4 test du kan göra hemma – som avslöjar din form!

2 min


För att vara i god form måste du ha god kondition och en hälsosam vikt. För att testa dig själv kan du göra grundläggande tester som mäter vart och ett av dessa aspekter. Konditionstester kan tyda din konditionsnivå. Kontrollera om du ligger bra till på viktskalan, inte med en våg utan genom att mäta ditt BMI, tjockleken på hudens veck samt ditt midjemått.

4 enkla test

Test 1

Börja med att beräkna ditt body mass index (BMI). BMI mäter din kropps fettsammansättning, vilket är mer exakt än att mäta en persons vikt eftersom även längden tas i beräkning. Det används bland annat för att diagnostisera fetma, vilket är ett BMI på 30 eller högre. Använd en BMI kalkylator, som du enkelt hittar online, för att beräkna ditt personliga BMI baserat på din vikt och längd.

Test 2

Mät tjockleken på dina hudveck med hjälp av ett skjutmått. Ett skjutmått för hudveck mäter tjockleken på underhudsfettet genom att klämma ett hudveck. Instrumentet har ett diagram över det procentuella underhudsfettet för att hjälpa dig att utvärdera dina mätningar. De vanligaste delarna man mäter är biceps, triceps, bröst, sidan av revbenen under armarna, nedre magen, lår och vader.

Test 3

Ta mått på midjan och höfterna för att testa om du har en hälsosam mängd bukfett. Börja med att mäta midjan omkrets, runt den smalaste delen av buken mellan revben och navel. Mät sedan omkretsen av dina höfter runt den bredaste diametern. Du delar midjemåttet med din höfts omkrets för att beräkna din midja-till-höft kvot. Resultatet som man får fram används också för att diagnostisera fetma. För kvinnor med ett värde på 0,85 eller högre är det en indikation för fetma. Ett värde högre än 0,9 indikerar fetma hos män. Enligt Mayo Clinic, så mäter denna metod kroppens viscerala fett – en typ av fett som finns i buken och som höjer risken för hjärtsjukdomar.

Test 4

Testa din kardiovaskulära hälsa genom att göra ett aerobiskt konditionstest. Leta reda på ett hyreshus eller en hög kontorsbyggnad och gå upp för fem trappor, en efter en annan, utan att stanna. Du får endast hålla dig i räcket för att inte tappa balansen. Omedelbart när du når toppen av den femte trappan mäter du din puls, antingen genom att räkna eller enkelt titta på din pulsmätare. För god form krävs en puls på 100 slag eller under per minut hos en men 18 till 45 år. Kvinnor i åldern 18-45 ska ha en puls på 110 slag eller under per minut för att vara i god form.

Källor