Kan man träna för att göra uttöjd hud tightare?

2 min


Lös hud efter snabb viktnedgång kan vara osmickrande och göra dig missnöjd med resultatet av det hårda arbete du gjort för att få en smalare figur. Även om uttöjd hud ibland är oundvikligt, till exempel för personer som har tappat 50 kilo eller mer och för kvinnor som precis har fött barn, kan rätt övningar minska uppkomsten av lös hud över kroppen. Genom att förstå orsakerna till lös hud kan du dessutom veta vad du kan förvänta dig när du gör den stramare.

Att förstå uttöjd hud

Huden är ett organ som kan töjas ut för att växa med dig när du går upp i vikt. Tack vare des elasticitet kan den också krympa när du går ner i vikt. När du går ner i vikt för snabbt kan huden dock inte hålla samma takt som du och krympa lika snabbt som du går ner i vikt, vilket gör att du får lös och uttänjd hud. Näring, ålder och hudvård kan också påverka hudens elasticitet och hur snabbt den krymper tillbaka, vilket gör att den uttänjda looken kan försvinna ännu snabbare.

Kondition

Ibland kan det faktiskt vara så att det som verkar vara lös hud egentligen är envist underhudsfett. Eftersom den här sortens fett är svårt att bränna är det vanligtvis det sista som försvinner när du går ner i vikt, och kan enkelt förväxlas med lös eller uttänjd hud. För att bli av med detta sista fett och det som ser ut att vara lös hud bör du träna minst 30 minuter per dag på mellanhög aerobisk intensitet. Träna kondition tre gånger i veckan, med intervaller för att bränna mer fett. Växla mellan intensiva perioder och perioder med mellanhög intensitet i minst 20 minuter efter din uppvärmning.

Styrketräning

Styrketräning kommer inte bara hjälpa dig bränna överflödigt fett, det kommer också hjälpa dig fylla ut lös hud och reducera den uttänjda looken. Fyll i lite av den lösa huden med muskler genom att lyfta vikter tre dagar i veckan. Baksidan av armarna, magen och låren är de områden som oftast påverkas av lös hud efter viktnedgång. För armarna kan du fokusera på övningar som tränar triceps, som dips. Övningar för magen, som crunches och plankan, kan åtgärda problemet på magen, medan övningar för obliques, som sidoböj och plankan åt sidan, kan fylla i sidorna av midjan. Sammansatta övningar som squats och utfall kan tona gluteus, quadriceps och hamstrings för att hjälpa låren se mer fasta ut och för att hjälpa huden se mindre lös ut.

Tålamod

Det tar cirka två år för huden att anpassa sig till din mindre storlek på egen hand. Även om konditionsträning och styrketräning kan hjälpa till att minska den uttänjda huden snabbare krävs det tålamod för att eliminera den, och den kanske ändå inte försvinner helt och hållet. Det finns en del saker du kan göra för att förbättra hudens elasticitet och dess förmåga att krympa snabbare. Håll dig ordentligt återfuktad, exfoliera regelbundet, undvik för mycket exponering för solen och solarium, och ät mat med goda oljor som keso, frön och nötter, grönsaker, bönor, tofu och fisk för att upprätthålla hudens nivåer av kollagen och elastin, som gör huden mer elastisk.

Källor