Kan träning ge magproblem för kvinnor?

2 min


När du tar dig an en ny fitnessrutin vill du förmodligen stärka magmusklerna och minska fettet. Men det är inte bara magmusklerna som påverkas. Träning påverkar kroppens kemi och kan utsätta kroppen för stress – och vissa personer kan uppleva att magen blir upprörd och att de får matsmältningsproblem under eller efter ett träningspass.

Vanliga problem

Träning kan få magen att krampa, vilket resulterar i en tung eller nypande känsla, vanligtvis på magens ena sida. Vissa personer upplever också illamående, halsbränna och generella matsmältningsproblem. Det är möjligt att drabbas av kräkningar eller diarré när man tränar, men det är inte normalt och om du upplever det måste du rådfråga en läkare.

Orsaker till magproblem

Ditt näringsintag kan verkligen påverka dina magproblem under träning. Att äta en stor måltid direkt innan du tränar kan var en mycket dålig idé, eftersom rörelserna kan irritera känsliga magar. På samma sätt kan uttorkning få dig att känna dig illamående. Det är också möjligt att om du drabbas av en muskeldragning djupt i magen kan smärtan upplevas som ett matsmältningsproblem.

Sjukdom

Vissa sjukdomar, som Crohns sjukdom eller IBS, kan öka risken för att uppleva problem med magen när du tränar. Problem med magen behöver inte bero på träningen, och det kan vara så att problemen dyker upp under träningen av en ren tillfällighet. Matallergier, matförgiftning och vissa mediciner kan bidra till magsmärtor, så om smärtan kvarstår och stör dig i vardagen är det dags att ringa en läkare.

Förhindra obehag i magen

Att värma upp i 5 – 10 minuter innan du tränar kan minska risken för skador genom att förbereda musklerna för träning. Ät en lätt måltid en eller två timmar innan din träning, och fokusera på kolhydrater för att få energi istället för drycker med kolsyra som kan orsaka matsmältningsproblem. Drick mycket vatten innan du tränar och fortsätt dricka vatten när du börjar svettas, för att förhindra uttorkning.

Analysera dina träningsmål

Oavsett om du tränar för OS eller bara försöker uppfylla ditt nyårslöfte har du förmodligen vissa fitnessmål i åtanke. I början kanske målen är abstrakta och idealistiska. Men ju mer du lär dig om fitness och ju mer du analyserar dina mål, desto snabbare kommer du inse att fitnessmål måste vara objektiva, relevanta och realistiska. Inte alla fitnessmål är likadana, men genom att undersöka dem vet du åtminstone huruvida de är rät för dig, och du blir mer medveten om din fitnesstatus.

Källor