Vanlig underpronering skadar din fotled. Lös det så här

2 min


Pronering är den naturliga rullande rörelsen som foten gör när man går eller springer. Hur mycket man pronerar varierar mellan olika människor. Underpronation är en situation där proneringsgraden gör att foten vrider sig inåt så att man har tendens att kliva på fotens utkant.

pronation, underpronera

Orsaker

Underpronering är ett ärftligt biologisk defekt eller ett medfödd defekt som orsakas av att fötterna ligger vridna i livmodern. Musklerna, senorna och ligamenten och andra vävnader i foten stelnar i den vridna positionen och det får benen i fotleden att vridas inåt och drar fotvalvet uppåt.

Utseende

En fot som underpronerar ser ut att vridas utåt när man går eller springer. Akillessenan verkar luta inåt och fotledsbenen sticker ut. Underpronerare har också en situation som heter Pes Cavus, vilket betyder att fotvalvet är väldigt hög. Valkar och hård hud på fotens utkant är också tecken på underpronering, och på grund av ojämn tyngdfördelning kan det blir spänt runt fotleden och kalvarna så att man får ett hjulbent utseende.

Symptom

Underpronering kan leda till värk i ben, fötter och knän. På grund av extra stress på muskler som vrider sig för underproneringens skull kan fotleden bli instabil. Det kan leda till stukningar och en spänd akillessena. Spändheten leder till att fotens rörlighet minskar och det finns ökad risk för skador. Knä och fotledssmärta kan också orsakas av underpronering, och det kan skenben-, höft- och ryggsmärtor också orsakas av.

Behandling

För att minska risken för skada är det rekommenderat att man värmer upp ordentligt innan träningen. Att sträcka sig och göra konditionsträningar som är riktade mot underbenet och foten hjälper förhindra skador, och det gör och välpassande, stötdämpande skor. Det är viktigt att man har mätt rätt fotens längd, bredd och djup och har på sig rätt strumpor när man provar skor. En fotspecialist kan titta på din gångstil och ge råd om rätt stöd och till och med skriva recept på ortoser som kan motverka underproneringsproblem.

Källor