Många nybörjare köper fel triathlon-cykel. Välj rätt så här

3 min


Att köpa en triathloncykel kan vara en överväldigande upplevelse. Det finns tusentals cyklar att välja mellan både i butik och på nätet. En triathloncykel är annorlunda än en vägcykel och det är mycket viktigt att känna till skillnaderna. Till exempel har en triathloncykel en mindre ram och geometri (en fin term för ramkonstruktion). Detta gör att benmusklerna används på ett annat sätt jämfört med att cykla på en traditionell vägcykel och håller benmusklerna så fräscha som möjligt för under ett triathlonrace.

cykling cykla triathlon

Få cykeln utrustad

Triatlon är nu en stor sport i hela världen och även i OS. Många cykelaffärer har en certifierad ”triathloncykelmontör” tillgänglig för kunder. Kontakta en cykelaffär i ditt område och fråga om en triathlon-cykelmontör finns.

Idrottare finns i olika storlekar och former. Vissa har en längre torso medan andra har längre ben och armar. En professionell ”montör” kommer att be dig att sitta på olika ramar som är anslutna till en maskin (en stationär cykel inomhus). Olika mätningar och justeringar övervägs när du trampar.

Montören gör sedan rekommendationer baserade på din kroppsbyggnad.

Triathloncykelmärken

Det finns många triathloncykelmärken tillgängliga för konsumenterna, inklusive: Cervelo, Trek, Cannondale, Kuota och många andra. Dessa är stora varumärken som marknadsförs till en bred bas av konsumenter. Många har oftast en ”nybörjartriathloncykel”, som inkluderar kablar, vevar (den roterande enheten där dina pedaler fäster), pedaler, sadel och aeroprofil. En nybörjaruppsättning är vanligtvis prissatt billigare än om varje del har köpts separat, och de brukar hålla i många säsonger. Om du inte är en avancerad triathlet, är en nybörjartriathloncykel jämfört med en elittriathloncykel relativt densamma.

Din lokala cykelbutik kommer vanligtvis låta dig låna cyklar för testturer. Kontrollera att ramen känns bekväm. Många tillverkare använder olika material för att bygga sina ramar. Exempelvis påverkar detta ”känslan” av ramen genom styvheten (ramen kommer att ha mindre stötdämpning). Vikten av cykeln är också en mycket viktig faktor och en som inte bör förbises.

Komponenter

Komponenterna är en viktig faktor när du bygger din triathloncykel. En stor skillnad av komponenter mellan en traditionell vägcykel och en triathloncykel är styret.

Triathloncyklar (TT/Time Trial eller Tempocykel) använder ”aeroprofil” (tempostyre eller aerobars/tempopinnar) som gör det möjligt för cyklisten att positionera sig i en optimal aerodynamisk position. En vägcykel använder konventionella ”dropbarer” som positionerar cyklisten i ett upprätt läge som är mindre effektivt.

Du kommer också att behöva fatta beslut om pedalerna. En vägcykel kan använda en ”bur”-pedal som tillåter föraren att bära sportskor, och man sätter in dem i en burliknande hållare av plast. Men triathloncyklar är normalt byggda med ”clipspedaler”. Dessa pedaler kräver särskilda cykelskor som har en plasttapp fäst vid botten. Tappen är inklippt i pedalen. Forskning visar att clipspedaler producerar mer effekt för varje cykeltag.

Prissättning

Större märken av triathloncyklar säljer en nybörjartriathloncykel som inkluderar alla komponenter på olika prisnivåer. Enligt olika hemsidor för triathloncyklar var i april 2016 priserna ungefär från 8000 kr till 27 000 kr för ett stort varumärke. Skillnaderna i pris är vanligtvis förknippade med materialet som används i konstruktionen av cykelramen. Kolfiber är alltid dyrare än aluminium, till exempel.

Inköp

Det rekommenderas att du provar en cykel först i en butik som kommer att låta dig göra en provtur innan du köper på nätet. Storleken på ramen är den mest kritiska faktorn i ditt köp. Cykelmärken använder olika mätningsfaktorer när de utformar sin cykelram som orsakar inkonsekvens i dimensioneringen.

Källor