Test av Dra-maten shoppingvagnar: 9 Bästa & Sämsta!

3 min


Pensionärerna har länge förstått det praktiska med shoppingvagnar, eller dra-maten som de skämtsamt kallas. Istället för att kånka på tunga kassar uppför trappor och på bussar rullar de lätt hem sina matvaror från affären. Nu har även formgivarna tagit sig an kärrorna och fler och roligare modeller finns att köpa.

Vi lät laboratoriet testa nio vagnar och efter provningen kan konstateras att de allra flesta höll mycket god kvalitet, utom den absolut dyraste. Magic Caddie, från den fina designbutiken, klarade varken genomslagstestet eller kantprovet särskilt bra, se vidare under rubriken ”Så utfördes testet”.

Vad som däremot var glädjande var att den i särklass billigaste kärran, Gimi Market, hade goda resultat på alla testmoment. I kombination med sitt låga pris, 299 kronor, får den därför utmärkelsen ”Prisvärd”. Ett minus finns dock på Gimi Market, där det saknas en riktig spärr mot hopfällning. Är väskan tungt fylld och man hänger eller lutar sig mot handtaget kan hela vagnen fällas framåt. Spärr för hopfällning saknades även på Rolls Bay, även om det var något trögare att fälla ihop den.

Personlig smak

Som sagt så klarade sig de flesta testade kärrorna bra i testet. Vad som därför avgör ett inköp av en dra-maten är snarare personligt tyckande om utseende och hanterbarhet. Fråga i affären om du kan få provpacka med några tunga saker och kör vagnen fram- och tillbaka.

Rullar den bra? Hjulen bör vara mjuka och gärna stora, som på Andersens vagn. Sitter handtaget på bekväm höjd? För en lång person är det bäst med ett högt hand tag, för en kort tvärtom. Där har Reisenthel Troll en finess som fler tillverkare borde ta efter, ett höj- och sänkbart handtag i två höjder. Tyvärr ligger väsktyget och skaver mot hjulet när just den kärran packas full. Det ger minus i slutbetyget för Reisenthel Troll.

Prova också att öppna och stänga väskan. Är blixtlåset smidigt runt kanter och hörn? Behövs ett krångligt handgrepp för att locket ska fästas? Ett lock som hänger över ovandelen är att föredra, regnvattnet glider då lättare av.

Känn också på vikten, extra kilo i själva vagnen gör att den blir onödigt tung, lastad med mat. Andersens vagn väger närmare fem kilo, men konstruktionen är mycket stabil och lämpar sig bra för den som till exempel måste dra mat till torpet i skogen, med rötter och stenar att ta sig över.

Så utfördes testet

Rullprov. Samtliga vagnar rullade ca 20 km. Ingen av dem visade några skador efter den behandlingen.

Kantprov. Vagnarna släpptes ner från en ”trottoarkant” med en höjd på 20 cm. Samtliga vagnar, med undantag för Magic Caddie, klarade provet utan skador. Magic Caddies tryckknappar, som fäster väskan vid kärran, gick upp eller lossnade vid flera tillfällen under provningen. Dessutom gick en av två spärrar mot hopfällning sönder.

Genomslagsprov. Tyget i vagnarna testades genom att en skarp kant fick slå mot tyget så att det gick hål. Energin som behövdes för detta mättes och gav bedömningen ”mindre bra” upp till ”mycket bra”.

Test av Shoppingvagnar

Gimi, Market
Pris 299 kronor
Vikt 2,3 kg
Rymmer 66 liter
Höjd handtag 91,5 cm
Övrigt
Bedömning Klarade genomslagsprovet bra. Klarade rullprov och kantprov bra. Saknar spärr mot hopfällning.
Sjöholms, Classic
Pris 549 kronor
Vikt 2,1 kg
Rymmer 40 liter
Höjd handtag 102 cm
Övrigt
Bedömning Klarade genomslagsprovet mindre bra. Klarade rullprov och kantprov bra. Har spärr mot hopfällning.
Sjöholms, Fashion
Pris 579 kronor
Vikt 2,7 kg
Rymmer 46 liter
Höjd handtag 102 cm
Övrigt
Bedömning Klarade genomslagsprov, rullprov och kantprov bra.
Shoppingväska 10-gruppen
Pris 829 kronor
Vikt 2,3 kg
Rymmer 44 liter
Höjd handtag 102 cm
Övrigt
Bedömning Klarade genomslagsprovet mindre bra.
Björksätra, Shopper
Pris 649 kronor
Vikt 3,2 kg
Rymmer 54 liter
Höjd handtag 104,5 cm
Övrigt
Bedömning Klarade genomslagsprov, rullprov och kantprov bra. Har spärr mot hopfällning.
Reisenthel, Troll
Pris 599 kronor
Vikt 2,3 kg
Rymmer 65 liter
Höjd handtag 88 och 103 cm
Övrigt Har två lägen på handtagshöjd.
Bedömning Klarade genomslagsprovet bra. Klarade rullprov och kantprov bra. Har spärr mot hopfällning. Väskan kan nöta mot hjulen.
TB Trading, Rolls Bay
Pris 420 kronor
Vikt 3,8 kg
Rymmer 50 liter
Höjd handtag 99,5 cm
Övrigt
Bedömning Klarade genomslagsprovet mindre bra. Klarade rullprov och kantprov bra. Saknar spärr mot hopfällning.
Andersen
Pris 950 kronor
Vikt 4,7 kg
Rymmer 54 – 58 liter
Höjd handtag 102 cm
Övrigt
Bedömning Klarade genomslagsprovet mycket bra. Klarade rullprov och kantprov bra. Har spärr mot hopfällning.
Magic Caddie
Pris 1 250 kronor
Vikt 2,7 kg
Rymmer 70 liter
Höjd handtag 95,5 cm
Övrigt
Bedömning Klarade genomslagsprovet mindre bra. Klarade rullprovet bra men klarade kantprovet dåligt. Har spärr mot hopfällning.
(Vanliga söktermer: https://reportr se/test-av-shoppingvagnar-dra-maten-ar-en-smaksak/, shoppingvagn bäst i test, Dramaten väska biltema liter, dramatenvagn, test shoppingvagnar, Dramaten väska Biltema, test shoppingvagn)