Test av Vattenkokare: Här är de 10 bästa & sämsta

5 min


Att inte fler har vattenkokare i sina hem är förvånande. Det går snabbt att få sig en kopp te och framför allt kokvatten till pasta eller potatis. Dessutom sparas energi genom att vattnet kokar upp fortare, än om vanlig spisplatta skulle ha använts.

En liter vatten i en vattenkokare når koktemperatur efter ca 3,5 minuter. Att få samma resultat på spisen tar ca 7 minuter. En hel del energi har gått åt under den extra tiden. Ju högre effekt på kokaren desto kortare blir tiden.

Den i särklass billigaste kokaren Hugin, i kombination med relativt höga poäng, fick betyget Prisvärd!. Kokaren som fick bäst betyg ligger i mellanprisklass, Braun Aqua Express. Den har många bra egenskaper men får ett litet minus eftersom den kokar väl länge innan den stängs av.

Kriterier för vattenkokare

Signallampan bör vara tydlig så att det syns på långt håll att kokaren är påslagen. Bäst är om det finns lampor på bägge sidor om kontaktplattan.

Locket ska ha en viss ”tröghet” för att inte ramla av vid upphällning och för att inte vara för lättöppnat för barn. Braun Aqua Express lock är bra då det sitter fast vid gångjärn samt har en låsmekanism. Krups kokare har en finess som minskar utsläpp av het ånga, ett lättmanövrerat litet lock i pipen.

Vattennivåmarkeringen ska synas tydligt och vara lätt att läsa av. Mini- och maxmarkering samt 1/2-liters markering däremellan borde vara standard. Det är viktigt att veta hur mycket vatten man fyller på, då det är bortkastad energi om man kokar upp mer än nödvändigt. För att fungera måste kokaren fyllas på med en minimängd vatten som täcker elementet i botten. Vissa av kokarna saknar denna nivåmarkering helt. Tefal Vitesse är en, men tyvärr även vinnaren i testet, Braun Aqua Express, saknar denna markering. Det engelska märket Kenwood har en krånglig vattennivåmarkering i antalet tekoppar. En tekopp motsvarar ca 2 dl.

Påfyllning är allra enklast om den kan ske direkt i pipen. Alla de testade kokarna har en kontaktplatta att ställa de sladdlösa kannorna på. Detta förenklar påfyllningen avsevärt eftersom en sladd inte behöver avlägsnas innan kannan förs under vattenkranen.

Servering är bekvämast med en pip som inte ger för bred stråle och om kannan har bra balans i handtaget. De flesta vattenkokarna var lätta att servera ur men några, de båda kokarna med metallhölje, var ganska svåra att tömma helt. Restvattnet bör nämligen alltid hällas bort eftersom det kan ge onödigt mycket kalkavlagring på elementet och därmed påverka framtida uppvärmning.

Värmeelementet är friliggande eller ligger dolt under bottenplattan. Det bästa är ett dolt system som aldrig kommer i kontakt med vattnet.

Kalkavlagring bildas med tiden på bottenelementet och inuti kannan. Det tas bort enligt tillverkarens rekommendationer. Alternativt kan en blandning av 1 dl ättiksprit (12 procent) eller en påse (ca 50 g) citronsyra till varje 1/2-liter vatten göras. Koka upp blandningen och låt det sedan svalna i kannan. Diska ur och skölj kannan ordentligt efteråt.

Till sist kan poängteras att vattenkokaren är till för just vatten, koka ingen annan vätska i den!

Test av Vattenkokare

Hugin
Köpt hos Obs!
Pris 198 kronor
Sladdlängd 0,65 meter
Effekt 2000 Watt
Volym 0,45-1,7 liter
Koktid 1/2 liter 1 min 55 sek, 1 liter 3 min 20 sek
Övrigt
Bedömning Rostfritt friliggande element.Ganska bra signallampor. Bra lock som är fäst vid gångjärn men saknar låsmekanism. Något svårtydda delstreck och litermarkeringen visar för mycket. Lätt att fylla och   Resterande text: att servera ur. Står stadigt på kontaktplattan.
Tefal Speedy
Köpt hos Åhléns
Pris 295 kronor
Sladdlängd 0,85 meter
Effekt 1 280-1 520 Watt
Volym 0,3-1 liter
Koktid 1/2 liter 2 min 30 sek, 1 liter 4 min 40 sek
Övrigt
Bedömning Rostfritt friliggande element. Saknar signallampa. Bra lock som är fäst vid gångjärn och har låsmekanism. Otydlig nivåmarkering. Lätt att fylla och att servera ur. Står stadigt på kontaktplattan.
Moulinex Aqualia
Köpt hos John Wall
Pris 299 kronor
Sladdlängd 0,75 meter
Effekt 1 850-2 200 Watt
Volym 0,3-1,6 liter
Koktid 1/2 liter 1 min 50 sek, 1 liter 3 min 30 sek
Övrigt
Bedömning Rostfritt friliggande element. Saknar signallampa. Löst lock som är svårt att lossa. Tydliga nivåmarkeringar men minmarkering saknas och delstrecken visar något för mycket. Lätt att fylla men svår-  Resterande text: att servera ur. Står ganska stadigt på kontaktplattan.
Braun Aqua Express
Köpt hos Åhléns
Pris 399 kronor
Sladdlängd 0,65 meter
Effekt 1 920-2 280 Watt
Volym 0,2-1,6 liter
Koktid 1/2 liter 2 min 05 sek, 1 liter 3 min 30 sek
Övrigt Kalkfilter i pipen
Bedömning Dolt element. Bra signallampor. Bra lock som är fäst vid gångjärn och har låsmekanism. Mycket tydliga nivåmarkeringar men minimarkering saknas. Lätt att fylla och att servera ur. Står stadigt på   Resterande text: kontaktplattan, som är vridbar. Kokar väl länge innan den stängs av.
Krups Aqua Control
Köpt hos Åhléns
Pris 399 kronor
Sladdlängd 0,8 meter
Effekt 1 850-2 200 Watt
Volym 0,3-1,65 liter
Koktid 1/2 liter 1 min 50 sek, 1 liter 3 min 20 sek
Övrigt Ånglock i pipen
Bedömning Rostfritt friliggande element. Bra signallampa. Bra, löst lock med låsmekanism. Något otydliga vattennivåmarkeringar. Lätt att fylla och ganska lätt att servera ur. Står stadigt på kontaktplattan.
Kenwood Vision
Köpt hos John Wall
Pris 399 kronor
Sladdlängd 0,7 meter
Effekt 1 850-2 200 Watt
Volym 0,2-1,6 liter
Koktid 1/2 liter 1 min 55 sek, 1 liter 3 min 35 sek
Övrigt Kalkfilter i pipen. Markering i koppar, 1 kopp = 2 dl
Bedömning Dolt element. Ganska otydlig signallampa. Mindre bra, löst lock med låsmekanism. Tydliga att servera ur. Står ganska stadigt på  kontaktplattan, som är vridbar. Ingen sladdvinda.
Philips Essence
Köpt hos Åhléns
Pris 449 kronor
Sladdlängd 0,65 meter
Effekt 2 000-2 400 Watt
Volym 0,1-1,7 liter
Koktid 1/2 liter 1 min 35 sek, 1 liter 2 min 50 sek
Övrigt Kalkfilter i pipen. Ringsignal när vattnet kokar.
Bedömning Dolt element. Ganska tydlig men svag signallampa. Bra lock som är fäst vid gångjärn och har låsmekanism. Tydliga nivåmarkeringar men minimarkering saknas och delstrecken visar något för mycket.  Text:Lätt att fylla och att servera ur.Står stadigt på kontaktplattan,som är vridbar.Kokar väl länge
Tefal Vitesse
Köpt hos Åhléns
Pris 499 kronor
Sladdlängd 0,85 meter
Effekt 2 200-2 400 Watt
Volym 0,35-1,0 liter
Koktid 1/2 liter 1 min 45 sek, 1 liter 3 min 05 sek
Övrigt Kalkfilter i pipen
Bedömning Dolt element. Saknar signallampa. Bra är fäst vid gångjärn och har låsmekanism. Tydliga vattennivåmarkeringar men minimarkering saknas. Lätt att fylla och ganska lätt att servera ur.  Resterande text:Står stadigt på kontaktplattan som är vridbar. Kokar väl länge innan den stängs av
C3 Kettle
Köpt hos John Wall
Pris 535 kronor
Sladdlängd 0,60 meter
Effekt 2 000 Watt
Volym 0,5-1,7 liter
Koktid 1/2 liter 1 min 55 sek, 1 liter 3 min 25 sek
Övrigt Metallsil i pipen. Fällbart handtag.
Bedömning Dolt element. Ganska bra signallampa. Löst lock som är ganska svårt att lossa. Otydliga nivåmarkeringar. Ganska lätt att fylla men ganska svår att tömma helt. Lätt att servera ur.   Resterande text: Står stadigt på kontaktplattan som är vridbar.
Philips Filterline
Köpt hos Åhléns
Pris 649 kronor
Sladdlängd 0,5 meter
Effekt 1 850-2 200 Watt
Volym 0,2-1,7 liter
Koktid 1/2 liter 2 min, 1 liter 3 min 45 sek
Övrigt Kalkfilter i pipen
Bedömning Dolt element. Bra signallampor. Löst lock som är ganska lätt att loss. Otydlig, invändig nivåmarkering och minimarkering saknas. Lätt att fylla men ganska svår att tömma helt. Lätt att servera ur.  Resterande text: Står stadigt på kontaktplattan

Så utfördes testet

Vattennivåmängden kontrollerades. Överlag var markeringarna otillfredsställande, antingen var de otydliga, saknade minimarkering eller angav för mycket. En skärpning hos fabrikanterna skulle vara på sin plats. Siffrorna i tabellen avser kontrollmätt mängd vatten. Fabrikanten kan i vissa fall uppge andra siffror.

Olika mängder vatten kokades upp för att mäta tidsåtgången. Resultatet visas i tabellen.

Dessutom kokades minimängd upp för att se om elementet i botten täcktes ordentligt samt maxmängd för att se om vattnet stänkte ut vid kokpunkten.

Även hur kannan var att servera ur bedömdes, samt hur kokaren i övrigt var att hantera.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/test-av-vattenkokare-ovarderlig-i-koket/)