Test av Råsaftcentrifuger: De 9 bästa & mest värdelösa!

Så här i fastetider kanske en och annan känner för att börja fasta för egen del. Efter vinterns stugsittande och solfattiga tid kan en rensning av kroppen och en vitamininjektion kännas välbehövd.

Att köpa morotsjuice och fruktsafter kan dock bli kostsamt i längden. Då är råsaftcentrifugen en bra maskin som också kan användas till höstens äppelskörd.

Råsaftcentrifugerna delades in i tre klasser: små, mellanstora och stora maskiner. De förstnämnda är lämpliga om man snabbt vill ha en morgonjuice. Modellen bör då vara lätt att hantera och nätt i formatet för att kunna stå framme på diskbänken.

De mellanstora och stora maskinerna är mer lämpade för hushåll där man vill göra mycket juice och saft på en gång. Kanske ska en höstskörd av frukt eller bär tas om hand. Då behövs en apparat som är lätt att hantera och som enkelt kan rensas på restavfall under arbetets gång.

Maskinerna är utformade på lite olika sätt. Alla maskiner har matarrör som är smala för att vara barnsäkra. Detta gör att grönsakerna och frukten måste skäras i mindre och smala bitar för att kunna gå ner i röret. Rören är ofta utformade så att det gör matningen besvärlig. Vissa apparater har dock matarbord som underlättar påmatningen av råvaran.

De mellanstora och stora maskinerna kan bearbeta ett kilo frukt innan restavfallsbehållaren måste tömmas. Braun och Electrolux har maskiner som inte behöver tas isär för att tömmas. Övriga måste öppnas vid tömning och det kan vara besvärligt då vissa av dem är ganska svåra att ta isär.

När bär och mjuka frukter pressas korkas rivsilen lätt igen av restmassor. Måste maskinen då plockas isär och silen rensas under arbetets gång är det extra besvärligt om silen dessutom är svår att få loss. Så är det tyvärr i Severin ES 3554 och Ide Lines fall.

Vad Severins båda apparater däremot kan skryta med är att deras saftbehållare är mycket bra. Många av de andra maskinerna saknar behållare helt eller behöver byta ut den medföljande bägaren för att den inte rymmer den mängd saft som centrifugen har kapacitet till. Ett vanligt dricksglas är lämpligt för de små maskinerna medan Electrolux behöver en hög behållare.

Vissa frukter missfärgar centrifugernas plastdelar, detta gäller alla maskiner. Missfärgningen försvinner oftast efter ett par diskomgångar. De flesta apparater har skrymslen och skåror som försvårar rengöring. Skölj av direkt efter användning så går det lättare att få rent. De flesta fabrikanter rekommenderar inte maskindisk så handdisk är det som gäller för råsaftcentrifugerna.

Apparaterna är mer eller mindre lätthanterliga. Det mest avgörande, vid eventuellt köp, är hur effektivt maskinen kan förvandla råvarorna till saft. I tabellen här nedanför redovisas hur stor volym som utvinns av viss mängd råvara. Av ett kilo morötter får de flesta maskiner ut ca 1/2 liter vätska. Gäller det äpplen kan saftmängden variera från 1,6 dl ända upp till 4,2 dl. I det första fallet blir det en hel del restmassa att tömma och att slänga bort. Dessutom blir det ganska stor mängd hela bitar i restmassan.

Vill man nu spara pengar på att göra sin egen saft eller juice, bör man ju självklart få ut så mycket som möjligt av råvaran.

Test av Råsaftcentrifuger

Kenwood JE 350
Köpt hosJohn Wall
Pris359 kronor
Effekt150 W
Vikt1,8 kg
Volym saftbägare
ÖvrigtSladdgömma, 2 hastigheter
ResultatMorötter 0,5 kg = 240 ml
Kapacitetca 0,5 kg
BedömningLätt att sätta ihop, ta isär och rengöra. Upphöjt, smalt matarrör gör matningen något besvärlig. Mycket lite bitar i restmassan. Måste tas isär för att tömma restmassa. Saknar saftbäga
Moulinex Vitafruit Y 36
Köpt hosÅhléns
Pris399 kronor
Effekt200 W
Vikt1,8 kg
Volym saftbägare
ÖvrigtSladdgömma
ResultatMorötter 0,5 kg = 265 ml äpplen 0,5 kg = 180 ml
Kapacitetca 0,5 kg
BedömningLätt att sätta ihop, ta isär och rengöra. Upphöjt, smalt matarrör gör matningen något besvärlig. Mycket lite bitar i restmassan. Måste tas isär för att tömma restmassa.Saknar saftbägare.  Ganska lite skum av äpple
Philips Centrifugeuse HR 2823
Köpt hosÅhléns
Pris399 kronor
Effekt230 W
Vikt1,9 kg
Volym saftbägare650 ml, med lock
ÖvrigtSladdgömma, borste, skumavskiljare
ResultatMorötter 1 kg = 500 ml äpplen 1 kg = 240 ml
Kapacitetca 1 kg
BedömningLätt att sätta ihop, ta isär och rengöra. Upphöjt, smalt matarrör gör matningen något besvärlig. Ganska lite bitar i restmassan. Måste tas isär för att tömma restmassa.   Mycket bra saftbägare. Ganska mycket skum av.
Ide Line 9238
Köpt hosElektro-Söder
Pris399 kronor
Effekt160 W
Vikt2 kg
Volym saftbägare750 ml
ÖvrigtSladdgömma, begränsad körtid: i gång 4 min, 2 min vila
ResultatMorötter 1 kg = 460 ml, äpplen 1 kg = 160 ml
Kapacitetca 1 kg
BedömningGanska lätt att sätta ihop, ta isär och rengöra, men ganska svårt att lossa silen. Upphöjt, smalt matarrör gör matningen något besvärlig. Ganska mycket bitar i restmassan. Måste tas isär för att tömma  restmassan. Saftbägaren har bra storlek, men är ganska svår att hälla ur. Mycket skum av äpple.
Severin ES 3553
Köpt hosDala Hemtjänst
Pris399 kronor
Effekt150 W
Vikt2,3 kg
Volym saftbägare600 ml, med lock
ÖvrigtSladdgömma, begränsad körtid: 15 min
ResultatMorötter 1 kg = 500 ml, äpplen 1 kg = 260 ml.
Kapacitetca 1 kg
BedömningGanska lätt att sätta ihop, ta isär och rengöra. Upphöjt, smalt matarrör gör matningen något besvärlig. Ganska lite bitar i restmassan.  Måste tas isär för att tömma restmassa. Mycket bra saftbägare. Ganska mycket skum av äpple
Nordica Vitamix 2, T-338
Köpt hosElektro-Söder
Pris495 kronor
Effekt170 W
Vikt2,3 kg
Volym saftbägare600 ml
ÖvrigtSladdgömma, 2 hastigheter, skumavskiljare
ResultatMorötter 1 kg = 500 ml, äpplen 1 kg = 200 ml
Kapacitetca 1 kg
BedömningGanska lätt att sätta ihop, ta isär och rengöra. Upphöjt, smalt matarrör gör matningen något besvärlig. Ganska lite bitar i restmassan. Måste tas isär för att tömma restmassan. Saftbägaren  har bra storlek men är ganska svår att hälla ur. Mycket skum av äpple.
Severin ES 3554
Köpt hosDala Hemtjänst
Pris499 kronor
Effekt300 W
Vikt2,6 kg
Volym saftbägare700 ml
ÖvrigtSladdgömma, begränsad körtid:
ResultatMorötter 1 kg = 500 ml, äpplen 1 kg = 180 ml
Kapacitetca 2 kg
BedömningGanska lätt att sätta ihop, ta isär och rengöra, men silen är svår att lossa. Upphöjt, smalt matarrör gör matningen något besvärlig. Ganska lite bitar i restmassan. Måste tas isär för att tömma   restmassan. Mycket bra saftbägare. Mycket bra saftbägare.
Braun Multipress MP 80
Köpt hosElectrolux Home
Pris699 kronor
Effekt240 W
Vikt2,5 kg
Volym saftbägare500 ml
ÖvrigtSladdgömma, matarbord, fruktköttsfilter i restbehållaren, skumavskiljare
ResultatMorötter 1 kg = 500 ml, äpplen 1 kg = 420 ml
Kapacitetca 2 kg
BedömningLätt att sätta ihop, ta isär och rengöra. Mycket effektiv och lättmatad, matarbord underlättar påmatning. Mycket lite bitar i restmassan. Separat restbehållare   som kan tömmas utan att maskinen tas isär. Bra, men väl liten saftbägare. Ganska lite skum av äpple
Electrolux SJE 103
Köpt hosElectrolux Home
Pris750 kronor
Effekt200 W
Vikt2,9 kg
Volym saftbägare
ÖvrigtSladdgömma, 2 hastigheter, matarbord
ResultatMorötter 1 kg = 500 ml. äpplen 1 kg = 260 ml
Kapacitetca 2-3 kg
BedömningGanska lätt att sätta ihop, ta isär och rengöra. Mycket effektiv och lättmatad, matarbord underlättar påmatning. Mycket lite bitar i restmassan. Restbehållare kan tömmas utan att maskinen tas isär.  Saknar saftbägare. Ganska mycket skum av äpple. Skrymmande.

 

Så utfördes testet

I provningen ingick pressning av saft ur morötter och äpplen. Morötterna skalades och delades i långa bitar. Äpplena sköljdes och delades i klyftor. Blomfnas och skaft togs bort. Mängden saft som erhölls ur 1/2 kg (Kenwood och Moulinex) respektive 1 kg (övriga maskiner) råvara mättes upp.

Förutom det praktiska funktionsprovet, pressningen, bedömdes även hur maskinerna var att handha. Hur var maskinerna att sätta ihop, ta isär och rengöra? Hur lätt eller trögt var det att mata ner frukterna.? Hur mycket rymde maskinen innan den måste tömmas? Hur var restbehållaren och saftbägaren att tömma?

Våra senaste produkttester

KosttillskottReportr.se's betyg
BURNEn otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte! Läs mer
SynerlinSveriges kanske mest sålda fettförbrännare. Stabil och omtyckt av många atleter. Läs mer
RAW RampageEn PWO (pre-workout) som ger bra tryck under träningen. Lämnar inget åt slumpen. Läs mer
Core BCAA PowderDet bästa BCAA-tillskottet vi provat på Reportr. Goda smaker. Läs mer
Core Whey ProteinMycket prisvärt vassleprotein. Du hittar inget billigare av samma kvalitet. Läs mer
(Vanliga söktermer: råsaftcentrifug ide line, råsaftcentrifug morötter 1 liter, råsaftcentrifug y36 moulinex, test råsaft severin, vitamix 2 nordica)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner