Bästa Underställen 2018

Senast uppdaterad 2018-02-06

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor


Du har nog varit klädd i en t-shirt hela ditt liv, så varför skulle du behöva råd om att köpa en? Tja, till skillnad från alla gamla bomulls-t-shirts som bara täcker din överkropp, är ”underställ” utformade för att ge stil och teknisk funktion i ett enda plagg. Läs vidare för att lära dig att gå igenom de överväldigande alternativen och välja rätt underställ för just ditt ändamål.

Bästa Underställen 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Craft Baselayer Set Underställ

Craft Baselayer Set Underställ

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating CraftBaselayer Set Men’s är ett underställs-set från Craft som består av en underställströja och långkalsonger i mjukt, kanalstickat material som ger effektiv fukttransport och hög komfort. Plaggen har platta sömmar som följer kroppens rörelser för optimal komfort. Passformen är normal.
Helly Hansen W HH Comfort Dry 2-Pack Underställ

Helly Hansen W HH Comfort Dry 2-Pack Underställ

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Helly Hansen[BÄST I TEST inom Underställ Dam, enligt användarrecensioner] Helly Hansen W HH Comfort Dry 2-Pack är dammodellen av HH Comfort Dry – ett tunt underställ med Lifa Stay Dry-teknologi som håller dig både varm och torr. Har dessutom flatlocksömmar vilket minskar risken för skav. Ett av marknadens bästa underställ som kan hänga med i ur och skur under väldigt många år!
Craft Baselayer Set Women’s Underställ

Craft Baselayer Set Women’s Underställ

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating CraftBaselayer Set Women’s är ett mjukt och bekvämt underställs-set från Craft som består av en underställströja och långkalsonger i mjukt, kanalstickat material som ger effektiv fukttransport och hög komfort. Plaggen har platta sömmar som följer kroppens rörelser, och passformen är normal.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Köp bästa understället för just dina aktiviteter

De åstadkommer detta med hjälp av en förvirrande mängd olika material och funktioner som kan vara svåra att förstå. Slutresultatet är en överdel som kan hålla dig bekväm över ett brett temperaturintervall genom att ge värme även när det är vått, liksom stor andningsförmåga och en snabb torkningshastighet.

Dessa är t-shirts som gjorts för utomhusbruk; där din framgång och säkerhet kan hänga på kläderna du väljer.

Som en rysk docka, är varje efterföljande storlek lite större än den förra för att tillåta fri rörlighet och möjlighet att lägga till eller kasta ett lager efter behag. Andra variationer förekommer, till exempel extra isolerande lager för extrem kyla, men detta är det mest grundläggande systemet.

Förmodligen är det mest effektiva lagret för din komfort i detta system baslagret. Det är där, på din hud, för att lugna dig eller irritera dig.

Bakgrunden kring funktionella underställ

Principerna för modern lager-på-lager teori vilar på idén att det bästa sättet att förbli bekvämt i en ständigt föränderlig miljö är att använda ett system av plagg som lätt kan bäras över varandra om villkor eller ansträngningsnivåer förändras. Praktiskt består detta vanligtvis av tre typer av kläder: ett grundläggande baslager för att interagera bekvämt med huden, ett mellanskikt för att åstadkomma isolering, och ett yttre skal för att skydda från vind och nederbörd.

Därför är ett noggrant urval baserat på dina egna preferenser och avsedd användning viktig. Vissa konsumenter är bara ute efter en snygg långärmad tröja. Om så är fallet, är det ok, och vi kan hjälpa till genom att erbjuda våra åsikter. Men stil är subjektivt och din egen modekänsla bör väga tungt i valet.

Olika viktklasser

Underställ marknadsförs med hjälp av flera olika tjocklekar, eller vikter.

Lättvikt

Dessa är de tunnaste och är i allmänhet reserverade för sommartid eller aktiviteter med hög intensitet under övergångssäsonger. De känns oftast bra och kan kosta lite mindre än de tjockare plaggen. För merinoull, varierar vikterna från omkring 100 till 195 g/m². Silke vikt är en annan typ som ibland erbjuds av företag som en ännu tunnare vikt än lättvikt.

Mellanvikt

Detta är den mest multifunktionella vikten och toppar i denna klass är idealiska för våren och hösten eller kombineras med isolerande lager på vintern. Mellan 200 och 295 g/m² brukar anses mellanvikt för merinoull. De flesta av de granskade topparna föll in i denna kategori.

Expeditionsvikt

De tjockaste långkalsongerna, checkar in på 300+ g/m² för merino, och kallas expeditionsvikt för tuffa äventyr det vanligtvis förknippas med. Dessa är toppar som är avsedda för riktigt kalla förhållanden, men många kan också fungera som isolerande lager vid andra tillfällen för att utöka deras användning och motivera sina höga prislappar.

Material

Underställ finns i två primära konstruktioner: ull eller syntetmaterial. Att välja mellan dessa två material är kanske det viktigaste valet när beslut fattas om vilka långkalsonger att köpa.

Underställ i Merinoull

Det material som används är ett annat bra sätt att klassificera dessa plagg. Merinoull är tyget i valet för dagens premium långkalsonger. Den består av fina ullfibrer klippt från en fin fårras. Resultatet är ett tyg som är mycket mjukare än den genomsnittliga ylletröjan. Toppar gjorda av det här kommer att bli dyrare, men de bör också vara varmare för vikten, andas bättre, och torka snabbt. En av de stora fördelarna med merinoull är att det inte absorberar kroppslukt såsom syntetiska material gör, och håller sig ganska luktfria. Hållbarhet är ett problem med detta känsliga material. För dem utan studentskuld eller ullallergier, är detta det bästa du kan få.

Syntet-underställ

Vid ett lägre pris, erbjuder många tillverkare syntetiska långkalsonger. Dessa håller bra och ger ett stort värde. De kan dock andas mindre och torka långsammare. Till skillnad från ull, kan själva fibrerna absorbera fukt som kan leda till bakterier och obehaglig lukt. Det kan verka som om dessa toppar absorberar lukt som kommer tillbaka gång på gång efter att du bara bär dem en kort stund. Vi gillar dessa toppar för prismedvetna eller de som är nybörjare som inte kan uppskatta de subtila prestandafördelarna ull ger.

Bomullsunderställ

Slutligen finns det bomull. Du är förmodligen redan bekant med detta eftersom det är tyget för de vanligaste t-shirts. Emellertid är detta material olämpligt för användning utomhus eftersom det inte isolerar i vått tillstånd.

Andra överväganden

Huva, Blixtlås, och Tumhål

Några av underställen som vi testat i olika sammanhang har inkluderat dolda tumhål som ger extra värme utan att kompromissa på stilen. Vissa inkluderar en fjärdedel dragkedja och huva. Dessa är funktioner som vi verkligen gillar för tekniskt bruk, eftersom de gör att du kan justera isolering på bara några sekunder. De är inte bra för alla användningsområden eftersom de lägger till vikt/volym och påverkar även utseendet. Om du är villig att göra dessa uppoffringar för funktionalitet, överväg dessa alternativ.

Pris – Köpa underställ billigt online

Kostnaden för långkalsonger kan variera från rimligt till orimligt. Generellt sammanfaller höga priser med hög prestanda. Vi gjorde vårt bästa för att exakt bedöma varje topp och tror att slutsiffrorna effektivt visar den relativa skillnaden mellan alternativen.

Mode vs Funktionalitet

Vi förstår att många läsare är lika intresserade av funktionalitet som mode. Fokus för denna översyn har till stor del varit från ett objektivt, praktiskt, perspektiv eftersom det är det mest rättvisa sättet vi anser att utvärdera toppar med specifika marknadsföringsanspråk. Men med undantag av ninja huvor, var vi glada över att se att denna funktion vanligtvis motsvarade med stil. Två av produkter med de högsta poängen, tyckte vi också var de mest attraktiva.

Vi tror att detta har mer att göra med deras exceptionella passform som gör användaren bekväm och ger förtroende, snarare än något särskilt designelement. Kom ihåg att dessa oftast är långärmade t-shirts med rundad krage så det finns inte mycket styling att differentiera sig med. För att illustrera detta, tänk tillbaka på en skjorta som inte passade bra och hur svårt det var att dölja detta obehag för omvärlden. Att ständigt anpassa dina kläder och visa upp din ölmage medan du stuvar in ditt handbagage i utrymmet på planet är inte attraktivt. Så, mer än märke eller fynd, välj storlek på ditt baslager noggrant, prova om det är möjligt, och du kommer att skörda de kosmetiska belöningar som komfort ger.

Ultraviolett skyddsfaktor (SPF)

SPF Betyget är ett mått på solskydd, och det kan tillämpas på kläder samt solskydd. Det verkar förekomma i reklam och förpackningar överallt på sistone. Efter lite grävande, kunde vi inte avslöja betyg för de flesta av de granskade tröjorna. Det har varit vår samlade erfarenhet utomhus som bedömt att utveckla solbränna genom kläder är en mycket sällsynt händelse.

Ursprung & Etik

Polyestern i syntetiska kläder är gjorda av olja och kommer med den inneboende skulden av förbrukning av fossila bränslen. Olika toppar hävdar olika procentsatser av återvunnen polyester som är alltför varierande för att lista.

Var och en av de tre tillverkarna av merinoull långkalsonger hävdar att de får sin ull från hållbara källor, och även annonserar ”Ingen Museling”-ull. Kontroll av dessa påståenden och nyanserna i deras individuella etik ligger utanför ramen för denna artikel.

Bästa understället för kvinnor

En topp, även känd som ett baslager, är ett mångsidigt plagg som kommer att hålla dig bekväm oavsett om du utför segling, klättring, löpning, cykling, eller bara kopplar av en sval och färgrik höstdag. Om du inte redan har gjort det, rekommenderar vi att du byter ut dina gamla bomulls-långkalsonger och investerar i ett underställ gjord av ull eller syntetmaterial. Inte bara kommer du att vara varm och mysig, men andningsförmågan kommer att resultera i en enorm skillnad i prestanda i kallt, fuktigt väder.

Med en uppsjö av nya tygtekniker är det inte konstigt att du kan vara förvirrad om vad man ska köpa. Vilket tyg ska du välja? Vilken vikt? Vilken stil till idrotten? Var inte rädd – vi är här! Oavsett om du är på marknaden för ett billigt baslager med överdel eller långkalsonger, kommer vi att hjälpa dig att välja det bästa lagret för dig! Läs vidare för att lära dig mer.

Hur fungerar fukttransporterande material?

Det finns en mängd olika tyger som används vid tillverkning av ett baslager. Några av de vanligaste inkluderar merinoull, silke, Capilene, och olika former av polyester. Bomull är inte ett vanligt tyg för underställ eftersom det inte transporterar bort fukt, istället håller det fukt kvar närmast huden. Om du svettas när du går upp för den där kullen på baksidan av huset, och en kylig vind kommer, kan du bli kall. Tyvärr, gör lagren ovanpå inte mycket för att hjälpa till eftersom den kalla fukten är fångad i direkt anslutning till din hud. Å andra sidan, tar fukttransporterande tyger all fukt som kommer i form av svett och överför den från insidan av tyget till utsidan. Som ett resultat, håller du dig varmare längre och din kropp kommer inte drabbas av allvarliga temperatursvängningar. Tyget på dessa plagg är inte vattentätt … så om du befinner dig i ett skyfall utan en jacka, kommer det inte att hålla dig 100 % varm … men det kommer fortfarande att ge viss isolering när det är vått.

Medan vattenmolekyler ansamlas (i gasform) mellan tyget och svettig hud skapas hög luftfuktighet. Vattenmolekyler rör sig genom tyget i syntetmaterialet och transporteras i merinoull. Efter den färdats genom tyget (till ett område med låg fuktighet), avdunstar vattnet effektivt ”absorberas bort”.

Varför fukttransportering är viktigt

Gjord av ull eller syntetmaterial, ett transporterande underställ kan vara viktigt för överlevnad under kalla förhållanden. Som jämförelse, är bomulls-långkalsonger som du kan hitta i varuhus inte lösningen på att vara bekväm och varm under kalla vädersituationer. Bomull absorberar fukt (som svett) och håller den mot huden. Det torkar inte ut när det är under andra lager och vatten som absorberas av tyget förblir kallt. Som ett resultat, håller bomull faktiskt dig kall, även om det värms upp. Detta är anledningen till det gamla talesättet ”bomull dödar” är så sant i kalla vädersituationer. Dessa bomullslager kan vara ett OK alternativ när det är varmare ute, men om du är fångad i en extrem vind eller köldknäpp, kan du hamna i en livshotande situation.

I stället för bomull, rekommenderar vi att köpa långkalsonger för prestanda som 1) transporterar bort fukt eller svett från huden; 2) torkar snabbt; 3) reglerar kroppstemperaturen; och 4) ger komfort för förlängd aktivitet. Om du räknar med exponering mot några kalla eller blåsiga ytterligheter, kommer din kropp att vara tacksam och du kommer att kunna klättra det där berget utan att frysa ihjäl dig. Inte bara det, men du kommer att komma tillbaka för att berätta för alla dina vänner om ditt uppdrag.

Fördelar och nackdelar med olika material för baslager

Nu när du vet hur dessa tyger fungerar och varför deras prestanda är viktig, låt oss ta en titt på för- och nackdelar med de olika typer av material där ute. Vi kommer att diskutera värme, andningsförmåga, temperaturreglering, och luktkontroll.

Syntet

Detta gäller lager med polyester och polyesterkombinationer. De flesta blandningar innehåller några procent av spandex eller elastan för att öka töjbarheten, medan andra kan innehålla ett mer slitstarkt tyg som nylon. Syntetmaterial finns i en mängd olika vikter och blandningar, vilket gör olika modeller mer eller mindre lämpliga för olika årstider.

Fördelar:

 • Torkar snabbare än andra
 • Behåller sin struktur (d.v.s. det sträcker inte ut sig)
 • Bättre för vått väder
 • Ofta billigare

Nackdelar:

 • Inte luktresistenta om de inte behandlas, och även efteråt tenderar de att ha en långvarig lukt
 • Oljebaserade fiber
 • Temperaturreglering är inte lika effektiv som merinoull.

Ull

Friluftsbranschen har kommit en lång väg sedan tiden av tjocka, tunga, och kliande fackliga kostymer som soldater skulle bära på frontlinjerna i början av 1900-talet. Detta är ett bra exempel på noll temperaturreglering. Tack vare tekniken, och merinoullens ”ultrafina” fibrer har ull utvecklats. Det kliar inte, är inte för varmt, eller tungt, och det är ett av de bästa temperaturreglerande materialen som finns där ute, vilket gör den perfekt för alla årstider. Inte bara det – men det utvecklar inte en långvarig lukt!

Fördelar:

 • Stor temperaturreglering
 • Naturliga fibrer
 • Lättskött
 • Resistent mot långvarig lukt
 • Varm när det är vått
 • Känns fantastisk mot huden

Nackdelar:

 • Sträcks ut efter riklig användning
 • Vissa ullblandningar kan irritera huden – testa innan du köper
 • Tar längre tid att torka

Silke

Även om vi inte granskat alla silkesblandade långkalsonger, tänkte vi att det skulle vara värt att nämna. Som den populära Seinfeld episoden tog upp i frågan, kan det minska spermieantalet (på grund av brist på andningsförmåga) … men det är inte ett problem för oss damer (tack och lov!). Silke är ett bekvämt, mjukt och lyxigt material som är bäst för kallt väder eftersom det inte andas som andra tyger. Spara dem för kalla dagar då du sitter i skuggan i stället för de soliga vårdagarna när du flåsar uppför berget.

Fördelar:

 • Känns otroligt smidig och lyxigt mot huden
 • Riklig värme
 • Naturliga fibrer
 • Mycket tunn och lätt att använda som lager

Nackdelar:

 • Inte särskilt tålig
 • Andas inte mycket
 • Behöver särskild skötsel (d.v.s. handtvätt)

Bomull

Bomull är allmänt använt och folk som inte vet något bättre kommer att komma till vandringsleden iklädd långkalsonger av bomull utan att inse riskerna i kallt väder. I varmt och torrt väder, kan det vara fantastiskt om du inte rör dig för mycket för att generera svett. Men i allmänhet, transporterar bomullen inte fukt – i stället behåller det fukten. Så för riktigt varmt väder är det ett bra alternativ. Det är också trevligt och mysigt när det är torrt. Så om du köper ett par av dessa, reservera dem för dina torra äventyr i varmt väder. Bär dem inte i kallt väder eller om det finns en chans att du kan bli våt …i värsta fall kan de vara ganska farliga för din överlevnad.

Fördelar:

 • Billigt
 • Känns trevligt mot huden när det är torrt
 • Lätt och rörligt
 • Lättskött
 • Andningsbar

Nackdelar:

 • Absorberar vatten
 • Långsam att torka
 • Kommer att förbli kallt
 • Inte bra för kallt och blåsig väder

Dessa är de vanligaste materialen för underställ du hittar i butikerna idag. Ta dig tid att fundera på vad du letar efter hos dina plagg.

Tygtjocklekar

Öppna dörren till en butik, och du möts av leende ansikten och en gigantisk labyrint av gångar och redskap. Du beger dig iväg för att hitta avdelningen med underställ. Medan du snirklar dig igenom butiken och passerar klätteravdelningen, hjälmar, cyklar och åror, tar du vänster och hamnar på damavdelningen. När du tittar på de söta kläderna av populära tillverkare, hittar du långkalsongerna. Fokuserat, går du mot dem. När du komma närmare märker du att valet är enorm och ett gäng av plaggen är nedstoppade i roliga paket och kartonger – inte det lättaste för att prova plaggen. Inte bara det, men de har olika antal siffror och vikter för varje typ. Vad betyder allt detta?

De flesta klädtillverkare gör inte bara en vikt för långkalsonger eftersom varje vikt har en annan funktion och plats i friluftsvärlden. Vissa tillverkare kallar dessa olika vikter just så, medan andra använder siffror för att beteckna de olika vikterna.

Generellt sett finns det fyra beteckningar för vikter att tänka på när du letar genom dessa paket och kartonger:

 1. Ultralätta
 2. Lätta
 3. Medellätta
 4. Tunga

Till exempel, numrerar Patagonia dess Capilene och merinoull produkter från 1 – 4. Nummer 1 är den lättaste (ultralätt vikt) medan 4 är den tyngsta (expedition eller tung vikt). I allmänhet är ultralätt vikt avsedd för sommarbruk eller förhållanden där vädret är lite svalare och milt – ett perfekt komplement för de varma sommarnätterna. Lätta plagg är avsedda för milda höst- eller vårdagar, perfekt för en varm vandring i oktober. Medellätta plagg är för svalare och kalla dagar. Till exempel när du planerar att ge dig ut på ett skidäventyr en kall dag. Tunga plagg är avsedda för de kallaste vinterdagarna, eller expeditioner där kallt väder varar under en lång tid – kanske en expedition till Antarktis.

Det viktiga är att förutse vilket vädret du kommer att uppleva och köpa en vikt beroende på vilka aktiviteter du räknar med att göra. Om du bara är ute efter ett generellt plagg, är det medellätta plaggen en bra väg att gå. Om du vet att du lätt blir kall, välj ett tyngre alternativ. Om du lätt blir varm, ta ett lättare plagg. Om du planerar att göra aeroba aktiviteter överväg en ultralätt vikt.

Passform & Funktioner

Passformen och funktionerna i ett baslager är också två viktiga faktorer. Olika plagg har olika storlek, så att prova några modeller och storlekar kommer att hjälpa dig att se till att allt passar väl. Och tjejer – låt oss vara ärliga- en del av oss har stora bröst. Nöj dig inte med en topp som inte passar ordentligt – ta dig tid att hitta något som kommer att vara rätt för din storlek. Ett lager med längre längd och stretch visat sig passa bra här. Stela toppar kommer inte att fungera för vissa kvinnor på grund av dess brist på stretch. För extra funktioner, kan du välja från ett enkelt lager, eller ett komplex lager full av dolda fickor, inbyggda vantar, och/eller huvor för att passa alla typer av väder.

Passform

En av de viktigaste sakerna att tänka på är passformen av plagget. Du känner till ordspråket ”passar som handen i handsken?” Tja, det gäller definitivt här. Underställ är avsedda att täcka dig och vara nära huden. Du vill inte ha något för åtsittande eller för löst. Du vill kunna lägga till kläder ovanpå och kanske under (så att du kan ta av dig allt utom ditt linne när temperaturerna stiger). Inte bara det, men att köpa ett baslager som är långt kommer att tjäna dig väl på aktiva dagar. Våra granskare tyckte att en av de mest irriterande topparna var de som helt enkelt var för korta. Att ha ett lager som åker upp och exponerar din hud är inte kul och motverkar syftet med att äga och använda ett baslager i överhuvud taget. Så vi kan inte nog betona att de nya plaggen bör ha en längd som sitter mellan dina höfter och rumpa och viktigast av allt – se till att de passar som handen i handsken.

Tips: Här är en kort video på Youtube om olika saker att tänka på vid köp av underställ:

Funktioner

Långkalsonger varierar också från att ha många funktioner till inga funktioner alls. Patagonien All Weather Top är en ny version som huvudförfattaren just köpt och har funktioner som inbyggda handskar, en huva, ventilation i ryggen med en superhemlig ficka i fållen. Ingen av de överdelar som vi har testat var så lyxiga, men vissa hade insydda fickor och tumhål. Vissa hade en rundad krage, medan andra hade en dragkedja. Beroende på vad du behöver ditt lager för, tänk på dessa olika skärningar och funktioner.

Tumhål är bra att ha eftersom de skapar en ankarpunkt för ärmarna. Vissa människor älskar dem medan andra hatar dem. Oavsett vilket, är de ett trevligt tillägg som gör plaggen mer mångsidiga. När du tar på dig olika lager kan du ha tummen i hålet för att dra ner tyget i armarna. På vissa plagg kan du använda tumhål för att säkra en iPhone i hylsan av plagget. Inte bara det, med tumhål kan du dra tyget över din hand om vädret vänder och du inte har några handskar.

Rundade kragar är bra för lagerkombinationer där du har skydd för halsen. De är också bra för dagar när det inte är för kallt ute eftersom de tillåter lite mer andningsförmåga. De flesta av de underställen som vi har testat för olika äventyr hade en rundad hals. Vi finner att dessa kragar inte är lika mångsidiga som kragar med dragkedja.

Dragkedja är lite mer mångsidig eftersom du kan ha den nerdragen under vanliga dagar eller uppdragen när vinden blåser upp. Dragkedjealternativ tenderar att vara en smula dyrare och tillsätter lite mer volym.

Fickor är bra att ha på ett baslager. En liten insydd ficka för en iPod eller en servett kan vara avgörande när du använder ditt plagg för mer aeroba aktiviteter som löpning eller vandring. Ibland finns en dold ficka i fållen, andra gånger finns den på axeln eller bröstet.

SPF (Sun Protection Factor) kan vara en annan faktor att beakta när man köper ett baslager, särskilt om du tänker använda den när du beger dig över ett berg på en solig dag eller när du springer genom öknen. Ultraviolett ljus kan tränga igenom de flesta tunna tyger och kan fortfarande orsaka solskador. Så om du är intresserad av att skydda huden eller är känslig för solen, hitta ett plagg med en SPF faktor av minst 40+.

Huva är en annan funktion att tänka på när man tittar på ett baslager. De flesta kommer inte med en huva då de är avsedda att gå under alla dina kläder och kan lägga till extra volym. Ingen av de plagg som vi hittills har testat har haft en huva, men det finns många där ute!

Så nu när du är familjär med grunderna i att köpa underställ, kom ihåg de saker som du måste besluta: börja med att välja tyget och vikten baserat på de aktiviteter och klimat du förbereder dig för att ta itu med; välj sedan dina funktioner och passform; efter det välj färger och stilar du dras till mest och gör dig redo att uppleva alla sidor av moder natur med självförtroende och komfort.

(Vanliga söktermer: dilling ull underställ, merinoull underställ bäst i test, underställ bäst i test)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner