Köpa Styrkjärn? Läs vårt test med de 9 bästa!

Är du sådan att skjortor och blusar hänger fint nystrukna i garderoben?

Eller ligger tvätten ostruken i ett hörn, fram till dess att nästa plagg ska användas och då stryks det på 14 röda sekunder, strax före frukost? Vilken sort du än må vara kan ett bra strykjärn vara nödvändigt. Nu för tiden finns nästan bara ångstrykjärn. Borta är det krångliga momentet att vattenstänka, rulla ihop och därefter stryka det genomfuktade plagget. Numera hjälper ångpuffar, jetångor och vertikalångor till att få kläderna släta. På marknaden finns även något som kallas ångstationer. Det är järn med en större vattenbehållare vid sidan om, varifrån ånga med mycket hög kraft kommer ut genom strykjärnet. KF Provkök, som testat ångstrykjärn, har även provat en ångstation, utom ”tävlan”.

Strykresultatet blev betydligt bättre och det gick även mycket fortare att stryka med ett sådant järn. Den som tycker att strykning är en avkopplande njutning i hemarbetet har kanske viljan att lägga ut de knappa 2 000 kronor som ångstationen kostar.

Kriterier för ett bra järn

Här följer en lista som kan vara bra att följa vid inköp av nytt strykjärn.

Vattentanken ska vara lätt att fylla, genomskinlig och/eller ha tydlig vattennivåmarkering.

Påfyllningsöppningen bör ha ett lock för att undvika att vatten läcker ut ur tanken och för att förhindra att damm och smuts samlas i öppningen.

Sprayen ska sprida vattnet jämnt över plagget och ej bilda våta fläckar.

Extra ånga är bra om textilien är extra skrynklig och svårstruken. Strykjärn med jet-, turbo- eller vertikalånga ger möjlighet att stryka till exempel plagg på galge och hängande gardiner.

Kontrollampan bör vara tydlig och så placerad att den syns antingen man arbetar med höger eller vänster hand.

Termostatreglaget bör vara lätt att ställa in. Punktmarkeringar och eventuell text bör vara tydliga, liksom de markeringar som de ska ställas mot.

Handtaget bör vara greppvänligt och kännas bekvämt. Alla de testade järnen hade bekväma handtag.

Stryksulan bör vara utformad så att den även kommer åt hörn och under knappar. Sulans material har ingen betydelse för strykresultatet. De flesta material glider lätt mot strykgodset, men vissa skillnader finns. Obehandlad aluminium missfärgas lätt och är svårast att hålla ren. Rostfri sula är lättare att hålla ren och är mer hållbar.

Hälen bör vara utformad så att strykjärnet står stadigt på högkant, även om underlaget är mjukt.

Sladden bör vara två meter, gärna längre, så att den räcker från eluttaget upp till strykbrädan och över hela brädans längd.

Sladdfästet bör vara bakåtriktat eller ledbart åt höger eller vänster så att det ej är störande utan passar såväl höger- som vänsterhänta.

Sladdvindan underlättar vid förvaring men kan bidra till att järnet känns klumpigt.

Rengöringssystem som tar bort kalk och andra avlagringar förlänger strykjärnets livslängd. Alla de testade järnen har självrengöringssystem som fungerar, varför det inte anges specifikt i tabellen.

Test av Styrkjärn

Electrolux SSI 450
Köpt hos: Electrolux Home
Pris: 495 kronor
Vikt: 1,1 kg
Sladd: 2,5 meter
Sula: Nonstick (Silverstone)
Effekt: 1200 Watt
Övrigt: Automatisk avstängning
Plus(+): Ganska bra strykresultat och ångavgivning. Lätt och ganska smidigt att stryka med. Lätt att fylla med vatten och att se vattennivån. Har lucka för påfyllningshålet. Mycket bra spray och bra ångpuff. Lätt att reglera ånga och temperatur. Tydliga lampor. Bra utformad sula som glider ganska lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladd.
Minus(-): Termostaten är något för lågt inställd.
Braun ProGlide-jet, PV 2210
Köpt hos: John Wall
Pris: 499 kronor
Vikt: 1,2 kg
Sladd: 2 meter
Sula: Eloxerad aluminium
Effekt: 1650 Watt
Övrigt: Jetånga
Plus(+): Mycket bra strykresultat och ångavgivning. Ganska tungt men ändå smidigt att stryka med. Mycket lätt att fylla och lätt att se vattennivån. Har lucka för påfyllningshålet. Mycket bra spray, ångpuff och jetånga. Mycket lätt att reglera ånga och temperatur. Mycket tydlig lampa. Bra utformad sula som glider lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladd, vinda och sladdklämma.
Minus(-):
Philips azur excel 40
Köpt hos: John Wall
Pris: 599 kronor
Vikt: 1,5 kg
Sladd: 2,5 meter
Sula: Aluminium (Anodilium)
Effekt: 1450-1750 Watt
Övrigt: Turboånga. Automatisk avstängning.
Plus(+): Mycket bra strykresultat och ångavgivning. Tungt men ändå smidigt att stryka med. Lätt att fylla på med vatten. Har lucka för påfyllningshålet. Mycket bra spray, ångpuff och turboånga. Mycket lätt att reglera ånga och temperatur. Mycket bra utformad sula som glider lätt. Står stadigt på hälen. Mycket bra sladd, vinda och sladdklämma.
Minus(-): Ganska svårt att se vattennivån. Trög sprayknapp. Mycket små och otydliga lampor.
Tefal Ultragliss 70
Köpt hos: John Wall
Pris: 639 kronor
Vikt: 1,3 kg
Sladd: 2 meter
Sula: Emaljerad aluminium
Effekt: 1600 Watt
Övrigt: Automatisk anpassning av ångavgivning efter det tyg som stryks. Automatisk avstängning.
Plus(+): Mycket bra strykresultat och ångavgivning. Ganska tungt men ändå smidigt att stryka med. Lätt att se vattennivån. Har lucka för påfyllningshålet. Bra spray och mycket bra extra ånga. Ganska lätt att reglera ånga och temperatur. Tydliga lampor. Bra utformad sula som glider mycket lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladd, vinda och sladdklämma.
Minus(-): Svårt att fylla med vatten. Stryksulan är väl hög.
Moulinex Ocealys 200
Köpt hos: John Wall
Pris: 449 kronor
Vikt: 1,3 kg
Sladd: 2 meter
Sula: Rostfri (Satin 2)
Effekt: 1600 Watt
Övrigt: Vertikalånga
Plus(+): Mycket bra strykresultat. Bra ångavgivning. Mycket lätt att fylla på med vatten. Lätt att se vattennivån. Mycket bra spray och ångpuff. Lätt att ställa in temperaturen. Bra utformad sula som glider lätt. Står ganska stadigt på hälen. Bra sladd.
Minus(-): Ganska tungt och klumpigt att stryka med. Saknar lucka för påfyllningshålet. Ganska svårt att reglera ångan. Dåligt placerad lampa.
Elram ESI-268
Köpt hos: Åhléns
Pris: 299 kronor
Vikt: 1,1 kg
Sladd: 2,3 meter
Sula: Rostfri
Effekt: 1200 Watt
Övrigt:
Plus(+): Ganska bra strykresultat. Ganska bra ångavgivning. Lätt och ganska smidigt att stryka med. Ganska lätt att fylla. Ganska bra spray och ångpuff. Ganska lätt att reglera ånga och temperatur. Tydlig lampa. Bra utformad sula som glider lätt. Står ganska stadigt på hälen. Bra sladd.
Minus(-): Ganska svårt att se vattennivån.
Moulinex Berlingo
Köpt hos: NK
Pris: 349 kronor
Vikt: 1 kg
Sladd: 2 meter
Sula: Aluminium
Effekt: 1400 Watt
Övrigt:
Plus(+): Ganska bra strykresultat. Ganska bra ångavgivning. Lätt och ganska smidigt att stryka med. Lätt att se vattennivån. Ganska bra spray och ångpuff. Ganska lätt att reglera ångan. Lätt att ställa in temperaturen. Bra utformad sula som glider ganska lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladd.
Minus(-): Ganska krångligt att fylla med vatten, spraymunstycket måste avlägsnas. Saknar vattennivåmarkering. Dåligt placerad lampa.
Philips Mistral 20, HI 220
Köpt hos: Åhléns
Pris: 359 kronor
Vikt: 1,2 kg
Sladd: 1,8 meter
Sula: Aluminium
Effekt: 1200-1450 Watt
Övrigt:
Plus(+): Bra strykresultat. Bra ångavgivning. Lätt och ganska smidigt att stryka med. Mycket lätt att fylla med vatten. Ganska bra spray. Ganska lätt att reglera ånga och temperatur. Tydlig lampa. Bra utformad sula som glider ganska lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladdvinda och klämma.
Minus(-): Saknar lucka för påfyllningshålet. Ganska svårt att se vattennivån. Något kort sladd.
Rowenta Delphino, DE 161
Köpt hos: John Wall
Pris: 365 kronor
Vikt: 1 kg
Sladd: 1,85 meter
Sula: Aluminium (Alutherm)
Effekt: 1400 Watt
Övrigt:
Plus(+): Mycket bra strykresultat. Mycket bra ångavgivning. Lätt och smidigt att stryka med. Bra spray. Bra ångpuff. Lätt att reglera ånga och temperatur. Tydlig lampa. Bra utformad sula som glider lätt.
Minus(-): Ganska krånglig att fylla med vatten. Ganska svårt att se vattennivån. Sprayknappen är något svår att nå. Trög ångpuffknapp. Termostaten är något för högt inställd. Står något ostadig på hälen. Något kort och stel sladd.

 

Så utfördes testet

Strykning och pressning av hushållstvätt av olika material och vid olika temperaturer utfördes. KF Provkök konstaterar att det går att stryka tvätten hyggligt slät med alla de provade järnen, men att det tar olika lång tid.

Förutom rent praktiska detaljer, såsom sladdfäste, vattentank etcetera provades även ångavgivning. De järn som har avgett mest ånga har fått bäst betyg. Bra ångavgivning är nästan alltid lika med bra strykresultat.

Våra senaste produkttester

Kosttillskott Reportr.se's betyg
BURN En otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte! Läs mer
Synerlin Sveriges kanske mest sålda fettförbrännare. Stabil och omtyckt av många atleter. Läs mer
RAW Rampage En PWO (pre-workout) som ger bra tryck under träningen. Lämnar inget åt slumpen. Läs mer
Core BCAA Powder Det bästa BCAA-tillskottet vi provat på Reportr. Goda smaker. Läs mer
Core Whey Protein Mycket prisvärt vassleprotein. Du hittar inget billigare av samma kvalitet. Läs mer
(Vanliga söktermer: ångstation bäst i test, stryka gardiner hängande, ångstrykjärn jet stream 70 moulinex fylla på vatten, bästa strykjärnssula, electrolux ångstation test, elram strykjärn ESI 268, philips styrkjärn)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner