Vad är lycka och hur blir man lycklig?

1 min


Lycka betyder för oss människor helt olika saker. Men bilden av oss svenskar som tungsinta, svårmodiga och dystergökar stämmer definitivt inte.

Det framgår av en undersökning som Aftonbladet Hälsa/Sifo låtit göra bland 1 000 utvalda svenskar i åldrarna 15 år och uppåt.

Så många som 65 procent deklarerade att de allt som oftast känt lycka under det senaste året. Givetvis av skilda skäl. Att ungdomar upplever lycka när de får komma ut och festa är väl knappast konstigt. Inte heller att det skiljer sig mellan män och kvinnor. För 55 procent av männen gick lycka och sex ihop, medan motsvarande siffra bland kvinnorna var 44 procent. Han kan känna lycka av en bra tennismatch eller av att lira korpfotboll. Hon gillar bättre att krypa ner i sängen med en god bok eller lyssna till bra musik.

Vad som gör båda könen allra lyckligast, oavsett ålder, är att familjelivet och relationen till partnern fungerar bra. Sedan finns det lustigt nog en geografisk skillnad också.

I Helsingborg och Karlskrona i Syd-Sverige svarade 22 procent av de tillfrågade att de alltid var lyckliga, medan samma siffra i Sundsvall bara var sju procent!

Andlighet är en orsak till lycka för många. Pengar en annan.

Men för de som hade gott om pengar stod i gengäld andligheten lågt i kurs.