Träning & andningssvårigheter när man ligger ner

2 min


Att ligga ner direkt efter ett träningspass är en dålig idé, för det kan göra det svårt att andas och få pulsen att skena. I de flesta fall kan en bra nedvarvning hjälpa dig sänka pulsen och andningen. Alla andningsproblem är dock inte orsakade av träning, så du bör alltid rådfråga en läkare om du upplever andningsproblem när du ligger ner.

Träning, andning och puls

När du tränar ökar pulsen och andningen för att ge musklerna blod och syre. Mer intensiv träning höjer pulsen och andningen, så om du lägger dig ner direkt efter att du tränat kan du få problem att andas. Enligt Cleveland Clinic kan du drabbas av hjärtklappning om du lägger dig ner direkt efter att du har tränat. Hjärtklappning kan göra det svårare att andas, eller få dig att känna att du inte kan andas ordentligt.

Ordentlig nedvarvning

Att varva ned efter ett intensivt träningspass kan hjälpa andningen att återgå till sin normala takt, vilket gör det lättare att andas och slappna av när du sedan lägger dig ner. Försök att stretcha i 5 – 10 minuter eftersom musklerna redan är varma, och du löper mindre risk att skada musklerna om du stretchar. Att träna långsammare och mindre intensivt kan också fungera bra. Om du till exempel springer kan du sakta ned och jogga istället och sedan fortsätta med att gå, och om du har cyklat kan du cykla långsamt i 5 – 10 minuter.

Uttorkning

Om du inte dricker tillräckligt mycket vatten, eller om du svettas mycket, kan du bli uttorkad direkt efter ett träningspass. Uttorkning kan påverka din puls och göra att du känner dig andfådd, och kan påverka din andning så att det känns som att du upplever andningsproblem. Försök att dricka något med elektrolyter, och drick alltid mycket vatten före, under, och efter ett träningspass. Om dina symtom håller i sig längre än ett par minuter måste du alltid ringa en läkare.

Andra hälsotillstånd

Om du har svårt att andas när du ligger ner kanske träningen inte är problemet. Tillstånd som hjärtproblem, astma, infektioner, lungsjukdomar, att utsättas för miljöproblem, och massa andra tillstånd kan leda till andningssvårigheter. Om du upplever att du regelbundet får svårt att andas när du ligger ner bör du anteckna dina problem och kontakta din läkare.

Källor