Leder träning före frukost till svältläge?

2 min


Att träna innan du äter frukost kommer inte försätta kroppen i svältläge – den avgörande orsaken till svältläge är brist på näringsrik mat. Enligt Mayo Clinic kan varaktigheten och intensiteten på ditt träningspass avgöra mängden mat eller dryck du behöver för att få maximal energi och vara hälsosam medan du tränar.

Metabolism

Oavsett om du inser det eller ej så arbetar kroppen konstant, och du bränner kalorier och har en aktiv metabolism även i viloläge. Metabolism är den process där kroppen kombinerar mat och dryck som du konsumerar med syre för att frigöra all energi du behöver för att överleva. Kroppen behöver energi för att utföra alla grundläggande funktioner som andning, blodcirkulation, justera hormonnivåer, cellulär tillväxt och reparation. Enligt Mayo Clinic kommer merparten av den energi du konsumerar från middagen användas av kroppen nästa morgon. Detta gör att du vaknar med brist på glykogen, vilket orsakar lågt blodsocker. Muskler behöver glykogen för att frigöra den extra energin för intensiv träning och ett dagligt liv.

Svältläge

När du inte ger kroppen tillräckligt med näring hamnar kroppen i svältläge. När du inte ger den ordentligt bränsle med glykos kommer kroppen börja ta från dina muskler för att ge hjärnan och vävnaden tillräckligt med glukos. Denna process leder till en förlust av muskelmassa och kan till och med leda till livshotande hälsoproblem. Mayo Clinic menar att om du lider av allvarlig undernäring kan det leda till organskador, anemi, benförlust, njurproblem, och mag- och tarmproblem.

Rekommendationer

Ät tre timmar innan ett intensivt träningspass för att ge kroppen tillräckligt med tid för att smälta och absorbera alla näringsämnen. Om du går upp klockan fem på morgonen är det förstås inte bra att gå upp klockan två för att äta. Om du tränar vid den här tiden kan du äta ett mindre, men mer effektivt, mellanmål, till exempel kolhydrater som går snabbt att smälta, cirka 30 minuter innan ditt träningspass.

Ordentlig näring

Oavsett vilken tid på dagen som du planerar att träna är nyckeln till att få ut mesta möjliga att ge kroppen bra bränsle med hjälp av ordentlig näring. Den bästa balansen är en blandning av komplexa och enkla kolhydrater. Några exempel på ett mellanmål innan träning är en skiva fullkornsbröd med skivad banan och kanel, grekisk yoghurt och müsli, eller gröt med färsk frukt. De komplexa kolhydraterna i dessa alternativ ger dig ett stadigt flöde energi under träningspasset, och de enkla kolhydraterna ger dig extra energi och gör träningen mer intensiv och effektiv.

Källor