Stort test av Trädgårdshandskar: ”De bästa och billigaste”

3 min


De dyraste trädgårdshandskarna är bäst. Men så kostar de också åtta gånger mer än ett par som är nästan lika bra.

Tro det eller ej, men enligt SMHI:s statistik från tidigare år ska den redan vara här. Våren. Med start i södra Skåne förra månaden ska i alla fall denna efterlängtade årstid nu sakta men säkert svepa upp väg upp genom landet, för att till slut nå trakterna kring Karesuando i början på maj.
För många innebär det att man äntligen får börja ägna sig åt någon form av trädgårdsarbete igen. Därför lät vi ett laboratorie utröna vilket av åtta och slumpmässigt utvalda par trädgårdshandskar som egentligen är bäst.

Tegera Blue var de handskar som genomgående klarade sig bäst i testet – det vill säga sett utifrån provresultat kombinerat med det allmänna omdömet av dess konstruktion och sömnad.
Enda egentliga nackdelen är priset. Tegera Blue kostade 85 kronor, och för de pengarna kan ju den mindre kräsne konsumenten lika gärna köpa åtta par av Bröderna Nelsons (10 kr). Med en sådan uppsättning kan man bära bort grenar, bättra på stenmuren eller påta länge i rabatterna. Dessutom slipper man tänka på var man har lagt dem; vid ett av alla dessa ”mystiska försvinnanden” är det ju bara att plocka fram ett par nya.
Millarco Basic och Town & Country Classic, för 20 respektive 79 kronor, fick också ganska bra provresultat. Den senare kan vara värd sitt pris eftersom den tål mer väta och kändes smidigare i en jämförelse dem emellan.

Modellerna ovan är av den kraftigare och halvfodrade varianten, som alltså lämpar sig bäst till grövre och mer fysiskt ansträngande trädgårdsarbeten.
Om man däremot ska plantera om krukor, rensa bort små blad eller ägna sig åt annat sådant arbete som kräver lite mer fingertoppskänsla så kan de dock upplevas som litet klumpiga. Då skulle de tunnare handskarna Garden Glove och de blommönstrade (och säkert för många nostalgiframkallande) 34.2925 kunna vara ett alternativ – eller, snarare, ett billigt komplement. Men det är också allt. I vårt test fick de bara ettor i betyg! (Se tabellen).

Med de grodgröna latexhandskarna Town & Country Professional får man ett ganska bra grepp, men de är inte särskilt nötningståliga och är heller inte speciellt bekväma att arbeta i. Blue Wear, som är varken grova eller tunna och som endast kostade 19 kronor, hade fått ett ganska bra omdöme om det inte vore för att de var felkonstruerade vid tumgreppet.

Garden Glove
Pris 10 kronor (Ica Maxi)
Nötning Betyg 1
Sticktålighet Betyg 1
Ytvätning Betyg 1
Totalbetyg 3
Övrigt Korta fingrar, som krymper ännu mer efter tvätt.
Bröderna Nelsons
Pris 10 kronor (Rusta)
Nötning Betyg 3
Sticktålighet Betyg 3
Ytvätning Betyg 2
Totalbetyg 8
Övrigt Halvfodrad. Spaltläder. Förstärkt i söm vid tumgrepp och två fingrar. Dålig infästning av tyg och band i yttersidsöm. Slarvigt isytt foder. Mjukare efter tvätt.
32.2925 (Blommig handske)
Pris 12 kronor (Clas Ohlson)
Nötning Betyg 1
Sticktålighet Betyg 1
Ytvätning Betyg 1
Totalbetyg 3
Övrigt Mycket lösa trådar inuti handskarna. Har ”platsduttar” på handflata och fingrar.
Blue Wear
Pris 19 kronor (Jula)
Nötning Betyg 3
Sticktålighet Betyg 3
Ytvätning Betyg 2
Totalbetyg 8
Övrigt Narvläder. Felkonstruerad vid tumgreppet. Mudden ska sitta runt handleden, inte runt handen. Trasiga sömmar efter tvätt.
Millarco Basic
Pris 20 kronor (Silvan)
Nötning Betyg 2
Sticktålighet Betyg 4
Ytvätning Betyg 3
Totalbetyg 9
Övrigt Halvfodrad. Spaltläder. Förstärkt i söm vid tumgrepp och två fingrar. Skinnet trasigt/porigt på ett finger. Söm trasig på tumme och lillfinger. Tvätta ej om ej nödvändigt, fodret blir trasigt och kant- och kragbanden lossnar.
Town & Country Classics
Pris 79 kronor (Weibulls)
Nötning Betyg 2
Sticktålighet Betyg 3
Ytvätning Betyg 4
Totalbetyg 9
Övrigt Halvfodrad. Material av bomull och latex. Förstärkt tumgrepp, dubbelt tyg. Bra och snygg sömnad. Bra grepp och passform. Resåren placerad så att handsken sitter på bra.
Town & Country Professional
Pris 79 kronor (Coop Forum)
Nötning Betyg 2
Sticktålighet Betyg 3
Ytvätning Betyg 2
Totalbetyg 7
Övrigt Material av bomull och latex. Bra och snygg sömnad. Inga sömmar på utsidan av handsken. Mudden sitter där den ska, runt handleden.
Tegera Blue
Pris 85 kronor (Weibulls)
Nötning Betyg 3
Sticktålighet Betyg 4
Ytvätning Betyg 2
Totalbetyg 9
Övrigt Halvfodrad. Narvläder. Bra och snygg sömnad. Förstärkt i söm vid tumgrepp och i två fingrar.

Så utfördes testet av trädgårshandskar

Åtta olika par trädgårdshandskar inköptes för testet. Priset varierade mellan 10 och 85 kronor.

Enligt standardiserade metoder lät vi därefter testa handskarnas:

—härdighet mot nötning. Hur nötningståliga är handskarna?

—motstånd mot genomträngning (sticktålighet), uppmätt i Newton. Hur tåliga är handskarna vid hantering av kvistar, spik och andra vassa föremål?

—Vattenavvisande förmåga (ytvätning). Rinner regnvattnet av, eller riskerar handskarna att bli genomsura?

Därutöver gjordes en allmän bedömning av handskarnas konstruktion, sömnad och tvättbarhet.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/test-tradgardshandskar-basta-billigaste/)