Tung eller lätt träning innan man pluggar? Harvard-professor tipsar

2 min


Om du tillbringar en stor del av din studietid med att klottra i marginalerna på ditt anteckningsblock och dagdrömma kan det vara hög tid att ändra ditt tillvägagångssätt. Även om det kan vara svårt att komma iväg från skolarbetet, särskilt med en stor tenta eller en inlämning på gång, kan ett kort träningspass innan du sätter igång hjälpa dig att maximera din studiekapacitet.

Säg ”ja” till ett skarpare sinne

Du kanske redan vet att träning ger dig fysiska fördelar, men det är omöjligt att strunta i de mentala fördelarna som träning ger. Harvard Health Publications rapporterar att träning inte bara bidrar till en generell kognitiv funktion, utan också till ett bättre minne. Harvard skriver att träning påverkar den del av hjärnan som hanterar minne på ett positivt sätt. Även om träning är till stor hjälp för äldre personer som vill behålla ett skarpt sinne kan det också hjälpa studenter att komma ihåg information när de pluggar.

Alla är inte likadana

När du tänker på att träna innan du pluggar bör du även tänka på hur intensivt du ska träna. Det enklaste svaret är att alla svarar olika på olika träningsformer: en person kanske anser att circuitträning i högt tempo är det mest effektiva, medan andra föredrar långsamma promenader. Det är viktigt att hitta den träningsform som passar för just dig. Din träning bör höja din puls för att ge dig mer energi.  Undvik att träna så pass intensivt att du känner dig utmattad när du tränar.

Pumpa upp… hjärtat

Harvard rapporterar att för att hjärnan ska kunna frigöra den minnesfrämjande kemikalien som är känd som en neurotrofisk faktor måste du träna så att du kommer upp på cirka 70 % av din maxpuls. Enligt Centers for Disease Control and Prevention innebär detta att du tränar precis på gränsen mellan mellanhög intensitet och hög intensitet. Mellanhög intensitet definieras som 50 % – 70 % av din maxpuls, och hög intensitet innebär att du når 70 % – 85 % av din maxpuls. Du kan räkna ut din maxpuls mellan att ta 220 minus din ålder. Om du till exempel är 20 år gammal kommer din maxpuls alltså att vara 200 slag per minut.

Fly utomhus

Även om det är helt okej att träna hemma kan du överväga att gå utomhus för att avnjuta solskenet och den friska luften. Du får vitamin D från solens strålar, vilket bidrar till din generella hälsa, och dr. John Ratey, professor på Harvard, menar att utomhusträning ökar din energinivå. Om du tränar utomhus kan du välja träningsformer som gång, hopprep, cykling, eller att spela basket med några kompisar. Om du hellre stannar inomhus kan du prova korshopp, att springa på stället, eller dans.

Källor