viktigt verktyg för vandring och bergsklättring. Här ger vi tio skäl att använda vandringsstavar och diskuterar hur man kan övervinna sina begränsningar.

 1. Vandringsstavar, som skidstavar, låter armarna hjälpa till för att driva dig framåt och uppåt. Vare sig du går på plan mark eller uppför branta backar, kan vandringsstavar bidra till att öka din medelhastighet.
 2. Vandringsstavar minskar påverkan på benen, knän, fotleder och fötter. Detta gäller särskilt när man går neråt. En studie i The Journal of Sports Medicine 1999 fann man att vandringsstavar kan minska tryckkraften på knäna med upp till 25 procent.
 3. Vandringsstavar kan användas för att avleda olägenheter i vildmarken. De kan driva bort taggiga björnbär och dra bort spindelväv som korsar spåren– vilket kan bidra till att göra dig mer bekväm.
 4. Att gå med stavar kan hjälpa dig att skapa och upprätthålla en jämn rytm, vilket kan öka din hastighet. Detta gäller särskilt på plattare, icke-teknisk terräng.
 5. De extra två kontaktpunkterna ökar avsevärt ditt grepp på hala underlag som lera, snö och lös sten.
 6. Gåstavar hjälper dig att behålla balansen i svår terräng såsom flodövergångar, på spår med massa trädrötter, och på hala broar. Att vara balanserad hjälper i sin tur att du rör dig snabbare och lättare.
 7. Stavar kan fungera som en utforskare för att ge dig mer information än du kan få med dig ögon. Använd dem för att lära sig dig om pölar, hala broar, träsk och kvicksand.
 8. De kan hjälpa till att försvara dig mot attacker från hundar, björnar och andra vilda djur. Svinga dem över huvudet för att göra att du själv ser större ut eller kasta dem som ett spjut.
 9. Stavar bidrar till att lindra en del av vikten du bär. Till exempel, om du har en tung packning, och du tar en kort paus, att stödja dig på stavarna kommer att göra dig mer bekväm.
 10. Vandringsstavar kan användas för andra saker än vandring. De sparar vikten av att ta med särskilda tältpinnar; hålla fast ett vindskydd med vandringsstavar kan spara upp till 1 kg. (Vandringsstavar är också mycket starkare och styvare än tältpinnar, så de är mindre benägna att gå av i hård vind. Denna hjälp skapar säkrare skydd.) Stavar kan också fungera som en medicinsk skena och kan tjäna som ultralätta paddlar över en sjö.

stort test av de bästa gåstavarna och vandringsstavarna

Nackdelarna med vandringsstavar är ökad energiförbrukning (du använder armarna mer än du skulle annars), de kan trassla in sig i buskar och fångas upp i stenar, de minskar handfunktionen, de kan inte förvaras enkelt, och kan ytterligare påverka leden. Vissa bergsklättringsguider klagar att armbågarna smärtar från att ha använt dem för mycket, d.v.s., klädd i en 34+ kg ryggsäck varje dag i flera månader åt gången.

Dessa nackdelar kan emellertid mildras eller är obetydliga. Till exempel kompenseras den ökade energiförbrukningen genom din ökade hastighet och minskade stress på benen. Många vandrare föredrar vandringsstavar utan handledsrem eftersom du snabbt kan överföra båda stavarna till en arm för att äta eller fotografera, och kan släppa dem snabbt om du faller eller behöver använda händerna för något.

test av stavar för terränglöpning och trail running

TIPS: Saker att tänka på när du ska köpa vandringsstavar

Justeringsmekanism för stavarna

Lås som justeras med flicklock är i allmänhet lättare, mer hållbart och snabbare att justera än de du vrider för att låsa. Efter omfattande tester i samband med en mässa kände vi också att nästan alla flicklock-liknande mekanismer helt enkelt överträffar de med vridlås och är mindre besvärande som vridlås-stavarna kan vara på dammiga spår. Detta blir mindre av en stor sak då det bara för tre eller fyra år sedan bara fanns en eller två företag som använder ett flicklock och nu använder en majoritet det.

Antal val och övergripande design

Det finns tre typer som nästan alla vandringsstavar använder; tvådelat teleskop, tredelad teleskop och fällbara/tält-versioner, och varje stil erbjuder olika fördelar och nackdelar.

test av de bästa gåstavarna lämpade för vandring i fjällen

Grundläggande design för vandringsstavar

Tvådelat teleskop

Tvådelade teleskopstavar är den starkaste och hårdaste övergripande konstruktionen och därmed bättre för aktiviteter som skidåkning, snöskor eller för folk som helt enkelt är superhårda mot sina stavar. Tvådelade stavar packas dock ner minst kompakt och bärs inte på en ryggsäck så bra även när de är förkortade så långt det går. Eftersom dessa stavar tenderar att vara utformade med ovanstående fördelar i åtanke tenderar de att vara en hel del överlappning för att göra dem ännu starkare; så länge de bara har två sektioner är de sällan lättare och oftast något tyngre än andra typer.

Tredelat teleskop

Tredelade teleskopstavar är den vanligaste vandringsstaven och är betydligt mer kompakta än tvådelade stavar och nästan alla tre sektioner kan spännas fast på en ryggsäck eller packas ner i en genomsnittlig resväska. Tredelad design tenderar att vara lika med eller oftast lättare än tvådelade stavar men är inte alls lika starka, men de är starka nog för robust eller tung vandring och bergsbestigning. Tredelade teleskopstavar är vad de flesta människor köper för vandring, trail-löpning, backpacking och bergsklättring.

Bäst i test - gåstavar och vandringsstavar

Fällbara gåstavar eller fältstång-stil

Nyare fällbara eller ”tältstavar” har egentligen bara varit ute för vad som nu pågått i 3-4 år. Dessa fällbara stavar är några av de lättaste och mest kompakta modeller där ute, men de är inte alls lika hållbara som de flesta två eller tredelade teleskopstavarna. De är tåliga nog för de flesta klättrare och vandrare för backpackingresor på leder och medeltunga längdskidåkningsresor. För klättrare är de särskilt trevliga eftersom de går att göra små så att du kan ha dem på, eller ännu bättre, i din ryggsäck för att bära upp och över alpina bergsbestigningar.

Som helhet, är de flesta fällbara vandringsstavarna 17-23 cm kortare än de flesta teleskopstavar och beroende på hur ”lätt” du går, kan ge 280 till 400 grams lägre vikt. Flera av de fällbara stilarna har inte löstagbara korgar. En anledning är att lätta staven ytterligare, men den andra anledningen är att flera av dem inte är tuffa nog för sådan användning.

Material

Aluminium och kolfiber är de två mest populära material som används i stavens konstruktion. Kolfiber är lättare, styvare och allmänt starkare, men om de tar en smäll och får en spricka, är de förstörda. Förhållandevis är aluminium något tyngre, men kan ta en smäll eller två och fortfarande hålla för vandringen eller skidåkningen.

Korgens storlek

Korgens storlek beror på vilken aktivitet du planerar att göra. De flesta stavtillverkare har olika diameter och därmed är korgar inte utbytbara, men många tillverkare korsar över, liksom två av de största, Leki och Black Diamond. När du köper nya korgar för dina stavar, ta dem till affären för att se till att de passar eller hitta potentiellt ett annat märke som passar dina stavar. Större korgar är bättre för snö men fastnar i rötter och buskar om du vandrar genom skogen. Vissa företag gör 3/4 korgar men dessa som du kan gissa, är fortfarande en kompromiss.

Stötdämpare på vandringsstavar

Är de en gimmick? Några människor svär vid dem. Stötdämparna gjorde att stavarna kändes lite mindre stabila i ett test medan vi hoppade på stenar för att passera bäckar eller andra tillfällen då stavarna användes för ytterligare balans. Så tänk kritiskt på om du verkligen vill ha eller behöver en stötdämpare innan du fokuserar på stavar som har dem bara för att det låter som en bra idé. Å andra sidan är de att rekommendera för rullskidor, då det minskar risken för förslitningsskador i armbågarna när man gör de kraftiga stötarna ner i hårda asfalten.

Några tips om stötdämpare

Stötdämpare gör mer nytta på vägen ner än på vägen upp, där din kropp tar mest stötar. Många stötdämpande stavar har en funktion där användaren kan stänga av funktionen. Det är trevligt, eftersom du kommer att få mer ”kraft” från dina stavar på väg uppför en backe. En annan gång det kan vara skönt att stänga av stötdämpare är om du aggressivt använder dina stavar för balans när du korsar ett fält av grus och sten, hoppar på stenar eller går på en trädstam över en flod där du lutar dig på dina stavar och inte vill ha den ”kudde” som stötdämparen ger.

Vikt – Är ultralätta vandringsstavar bäst?

Uppenbarligen är lättare bättre än tyngre. En sak att ta hänsyn till om vandringsstavens vikt är att i jämförelse med större objekt som ryggsäckar eller tält, verkar det inte vara så stor skillnad mellan olika stavars vikt.

Till exempel var den största skillnaden i vår granskning från den tyngsta staven till den lättaste några hundra gram där de flesta stavar låg inom ca 300 gram, lägg till 150 gram för varje arm. Detta kanske inte verkar som en hel del i början, men tänk på att du lyfter armen tusentals gånger per dag, potentiellt 10 000 eller flera gånger på en multi-dagars resa, det är där viktbesparingar och minskad trötthet verkligen kan spela roll, så bortse inte från de lätta stavarna eftersom de bara är 150-300 gram lättare. Slutligen, människor som initialt inte gillar stavar är ofta ännu mer imponerade av lätta versioner.

test av grepp för stavar

Handtagens ergonomi och material

Det finns många stilar av handtag och kommer främst i tre olika typer av material; kork, gummi och skum. Vart och ett av dessa material erbjuder olika fördelar och vissa nackdelar. Sammantaget är korkhandtag en favorit eftersom de formar sig efter dina händer som en Birkenstock-sandal gör på foten. De är svalare än gummigrepp, men tyngre och kanske lite svettigare än skumhandtag. Gummihandtag absorberar inte vatten, kork kan absorbera lite fukt och skum kan absorbera en hel del.

Gummihandtag är verkligen bättre för människor som vill använda sina stavar för bergsklättring, snöskor, skidåkning eller andra vintersporter. Skumhandtag känns minst kalla, något som inte är ett problem för de flesta backpackers men en större faktor för klättrare och bergsbestigare. Vissa människor som vandrar i varma klimat eller har särskilt svettiga händer kan få friktion på sina händer över långa sträckor med gummihandtag. Gummi tenderar också att vara den tyngsta av alla material.

Skumhandtag är lite mjukare att hålla i och på så sätt minimeras friktion och håller handen något svalare än kork och ännu mer så än gummi. Förutom att hålla händerna svalare, kan skumhandtag absorbera vatten och snö kan fastna på dem vilket gör dem ännu mindre perfekta för aktiviteter i kallt väder. Skum är den lättaste av alla material och det är vad du hittar på alla ultralätta och superlätta vandringsstavar på 400 gram eller mindre.

Här är en bra video för dig som vill ha en snabb summering:

Packbarhet

Detta är viktigare för vissa människor än andra. Trail-löpare, fjällvandrare, bergsklättrare och vissa backpackers behöver kunna bära sina stavar på, eller inuti sin ryggsäck och generellt ju kortare desto bättre. En annan fördel att ha kortare stavar är att de är lättare att resa med, packas ner lättare i en resväska. Om du inte planerar att resa eller packa ner dina stavar mycket så är kompakthet mycket mindre av en faktor.

Mångsidighet

Mångsidighet hänvisar till hur många saker dina stavar kan göra eller utmärka sig på. Vi jämförde dessa stavar, och i ett antal individuella test, reflekterade vi kring hur varje stav klarade vandring, traillöpning/terränglöpning, backpacking, lång fjällvandring, klättring, bergsklättring, skidåkning, vandring med snöskor med mera. Några allmänna tankar är att stavar som blir mindre är bättre för aktiviteter där du bär dem på ryggen, såsom vid klättring. Stavar med stötfångare är trevligare för hårda väl slitna spår eller asfalt vid rullskidor, men är inte riktigt lika bra för steniga leder eller terräng där du använder dina stavar för att balansera stor vikt. Medan stötfångare inte skadar balansen, är de helt onödiga och lägger endast till vikt.

Få dina gåstavar att hålla längre

Ett tips för att göra att dina vandringsstavar/gåstavar håller längre är att ta isär dem och låta dem torka efter varje användning, särskilt efter våta vandringar eller i snö.

(Vanliga söktermer: biltema vandringsstav, https://reportr se/vandringsstavar/, gåstavar bäst i test, vandringsstavar test, gångstavar test fjädring, gåstavar eller vandringsstavar, gångstavar med fjädring, gåstavar test, hopfällbara stavar, bungypump fällbara)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner