Vad ska man göra om man blir utbränd av träningen? 4 TIPS

3 min


Om du plötsligt har förlorat din motivation till att träna och du bara inte tycks kunna ta dig till gymmet längre, kanske du lider av utbrändhet. Det finns många skäl till att utbrändhet kan hända, alltifrån överträning till att hålla sig till en tråkig rutin alldeles för länge. Mixa upp saker och ting lite och hitta nya mål som kommer att motivera dig att komma tillbaka till träningen igen. Att bli utbränd behöver inte betyda slutet för dina träningsmål.

Blanda upp det

Ibland kommer du att bli utbränd av tränandet eftersom du har gjort samma sak alltför länge. Du kanske började när du älskade din joggingtur på morgonen, men nu har det blivit enformigt. Eller du kanske gillade övningarna du gör på gymmet, men du har gjort dem så ofta att du börjar gäspa bara av tanken på dem. Lösningen är att blanda upp din träning och prova nya saker. Om du går till ett gym, prova en ny träningsklass som du aldrig tagit tidigare. Vissa gym erbjuder klasser som kombinerar två olika övningar, som en piloxing klass som kombinerar Pilates och boxning. Varannan eller tredje månad, mixa upp din träningsrutin helt för att avvärja utbrändhet innan det händer.

Skär ner

Utbrändhet kan ibland hända eftersom du har övertränat och försöker göra för mycket, för snabbt. Motivationen du hade har blivit överväldigad av ren trötthet. Om motion får dig att känna dig utmattat, du har problem att sova, dina muskler verkar göra ont hela tiden eller dina muskler är alltid svaga och trötta, kan du lida av överträning. Försök att skära ner under en period. I stället för att sikta på maximal intensitet när du springer, sakta ner till en jogging blandad med en promenad. Få dig själv att göra bara en övning om dagen om du inte kan hitta motivation att göra något mer. Ge din kropp en chans att återhämta sig, och du kommer att hitta din motivation igen efter ett tag.

Hitta nya motivation

Ibland måste du hitta en ny källa till motivation. Kanske arbetar du mot ett mål att gå ner i vikt inför ett speciellt evenemang, och nu när det har kommit och gått, känner du dig utbränd. Eller kanske ditt träningsmål helt enkelt inte är tillräckligt för att få dig på fötterna längre. Leta efter nya motiv genom att titta på träningsvideos och tillbringa tid med andra människor som är entusiastiska över att vara hälsosamma. Leta efter forum online för träningsentusiaster, eller lägg till ny musik till din rutin som du finner motiverande. Du kan även leta efter en träningspartner som har liknande mål och kan hålla dig motiverad.

Vila

Om du är allvarligt utbränd, kanske du bara behöver ta en paus. Om du är orolig över att en dag eller två ledigt kan få dig ur din rutin, kom ihåg att allvarlig utbrändhet kan få dig att så småningom ge upp träningen helt ett tag. Låt dig ha en dag eller två varje vecka ledigt så att du kan vila. Om du lyfter vikter, gör inte samma rutin varje dag, men ge din kropp en paus för en dag eller två. Du kan också få för lite sömn, vilket kan vara enormt dämpande för motivationen. Försök att få en fullständig åtta timmars sömn varje natt och se om det hjälper din utbrändhet.

Källor