Påverkar vadernas storlek löparens hastighet?

1 min


Eftersom löpare använder benen för att röra sig framåt kan man lätt tro att större vader ökar hastigheten när man springer. Det finns dock inget samband mellan växande vader och förbättrad hastighet. Vissa forskare tror till och med att mindre vader kan vara bra för en löpare.

Löpning och vadernas funktion

Muskeln gastrocnemius i vaderna hjälper dig att böja knäna och vaderna när du springer, medan soleus hjälper till att böja vaderna. Vaderna absorberar även chocken när benen träffar marken.

Mindre kan vara bättre

Mindre vader kan hjälpa till att skapa bättre vridmoment runt vaderna och därmed öka en löpares hastighet, enligt träningsfysiologen Lyle McDonald. På sin webbplats Body Recomposition skriver McDonald att “höga/korta vader” är bra för sprinters.

Usain Bolts ben – löparen som tog guldmedalj i OS på 100 och 200 meter år 2008 och 2012 – verkar stödja denna teori eftersom Bolt inte har stora vader. Bert Otten, professor i neuromekanik och proteslära vid universitetet i Groningen i Nederländerna, noterar att Bolts vadmuskler är relativt små men är ”mycket höga, som en hästs.”

Källor