Träning inomhus: 4 effektiva övningar (gör enorm skillnad!)

2 min


Att upprätthålla en god kondition är grundläggande för ett bra välmående. Konditionsträning minskar risken för fetma, hjärtproblem och typ-2 diabetes samt även blodtryck och kolesterolvärden. För män, som löper högre risk för hjärtproblem och andra hälsoproblem vid tidig ålder, är det ännu viktigare att träna sin kondition. Om vädret inte tillåter utomhusträning finns det flera konditionsövningar som kan utföras inomhus.

Elliptical inomhus träning

Träningsmaskiner

Trappmaskiner, crosstrainers/elliptiska maskiner och roddmaskiner ger en bra konditionsträning utan att man behöver bege sig utomhus. Maskinerna är konstruerade för att ge en god konditionsträning genom att höja hjärtfrekvensen och blodcirkulationen. Intensiteten i träningspasset avgör mängden kalorier som förbrukas. En person som väger 65 kilo kan förbruka upp till 300 kalorier på endast 30 minuters träning med en crosstrainer, samma gäller för träning på en trappmaskin. Roddmaskinen är en annan effektiv träningsmaskin som även tränar muskulatur som vanligtvis inte används ofta, som ryggmuskulatur, men även armar och ben.

Boot Camp

Nuförtiden är Boot Camp en populär träningsform. Oavsett om den genomförs individuellt eller i grupp ger den en grundlig träning. Den är påfrestande och påbörjas alltid med en ordentlig uppvärmning för att höja hjärtfrekvens samt mjuka upp muskler och leder. Träningen påbörjas med konditionsövningar innehållande bland annat löpmoment, upphopp, utfall och sidoförflyttningar. Boot Camp-träning är en tuff träningsform, men ger samtidigt en hög kaloriförbrukning och goda resultat för viktnedgång.

Tae Bo

Den dansliknande övningen Tae Bo skapades av Billy Blanks, sjufaldig kampsportsmästare, och är ett komplett konditionsprogram. Träningen är intensiv och innehåller kombinerande rörelser med inspiration från kampsport, boxning, dans och hantelträning. Dessutom uppmanar träningen till självkännedom vilket även ger sinnet stimulans i samband med kroppens träning. Tae Bo kan utföras var som helst och tränar hela kroppen med hjälp av de olika övningarna i träningsformen.

Intervallträning

Med korta högintensiva sektioner följt av lättare aktivitet maximerar intervaller konditionsträningen i ett träningsupplägg. Intervaller kan adderas till alla konditionsträningsprogram, som exempelvis trappmaskin eller ett Boot Camp-upplägg. Nyckeln till ett bra intervallpass är intensiteten i övningarna. Promenad/löpning kan exempelvis innebära promenad i två minuter och därefter löpning i två minuter. På så sätt alterneras intensiteten och vikten läggs på att utmana sig själv vid de högintensiva delarna för full effekt. Det är även viktigt att låta kroppen vila i de lugnare sektionerna av passet. Mayoclinic.com hävdar att intervallträning är på väg att anses vara den mest effektiva träningsformen, med högre kaloriförbrukning och ökad uthållighet.

Källor