Test av 10 Multiverktyg: Bästa & sämsta (”är trög och rostar”)

5 min


De allt populärare multiverktygen är ofta dåligt utvecklade leksaksverktyg för vuxna. Billigast är sämst, men dyrast är inte bäst!

De så kallade multiverktygen blir allt populärare, trots att många av dem inte är särskilt bra. Vårt test visar att tillverkarna av multiverktyg borde satsa mer på produktutveckling. Det skulle konsumenterna ha allt att vinna på, eftersom priset ofta ligger runt tusenlappen för de bättre verktygen.

Multiverktygen säljs ofta i affärer med inriktning på sport, jakt och friluftsliv. Det finns olika märken, i olika prisklasser och med lite olika verktygsfinesser under det rostfria höljet.

Principen är densamma som för den så kallade schweiziska armékniven: Ett antal verktyg eller så kallade funktioner, fälls fram. Skillnaden mot armékniven är att multiverktyget är utformat som en utvikbar griptång med avbitare och därmed signalerar den lite mer verktygslåda.

Är det verktyg att ofta ”mecka” med man är ute efter, ska man inte tro att ett multiverktyg mer än tillfälligtvis kan ersätta riktiga verktyg.

OBS! Det är anmärkningsvärt att några av de dyrare och alla av de billigare modellerna vi testat helt, eller delvis, saknar den viktiga spärrfunktionen!

Allmänt sett är många, även av de dyrare modellerna, dåligt genomtänkta. Där finns mycket att produktutveckla. Ett exempel på detta är Leatherman Flair som förutom vanliga verktyg utrustats med korkskruv, smörkniv, flasköppnare och pyttegaffel. Att just denna matinriktade campingmodell saknar konservöppnare är anmärkningsvärt.

Dock verkar konservöppnare vara något som förbises: Modellerna sog Power Locks och Buck Tool har öppnare som bara fungerar för vänsterhänta. Flasköppnare finns på samtliga testade modeller, men bara en enda har korkskruv.

Detta förklaras i branschen med att i Nordamerika, varifrån många modeller härstammar, dricks inte korkvin. Detta kan jämföras med den europa-baserade ”armékniven” (och alla dess piratkopior) som alltid har korkskruv.

Bruksanvisning är nödvändig för att kunna bekanta sig med fabrikatets och modellens specialitéer. Där ges också skötseltips. Ingen av de modeller vi testat har dock bruksanvisning på svenska. Några saknar helt bruksanvisning.

Test av Multiverktyg

Leatherman Flair
Köpt hos Intersport
Pris 900 kr
Vikt 154 g
Material Rostfritt stål
Funktioner Griptång, avbitare, mejsel, (spår, kryss), kniv, flasköppnare, sax, korkskruv, smörkniv, gaffel, måttstock inch och mm/cm
Övrigt Läderfodral för bälte, bruksanvisning ej på svenska
Omdöme Alla funktioner saknar låsspärr. Verktygen fungerar bra. Dålig form på handtagen vid griptångsläge. Saknar konservöppnare.
Victorinox Swiss Tool X
Köpt hos Micro
Pris 898 kr
Vikt 284 g
Material Rostfritt stål
Funktioner Griptång, avbitare, mejsel (spår, kryss), kniv, flasköppnare, sax, syl, måttstock för inch och mm/cm. Konservöppnare, fil, såg.
Övrigt Fodral i syntetväv, bruksanvisning ej på svenska
Omdöme Alla funktioner har låsspärr. Alla verktygsfunktioner fungerar bra. Handtagen har bra passform. Något tung.
SOG Power Lock
Köpt hos Widforss
Pris 1 100 kr
Vikt 275 g
Material Rostfritt stål
Funktioner Griptång, avbitare, fil, mejsel (spår, kryss), kniv, flasköppnare, sax, konservöppnare, såg, måttstock för inch och m/cm.
Övrigt Läderfodral för bälte, bruksanvisning ej på svenska.
Omdöme De flesta funktioner fungerar bra. Alla har spärr i arbetsläge. Handtagen ger bra grepp. Konservöppnare fungerar bara för vänsterhänta. Saxens fjäder rostar kraftigt.
Gerber Legend
Köpt hos Widforss
Pris 1 550 kr
Vikt 253 g
Material Rostfritt stål, aluminium
Funktioner Griptång, avbitare med utbytbara skär, fil, mejsel (spår, kryss), kniv, flasköppnare, sax, såg, måttstock för inch och mm/cm.
Övrigt Nylonfodral för bälte, bruksanvisning ej på svenska
Omdöme Alla funktioner har spärr och fungerar bra. Spärren dåligt formad och trög att hantera. Handtag har bra form. Automatisk fjäderöppning för bred för normal hand. Kraftig rost på tumgreppen för sax   Hela texten har inte fått plats, den resterande texten är : och kniv. Glapp i griptångsleden
Leatherman Wave
Köpt hos Naturkompaniet
Pris 1 395 kr
Vikt 223 g
Material Rostfritt stål
Funktioner Griptång, avbitare, fil, mejsel (spår, kryss), kniv 2 st, flasköppnare, sax, såg, konservöppnare
Övrigt Läderfodral för bälte, bruksanvisning ej på svenska
Omdöme Bara tre verktygsfunktioner har spärr i arbetsläge: kniv, såg och fil. Alla verktygsfunktioner fungerar bra. Handtagen ger bra grepp.
Leatherman PST II
Köpt hos John Wall
Pris 799 kr
Vikt 151 g
Material Rostfritt stål
Funktioner Griptång, avbitare, mejsel (spår, kryss), kniv, flasköppnare, sax, måttstock för inch och mm/cm, konservöppnare, fil.
Övrigt Läderfodral för bälte, bruksanvisning ej på svenska
Omdöme Alla funktioner saknar låsspärr. Verktygen fungerar bra. Dålig form på handtagen i griptångsläge. Saxen klipper inte bra i tyg.
Buck Bucktool Model 360
Köpt hos The Stadium
Pris 799 kr
Vikt 172 g
Material Rostfritt stål
Funktioner Griptång, avbitare, mejsel (spår, kryss), kniv, flasköppnare, konservöppnare.
Övrigt Fodral av syntetväv för bälte, bruksanvisning ej på svenska
Omdöme Alla funktioner har låsspärr, men spärren är svår att frigöra. Verktygen fungerar ganska bra. Konservöppnaren fungerar endast för vänsterhänta.
Bex Survival Kit Max
Köpt hos Intersport
Pris 390 kr (inkl. ficklampa, kompass)
Vikt 139 g
Material Rostfritt stål
Funktioner Griptång, avbitare, mejsel (spår, kryss), kniv, flasköppnare, konservöppnare, fil.
Övrigt Fodral av syntetväv för bälte, saknar bruksanvisning
Omdöme Alla funktioner saknar låsspärr. Alla funktioner fungerar dåligt eller mycket dåligt. Kniven har mycket dålig skärpa. Har dålig form för handens grepp. Rostar kraftigt vid verktygsfästena.
”www john wall”
Köpt hos John Wall
Pris 220 kr
Vikt 145 g
Material Rostfritt stål
Funktioner Griptång, avbitare, mejsel (spår, kryss), kniv, flasköppnare, konservöppnare, fiskfjällsskrapa, syl.
Övrigt Fodral av syntetläder för bälte, saknar bruksanvisning
Omdöme Alla funktioner saknar låsspärr. Några verktyg fungerar hjälpligt. Kniven har mycket dålig skärpa.
Clas Ohlson
Köpt hos Clas Ohlson
Pris 98 kr
Vikt 223 g
Material Rostfritt stål
Funktioner Griptång, avbitare, mejsel (spår, kryss), kniv, flasköppnare, fiskfjällsskrapa, konservöppnare, fil, syl, måttstock för inch och mm/cm.
Övrigt Nylonfodral för bälte, saknar bruksanvisning
Omdöme Alla funktioner saknar låsspärr. Några verktyg fungerar hjälpligt, övriga dåligt eller inte alls.

Fakta / så genomfördes testet

Varje verktygsfunktion har prövats för det de är avsedda. Till exempel: om saxen kan klippa både bomullstyg och papper, om kniven är tillräckligt vass, avbitartångens styrka, om konservöppnaren fungerar för både höger – och vänsterhänta.
Åtkomligheten kontrollerades , d v s hur lätt varje funktion kan fällas ut och komma i arbetsläge. Hanterbarheten kontrollerades genom att se hur väl verktygets utformning passar i handen.
Ur säkerhetssynpunkt kontrollerades om verktygen kan spärras i arbetsläge, och hur lätt eller svår spärren är att häva. Om låsspärr saknas ökar risken att skada sig om verktygen plötslig fälls in. Denna aspekt bedömdes som särskilt viktig.
Korrosion: För att kontrollera om de rostade fick till sist alla verktyg ligga 36 timmar i 2,5 procentigt saltvatten, en saltstyrka som ungefär motsvarar havsvattnet vid svenska västkusten.

För dem som ofta är på språng bortom civiliserade verktygslådor kan ett multiverktyg dock fylla en funktion, men då gäller framförallt tre saker:

1. Att satsa på ett multiverktyg med låsbara spärrar som fixerar utfälld funktion i arbetsläge.

2. Att kontrollera att man inte riskerar att skada sig eller fläka upp naglar för att kunna fälla ut en skruvmejsel eller flasköppnare.

3. Att alltid prova hur verktyget passar till ens egen hand.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/test-av-multiverktyg-mer-presentpryl-an-vettigt-verktyg/)