3 träningsformer för medelålders, som är roliga på riktigt!

2 min


I medelåldern upplever många i samband med att man närmar sig 50 en oro för viktuppgång, särskilt i buken och runt höfterna. Åldrandet ökar riskerna för viktuppgång med anledning av exempelvis förändrade hormonnivåer, men livsstil och ärftliga faktorer spelar också stor roll. Det går däremot att bromsa kroppens benägenhet att lägga på sig genom att träna regelbundet och äta en hälsosam kost.

träning medelålder

Orsaker

Hormonella förändringar kan bidra till viktuppgång hos kvinnor i medelåldern. Med åldrandet saktar nämligen ämnesomsättningen ner hos kvinnor, men även något hos män. Det kan leda till att kroppsfett ackumuleras kring buken och runt höfterna. Ärftliga faktorer och livsstil, som exempelvis stress, matvanor och stillasittande liv, spelar också stor roll för viktuppgång i medelåldern. Genom att förändra sin livsstil mot en hälsosammare kosthållning samt regelbunden motion kan viktuppgång undvikas när medelåldern nås. Aerobisk träning kan bidra till viktnedgång, men bara om kaloriintaget hålls nere. Det kommer inte spela någon roll hur mycket man tränar om man samtidigt äter mer än man klarar av att förbruka. Minska kaloriintaget och öka förbrukningen genom träning för att öka fettförbränningen.

3 roliga och bra aktiviteter:

1: Aerobisk träning

Rekommendationen från The Centers for Disease Control and Prevention för vuxna är minst 150 minuter medelintensiv aerobisk träning i veckan. Det kan vara alla aktiviteter som höjer hjärt- och andningsfrekvensen och orsakar svettning. Snabb gång, jogging eller simning är alla aktiviteter som ökar kaloriförbrukningen och passar väl för medelålders motionärer. Enligt mayoclinic.com har en person som väger 73 kilo en kaloriförbrukning på 365 kalorier vid låg-effektiv aerobisk träning i en timme. Samma person bränner 402 kalorier vid exempelvis en timmes vattenaerobics. Vid hög-effektiv, kraftfull aerobisk träning ökar förbränningen än mer.

2: Sport

Att delta i en sportaktivitet är ett bra sätt att få till en aerob träning med fettförbränning och samtidigt ha roligt. Enligt mayoclinic.com kan kaloriförbrukningen uppgå till så mycket som 728 kalorier för en timmes basketspelande om man väger 90 kilo. Samma person bränner 630 kalorier genom att åka skridskor. Väger man mellan 73 och 90 kilo kan kaloriförbrukningen bli så hög som 584 till 728 kalorier vid en timmes tennisträning. En högre vikt ger en högre kaloriförbrukning. En person som väger 90 kilo kan exempelvis förbränna 1074 kalorier vid hopprepsträning och en person som väger 110 kilo 1286 kalorier med samma träning. Spela brännboll, tennis eller ta en golfrunda.

3: Step Aerobics-klasser och gruppträning

Beroende på vikt kan kaloriförbrukningen uppgå till 533 till 796 kalorier efter en timmes step aerobics, enligt mayoclinic.com. En träningsform med hög energi och kaloriförbrukning som är utmärkt för att bekämpa övervikt i medelåldern. En hög-effekt träning som utförs i koreograferade rörelser till musik och utförs på gym. Inspelningar med instruktioner för hemmabruk finns också att tillgå.

Källor